Saksan linnat: Neuschwansteinin linna

Saksan linnat -sarjan päätösosassa tutustumme ikoniseen Neuschwansteinin linnaan. Etelä-Saksassa Baijerissa Füssenin ja Schwangaun kaupungin lähellä sijaitseva Neuschwansteinin linna on kaikkien linnojen äiti ja isä. Walt Disney sanotaan ottaneen linnasta mallia kuuluisaan prinsessa Ruususen linnaan ja sitä kautta linnasta on tullut ehkä maailman kuuluisin linna.


Saksan linnat -sarjan aikaisemmat jaksot löytyvät täältä: Saksan linnat, nuo 25 000 ihmetyksen aihetta.


Neuschwansteinin linna on yhden miehen fantasia. Baijerin kuningas Ludvig II rakennutti linnan itselleen oikeastaan pakopaikaksi haarmaasta arjesta, tai no, miten harmaata kuninkaan arki voi olla.. Neuschwansteinin linna ei ollut Ludvigin ainoa linnaprojekti ja voidaan sanoa että intohimo linnoihin kävi kohtalokkaaksi kuninkaalle.

Neuschwansteinin linnan historia

Isänsä Maksimillian II:n kuoltua Ludvig II nousi kuninkaaksi jo 18-vuotiaana. Hän oli elänyt ankaran kotiopettajan vallan alla ja oli jo hyvin nuorena keksinyt pakokeinoksi oman unelmien maailman. Kuninkaaksi tullessaan vuonna 1864 hän alko pian toteuttaa omia fantasioitaan rakennuttamalla unelmien linnoja. Neuschwansteinin linnan rakennustyöt alkoivat vuonna 1868 ja sen oli tarkoitus olla Ludvigin yksityinen koti. Rakennussuunnitelmat olivat suuret ja linna on vaatinut valtavan määrän työtä. Rakentamista ei helpottanut se että Ludvig muutti mieltään usein rakennussuunnitelmien suhteen.

Ludvigin elämäntyyli oli vähintäänkin outo, hän nukkui päivät ja oli hereillä yöllä, piti yhteyttä ministereihinsä vain kirjeitse. Hän erakoitui. Ministerit olivat huolissaan myös kuninkaan tuhlaavaisuudesta, linnojen rakentaminen ei ollut halpaa ja kuningas velkaantui. Ministerit ja Ludvigin setä kyllästyivät kuninkaan omaperäiseen elämäntyyliin ja 1886 Ludvig määrättiin holhouksen alaiseksi. Ikävä kyllä Ludvigin pikkuveli oli jo aiemmin julistettu mielisairaaksi. Kruunun tilanne oli siis epävakaa.

Neuschwansteinin linna ei oikeastaan ennättänyt valmistua ennen Ludvigin kuolemaa 1886, tai, hän kerkesi asua linnassa muutamia päiviä ennen kuolemaansa. Virallisesti linna valmistui v. 1892, mutta on osin edelleen keskeneräinen.

Neuschwansteinin linnan ovet avattiin yleisölle pian Ludvig II:n kuoleman jälkeen ja aina siitä saakka linna on ollut yksi Saksan suosituimmista turistikohteista.

Neuschwansteinin linna on rakennettu keskiaikaisen ritarilinnan tyyliin. Sen sisustuksessa ulkonäkö on ollut tärkeämpää kuin autenttisuus, voidaan oikeastaan sanoa että linna on maailman suurin lavaste.

Linnan sisustuksessa näkyy kuninkaan ihastus Wagneriin, saksalaisiin taruihin sekä Bysantiin. Sisustuksessa kulta kimaltaa ja linnassa on valtava määrä maalauksia. Linna on kokonaistaideteos on sellaisenaan arvokas.

Kuninkaan yksityinen ruokailuhuone. Kuva on julkaistu postikorttina
Neuschwansteinin linna nousee jylhänä metsän keskellä. Kuva: Pixabay Helmut Kroiss
Jylhissä maisemissa linna näyttää jopa pieneltä. Kuva: Pixabay: Ian Kelsall

Saavutettavuus

Neuschwansteinin linnan kotisivuilta löytyy tietoa linnasta, lipuista ja saapuumisesta. Neuschwansteinin linna on avoinna ympäri vuoden ja ainakin nyt, vuonna 2023 alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi, mutta myös heidän lippuihin liittyy 2,5 euron varausmaksu.. Jos olisin menossa linnaan, niin varaisin liput etukäteen, koska tosiaan tämä linna on hyvin suosittu matkailukohde. Neuschwansteinin linna on hyvin saavutettava päiväretkikohde mm. Münchenistä käsin. Lähellä oleva Füssenin kaupunki on myös kiva matkailukohde ja hyvä tukikohta alueella.

Neuschwansteinin linnan lähellä oleva Hohenschwangaun kylä on portti Neuschwansteinin linnaan, sillä liput on ostettava Hohenschwangaun lippukeskuksesta ja myös autot on parkeerattava kylään. Kylästä on noin 1,5 kilometrin patikointimatka linnalle. Matka kestää noin 30-40 minuuttia ylämäkeen. Matkan voi taittaa myös hevoskärryillä. Linkki lippukeskukseen Ticket Center Hohenschwangau!

Alue on ihanteellinen kohde luonnosta innostuvalle matkaajalle. Kuva: Pixabay

4 thoughts on “Saksan linnat: Neuschwansteinin linna

Add yours

  1. Kävimme tuolla muutama vuosi sitten. Todella näyttävä paikka, mutta tosiaan myös suosittu, kuten totesit – jonot olivat pitkät. Oli kiinnostava lukea Ludvigista nyt hieman enemmän, oli itselleni uutta tietoa esimerkiksi se, että hän nukkui päivisin ja eli erakkomaisesti. En tiennyt myöskään, että hän kuoli 40-vuotiaana.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: