Tämän perjantain linnaesittelyssä on vuorossa tuhatvuotinen Wartburgin linna
Wartburgin linna on alun perin rakennettu 1000-luvulla, sen rakennutti Ludwig der Springer. Linnan nimi johtuu ilmeisesti saksankielisistä sanoista ”Warte” (=vartiotorni) ja ”Burg” (=linna).
Linna on pitkän historiansa aikana käynyt läpi monia muutoksia ja monet sen ulkonäköön vaikuttavat rakennelmat ovat lisätty vasta 1800-luvulla. Historiallisesti rikas ja vaikuttava keskiaikainen linna on yksi koko Thüringen osavaltion suosituimmista nähtävyyksistä.


1100 – 1200-lukujen taitteessa Maakreivi Hermann I piti Wartburgissa iloista hoviaan, jossa ajan tavan mukaan asui runoilijoita ja musikantteja. Muutamia sukupolvia myöhemmin hovielämästä kirjoitettiin runoelma Sängerkrieg, jonka pohjalta 1800-luvulla syntyi Richard Wagnerin ooppera Tannhäuser.
Toukokuusta 1521 maaliskuuhun 1522 eräs Martti Luther asui linnassa ja saksansi Uuden testamentin. Luther oli tuossa vaiheessa jo Paavin epäsuosiossa ja tarvitsi ylhäisiä suosijoita. Saksin vaaliruhtinas ja Thüringen maakreivi Fredrik III antoi suojaa Lutherille, ei niinkään uskonnollisista syistä vaan koska uskoi että hänen alamaisillaan on oikeus reiluun oikeudenkäyntiin. Nykyään Luther-turistit vaeltavat linnassa sankoin joukoin.
Linnassa on paljon kiinnostavaa nähtävää, mutta se ei kiiltele tai loista kuten hovilinnat (vrt. Sanssouci tai Charlottenburgin linna). Wartburg on keskiaikainen linna, joka on rakennettu sotilaallisista syistä. Linnaan saavutaan nostosiltaa pitkin ja muurien sisällä on keskiaikaiseen tapaan paljon rakennuksia, se on kuin pieni kylä. Romaanisen tyylin mukainen Palais eli linnan vanha osa pitää sisällään osittain keski-aikaisessa, osittain 1800- ja 1900-luvun asussa olevia saleja. Linna jäi 1500-luvulla pikku hiljaa rappiolle ja 1800-luvulla se oli jo melko huonossa kunnossa. Kansallisromantiikan aikana ei oikein tiedetty mitä linnalle pitäisi tehdä, sitä korjailtiin omasta ajasta lähtien, ei niinkään haluttu palauttaa sen keskiaikaista olotilaa.

Kuitenkin Wartburgin linna toimi linnanrakentaja ja unelmoija Ludwig II:n inspiraationa tämän suunnitellessa upeaa Neuschwanstein linnaa, joka upeudestaan huolimatta on ehkä enemmän kulissi kuin oikea linna.
Saksan linnat -sarjan muut postaukset löytyvät emo-postauksesta Saksan linnat, nuo 25 000 ihmetyksen aihetta
Wartburgin vieressä olevassa kylässä on syntynyt Johan Sebastian Bach ja näin ollen kylässä, tai oikeastaan Eisenachin kaupungissa, on Bach-museo.
Toisen maailman sodan lopulla neuvostoliittolaiset sotilaat valtasivat alueen ja linnan ja mm. ryöstivät linnan historiallisesti kiinnostavaa irtaimistoa. Alue jäi Neuvostoliiton miehitysalueeksi ja näin ollen osaksi Saksan demokraattista tasavaltaa (DDR). 1950 – 1990-luvuilla valmistettiin linnan mukaan nimettyä Wartburg-autoa, joka oli ajateltu DDR:n kansan autoksi.
Wartburgin linna on ollut UNESCOn maailmanperintökohde vuodesta 1999.
Romantik Hotel auf der Wartburg avattiin vuonna 1914 aivan Wartburgin linnan viereen palvelemaan linnassa vierailevia turisteja. Linna ja hotelli ovat omissa oloissaan muutaman kilometrin päässä Eisenachin kaupungista.
Kiva, että löysin jälleen sinun postauksesi. Juuri hetki sitten suunnittelin vierailua tänne tulevalle matkallemme, eli pian näen tämän livenä. Aila
Hei Aila, noniin, odotan sun liveraporttia 🤩
Saksan linnojen määrä on kyllä yllättänyt minut. Upeita kokonaisuuksia ja erityisesti toki historia on aina mielenkiintoista…
Olisi mielenkiintoista aikamatkata viereisen hotellin alkuvuosiin ja nähdä millaisia turisteja siellä yöpynyt ja linnassa vieraillut.
Hei Mari
Totta puhut, sepä olisi kiinnostava kurkistus 🤩 ja kyllä ihan nykypäivässäkin voisi olla kiva yöpyä ja kuunnella seinien kuiskintaa.
Jännä juttu, että vaikka suomalaiset linnat olisivat samanikäisiä on ne rakennettu eri konseptilla. Tämä linna näyttää selvinneen hyvin vuosisatojen saatossa. Mielenkiintoista myös, että se on toiminut Neuschwanteinin linnan esikuvana.
Niin, ihan noin vanhoja linnoja meillä ei olekaan, Turun linna on alunperin 1200-luvun lopulta mutta aluksihan sekin oli vain puuaidattu linnoitus, onhan näissä samojakin elementtejä; portit ja vartiotornit. Nykymuodossa Turunlinnassakin on sisempi ja ulompi linnanpiha ja useita eri aikaan rakennettuja rakennuksia, Hämeenlinnaa en oikein hahmota. Olavinlinna onkin myöhemmän ajan rajalinna, joka on rakennettu saarelle. Noista rauniolinnoista, joita on ainakin Tammisaaressa ja Kajaanissa ja missä lie, en osaa sanoa mitään. Suomen lunnarakentamiseen vaikutteita on varmasti tullut Baltiasta ja Ruotsista kun Suomi on kuitenkin ollut osa Ruotsia ja Ruotsilla oli vaihtelevasti alueita ja yhteyksiä Baltiaan. Mutta juu, linnat ovat kiinnostavia ja monimuotoisia ja Saksa on kyllä hieno linnakohde kun siellä on niitä niin pitkältä ajalta ja niin paljon ⭐️🏰
Tämäkin linna vaikuttaa mielenkiintoiselta, vaikka onkin monen muun tapaan joutunut kokemaan etenkin viimeisen vuosisadan muutokset. Tuolla seudulla olisi kyllä mielenkiintoista reissata.
Kiitos Mari, ja jep, tämä linna on jotenkin inspiroiva. Olisi kiva käydä tutustumassa
Hienolta näyttävä linna, mutta niin vain oli tämäkin itselleni vieras. Vaikka linna ei kiiltele tai loista, on se ulkonäöltään minun mielestäni erittäin kiinnostava, nimenomaan ulkoapäin.
Kiitos Mikko kommentista. Joo, tämä on sellainen ”aito” linna, jolla on ollut joku muukin funktio kuin huvittelu tai vaikutuksen tekeminen. Ja tuo 1000 vuoden historia kyllä kutkuttelee mieltä 🤩