Keväinen päivä Kotkassa

Merikeskus Vellamon uusi näyttely Pako Pompejista kiinnosti niin paljon, että ajelin reilun tunnin matkan kotoani Kotkaan aurinkoisena toukokuisena lauantaina. Näyttely avautui maaliskuun lopussa ja on avoinna 1.10. saakka.

Näyttely on pieni, jopa intiimi. Toisessa salissa kerrotaan itse tulivuorenpurkauksesta ja historiallisesta pelastusoperaatiosta sekä tuhon dokumentoinnista ja esillä on pieniä löytyneitä esineitä. Toisessa salissa esitellään kaupunkia ja sen taloja sekä niistä esiin kaivettuja freskoja ja esineitä (kuten leipä ja kultainen koru). TV-näyttö esittelee kaupungin historiallisia asukkaita.

Teinin mielestä freskon palasta tulee mieleen Disneyn Hercules-elokuva
Narkissos-taru oli Pompejissa hyvin suosittu

Esillä olevat freskojen osat ovat lainassa Napolin museosta, jonne suuri osa ylöskaivetusta esineistöstä on päätynyt. 1700-luvulla alkanut alueen esille kaivuu ei aina ole ollu helläkätistä vaan erityisesti vanhempina aikoina esimerkiksi freskoja hakattiin surutta irti ja osa päätyi museoihin ja osa yksityiskoteihin. Silti Pompeji on roomalaisen elämäntavan historiallinen aarrearkku.

Meillä on välittynyt ensikäden tietoa purkauksesta Plinius nuoremman dokumentoimana. Sekin on mielestäni outo historian lahja, että dokumentaatio on säilynyt.

Pompeji näyttäytyy roomalaisena kaupunkina ja sellaisenaan onkin upea kurkistus roomalaiseen elämäntyyliin, mutta jos Vesuvius olisi purkautunut joitakin satoja vuosia aiemmin niin nyt me ihmettelisimme kreikkalais-etruski kaupunkia, sillä kaupunki oli noin 500 eaa osa suur-Kreikkaa ja sitä asuttivat kreikkalaiset sekä etruskit.


Tällä kertaa emme kierrelleet museota enemmän. Olemme käyneet museossa viimeksi ensimmäisenä koronakesänä. Silloin katselimme kauniita veneitä sekä tutustuimme myös Ruotsinsalmen kohtaloihin, siitä voit lukea täältä.


Museokäynnin jälkeen kävimme kahvilla, tai ei me kumpikaan juotu kahvia, teini joi limua ja minä join jääteen. Söimme herkulliset bagelit sekä pullan. Laituri Marina Cafe on (pieni) mukava kahvila vitriini täynnä herkkuja. Kahvilan parasta antia on tietysti merellinen terassi. Kahvila on myös koiraystävällinen!

Koiramme Veikko olisi arvostanut tätä. Terassilla oli myös juomakuppi

Laituri Marina Cafe on satamassa Sapokan vesipuiston vieressä. Sapokassa kävimme myös kesällä 2020, vierailusta voit lukea täältä. Kahvilan vieressä, viehättävässä puuhuvilassa, on myös ravintola

Vähän kuin Pepin Huvikumpu. Odotin että terassilta olisi löytynyt hevonen

Kahvittelun jälkeen teini ei vielä halunnut kotiin, joten ajoimme muutaman kilometrin päähän Langinkosken kalastusmajalle.

Näissä kuohuissa Venäjän tsaarit ovat kalastelleet

Vietimme teinin kanssa kivan päivän Kotkassa. Kotka on melko lähellä, vain noin tunnin ajomatkan päässä kotoa, joten oikeastaan on ihme ettemme käy siellä useammin!

7 thoughts on “Keväinen päivä Kotkassa

Add yours

  1. Tällaiset käynnit lähikaupungissa piristää aina ja joka kerta sitä ihmettelee, miksei tule käytyä useammin.. Mietinkin keväällä, mitä tuolla Vellamossa on. Kotka on kyllä kiva kaupunki! 🙂

    1. Kannattaa! Kotka on totisesti puistojen pääkaupunki, upea sellainen, Wellamo on kiinnostava kohde ja minullekin vielä kokematta koko merellinen Kotka. Joten on monipuolinen ja kiva

  2. Mekin ehdimme jo käymään tuolla Pompeji-näyttelyssä – ja pidimme. Blogijuttua en siitä vielä ole saanut kasaan, mutta ehkä tässä vielä … Ruotsinsalmen taistelusta kertova näyttely oli sekin visuaalisesti hieno.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: