Hania, portti Kreetalle

Jo Hanian lentokentällä teinit heittivät angstit pois. Vanhempi teini oli innoissaan kun sai juuri aloittamansa venäjän aakkososaamisen käyttöön! Ja vaikkei lentokoneessa kylmä ollutkaan, oli aivan ihana tallata koneesta lämpimään, kreikkalaiseen yöhön. Koska olimme perillä varttia vaille kaksitoista olin ennakkoon varannut meille taksin, tai majoituksen isäntä teki sen puolestani ja niin lentokentän ovilla meitä odotti iloisesti hymyilevä kuskimme. Kaahasimme Hanian majoitukseen, vanhassakaupungissa olevaan Lignum Suitesiin Katre-kadulla. Isäntämme otti meidät vastaan ja ohjasi huoneistoomme.Olin valinnut majoituksen sijainnin perusteella niin että lähellä olisi nähtävää ja koettavaa. Ja jotenkin kyllä liikautti kun majoitukseen saapuessamme, noin 50 metrin päässä näkyi ensimmäinen arkeologinen kohde, minolaiset rauniot. Noin 800 luvulle eaa ajoitetut rauniot ovat muistutus siitä, että tällä alueella on asuttu tuhansia vuosia ja miten kerrostunutta saaren historia ja arkkitehtuuri on. Kohteen on kaivanut esiin ruotsalais-kreikkalainen ryhmä ja se on vastaikään löydetty maan uumenista.

No, ensimmäisenä aamuna Haniassa paistoi aurinko ja hyvin nukutun yön jälkeen läksimme satamaan. Olin tutkinut Otavan pientä Kreeta-opasta löytääkseni jonkun kivan aamiaispaikan, mutten löytänyt joten seuraavaksi kaivelin Googlen karttaa. Löysin omasta mielestäni ruoka kuvien perusteella kivan näköisen kahvilan aivan Janitsaarien moskeijan vierestä, sinne siis.

Hania auringonlaskun hetkellä, kupolikattoinen rakennus on Janitsaarien moskeija

No, Googlen johdolla mentiin mutta juuri tätä etsimäämme kahvilaa emme löytäneet. Mutta satamassa on ravintoloita vierivieressä ja niinpä valitsimme niistä yhden. Ensimmäinen kreetalainen aamupala sisälsi paikallista leivonnaista, hedelmiä ja jugurttia, pannukakkuja, frappen ja kahvia. Kahvikissana otin kreikkalaisen kahvin sokerilla, se oli tömäkkää tavaraa, mutta erittäin hyvää. Piti ottaa toinenkin.

Kreikkalainen leivonnainen oli valtavan kokoinen.. yhdestä olisi riittänyt noin viidelle ja me olimme tilanneet niitä kaksi.. siinä ruokamäärää ihmetellessämme, teini sanoi että meidän pitää oppia kysymään annosten koosta, koska meille käy aina niin että tilaamme liikaa.

Ihana filotaikina herkku, sisällä juustoa..nmm

Loput aamupalasta otimme mukaan, koska ystävällinen isäntä niin ehdotti.. ei yhtään noloa..

Aamupalan vahvistamina kävelimme venetsialaisen sataman aallonmurtajaa pitkin majakalle. Kaikissa näissä saaren isommissa vanhoissa kaupungeissa on venetsialainen satama ja sataman talot ovat venetsialaistyylisen värikkäitä, kauniita. Itse satamat kooltaan ja linnoituksen jykevyydeltään ovat keskenään hieman erilaisia.

Aamupalamaisemat
Jo aamusta aallonmurtajalla oli paljon liikettä
Sataman puolella kävellessä tuli kuuma, sillä aallonmurtaja blokkaa tehokkaasti tuulen ja kerää auringon lämmön
Itse majakkaan (faros) ei pääse, mutta kyllähän tämäkin majakka on sykähdyttävän näköinen.

Venetsialaiset hallitsivat saarta bysantin ja osmanien välissä nelisensataa vuotta. Venetsia osti saaren tuhannella hopearahalla vuonna 1204 ja Candia eli Iraklion antautui 21-vuoden mittaisen piirityksen jälkeen viimeisenä alueena Osmaneille vuonna 1669. Osmanien valta päättyi 1898 kun Kreeta sai itsehallinnon ja Kreikkaan saari liitettiin vuonna 1913.

Hanian, Iraklionin ja Rethymnonin kaupungeista löytyy venetsialainen satama aallonmurtajineen, faroksineen ja värikkäine venetsialaisine taloineen. Tarkoitus olisi tällä matkalla käydä niissä kaikissa.

Harmillisesti näin lokakuussa sää saarella on vaihtelevaa, niinpä mekin otimme ilon irti aurinkoisesta ensimmäisestä lomapäivästä. Illalla päätimme risteillä kohti auringonlaskua, koska miksi ei, sehän ei ole yhtään turre aktiviteetti 🙄

Risteilylle lähdettiin sataman isoimmalla veneellä M/S Irinillä ja lysti maksoi 10€ per henkilö. Lähtö oli klo 18, ajoimme aallonmurtajasta vähän matkaa kohti aurinkoa ja pienen saaren kohdalla käännyimme takaisin, parkkeerasimme odottamaan auringonlaskua. Halukkaat olisivat voineet uida. Siinä veneparkissa keinuessamme stalkkeroin naapuriveneitä ja kyllä, siellä näytti muutama rohkea tyyppi uineen.

Kohti auringonlaskua
No onhan tää kaunista
Auringonlaskun hetkellä kaikki värjäytyy kultaan, ja aurinko laskee melko nopeasti, hetki on lyhyt
Sinne se meni

Ensimmäinen ilta päättyi gyrospaikkaan. Aamupalan ja illallisen väliin mahtui ihana päivä. Monta onnen huokaisua ja kilokaupalla talven varalle taltioitua auringon valoa.

Siellä on käärittävän pitaleivän sisällä salaattia, ranskalaisia ja kanaa..
Ja aamusta viisastuneena, yksi kulho salaattia jaettavaksi

Pimentyneessä lämpimässä illassa oli miellyttävää kävellä kohti majoitusta, hanialaista kotiamme.


19 thoughts on “Hania, portti Kreetalle

Add yours

 1. Tuttuja maisemia, itsekin Hanian lähellä majoittuneena elokuun alussa. 🙂 Me pidettiin tukikohtana Kalathasin pientä kylää 10-15 minuutin ajomatkan päästä Haniasta. Tykkäsin Haniasta, mutta itselle se oli liian hektinen elokuun alussa että olisin viihtynyt juuri siellä viikon hotellissa. Mutta hyviä ravintoloita, putiikkeja ja tuo venetsialainen satama oli kyllä mieletön. Ne auringonlaskut olivat niiiin kauniit!

  1. Jep, jos tulen / tulemme uudelleen kesäisenä aikana niin ideaali olisi juuri tuollainen majoittuminen jossain Hanian lähikylässä, max 10-15 min automatkan päässä.

 2. Tuo on kaksipiippuinen juttu tuo aamiainen – toisaalta, jos se ei kuulu majoitukseen, niin sen voi valita mistä tahansa ja vaikka joka aamu erikseen. Mutta silloin sitä tosiaan voi joutua etsimään, eikä aamiaista välttämättä saa noin ”ensimmäiseksi” aamulla. Itse suosimme helppouden takia hotellien aamiaisia, harvoin valitsemme majoitusta, jossa sitä ei ole – joskus ehkä jos on aikainen lähtö vaikka lentokentälle, niin saatamme sen skipata ja laskea aamiaisen lentokentän varaan.

  1. No niinpä, ja nyt oman lisänsä tuo teinien kyltymätön aamu-unisuus. Meillä oli matkan loppuosassa aamiainen ja aamiaisaika 10:30 saakka, mikä mielestäni on jo ihan hyvä kesto aamupalalle, mutta nuorempi teini ei päässyt yhtenäkään aamuna ylös. Ja vanhempikin skippasi kaksi viimeistä aamiaista.. kysyin luvan ja palvelin heitä huoneeseen, saivat vähän hedelmiä, kakkua ja jellyä ja näin sitten teininkin aamu lähti hyvin käyntiin kun aamut olivat kuin juhlaa kun sai aamiaista vuoteeseen. Mutta juu, päätin kyllä että teinien kanssa aamiainen on ihan turha, vähän vaan minua ahdistava tekijä kun koen että teinien nukkuminen aiheuttaa hirveetä haaskuuta 😬

 3. Mahtavaa, että olette nyt kohteessa ja viihdytte! Ja hienolta näyttää. Kreetalla Hania jäi itselle vähän vieraaksi, joten kiva lukea tunnelmia sieltäkin. Heh, noista annoskoista tulee mieleen Serbia. Täälläkin kyllä tunnetaan käsite pieni annos, mutta se on kaukana siitä, millaiseksi me sen mieltäisimme.

 4. Kreikkalaisten ruoka-annosten koot eivät kyllä noudata mitään logiikkaa. Kokoa ei voi päätellä hinnoista, eikä siitäkään, onko annos alku- vai pääruokalistalla. 😅 Me ollaan opittu jo vähän paremmiksi, eikä useimmiten tilata enää niin paljon heti ensialkuun. Kun lisäähän voi tilata sitten, jos tilanne niin vaatii.

  Mutta kyllä sitäkin sattuu edelleen, että tulee tilattua aivan liikaa… Välillä mietin, että eikö sitä vain oikeastaan halua oppia. 😉

  1. Jep, eilen käytiin syömässä ja teini halusi pita gyrosta, no, sellainen paikka löytyi ihan tästä hotellin läheltä, listassa luki ”large” ja nälkäisenä se vähän houkutteli mutta kysyin onko se hyvinkin iso? Onneksi kysyin, sillä normaali kokokin oli mielestäni hyvinkin iso..

 5. Oi, Hanian satama on ihana; oltiin siellä juuri syys-lokakuun vaihteessa 💕 Ja kyllä, kreikkalaiset ruoka-annokset (varsinkin salaatit!) ovat välillä ihan valtavia 😅

  1. Nyt voin kokemuksesta sanoa että Hania on näistä kolmesta suuresta (suurehkosta) kaupungista kivoin ja kaunein. Tänään käytiin Iraklionissa ja häpeällistä kyllä, kävimme Mäkkärissä, koska täällä mäkki myy omanapiirasta ja minä olen kaivannut mäkin omppupiirasta jonkin vuoden

 6. Niin ihanalta vaikutti ruuat, että tuli ihan vesi kielelle😍

 7. Olisko majakka alunperinkin kreikkalainen keksintö? Kieltämättä majakka oli vaikuttavaa, niin auringonlaskukin oli tosi kaunis.

  Näillä alueilla historia on osa arkea, sen olen huomannut myös täällä Maltalla. Arkeologisia monumentteja on koulujen pihoilla, virastojen lattioiden alla ja kauppamatkojen varrella. Silti ei ole tunnetta, että se kärsisi inflaatiota. Asukkaat osaavat arvostaa omaa perintöä. Luulisin, että te tykkäisitte myös Maltasta. Täällä on aivan valtavasti nähtävää ja koettavaa, historian alkuajoista tulevaisuuteen.

  1. Faros eli majakka ehkä lienee egyptiläinen keksintö, tai mistä näistä tietää. Sanotaan kuitenkin että Aleksandrian majakka oli yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Nämä venetsialaisen sataman majakat on rakennettu venetsialaisella ajalla, joten eivät Kreetan mittapuilla ole niin kovin vanhoja.
   Jep, tosiaan meidän majoitusta vastapäätä oli kaivettu esiin vanhoja raunioita ja toisessa kadunkulmassa oli ne toiset rauniot. Se vaan muistuttaa että paikka on ollut pitkään asuttu ja aina on tullut uusia sivilisaation kerroksia entisten päälle, aivan kuten Maltallakin.

  1. Jep, Hanian majakka on jotenkin kyllä ikonisen oloinen majakka. Kävimme tänään Rethymnonissa ja siellä Venetsialaisessa satamassa oleva majakka ei ollenkaan ole niin kaunis kuin Hanian majakka

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: