Retkipaikka Elämysseikkailijan opas

Melkein yhtä hauskaa kuin retkeily ja matkailu, on matkojen ja retkien suunnittelu ja kaikenlainen nojatuoli- tai reissujakkarahaaveilu. Joskus on kiva lukea muiden elämyksistä ja yksi uusimmista haaveiluopuksistani on Retkipaikka Elämysseikkailijan opas.

Elämysoppaassa on esitelty elämyksellisiä majapaikkoja sekä aktiviteetteja. Kaikki esitellyt majapaikat ovat luonnollisen elämyksellisiä, kuten puumaja keskellä metsää tai kota erämaajärven rannalla. Aktiviteeteissä on monenmoista mehiläismeditaatiosta retkiluisteluun sekä turvekylvyistä sieniristeilyihin ja norpparetkiin. Itselleni suurin osa kirjan aktiviteeteistä on ennalta kokemattomia, mutta oppaassa esitellyllä Puumalan norpparetkellä olen ollut, ja se todentotta oli hieno elämys. Puksuttelimme sähköekopaatilla pitkin Kuutinvirtaa ja lopuksi liu’uimme muutamia kertoja norppakiven ohi. Siellä se norppalainen köllötteli. Norpan suojaväri on niin hyvä, että enpä ole varma olisinko huomannut köllöttelijää ellei sitä olisi minulle näytetty.


Lue lisää muutaman vuoden takaisesta norpparisteilystä:


Tiedän jo nyt etten ikinä tule kokeilemaan aktiviteeteistä hevosen selässä järveen pulahtamista, mutta vesipolkupyöräily Vuoksen kalastuspuistossa näyttää erittäin kiinnostavalta. Ja satumaisin aktiviteetti on aivan varmasti miniaasian kanssa tehty metsäretki Lopella. Oppaan kuvissa miniaasi näyttää pieneltä peikon ja koiran risteymältä, todella pörröiseltä ja metsään sopivalta vaelluskumppanilta. Kokemuksesta kirjoittanut Karoliina Kaski paljastaa etteivät miniaasit ole suorittajia, joten niiden kanssa metsäretki on rentouttavaa ja opettaa hetkessä elämistä. Miniaasit ovat Afrikasta Sisiliaan tuotujen aasien jälkeläisiä, jotka on jalostettu pieniksi juhdiksi.

Oppaasta löytyy itselleni toinenkin tuttu aktiviteetti, nimittäin Tankavaaran kullanhuuhdonta. Oppaassa tätä mainitaan oman elämänsä Roope Ankan aktiviteetiksi. Omasta kokemuksesta voin sanoa, Kullanhuuhdonta oli todella koukuttavaa, vähän kuin luonnon oma lotto, koskaan ei tiedä mitä sieltä vaskoolista löytyy. No, aika harvoin sieltä kultaa mitenkään merkittävästi löytyy, mekin löysimme joitakin kauniita kiviä ja aivan pieniä kultahippuja, hengettömiä. Mutta jos kullanhuuhdonnassa ei suuria omaisuuksia tulekaan niin elämyksellisesti Tankavaara on hieno ja runsas kokemus, sillä Tankavaarassa on muutakin nähtävää; siellä voi yöpyä kullankaivajan mökissä, ruokaa saa Wanhasta Waskoolimiehestä ja paikan päällä on Kultamuseo, joka kertoo kullanhuuhdonnan historiasta.

Lue meidän vuosien takaisesta vierailusta Tankavaarassa täältä!


Samalla Lapin road tripillä kävimme myös Lampivaaran ametistikaivoksessa. Ametistikaivos aktiviteettinä löytyy myös oppaasta.

Oppaan majapaikoista minulle erityisesti resonoi moderni Niliaitta Kivijärvellä. Aitta on hauska sekoitus perinnettä ja modernia arkkitehtuuria, se nököttää paalun päällä kuin menneisyyden liha-aitat, pedoilta suojassa, mutta tässä aitassa päätyseinä on lasia ja näin ollen näköala metsään on esteetön ja hieno. Voin kuvitella että sängyllä maatessaan voi tuntea olevansa osa luontoa. Mutta mukavasti, hotellitasoisella sängyllä maaten.

Opas kertoo mitä reppuun kannattaa pakata

Kirja on jaettu kuuteen maantieteelliseen osaan; Saaristo ja rannikko, Etelä-Suomi, Häme ja Keski-Suomi, Itä-Suomi, Pohjanmaa ja Kainuu sekä Lappi. Kaikkiaan kirjassa esitellään 67 elämyksellistä kohdetta Jomalasta Espooseen ja Lopelta Kammi-kylän kautta Maailmankaikkeuteen ja sieltä sitten keskelle ei mitään eli Sallaan.

Oppaan esittelyt ovat melko lyhyitä, mutta paikoin jopa runollisia. Jokaisessa esittelyssä on myös kartta sekä hauska yhteenveto siitä mitä mukaan kannattaa ottaa tai muutoin huomioida. Mukavaa oppaassa on se että aktiviteetteja on kesälle ja talvelle, lumisia, vetisiä, metsäisiä ja eläimiin liittyviä, jopa ainakin yksi taivaisiin vievä aktiviteetti. Lämmin suositus tälle oppaalle, se sopii hyvin elämysretkien suunnitteluun ja fiilistelyyn!

Retkipaikka Elämysoppaan on toimittanut Karoliina Kaski. Kirjan kohde-esittelyt on kirjoittanut Retkipaikka-yhteisön jäsenet. Kirjan on julkaissut Tapio Karttakeskus, 2023.

Kirja mahtuu hyvin reppuun

Joko olet lukenut oppaan, kerro löytyikö sieltä sinua kiinnostava aktiviteetti tai majoituspaikka?

2 thoughts on “Retkipaikka Elämysseikkailijan opas

Add yours

  1. Itse asiassa en ole lukenut mitään näistä Retkipaikan kirjoista, vaikka luonto ja retkeily lähellä sydäntä onkin. Ehkäpä tämä voisi olla hyvä teos aloittaa, ja kuten todettua, aihepiiri toden totta kiinnostaa itseäni! Varmasti tästä tulisi monta hyvää ideaa.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d