Puuhakaspäivä Punkaharjulla

Käyn Savonlinnassa noin kahden kolmen kuukauden välein, koska äitini asuu Savonlinnassa. Aika usein kesäisin vietämme aikaa tehden mökkitöitä eli minun sanoin peltotöitä. Tällä visiitillä olin enemmänkin vähän kuin turisti, nukuin yhden yön Savonlinnan Seurahuoneella upeassa superior plus huoneessa ja toisen yön äidin hoteissa. Koska elämässä pitää välillä myös rentoutua ehdotin josko ajaisimme tutkimaan Punkaharjun kulttuuritarjontaa. En ollut aiemmin käynyt Johanna Oraksen taidekartanossa, joten se kiinnosti, ja äiti ei ollut aiemmin käynyt Aseman Taidelaiturilla Luston asemalla, joten näitä kohti lähdimme. Minulla vähän kangasteli mielessä kakkuset Hobitti-kahvilassa.

Johanna Oras on 1970 syntynyt taidemaalari, jonka taiteellinen ilmaisu on alkanut asetelmista ja on kolmenkymmenen vuoden aikana kehittynyt omalaatuiseksi tyyliksi, joka minun mielestäni on runsas, kaunis, leikkisä ja pohdiskeleva.

Oraksen taidekartano on Punkaharjulla Retretin kallioluolaston vieressä. Harmillista ettei Retretti päässyt tällä erää lentoon ja jo ikoniksi noussut Hotelli Punkaharju, melkein naapurissa, meni konkurssiin. Oraksen taidekartano seisoo nyt vähän yksinäisenä Tuunaansaaren kallioilla, mutta on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde.

Meidän käydessä kartanossa Oras oli itse paikalla ja ystävällisesti kertoili taiteestaan. Tämä toi käyntiin pienen ekstramausteen. Ja oli myös mukava kuulla hänen suunnitelmistaan ensi näyttelykauteen. Olisin mielelläni ostanut erään pienen teoksen, mutta näin työttömänä on melko mahdotonta hankkia taulua. Sen sijaan äiti osti muistoksi pienet taidetarjottimet. Minusta se oli mukavaa, sillä nyt aina kun käytän tarjotinta muistan tuon käynnin ja kohtaamisen hetket.

Oraksen ateljeessa on ovet avoinna
Tämän kesän näyttelyn taiteessa kuolema on läsnä, mutta myös huumori
Vanamot toistuivat useissa teoksissa

Oraksen taidekartanolta ajoimme Taidelaiturille. Virallisesti nimi taitaa olla Aseman Taidelaituri. Taidelaituri on kahden miehen luoma ja ylläpitämä kokonaisvaltainen taide-elämys. Hannu Huitti ja Mikko Ranta-Huitti ovat avanneet kesäkotinsa ovet kaikelle kansalle ja taiteelle. Vanha Luston asemarakennus on upean näköinen ja hauskasti sisustettu. Suloisessa sekamelskassa ovat pienet hauskat jipot kuten asemamies, näytteillä oleva taide sekä miesten kesäkodin sisustus. Kokonaisuus on aivan ihana. Ja sama runsaus jatkuu ulkona: pihalla ja piharakennuksissa on esillä pysyvää ja vaihtuvaa taidetta. Ikonisia ulkona olevia teoksia ovat Miina Äkkijyrkän suuri kirjava lehmä sekä asemarakennuksen takapuolelta löytyvät kirmaavat vasikat. Jostain pihan runsauden keskeltä löytyy myös hiljentymisen paikka, pieni Tsasouna. Tsasouna on siiretty Kontiolahdelta ja se on palvellut Karjalan Kunnailla sarjan rekvisiittana. Nyt se palvelee ketä tahansa kulkijaa

Täälläkin saimme yksityisen kierroksen ja lämpimän kohtaamisen. Asemalle on helppo tulla, se on todellinen matalan kynnyksen taidekohde. Ja ilmainen kaikille, jotka kirjoittavat nimensä vieraskirjaan 🤩 vieraskirjan välttelijän pitää maksaa viiden euron pääsymaksu. Hauska esimerkki omistajien huumorista.

Vuoden nuoren taiteilijan Tiia Tiaisen maalauksista löytyy monenlaisia eläimiä
Tsasouna syksyllä 2020
Satumainen lehmuskuja syksyltä 2020

Kun mieli ja sielu on virkistetty, voi pihan Lotta-kioskilla nauttia kahvit ja munkit. Lotta-kioski on jäljennös aiemmin paikalla olleesta Lotta Svärd -kioskista.

Idea kioskiin lähti kesällä 2017 löydetystä 30-luvun valokuvasta, jossa juuri samalla paikalla sijaitsevan Lotta-kioskin vieressä seisoo hymyilevä nuori nainen lottapuvussaan kärpässienikatosten keskellä. Kaikki on siis
tehty mahdollisimman samankaltaiseksi kuvan tunnelman kanssa
ruokatarjoilu mukaanluettuna. Tarjolla on alkuperäisten Lotta-kioskien mukaan munkkia ja kahvia, päivityksenä nykypäivään myös limuja ja jätskiä.

Lähtöä tehdessämme kerroimme jatkavamme Hobitti-kahvilaan. Isäntämme pyysi kertomaan terveisiä Reimalle ja Susannalle sekä vinkkasi poikkeamaan Putikon Savisepän kesähuoneella. Niinpä me ajoimme Putikkoon Savisepälle.

Hannu Sairanen asuu ja työskentelee Putikon vanhalla asemalla ja kesähuone oli juuri avautunut kesäkauteen. Sairanen on työskennellyt asemalla jo 38 vuotta. Kaikki myynnissä olevat saviesineet ovat hänen valmistamiaan ja käsityönä ne ovat uniikkeja käyttöesineitä.

Myös täällä me kohtasimme kokonaistaide-elämyksyn. Kauniisti esille asetellut viehättävät saviesineet, muu esillä oleva taide, leppoisasti tarinoiva saviseppä sekä jännittävä traktori ja yhtä seinää koristava Euroopan kartta, johon on kiinnitetty kunkin maan autoja! Kerrassaan riemastuttava kokonaisuus.

Kesähuone on avoinna 13.8. asti
Junaraiteet päättyvät tähän
Savisepän hobby

Ja jälleen, lähtöä tehdessämme saimme viemisiä seuraavaan paikkaan, sillä isäntämme kysyi, josko olisi mahdollista että veisimme Hobitti-kahvilaan taulun, jonka hän ajatteli sopivan Reiman ja Susannan pieneen museoon. No, tietysti me otimme taulun kyytiin!

Olen jo pitkään kuolannut Hobitti-kahvilan kakkuja somessa ja ihmetellyt tätä hauskaa ideaa, jonka äiti on päähobitti Susanna Lindroth-Qvintus, ja Apuhobitti, kantojuhta ja toinen yrittäjä on Reima Qvintus.

Hobitti-kahvilan idea lähti Susanna Lindroth-Qvintuksen päästä, koska hän ja Reima Qvintus ovat ”oikean elämän hobitteja” lyhytkasvuisuudestaan johtuen.

Kahvilan henkilökunta on pukeutunut hobitti tai keijumaisesti ja kahvilan miljöö on viehättävän hobittimainen pyöreine ulko-ovineen. Mutta mites pääasia eli herkut? No, ne ovat todella hyviä. Söimme perinteistä peltilihapiirakkaa sekä jälkipalaksi suffelijuustokakkua ja joimme raparperisimaa. Kaikki oli erittäin hyvää. Ja plussaa vielä upeista simalaseista!

Hobitti-kahvila on avoinna kesäaikaan torstaista maanantaihin. Koko vuoden yritys tekee cateringia ja nyt kesäkahvila tarjoaa myös majoitusta. Kahvilan pihapiirissä on ehkä Suomen pienin museo. Käy katsomassa mistä museossa on kyse!

Kauniit astiat kehystävät tarjottavan juuri ihanasti
Hobitti-kahvilaan mennään tietysti pyöreästä ovesta!

Äidin ja minun retkipäivä Punkaharjulla oli hauska ja tulvillaan mukavia kohtaamisia. Päivästä jäi hyvä mieli ja voin kaikesta sydämestä suositella näitä kaikkia neljää kohdetta ihan jokaiselle. Bonuksena vielä täytyy mainita Lustosta löytyvä metsämuseo ja ravintola, siellä ei käyty tällä kertaa, mutta olemme molemmat käyneet aiemmin ja museo on oikein kiinnostava pala metsiemme ja metsätalouden historiaa. Ravintolassa tehdään kunnianhimoisesti töitä hyvän ruuan puolesta, kurkkaa menu!


Kolmen vuoden takaisesta Punkaharjuvisiitistä voit lukea täältä: Miniloma Punkaharjulla


Johanna Oraksesta ja hänen taidekartanostaan voit lukea lisää täältä

Aseman Taidelaiturista ja kesän näyttelystä voit lukea lisää täältä

Lue lisää Savisepästä täältä

Lue lisää Hobitti-kahvilasta täältä

8 thoughts on “Puuhakaspäivä Punkaharjulla

Add yours

  1. Tälläiset kivat kotimaan kohteet on todella piristäviä ja mukavia päiväretki kohteita. Tykkään kovasti itsekin harrastaa näitä. Punkaharju on kyllä niin kaunista seutua, että sinne pitäisi ehdottomasti lähteä. 🙂

  2. Oi, sinulla on ollut oikein aktiivinen päivä Punkaharjulla! Ja ihania noi lämpimät kohtaamiset – niistä tulee aina hyvä mieli 🙂 Punkaharju on jäänyt itselleni täysin tuntemattomaksi kohteeksi. Pitäisi varmasti käydä, kun niin moni on sitä kehunut!

  3. Tässä oli ihanasti sellaista aitoa Kesä-Suomi tunnelmaa! Varsin kiva päivä teillä tosiaan monipuolisine vierailukohteineen, joista olin aiemmin muistaakseni kuullut vain Oraksen ateljeessa.

  4. Kuulostaa tosiaan oikein mukavalta ja hauskalta retkeltä Punkaharjulle. Me keskitymme aina luontokemukseen, ja näistä suurin osa olikin meille vieraita kohteita. Varsin puuhakas päivä tosiaan, ja olisimme itsekin tuollaisesta päivästä varmasti nauttineet.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: