Saksan linnat: Augustusburg ja Falkenlust

Tämän perjantain linnaesittelyssä ovat Augustusburgin ja Falkenlustin rokokoo-kokonaisuus eli Brühlin palatsit. Kokonaisuus on ollut vuodesta 1984 Unescon maailmanperintökohde. Augustusburgin palatsi on Brühlin kylässä, noin 15 kilometriä Kölnistä Bonniin päin, lähellä Rein-jokea.

Rokokoon mestariteos

Augustusburgin palatsi on yksi ensimmäisistä rokokoon luomuksista Saksassa. Clemens August, Kölnin vaaliruhtinas ja arkkipiispa, piti tätä kokonaisuutta suosikkinaan.

Palatsin upea pääportaikko. Tämä sisääntulo on suunniteltu tekemään vaikutus

Yhdessä lukuisista Saksan ruhtinaskuntien ja Ranskan välisistä sodista Ludvig XIV joukot hävittivät vanhan Brühlin keskiaikaisen linnan vuonna 1689. Vuonna 1725 Clemens August tilasi arkkitehti Johann Conrad Schlaunin aloittamaan uuden palatsin rakentamisen Brühlin linnan raunioille. 1728 baijerilainen François de Cuvilliés otti projektin haltuunsa ja teki Augustusburgin palatsista yhden aikansa upeimmista asunnoista. Suuri joukko aikansa taitavia käsityöläisiä ja taiteilijoita ahkeroi palatsin kimpussa sen valmistumiseen saakka. 1768 valmistuneesta palatsikokonaisuudesta teki uniikin arkkitehtuurin, kuvanveiston, maalauksen ja puutarhasuunnittelun maaginen vuorovaikutus.

Augustusburgin rokokoopalatsi

Palatsin puutarha on Dominique Girard käsialaa. Jatkuvan kunnostamisen ja huollon ansiosta se on nykyään yksi aidoimpia esimerkkejä 1700-luvun puutarhasuunnittelusta Euroopassa. Barokkipuutarhojen viereen Peter Joseph Lenné suunnitteli metsäalueet englantilaisten maisemamallien pohjalta. Nykyään se on ihana paikka kävellä.

Falkenlust rakennettiin metsästyslinnaksi. Palatsin ja metsästyslinnan välissä on valtava puisto. Tässäkin kohteessa puisto on merkittävä nähtävyys. Falkenlustista löytyy ravintola.

Pieni Falkenlust rakennettiin metsästyslinnaksi

Vuodesta 1949 lähtien Saksan liittopresidentti ja liittohallitus käyttivät Augustusburgin palatsia edustuksellisiin tarkoituksiin vuosikymmeniä.

Nordrhein-Westfalenin osavaltio ylläpitää näitä palatsimuseoita, joissa jokainen kävijä pääsee nauttimaan yhteisestä eurooppalaisesta kulttuuriperinnöstä.

Nykyään Augustusburgin palatsi on linnojen ja historian ystävien lisäksi tuttu myös moottoripyörien ystäville. Palatsissa on Euroopan suurin moottoripyöriä, ja vuosittain palatsin alueella pidetään moottoripyöräilijöiden tapaaminen.


Lue lisää Brühlin palatseista täältä.


Aiemmat linnasarjan esittelyt löytyvät täältä: Saksan linnat, nuo 25 000 ihmetyksen aihetta

13 thoughts on “Saksan linnat: Augustusburg ja Falkenlust

Add yours

 1. Mielettömän huikea tuo sisääntulo! Todellakin onnistunut siinä, että tekee vaikutuksen, wau! Tällaista kauneutta ja komeutta ei harmillisesti enää rakenneta…

 2. Onpa hienon näköinen sisältä tuo Augustusburg. Yleensä Itseäni kiinnostaa enemmän linnojen edustalla olevat upeat puutarhat, mutta tämä näyttää sisältäkin todella hienolta ja kiinnostavalta. Toki puutarha tässäkin tapauksessa on oikein kiinnostava. Ja ei tosiaan ollut Brühlin palatsit minullekaan tuttuja, en edes ollut niistä kuullut.

  1. Hei Mikko,
   Kiitos kommentista. Puistot ja puutarhat ovat upeita. Itsekin -vaikka ihailen linnoja ja kullan kimallusta, taidetta ja käsityötä- ihailen myös puistoja. Ne ovat upeita. Jännää miten kasveista saakin niin monenmoista 🤩

 3. Aluksi katsoin tuota porrasaulan kuvaa ja mietin, että tuonne kun pääsisi. Loppujen lopuksi, kun vähän luin, tajusin, että tuollahan olen ollut. En vaan olisi kyllä muistanut, että tuo oli noin upea! Olimme joskus nuoren kanssa liikkeellä, kun hän oli Kölnissä pelimessuille ja edullisemman yöpymisen sai tuolta Brühlistä, joten tuli sitten samalla tutustuttua sen nähtävyyksiin. Muistan, että silloin jo mietittiin, että tällaisia paikkoja on, joista ei ennen ollut kuullut mitään!

   1. No melkein sanoisin, että Saksasta löytyy lukemattomia kivoimpiakin kaupunkeja tai kyliä. Tosin kokemuksemme oli pitkälti se, että asuimme hotellissa ihan keskustassa kävelykadun lähellä ja kävimme sen varrella olevassa kahvilassa aamupalalla. Muuten tosiaan lähdimme joko autolla tai junalla (asema ihan siinä keskustassa) kiertämään lähiseutuja. Kölnin messujen aikaan kätevä paikka majoittua, koska junayhteys, joka pysähtyy juurikin messkukeskuksen kohdalle kulkee tästä säännöllisesti.

 4. Nyt onnistuit kertomaan linnoista, jotka eivät edes nimeltä olleet meille tuttuja. Kiitos, näyttävät tosi hienoilta. Aila

  1. Kiitos kommentista Aila, niin, näitä linnoja tosiaan jonkun laskennan mukaan 25 000, joten varmasti kukaan kaikkia tiedä 🤩 mutta ehkä ensi viikon linna taas joku vanha tuttu.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: