Saksan linnat: Schwerinin linna

Tämän viikon Saksan linnat -sarjassa esitellään Schwerinin linna, jonka historia yltää 1100-luvulle. Aiemmat linnapostaukset löytyvät täältä: Saksan linnat, nuo 25000 ihmetyksen aihetta


Mecklenburg-Etu-Pommerin pääkaupunki Schwerin on vanhaa perua, mutta se saksalaistui 1100-luvulla ja vuonna 1160 kaupunki sai kaupunkioikeudet ja piispanistuimen. Paljon tuoreempaa perua on Schwerinin kaupungin suurin nähtävyys, Schwerinin linna, joka sijaitsee Schwerin-järven, Saksan kolmanneksi suurimman järven, rannalla.


Schwerinin historiaa

Schwerinin alue on Saksan järviseutua. Alueen monista järvistä Schwerinin järvi on suurin, kooltaan noin 60 neliökilometriä. Tätä järvialuetta asuttivat 1000-luvulla slaavilaiset obotriitit ja alueen nimi oli tuolloin Zuarin, josta nimi Schwerin on johdettu. Vuonna 1160 Saksin ja Baijerin herttua Henrik Leijona (syntynyt 1129 tai 1130, kuollut 1195) voitti obotriitit ja valloitti Schwerinin. Henrik Leijonan valloitussota oli osa itämeren alueen ristiretkiä. Henrik oli saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisarin Fredrik I Barbarossan tärkeimpiä sotapäälliköitä, kunnes riitautui keisarin kanssa, mutta tämä onkin jo toinen tarina.

Kuva: Pixabay

Vuosien saatossa kaupungista rakentui vahva alueellinen keskus, vaikka Henrikin rakentama valtakunta pilkkoutui Henrikin kuoleman jälkeen. Schwerinistä tuli Mecklenburgien aluetta 1300-luvulla.

1500-luvulla järven rannalle alettiin rakennettiin linna ja sitä laajennettiin vuosisatojen ajan. Nykyinen linna on kuitenkin melko tuore, sillä sen rakennutti 1850-luvulla Mecklenburg-Schwerinin suurherttua Friedrich Franz II. Kuninkaallinen perhe hallitsi Mecklenburgia keskiajalta vuoteen 1918.

Poikkeuksena moniin muihin Saksan upeisiin linnoihin, tässä linnassa asuu pikkuinen pakanahenki nimeltään Petermännchen (linkin takaa löytyy lisätietoa). Tarina Petermännchenistä kuvaa hyvin historian kerrostumia, sillä alueella on ollut asutusta ainakin pari tuhatta vuotta, ennen ns. saksalaisia ja aiempia slaavilaisia. Tarinan mukaan kristinuskon tullessa pakanajumala pakeni ja paikalle jäivät vain henget, ajallaan nekin lähtivät kuka minnekin, vain Petermännchen jäi paikoilleen.

Linna ja museo ympäröivine puutarhoineen ovat ihania. Linna on veden äärellä ja myös puistossa on vesiaiheita. Mutta myös puuistutuksia, patsaita ja kukkia. Puisto on silmänisku barokille.

Itse linnassa on jotain Disney-linnamaista ja erityisesti sen torneista tulee taianomainen fiilis.

Kuva: Pixabay
Tässä kuvassa tuo torni näyttää joko Disney-linnan tornilta tai LEGO-rakennelmalta 🙂 Kuva: Pixabay

Saavutettavuus ja muut nähtävyydet

Schwerinin kaupunki on noin 66 kilometriä kaakkoon Lyypekistä. Autolla tai junalla matka kestää noin tunnin.

Schwerinin kaupungissa on muutakin nähtävää, sillä Schwerinin katedraali on erittäin kaunis ja hyvin tunnusomaisesti goottilaisen tiiliarkkitehtuurin mukainen, yksi upeimmista Itämeren alueella. Museoitakin löytyy, yksi hauskimmista lienee palokunta-aiheinen museo Internationales Feuerwehrmuseum Schwerin.

Koska Saksassa on joka puolella Wau-kohteita, löytyy Itämeren rannalta, noin 30 kilometriä pohjoiseen Wismarin upea Hansakaupunki. Sen alkuperä on slaavilainen, mutta Wismar on ollut myös merirosvojen vastaisen taistelun keskus, Ruotsin vallan alla, ja tietysti Mecklenburgin vallan alla. Nykyään se on UNESCOn maailmanperintökohde.

13 thoughts on “Saksan linnat: Schwerinin linna

Add yours

 1. Voi kuinka kaunis linna. Mulla on haave: haluaisin kiertää Saksaa junalla ja tutustua juuri tällaisiin upeisiin kohteisiin ja hienoihin kaupunkeihin.

 2. Todella kaunis ja siro rakennus houkuttelevine puistoineen. Tuolla voisi hyvinkin käväistä jos liikkuisi Hampurissa päin.

  1. Hei Pirkko
   Kiitos kommentista. Juu, Hampurista ja Lyypekistä käsin hyvin saavutettavissa on paljon kivoja päiväkohteita. Kiva tuo teidän Schwerinin retki ja kauniita puistokuvia, ja kiitos junailuvinkeistä, aika jännää miten lippujen hinnat vaihtelevat dynaamisen hinnoittelun vuoksi 🙄

 3. Wow onpa kauniin näköinen linna! On kyllä aivan kuin sadusta nuo tornit ja koko ympäröivä alue 🙂

  1. Hei, kiitos kommentista.
   Niin eikös olekin ihan satulinna. Kiitos Saksalaisen romantiikan, meillä tänä päivänä on näitä upeita linnoja katseltavana. Monet keskiaikaiset linnat olivat jo 1800-luvulla huonossa kunnossa, raunioinakin. Mutta 1800-luvulla moni kuningas, ruhtinas ja merkkimies halusi jättää jälkensä ja rakensi monumentin, jotka ovat säilyneet historiaa meille asti 🤩

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: