SatuAasin satuaasit

Lopen Tevännöltä löytyy suloisimmat otukset, joita olen piiitkään aikaan nähnyt! SatuAasin tallin aasit sulattavat sydämiä aasinkatseillaan ja paijattavilla turkeillaan.

Käden työntäminen aasin turkkiin tuntuu lohdulliselta. Kuin mikään tässä maailmassa ei voisi olla kovin huonosti, kun jotain näin suloista voi silittää ja paijata. Eikä tunne ole yksipuolinen, sillä aasin rapsuttelusta nauttii rapsuttelija sekä rapsuteltava.

Calle ja Zorro, seuralliset miniaasit
Korvat hörössä. Aasit viestivät myös korvin

SatuAasin tallin aasit elävät laumassa, jossa on miniaaseja sekä tavallisen kokoisia lajitovereita. Aasit eivät välitä siitä onko toveri pieni vai iso, ne näyttävät tulevan juttuun keskenään oikein hyvin. Vierasta kohtaan ne ovat vaihtelevan uteliaita, osa aaseista haluaa juuri nyt seurustella ihmisen kanssa ja osalla on omat, kiinnostavammat asiat meneillään. Esimerkiksi lauman kantava tamma ei juurikaan välitä vieraista, mutta kaikkein pienin miniaasi Calle tekee innokkaasti tuttavuutta. Joku aasi nauttii kun pitkiä korvia rapsutellaan ja silitellään ja joku toinen ei sellaista ollenkaan halua kokea. Aasit ovat persoonia, jokainen omanlaisensa.

SatuAasin tallin aasit ovat työtätekeviä aaseja. Niiden työtä on tuottaa iloa ja positiivisia kokemuksia meille ihmisille. Tallin emäntä Satu Valkas on psykologi sekä sosiaalipedagoginen hevostoimintaohjaaja ja Satu toteuttaa aasien kanssa aasiavusteista kuntoutustoimintaa sekä iloa tuottavaa aasiavusteista virkistystoimintaa. Eläinavusteisessa kuntoutuksessa ideana on toimia eläinten kanssa niin että kuntoutuja saa eläimen kanssa touhutessa positiivisia kokemuksia. Eläinten kanssa moni myös kokee hyväksyvää läsnäoloa, eläin ei tuomitse tai pilkkaa vaikka joku asia ei ensi yrittämällä onnistuisikaan. Aasit ovat kärsivällisiä ja ne nauttivat ihmisen kanssa toimimisesta, joten aasiterapiassa kaikki voittavat.

SatuAasin tallille voi kuka vaan varata oman aktiviteetin aasien kanssa, mutta jos ei halua yksityistä sessiota voi kesän aikana osallistua myös tallin järjestämiin tapahtumiin, joita on mm lasten päiväleiri, aasien käsittelykurssi ja kesä lopulla myös avoimet ovet. Lue lisää tapahtumista tallin tapahtumakalenterista. Tallilla järjestetään mm. synttärijuhlia ja tykypäiviä, aaseja voi rapsutella, hoitaa ja taluttaa.

Minä ja teini pääsimme kävelylle Callen ja Zorron kanssa. Voisi luulla, että aasin taluttaminen ei ole sen kummempaa, mutta on hyvä pitää mielessä, että vaikka aasit lähtevät mielellään talutukseen, eivät ne ihan koko aikaa halua vain kävellä vaan välillä aasi voisi pysähtyä haukkaamaan jotain pientä. Ja tämä pitää ennakoida, sillä syömään pysähtynyttä aasia voi olla vaikea saada liikkeelle.

Kaikilla retkillä on hyvä olla eväät, joten kyllä aasitkin pääsivät nauttimaan ruuasta pienen kävelyn jälkeen.

Metsässä aasit nauttivat luonnon buffeesta mustikanlehtiä
Aasilla on mukana eväät itselle ja aasikaverille

Kävelytoverini Calle haluaa kulkea muiden aasien edellä. Se on innokas kipittäjä, ja yhteistä rytmiä etsiessämme Calle tallaa pienellä kaviollaan jalkani päälle. No, ei murtumia tai edes mustelmia sillä pieni miniaasi painaa vain noin 70 kiloa. Callen kanssa on hauskaa lenkkeillä, koska se on hyvin ihmissuuntautunut. Ehkä Calle on hieman samaistunut ihmisiin, koska se jäi pienenä varsana orvoksi ja Satu ruokki sitä ennen kuin Callelle löytyi sijaisemä.

Calle, satumainen miniaasi ❤️

Opin miniaaseista, että:

 • Alunperin Sardiniasta ja Sisiliasta kotoisin oleva aasirotu, jota on jalostettu myöhemmin Pohjois-Amerikassa.
 • Säkäkorkeus on yleensä ale 91 senttimetriä.
 • Säkäkorkeudeltaan alle 75 cm korkuista aasia kutsutaan mikrominiaasiksi
 • Syntyessään miniaasi painaa vain noin 5-10 kiloa.
 • Miniaasit auttoivat Välimeren saariston vuoristossa kantamusten kantamisessa vaikeakulkuisille poiluilla ja myllynkivien pyörittämisessä sisätiloissa, joten tästä syystä pienikokoisuus nähtiin etuna.
 • Nykyinen lähinnä lemmikkinä tunnettu miniaasien rotukanta on jalostettu Yhdysvalloissa ja sieltä ne ovat levinneet vähitellen ympäri Eurooppaa, jossa ne ovatkin erittäin suosittuja nykyään.
 • Miniaasit ovat tunnettuja hellyttävästä, sosiaalisesta ja rauhoittavasta luonteestaan.
 • Välimeren miniaaseja ei ole Suomessa kuin reilu 30 yksilöä, joista suurin osa on tullut maahan SatuAasin tallin kautta.
 • Miniaasit ovat yleensä perusterveitä ja ne voivat elää jopa yli 30-vuotiaiksi.
 • Lue lisää aaseista ja SatuAasin tallista täältä!

Tallille palattuamme kuulimme vielä Zorro-aasin ääninäytteen tervehdyksestä. Aasin ääni on oudon kova ja korkea. Unohdin kysyä tervehtivätkö ne näin toisiaan vaiko vain meitä ihmisiä. Joka tapauksessa siitä jäi vielä kiva äänijälki muistoihin!

Kiitos Satu ja aasit ❤️ oli kiva viettää aikaa SatuAasin tallilla!

2 thoughts on “SatuAasin satuaasit

Add yours

 1. Tämähän kuulostaakin mukavalta paikalta! Kaiken lisäksi matkakaan ei ole lainkaan mahdoton, joten ilman muuta laitan tämän mieleen. Ja idea ylipäätään kuuulostaa todella hauskalta, mitenköhän Satu tämän on keksinyt?

  1. Paikka on tosiaan mukava ja aasit ovat super hellyyttäviä. Satu on pitkän linjan hevosihminen, mutta unohdin kysyä miten lipsahti aaseihin. Sun pitää käydessäsi utsia 🤩

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: