Kesäisiä lähiretkiä

Lähellä Iittalaa on Hattulan Pyhän ristin kirkko. Kirkossa on upeat seinämaalaukset, jotka ovat tulleet kuuluisiksi Anneli Kannon kirjasta Rottien pyhimys, jossa Kanto kertoo tarinan kirkon kuvien maalaamisesta. Kirjan innoittamana kirkon kävijämäärät ovat tuplaantuneet.

Hattulan kirkko on ”Hämeen vanhin kivikirkko” tietää Wikipedia. Hattulan kirkosta on maininta jo 1300-luvun alkupuolelta. Nykyinen punatiilinen kirkko on rakennettu 1400-luvun loppupuolella. Sen uniikki sisämaalaus ajoittuu vuosiin noin 1513 – 1516.

Uskomatonta miten 500-vuotta vanhat maalaukset ovat edelleen hyvin näkyvissä. Laskenta tavasta riippuen kirkossa on noin 180 maalausta. Kirjan mukaan maalariryhmässä oli neljä henkilöä, kaksi mestaria ja kaksi apulaista. He maalasivat kirkon yhden kesän (ja syksyn) aikana. Kirja on taitavasti kirjoitettua fiktiota historiallisesta tapahtumasta.

Kuvissa on hienoja yksityiskohtia ja ilmeitä. Kun kirkko avattiin, suurin osa ihmisistä näki silloin ensimmäistä kertaa piirrettyjä kuvia. Näinä visuaalisen ähkyn aikoina on hyvin vaikea ymmärtää millaista on nähdä kuvia ensimmäistä kertaa.

Hattula on Vanajaveden rannalla Hämeenlinnan edustalla, veden toisella puolella olisi ollut vielä oiva kohde, jonne yritin viedä teinit jo paluumatkalla Ähtäristä, mutta tälläkin kertaa muinainen Rapolan linnanvuori jäi kokematta.

Sivut: 1 2 3

2 thoughts on “Kesäisiä lähiretkiä

Add yours

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: