Kokkauskurssi kreetalaisessa kylässä

Ennen matkaamme Kreetalle huhuilin blogissani josko joku tietäisi suositella kreetalaista kokkauskurssia? Ja ihanaa kyllä, joku tiesi; Kati / Täydellisen Kreikan saaren metsästys -blogista kertoi että Vamoksen kylässä, lähellä Haniaa, järjestetään kreetalaisia kokkauskursseja!

Minähän aloin heti järjestämään asiaa ja muutamien hyvin ystävällisten viestien jälkeen, meille oli varattu mahdollisuus kokkailla pienessä ryhmässä Vamoksen kylän kokkikurssilla lomamme toisena kokonaisena päivänä!

Haniasta pääsi Vamokseen e-ktel-firman bussilla, matka kesti noin tunti kymmenen minuuttia ja maksoi kolmelta 9,90€. Olimme perillä 13.10, joten meille jäi hyvin aikaa tutustua pikku kylään. Vamoksessakin on vanha ja uusi osa, turisti-info ja kylän aktiviteetit painottuvat vanhaan osaan.

Kylän vanhan osan talot ovat 1700-luvulta, itse kylän juuret yltävät 700-luvulle.

Kylän turismia on haluttu rakentaa paikallisuudelle ja kestävien aktiviteettien varaan. Kylässä kasvatetaan vihanneksia, hunajaa ja tietysti ympärillä on villiä luontoa sekä oliivipuita. Ja tietysti lähistöltä löytyy luontopolkuja, kirkkoja ja luostareita. Näistä aineksista suurin osa aktiviteeteista rakentuu.

Kokkauskurssi pidettiin vanhassa oliivipuristamossa. Menneinä aikoina perheillä oli tällaisia puristamoja, joissa aasivoimalla pyöritettiin raskaita myllynkiviä, jotka puristivat öljyn oliiveista.

Oliivipuristin

Nykyäänkin käytetään edelleen näitä kivipuristamoja, mutta aasien sijaan kivet pyörivät sähkövoimin.

Meidän kokkiemona toimi ihastuttava Koula Barydakis, joka on kirjoittanut kirjan kreetalaisesta ruuasta ja pitänyt kursseja 15 vuoden ajan.

Kurssin aluksi Koula esitteli kreetalaisia yrttejä

Koulu oli suunnitellut menun, joka sisälsi pieniä filopiiraita, viininlehtikääröjä, munakoisodippiä, kesäkurpitsapihvejä, kreikkalaista salaattia sekä kanapataa. Huh huh.. aika monta ruokalajia. Ja Koula oli valmistanut meille jälkiruuan. Tekeminen aloitettiin filotaikinasta..

Taikina tehtiin aluksi, jotta se saisi levätä ennen leipomista
Vähän kuin karjalanpiirakkataikinan kaulaaminen

Koula kaulasi filotaikinan kepillä hyvin ohueksi. Isosta taikinalevystä rullattiin taikinapyörylöitä jotka täytettiin feta-muna-minttu -täytteellä. Pyörylöistä tehtiin neliöitä, jotka jätettiin päältä auki ja voideltiin munalla ja päälle ripoteltiin seesaminsiemeniä.

Kalitsounia

Taikinan jälkeen valmistimme kanapataa. Kanapalat paistettiin öljyssä ja öljyyn lisättiin mausteet, kuten kaneli ja appelsiininkuori sekä pilkkomamme vihannekset, lopuksi viini, vesi ja tomaattipyre.

Tomaatit voi myös raastaa
Koula aloitti..
…kurssilaiset jatkoivat

Lisäksemme kurssilla oli mukava belgialainen pariskunta sekä viisihenkinen israelilainen perhe, jolla oli myös kreikkalaisjuuria. Meille pohjoisemman Euroopan väelle kreetalainen ruoka ei ole niin tuttua, mutta Israelissa on hyvin samantyyppinen ruokakulttuuri kuin Kreikassa, samaa Välimeren ruokakulttuuria kaikki Kreikasta Turkkiin ja lähi-itään.

Kolokithokeftedes eli Kesäkurpitsa-feta-yrttipihvit paistettiin oliiviöljyssä
Dolmades eli viininlehtikääryleet

Kokkauskurssi kesti nelisen tuntia. Siinä ajassa valmistimme Koulan valmistelemat ruuat ja söimme. Seuranamme oli kylän kulkukissoja.. ruokaa valmistui todella paljon ja sitä jäi yli melko paljon. Ruokaa sai ottaa mukaan ja sitä jaettiin myös kissoille.

Niin, kissat. No, tämä ei lienee ole yllätys kellekään, että Kreetalla on todella paljon kulkukissoja. Ne elävät sillä mitä ihmiset niille antavat, joten ne eivät suoranaisesti nälkiinny, muttei kukaan pidä niistä erityistä huolta. Näimme esimerkiksi monta kissaa, joilla oli selvästi jonkinlaisia silmäongelmia. Turisti-infon ystävällinen Theano kertoi, että yleensä talven aikaan monet kissat kuolevat, koska on niin märkää ja kylmää. Varsinkaan pienet kissat eivät selviä kovista oloista.

Turisti-infon terassilla oli kissoille ruokaa ja vettä. Toinen kissoista muistutti omaa Marttiamme
Tämä kissa vaikutti olevan perhekissa
Vamos on erittäin kaunis kylä vuoren rinteessä
Kylä on rinteessä, joten tiet veivät ylös ja alas
Useat rakennukset on hylätty…
…ne odottavat että joku tulisi ja kunnostaisi ja ottaisi käyttöön
Vanha poliisiasema on kauniisti kunnostettu. Nyt talossa asuu paikallinen maalari
Useat talot odottavat uutta elämää
Monet talot ovatkin jo erittäin kauniisti kunnostettuja

Turisti-infon Theano kertoi myös, että talojen hinnat ovat nousseet niin ettei paikallisilla ole varaa enää ostaa niitä. Tämä on mielestäni turismin ikävämpiä puolia; hinnat nousevat ja paikallisten elämä vaikeutuu, sillä esimerkiksi Kreikan palkkataso ei nouse samassa suhteessa kiinteistöjen hintojen kanssa. Kylän tällä hetkellä myynnissä olevien kunnostettujen talojen hinnat ovat yli 200 000€. Theano oli diplomaattinen sanoessaan, että ei se mitään jos muualta tulee ihmisiä, he kuitenkin kuluttavat palveluja, talot pysyvät asuttuina jne.

Emme päässeet sisään kirkkoon, koska ovi ei auennut

Vamoksen kylässä on vuosien varrella kunnostettu taloja ja vanhat rakennukset ovat saaneet uuden elämän. Pienempi kahdesta lähekkäin olevista kirkoista on yksi kylän vanhimmista rakennuksista. Se on selkeästi melko vähän aikaa sitten kunnostettu. Harmi ettemme päässeet sisälle, sieltä pitäisi löytyä erittäin vanhoja ikoneja.

Pienessä kylässä oli kolme kirkkoa, joista bongasimme kaksi, isompi on nimeltään Agios Georgioksen kirkko
Nyt vähän harmittaa ettei varattu majoitusta täältä

Vamoksen kylästä lisää www.vamos.gr


Lue meidän ensimmäisestä lomapäivästä Kreetalla: Hania, portti Kreetalle

5 thoughts on “Kokkauskurssi kreetalaisessa kylässä

Add yours

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: