Aina kun retkeilen teinien kanssa, on minulla ainakin yksi juttu, jonka haluan nähdä/tehdä. Aika usein se on joku museo tai näyttely, tällä ensimmäisellä koronanjälkeisellä ulkomaanmatkalla Tallinnaan halusin käydä Kadriorgin palatsissa ja puistossa. Siksi kytistin Forecan säätiedotuksia, lyhyellä matkalla ei saisi sataa, jotta ulkona kulkeminen olisi kivempaa. No, meidän lauantaiselle reissupäivälle sattui lämmin ja aurinkoinen päivä.
Kadriorgin puisto on Viron näyttävin palatsi- ja kaupunkipuisto, joka kattaa noin 70 hehtaarin alueen. Alueella on useita pienempiä puistoja tai kokonaisuuksia, Kadriorgin palatsin välittömässä läheisyydessä oleva muotoon rakennettu barokkityylinen puisto on vain pieni osa isoa kokonaisuutta.

Puisto on saanut alkunsa Pietari Suuren mahtikäskystä 1718. Pietari Suuri rakennutti Kadriorgin palatsin perheensä kesäpalatsiksi. Puisto nimettiin Pietari Suuren puolison mukaan Katarinenthaliksi, nykyinen nimi Kadriorgi on vironnos nimestä ’Katariinan laakso’.
Kadriorgin alue on elänyt ja muuttunut historiansa aikana ja puistossa näkeekin tyypillisiä esimerkkejä 1700-, 1800- ja 1900-luvun puistosuunnittelusta.
Puiston suosituimpia kävelypaikkoja ovat Joutsenlammen (Luigetiik) ympäristö, joka on täynnä kukkapenkkejä, sekä sieltä palatsille vievä promenadi. Tähän mekin saavuimme kun tulimme raitiovaunulla Kadriorgiin.
Kadriorg-puistossa sijaitsee useita museoita, kuten Viron suurin kuvataiteen museo Kumu, jossa emme tällä kertaa käyneet, Kadriorg-taidemuseo (Kadrioru kunstimuuseum) ja Johannes Mikkelin taidemuseo (Mikkeli muuseum). Tällä kertaa kävimme vain Kadriorgin palatsin museossa, jonka suurin ja upein nähtävyys on palatsin upea barokkisali. Toisessa kerroksessa on pieni näyttely viehättävää venäläistä taidetta. Palatsin takapuolen ikkunoista on näkymä muotopuutarhaan, joka on kunnostettu upeaan kukkaloistoon.





Kun kävelimme barokkisalille, siellä oli vihkipari kuvaussessiossa. Kun läksimme museosta pois, oli uusi pari tulossa salille kuvaamaan. Ehkä tämä on tallinnalaisten vihkiparien yleinen hääkuvauskohde, ja onhan sali sekä koko palatsi upea ja juhlallinen miljöö.







Lyhyellä Tallinnan risteilyllä ei kovin paljoa ennätä, joten emme me ihan hirveän paljon puistoa nähneet. Luin Tallinnan-oppaasta että alueella on mm. Japanilainen puisto sekä mm. Tammimetsä, jossa on vanhoja, Pietari Suuren aikaisia tammia, siellä kasvaa myös Tallinnan vanhin, 622 senttinen tammipuu. Hieman harmitti ettemme ennättäneet kävellä sinne asti, koska vanhat puuthan ovat tavallaan aikakapseleja, ne ovat eläneet useita satoja vuosia ja tavalleen varastoineet tietoa menneestä omaan runkoonsa.


Menimme Kadriorgiin ratikalla ja tulimme kävellen pois. Vielä ennen paluumatkaa nautimme hieman virvokkeita puiston nurkalla olevassa Katharinethalin kahvilassa. Kahvilassa oli kaikenlaisia herkkuja, rento terassi -fiilis ja paljon väkeä
Tallinna oli tälläkin kertaa ystävällinen ja kiinnostava kohde. Tuntui hyvältä olla reissussa ja teinikin sanoi että ”kyllä tää tuntuu ihan ulkomailta”. Päiväretki Tallinnaan oli mukava päätös teinien kesälomalle.
Kadriorgista olen kuullut oikeastaan pelkkää hyvää, siellä kiinnostaisi todella päästä joskus käymään. Tykkään japanilaisista puutarhoista, se ainakin olisi meillä käyntilistalla!
Kannattaa käydä, keskustasta todella kätevästi ratikalla (ainakin nro 1).
Hieno postaus Kadriorgista! Toivottavasti ensi reissulla on aikaa myös sinne puiston kaukaisempiin osiin. Japanilainen puutarha on tosiaan kaunis eri vuodenaikoina.
Hei, mun toiveissa on päästä piakkoin viettämään pari päivää Tallinnassa. On niin pitkä aika kun olen siellä enemmän ollut ja se on kuitenkin tosi kiva ja rikas kohde, niin paljon nähtävää!