Saksan linnat: Reichsburg Cochem

Tämän viikon linna on Reichsburg Cochemin linna Mosel-joen varrella. Reichsburg on yksi Saksan hienoimmista nähtävyyksistä!


Seudulla on ollut kelttiläistä ja roomalaista asutusta ja kylä on tunnettu 800-luvulta saakka. Linnan historia yltää 1100-luvulle ja sieltä saakka se on hallinnut joenmutkan maisemia korkealta vuoreltaan ja jauhanut varallisuutta omistajilleen, olihan sen sijainti Moselin mutkassa ihanteellinen tullimaksujen keräämistä ajatellen. Reichsburg eli tarkoittaa että linnalle on kuninkaallinen status.

Reichsburg Cochemin linnan historiaa

Vanha linna tuhoutui Ludvig XIV sotajoukkojen mellastaessa vallatussa linnassa 1689. Alue jäi Ranskan valtaan aina 1815 saakka, jolloin se liitettiin Preussiin.

Historiallisesti linna kuului 1200-luvun lopulta Trierin arkkipiispalle ja myöhemmin vaaliruhtinaille, mutta 1800-luvulle tultaessa linnasta sekä vaaliruhtinaskunnasta oli jäljellä enää vain rauniot. Koska linna oli pahoin vaurioitunut historian melskeissä oli sen onni 1800-luvun romantiikka ja linnojen tuleminen muotiin. Berliiniläinen Louis Ravené osti linnan 1868 ja uudelleen rakensi sen nopeassa tahdissa. Linnan ilmeessä näkyy uusgoottilainen tyyli. Onko Reichsburg Cochemin linna Saksan kaunein linna?

Linna tänään

Vaikka jotkut soraäänet sorisevat ettei Cochemin linna ole autenttinen on se kuitenkin erittäin vireä turistikohde tapahtumineen. Elokuussa on keskiaikajuhlat ja adventin aikaan linna laskeutuu joulunodotukseen. Linnan kappelissa voi myös avioitua.

Linnan kotisivuilla kerrotaan, että opastuskierroksia on useilla kielillä ja nähtävyyksiä mm. ritarisali, ruokasali ja metsästyshuone, jossa on tietysti näytteillä eläinten päitä ja sarvia. Linnassa voi myös ruokailla ritarien tyyliin perjantaisin ja lauantaisin (kesä 2023, lisätiedot linnan sivuilta). Linnan kotisivuilta saa kuvan että tämä linna on nimenomaan ritarilinna ja näin ollen on ollut merkittävä sotilaallisesti.


Kaikki alla olevat kuvat on linnan kotisivuilta.

Tornissa on mosaiikkityö, jossa on Pyhä Kristoffer eli Kristuksen kantaja. Onko Pyhä Kristoffer linnan oma pyhimys?

Linnan tornin Pyhää Kristofferia on pidetty mm. matkalaisten suojelijana. Häneltä on myös pyydetty suojelusta kulkutauteja vastaan. 1400-1500-luvuilla myös Cochemia riivasi rutto, liekö Pyhän Kristofferin kunnioitus tuota perua?


Linna on avoinna päivittäin. Linnanmäellä ei ola parkkipaikkoja, joten saapuminen joko kävellen tai kesäkaudella sukkulabussilla. Kylästä kävelymatka kestää noin 20 minuuttia. Linnan alueella on päivittäin avoinna oleva ravintola ja myös koiraystävät voi ottaa mukaan. Lue lisää linnan kotisivuilta.


Cochemin pienessä kylässä asuu noin viisi tuhatta ihmistä. Kylässä on juna-asema, ja lähellä on tietysti Trierin kaupunki, mutta myös esim. Luxemburg, Bonn ja Frankfurt am Main.

Cochemin kylä on kaunis ja on päässyt mm. Forbesin listalle 10 kauneinta pikkukaupunkia Euroopassa. Kylässä on useita hotelleja, kuten Park Hotel, Moselromantik Hotel Kessler Meyer ja Moselromantik Hotel am Panoramabogen. Nämä kolme hotellia ovat aivan toistensa lähellä, niistä voi olla joki- ja linnanäköala ja vieressä on viinitila, jossa voi maistella paikallisia viinejä.


Mosel-jokea alaspäin matkatessa päästään hienolle ja historialliselle Eltzin linnalle, josta esittely löytyy täältä. Kaikki Saksan linnat -sarjan postaukset löytyvät täältä!


15 thoughts on “Saksan linnat: Reichsburg Cochem

Add yours

 1. Upean näköinen linna! En ole ennen ollut linnoista kovin kiinnostunut, mutta artikkeli antoi uutta näkökulmaa, mielenkiintoista!

 2. Upea linna jälleen kerran! Kyllä tuollaisessa tulisi varmaan vierailtua, jos reitille osuisi.

  Onko nämä esittelemäsi linnat siis sellaisia, joissa olet itse käynyt? Vai oletko muuten vaan kiinnostunut saksalaisista linnoista? 🙂

  1. Hei Eveliina, kiitos kommentistasi 🌸
   Niin, tämä linnasarja on puhdas nojatuolikierros ja kunnianosoitus mun -ei niin salaiselle- linnafanitukselle ja sille että näin vanhemmiten olen lämmennyt Saksalle ⭐️

 3. Olemme käyneet pari kertaa Cochemissa ja toisella kerralla kiipesimme (helteessä) myös tuohon linnaan. Kierros oli ihan mielenkiintoinen ja opaslehtinen oli jollain googlekääntäjällä tehty myös suomeksi. Koko kaupunki oli myös idyllinen, vaikka viime kerralla siellä olikin jokin viinijuhla ja oli vähän vaikeaa löytää parkkipaikkaa.

  1. Hei Mari, kiitos kommentista, kiva kuulla että Cochem on ”livenä” hieno. Oliko reitti linnalle hikeä nostattava 🤩 luin että matka kestää kävellen noin 20 minuuttia, onko näin?

   1. Ainakin sinne oli melko jyrkkä mäki ja meidän käydessä oli 30 asteen lämpö. Toisaalta sieltä oli kyllä hienot näköalat yli kaupungin ja jokilaaksoon.

 4. Taas yksi hienon näköinen linna, jossa emme ole (vielä) käyneet. Näyttää kyllä sellaiselta, että pysähdytään katsomaan. Reinin ja Moselin varret ovat niin valtavan täynnä tällaisia linnamaisemia ja ristikkotaloja. Aila

  1. Hei Aila, kiitos kommentista. No juu, varmasti saisi jo upean reissun jos päättäisi kulkea Reiniä/ Moselia ja tutustua linnoihin ja viinitarhoihin 🏰🥂

 5. Taas vaihteeksi uusi linna minulle. Mutta jälleen todella vaikuttava. Erityisen hienolta tuo näyttää Mosel-joelta kuvattuna niin, että itse joki ja laivat sekä rannan värikkäät talott ovat näkyvissä itse linann kanssa. Helppo myös ymmärtää, että Cochemin kylää pidetään kauniina.

  1. Hei Mikko, kiitos kommentista! Tuon Moselin varrella on tietysti ollutkin paljon linnoja, mukavaa etteivät kaikki ole sodissa ja maailman mullistuksissa kadonneet

   1. Tämäkin, niin kuin monet muutkin linnat, taitaa olla jopa upeampi ulkoapäin. Pitäisi vain tietää kohta, johon ajaa ja näkee parhaiten.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: