Kadriorgin puisto, Tallinnan suloinen keidas

Aina kun retkeilen teinien kanssa, on minulla ainakin yksi juttu, jonka haluan nähdä/tehdä. Aika usein se on joku museo tai näyttely, tällä ensimmäisellä koronanjälkeisellä ulkomaanmatkalla Tallinnaan halusin käydä Kadriorgin palatsissa ja puistossa. Siksi kytistin Forecan säätiedotuksia, lyhyellä matkalla ei saisi sataa, jotta ulkona kulkeminen olisi kivempaa. No, meidän lauantaiselle reissupäivälle sattui lämmin ja aurinkoinen päivä.

Kadriorgin puisto on Viron näyttävin palatsi- ja kaupunkipuisto, joka kattaa noin 70 hehtaarin alueen. Alueella on useita pienempiä puistoja tai kokonaisuuksia, Kadriorgin palatsin välittömässä läheisyydessä oleva muotoon rakennettu barokkityylinen puisto on vain pieni osa isoa kokonaisuutta.

Pietari Suuren ja Katariina I:n kesäkoti

Puisto on saanut alkunsa Pietari Suuren mahtikäskystä 1718. Pietari Suuri rakennutti Kadriorgin palatsin perheensä kesäpalatsiksi. Puisto nimettiin Pietari Suuren puolison mukaan Katarinenthaliksi, nykyinen nimi Kadriorgi on vironnos nimestä ’Katariinan laakso’.

Kadriorgin alue on elänyt ja muuttunut historiansa aikana ja puistossa näkeekin tyypillisiä esimerkkejä 1700-, 1800- ja 1900-luvun puistosuunnittelusta.

Puiston suosituimpia kävelypaikkoja ovat Joutsenlammen (Luigetiik) ympäristö, joka on täynnä kukkapenkkejä, sekä sieltä palatsille vievä promenadi. Tähän mekin saavuimme kun tulimme raitiovaunulla Kadriorgiin.

Kadriorg-puistossa sijaitsee useita museoita, kuten Viron suurin kuvataiteen museo Kumu, jossa emme tällä kertaa käyneet, Kadriorg-taidemuseo (Kadrioru kunstimuuseum) ja Johannes Mikkelin taidemuseo (Mikkeli muuseum). Tällä kertaa kävimme vain Kadriorgin palatsin museossa, jonka suurin ja upein nähtävyys on palatsin upea barokkisali. Toisessa kerroksessa on pieni näyttely viehättävää venäläistä taidetta. Palatsin takapuolen ikkunoista on näkymä muotopuutarhaan, joka on kunnostettu upeaan kukkaloistoon.

Palatsin ikkunasta näkymä puutarhaan
Barokkisalin koristelut hivelevät silmää
Yläkerran ikkunasta voi kurkkia salaa mitä salissa tapahtuu

Kun kävelimme barokkisalille, siellä oli vihkipari kuvaussessiossa. Kun läksimme museosta pois, oli uusi pari tulossa salille kuvaamaan. Ehkä tämä on tallinnalaisten vihkiparien yleinen hääkuvauskohde, ja onhan sali sekä koko palatsi upea ja juhlallinen miljöö.

Alakerrassa on eurooppalaista taidetta
Pietari Suuri
Tuleva Katariina II
Vladimir Makovskin maalaus vuodelta 1878
Tallinnan satama 1850-luvulta
Pääsiäisyö vuodelta 1917, yhteiskunnallista kuohuntaa mutta pääsiäisenvietto on ennallaan
Girl in Red, vuodelta 2016. Ilme on kuin omien teinien

Lyhyellä Tallinnan risteilyllä ei kovin paljoa ennätä, joten emme me ihan hirveän paljon puistoa nähneet. Luin Tallinnan-oppaasta että alueella on mm. Japanilainen puisto sekä mm. Tammimetsä, jossa on vanhoja, Pietari Suuren aikaisia tammia, siellä kasvaa myös Tallinnan vanhin, ympärykseltään yli kuusi metrinen tammipuu. Hieman harmitti ettemme ennättäneet kävellä sinne asti, koska vanhat puuthan ovat tavallaan aikakapseleja, ne ovat eläneet useita satoja vuosia ja tavalleen varastoineet tietoa menneestä omaan runkoonsa.

Tapio Mäkelän oivallinen opas oli tämän kertainen retkiraamattu
Kadriorgin alueella on upeita vanhoja taloja

Menimme Kadriorgiin ratikalla ja tulimme kävellen pois. Vielä ennen paluumatkaa nautimme hieman virvokkeita puiston nurkalla olevassa Katharinethalin kahvilassa. Kahvilassa oli kaikenlaisia herkkuja, rento terassi -fiilis ja paljon väkeäTallinna oli tälläkin kertaa ystävällinen ja kiinnostava kohde. Tuntui hyvältä olla reissussa ja teinikin sanoi että ”kyllä tää tuntuu ihan ulkomailta”. Päiväretki Tallinnaan oli mukava päätös teinien kesälomalle.

4 thoughts on “Kadriorgin puisto, Tallinnan suloinen keidas

Add yours

  1. Hieno postaus Kadriorgista! Toivottavasti ensi reissulla on aikaa myös sinne puiston kaukaisempiin osiin. Japanilainen puutarha on tosiaan kaunis eri vuodenaikoina.

    1. Hei, mun toiveissa on päästä piakkoin viettämään pari päivää Tallinnassa. On niin pitkä aika kun olen siellä enemmän ollut ja se on kuitenkin tosi kiva ja rikas kohde, niin paljon nähtävää!

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: