Myrskyinen syys-Kreeta

Lokakuussa Kreetalle matkaajan on tiedostettava että Kreetallakin alkaa vuodenaika kääntyä syksyyn, joten sadetta ja myrskyä voi olla luvassa. Toisaalta lokakuussa voi vielä olla helteitä. Juuri ennen meidän syyslomamatkaa seurailin sukulaisten reissupostauksia Instagramissa, myös Kreetalta, joissa nautittiin välimerellistä helteistä.

Me lensimme saarelle 12. Lokakuuta myöhään illalla joten torstai oli meidän ensimmäinen lomapäivä. Saimme herätä kauniiseen kesäpäivään. Vietimme päivän Hanian vanhassakaupungissa tutustuen saaren kauneimpaan kaupunkiin. Söimme aamupalaa satamassa ja siitä jatkoimme majakalle.

Filotaikinaherkku
Aallonmurtajalla kävellessä aurinko lämmitti ihanasti

Hanian vanhakaupunki nykyilmeessään näyttää hyvin venetsialaiselta ja saaren vanhoja satamia kutsutaankin venetsialaisiksi satamiksi vuosisataisten isäntien mukaan. Kreetaahan on historian saatossa hallinneet minolaiset, helleenit, roomalaiset, bysanttilaiset, venetsialaiset ja osmannit ennen kuin siitä tuli osa Kreikkaa, joten kerrostumaa piisaa. Tietenkin, koska Kreeta on saari, ovat kaikki merkittävät kaupungit syntyneet satamiensa ympärille, joten myös Rethymnonin vanhakaupunki nököttää venetsialaisen sataman vieressä samoin kuin Iraklionin vanhakaupunki. Kaupungit ovat toki vanhempia, mutta venetsialaiset rakensivat paljon ja erityisesti varustivat satamia. Vaikka Rethymnonin vanhakaupunki on erittäin hyvin säilynyt, on mielestäni Hanian vanhakaupunki ja satama, mukaanlukien majakka, kaikkein viehättävin!


Voit lukea meidän Hanian seikkailuista täältä


Koska päivä oli niin kaunis ja meri näytti niin upealta lähdimme illalla auringonlaskuristeilylle. Nimensä mukaisesti me ajoimme ulos satamasta pelipaikoille ja katsoimme kun aurinko laski.. no, en ollut ajatellut ihan tällaista, mutta onhan se lasku kaunis. Vähän tylsä ehkä. Mutta kaunis.

Aurinko laski, sitä katsoimme

Oli mukavaa, että loma alkoi auringolla. Myös perjantai oli aurinkoinen. Perjantai-iltapäivällä matkasimme bussilla Haniasta Vamoksen pieneen vuoristokylään. Bussimatka taisi kestää reilun tunnin. Oli oikein mukavaa seurata maisemia bussin ikkunasta. Perillä Vamoksessa suuntasimme kylään turisti-infoon, jossa kokoonnuimme kokkikurssia varten.

Kun suunnittelin lomaa ja pohdin teinien kanssa mahdollisia aktiviteetteja niin erityisesti 14-vuotias toivoi kokkauskurssia.


Voit lukea meidän kokkauksesta Koulan kanssa täältä!


Lauantaina päätimme bussitella Rethymnonin kaupunkiin. Lauantai olikin jo sateinen päivä. Aiemmin niin kauniina kimmeltänyt meri myrskysi ja velloi. Aallot olivat jykeviä eikä merelle ollut mitään asiaa. Tuntui hyvältä että olimme torstai-iltana käyneet risteilyllä, olisi ehkä muutoin sekin jäänyt kokematta.

Kiertelimme sateessa pientä vanhaakaupunkia ja kävimme kaupungin arkeologisessa museossa. Museo oli pieni, mutta esitteli kivasti erityisesti minolaisia, hellenistisiä sekä roomalaisen ajan löytöjä, mutta myös bysantin ajan joitakin maalauksia oli esillä. Museossa näki hyvin miten esimerkiksi esittävä taide liukui antiikista bysanttiin kun ennen oli tehty patsaita monilukuisista jumalista, tehtiin bysantissa patsaita keisarista ja keisarinnasta, ja toki kristinuskoa kuvitettiin. Mutta samaa esittämistapaa näkyy näissä kaikissa.

Sunnuntai sarasti sateisena. Oli myös meidän muuttopäivä. Läksimme Haniasta, koska olin varannut meille maaseudulta huvilan. Olin ajatellut, että olisi hauskaa, että meillä on oma uima-allas ja omaa rauhaa. Ajelimme uuteen majoituspaikkaan taksilla sateen ropistessa.

Saapuessamme maaseudun villaan saimme kuulla että myrskyn takia teitä on poikki ja joissakin kaupungeissa vesi on tulvinut ja ihmisiä on kuollut!


Suomessa myrskyistä kirjoitti esimerkiksi Iltalehti


No, asetuimme villaan, joka todellakin oli keskellä ei mitään, noin kilometrin päässä meren rannasta ja paikallisesta kylästä, mutta ylös vuoren rinnettä.. oi-voi. Nökötimme villassa, ilma oli sateinen ja kylmä ja mieliala oli maassa. Olin kuvitellut että makoilisimme omassa puutarhassa ja uisimme omassa uima-altaassa ja nauttisimme rauhasta. Mutta ei. Teinit pakenivat puhelimille ja minä kuuntelin myrskyä 🙄


Voit etsiä itsellesi sopivan majoituksen Trivagon avulla


Dramaattiset pilvet

Sääennuste ei näyttänyt paranevaa, joten maanantai oli jälleen retkipäivä. Ajelimme taksilla Rethymnoniin ja sieltä bussilla Iraklioniin. Iraklion on saaren hallinnollinen pääkaupunki ja isoin kaupunki. Vietimme ihan mukavan päivän; päivä Iraklionissa alkoi mäkkärillä, juu hirveä rikos, mutta kreetalaisesta mäkkäristä saa nostalgista omenapiirasta, olin tämänkin selvittänyt etukäteen. Ravitsevan mäkkärilounaan jälkeen kävelimme Iraklionin vanhaankaupunkiin ja ylös mäkeä arkeologiseen museoon. Iraklionin museossa olen käynyt joskus kasarilla kun olimme leirikoulussa Agios Nikolauksessa. Museo on suuri ja todella runsas esineistössään. Ei kuitenkaan kovin elämyksellinen. Mutta onhan se ravistavaa nähdä monta tuhatta vuotta vanhoja esineitä, jotka on valmistettu taidokkaasti ja jotka ovat säilyneet meidän aikaamme asti!

Minolaisen kulttuurin helmiä ihaillessani pohdin että vaikka nyttemmin on käyty kuussa ja insinöörit ovat viisaita, ei meidän käyttöesineet tule kestämään tuhansia vuosia.

Illalla bussittelimme villalle. Koko viikoksi sääennusteet näyttivät epävakaata, sadetta ja kylmää, ei aurinkoa ja uima-allaspäiviä siis.

Päätin yöllä, että muutamme viimeisiksi päiviksi Haniaan, koska teinit viihtyivät kaupungin vilskeessä. Oi ilon päivää kun teinit kuulivat tiistaina että muutamme Hanian kaupunkiin.

Myrskyt jatkuivat. Emme esimerkiksi saaneet lähiravintolassa päivän kalaa, koska se olisi ollut tuoretta kalastajien saaliin mukaista. Myrskyävälle Välimerelle ei ollut mitään asiaa pienillä kalastusveneillä.

Lensimme torstai-aamuyöstä syksyiseen ja pimeään Suomeen virkistyneinä muttei ehkä aurinkoa tankanneina.

Rethymnon satama ja majakka

Suomeen palattuamme seurailin Kreetan säätietoja ja luonnollisesti aurinkoiset ja lämpimät ilmat palasivat lähes heti lomamme jälkeen 🙄 note to myself, älä odota lokakuun Euroopan matkalta aurinkoa, keskity muihin asioihin.


Voisiko lomalla asua kivasti omassa vuokrahuvilassa?

12 thoughts on “Myrskyinen syys-Kreeta

Add yours

  1. Kevät ja syksy ovat aina kysymysmerkkejä sään suhteen, myös eteläisemmässä Euroopassa. Parhaalla tuurilla on juuri sopivan lämmin, ei liian kuuma, mutta huonommalla tuurilla on viileää tai jopa sateista. Nyt Kreikassa oli kylmin toukokuu miesmuistiin, ja Suomessa oli jopa lämpimämpää ja aurinkoisrmpaa! Viime vuonna samaan aikaan oli jo pitkälle yli 30 asteen helteet.

    Onneksi osa reissustanne meni hyvässä säässä. Oli varmasti hyvä päätös siirtyä kaupunkiin, kun aurinkoa ei ollut luvassa. 🙂

  2. Heh, pakko myöntää, että otsikon luettuani mietin ensin, että ”voiko Kreetalla muka joskus olla huono sää?” Jotenkin sitä on niin tottunut näkemään sieltä aurinkoisia kuvia, että totuus on unohtunut. Kivaa vaihtelua siis tällaiset myrsykuvat!

  3. Lokakuu on kyllä aika epävarmaa aikaa sään puolesta ja jossain maaseudulla myrskyssä ei kyllä innostaisi. Huhtikuussa kävimme Haniassa, eikä hirveätä hellettä ollut silloinkaan, mutta aivan ihana rantahotelli 10 minsan kävely kaupungista, merinäköala ja lämmitetty allas, Christina beach hotel. Suosittelen.

  4. Onneksi saitte alkulomasta nauttia auringosta. Lokakuu on jo aika epävarmaa aikaa Välimerellä; hyvällä tuurilla kivat keli ja huonommalla sataa ja on kylmä. Yhden tai kaksi sadepäivää jotenkin kestää, mutta sen pidemmät alkaa jo harmittaa.

  5. Näyttääpä syksyinen Kreeta hienolta. Usein sitä toivoo aurinkoisia päiviä, mutta välillä syksyisennäköiset päivät ovat varsinkin valokuvauksen puolesta ihan mahtavia, niin nytkin. Näyttää todella upealta!

  6. Koululaisten syyslomaviikot Euroopassa ovat kyllä kysymysmerkki. Kerran oltiin Alicanten seudulla ja jäädyttiin. Opin myös selvittämään etukäteen, onko uima-allas lämmitetty tai edes enää aukikaan (ei yleensä ole)

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: