Saksan linnat: Marienburgin linna

Saksan linnat -sarjassa tänä perjantaina esitellää Marienburgin linna, joka on yksi Saksan hienoimmista nähtävyyksistä ja hyvin romanttinen, sillä onhan se Hannoverin kuningas Yrjö V:n (1819 – 1878) rakkauslahja vaimolleen kuningatar Marielle (1818 – 1907).


Marienburgin historia

Leine-joen törmällä Marienburgin linna näyttää keskiaikaiselta kukkulan laella sijaitsevalta linnalta. Sen upea ulkonäkö johtuu kuningattaren toiveesta romanttisesta kesäasunnosta. Rakentaminen sijoittuu 1800-luvulle, joka Saksan alueella oli ns. linnaromantiikan aikaa ja linnoja rakennettiin paljon ja innoitusta haettiin menneisyydestä.

George V itse ei koskaan pystynyt omin silmin näkemään arkkitehtien Conrad Wilhelm Hasen ja Edwin Opplerin vuosina 1858–1867 rakentamaa helmeä, koska hän oli ollut sokea varhaisesta lapsuudesta lähtien. Mutta myös kuningatar Marie sai asua linnassaan vain lyhyen aikaa, koska jo vuonna 1867 hänen täytyi seurata edellisenä vuonna sodan Preussia vastaan hävinnyttä miestään maanpakoon Itävaltaan.

Sodan vuoksi Marienburgin linna ei koskaan valmistunut aivan valmiiksi. Kuninkaallisten maanpaon jälkeen linna jäi asumattomaksi, ja se pysyi sellaisena lähes 80 vuotta. Linnassa asui vain talonmies.. Tästä syystä kukaan ei modernisoinut tai uudistanut linnaa ja alkuperäinen muotoilu on lähes täysin säilynyt.

Marienburg nykyään

Nykyään Marienburgin linna on juuri sellainen, josta kuningatar Marie aina haaveili: musiikin, taiteen ja kulttuurin keskus. Linna on erityisen vaikuttava lähes kokonaan säilyneen sisustuksen ja ylellisen ulkonäön vuoksi.

Linna on avoinna ympäri vuoden vierailijoille ja vierailija pääsee tutustumaan valtiollisiin huoneisiin, mutta myös kuninkaallisen perheen yksityisiin tiloihin, kuten kuningattaren kauniisti sisustettuun kirjastoon, jonka silmiinpistävin piirre on sateenvarjoholvi ja vierailuja pääsee aikamatkalle myös täysin säilyneeseen linnan keittiöön. Linna on edelleen Hannoverin kuningashuoneen omistuksessa.

Kävijöitä palvelee vanhoille hevostalleille rakennettu kahvila Maries. Linnassa järjestetään juhlia ja tapahtumia.

Linnan lähellä on Nordstemmen kylä, jonne on junayhteys. Hannoveriin matkaa on noin 30 kilometriä, autolla noin puoli tuntia ja junalla noin tunti. Ehkä myös Leine-jokea pitkin pääsee linnalle. Joki verkosto yhdistää Saksaa ja Leine-joki on osa tätä maata halkovaa verkostoa. Leine yhtyy Weser-jokeen ja laskee Pohjanmereen.


Sarjan aiemmat linnaesittelyt löytyvät täältä

3 thoughts on “Saksan linnat: Marienburgin linna

Add yours

  1. Varsin hulppea asuinpaikka ollut talonmiehellä… Kuulostaa myös siltä, että linnan sisätiloihin pääsee tutustumaan varsin kattavasti. Piti googlettaa, että miltä Marienburgin linna näyttää ja varsin hienoltahan se vähemmän yllättäen näyttää.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: