Venezia – Merten kuningatar

Tiedätkö mitä Venetsian kaupunkivaltion lipun siivekäs ja kirjaa kantava leijona symbolisoi? Minäpä tiedän, koska Lentosataman uusi näyttely. Siivekäs kirjaa pitävä leijona on evankelista Markuksen symboli.

Leijonapatsaan taustalla näkyy Venetsian keskeisin paikka eli Pyhän Markuksen aukio

Tallinnan Lentosatamassa on avattu Venezia – Merten kuningatar -näyttely. Näyttely on avoinna 7.1.2024 saakka. Lisää näyttelystä Lentosataman kotisivuilta, täältä Lentosatamakin on Viron museokorttikohde.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan Venetsian kulta-aikaan ja nykypäivään. Huippuesineitä ovat mm. aito gondolivene, jonka Venetsian kaupunki on lahjoittanut Tallinnan kaupungille jo aiemmin sekä kolme camera obscura -tekniikan avulla maalattua taulua.

Gondolin keulaan on tyypillisesti kaiverrettu kuusi sakaraa ja niiden yläpuolelle toiselta laidalta suora, toiselta kaareva huippu. Huipun muoto kuvaa Venetsian hallitsijan eli dogen päähinettä ja kuusi sakaraa täsymboloivat Venetsian kuutta kaupunginosaa.
Ciao!
Venetsia on ollut kaupan ja muodin keskus, sieltä siirtyi vaikutteita muualle Eurooppaan
Lapsille on rakennettu oma pieni Venetsia

Vastaamatta jää kuitenkin yksi kysymys, selviääkö Venetsia tämän päivän haasteista? Uppoaako se? Tuleeko siitä pelkkä ulkoilmamuseo vai säilyykö Venetsia elävänä paikkana, jossa ihmiset asuvat, tekevät työtä ja luovat tulevaisuutta? Toivottavasti venetsialaiset löytävät ratkaisun avaimet!

Kenelle Venetsia näyttely sopii? Kaikille Venetsian ystäville, Venetsia-kaihoa poteville ja oikeastaan kaikille, myös perheille. Pikku Venetsia kutsuu lapsia leikkimään ja aikuiset voivat tutkia Venetsian historiaa.


Lisää Viron museoista ja juuri julkaistusta Viron museokortista voit lukea postauksestani täältä: Viro, uusi museokorttimaa ja toisesta vaihtuvasta näyttelystä Viikingit ennen viikinkejä -näyttelystä voit lukea täältä.

Kommentoi alle mikä on sinun suosikki museo Tallinnassa?

2 thoughts on “Venezia – Merten kuningatar

Add yours

  1. Enpä olisi tiennyt tuon merkitystä, mutta nytpä tiedän minäkin! En tosin ole Venetsiassa ikinä käynyt, mutta kyllähän tämäkin näyttely kuulostaa paitsi kiinnostavalta niin myös oikein hyvin toteutetulta!

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: