Retkeilijän linnat ja rauniot

Ihanaa! Taas on Karttakeskus julkaissut hienon kirjan, jossa yhdistyy kaksi mun intohimoa eli kartat sekä historia eli linnat ja rauniot. Kirjan on kirjoittanut Tuomo Kesäläinen.

Kesäläinen on jaotellut kirjassaan linnat ja rauniot alueittain Lounais-Suomi, Uusimaa, Länsi-Suomi sekä Itä-Suomi. Ja kirjassa esitellään edelleen upeasti tönöttäviä linnoja kuten Turun mahtilinna tai itäinen Olavinlinna mutta suurin osa esiteltävistä kohteista on erilaisia raunioita tai linnavuoria.

Illoinen lukija
Pyhän Mikaelin kirkon rauniot

Kirja yllätti suurella rauniokirkkojen määrällä. Muutenkin on melko uskomatonta mikä määrä kivisiä keskiaikaisia kirkkoja Suomesta löytyy, mutta en ole tullut ajatelleeksi että raunioitakin on aikamoinen määrä. Kirjan mukaan yksi komeista raunioista löytyy Pälkäneeltä (tien 57 varrella). Itse asiassa kirjan kannen komea raunio on juuri Pälkäneen Pyhän Mikaelin kirkon rauniot.

Pohdin tässä juuri minne voisi tehdä pienen reissun toukokuun helatorstaiviikonloppuna ja tässä meidän lähellä olisi Hollolan Kapatuosian muinaislinna. Kirja kertoo, että jo ”Kapatuosian kukkulan nimi herättää ihmetystä”, jo tosiaan herättääkin, nimi on outo. On kerrottu, että ”Kapatuosia-nimi on peruja Turkin Kappadokian alueesta, jolla oli merkittävä rooli ortodoksisessa kristinuskossa”. En ihan vielä näe yhteyttä, mutta nimikaimasilta alueet kuulostavat. Onkohan Hollolan Kapatuosian yläpuolella kirjavia kuumailmapalloja?

Kuva: Apollomatkat https://www.apollomatkat.fi/turkki/kappadokia

Kirja kertoo edelleen, että ”Kapatuosian kukkulalla on sijainnut muinaislinna, alueelta on löydetty puisten varustusten jäänteitä, rakennusten perusteita sekä runsaasti hyvin vanhoja rahoja, jotka ajoittuvat noin 700 – 1000 luvuille ja tuoreimmat 1500-luvulle.” Wau!

Opin kirjasta myös, että Hämeenlinnan Aulangolla sijaitsee sekä vanha linnavuori sekä muinaislinnan innoittamana 1900-luvun alkupuolella rakennettu graniittilinna. Linna ja sen ympärillä oleva puistomainen metsä on ihanteellinen matalankynnyksen retkeilykohde. Alueella on muitakin rakennuksia, kuten Ruusupaviljonki sekä vanhassa metsänvartijan mökissä oleva kahvila.

Kuva: https://www.aulangontornikahvila.fi/puistometsa/graniittilinna

Kirja esittelee myös isompia kohteita kuten Suomenlinnan ja tämän ”itäisen sisaren” eli Svartholman merilinnoituksen Loviisassa. Rakastan merta ja pidän kovasti Suomenlinnasta, joten odotan kovasti pääseväni tutustumaan Svartholmaan.

Svartholma on pieni luoto Loviisanlahdella ja sinne pääsee vesibussilla Loviisasta. Maksullinen liikenne toimii kesäkuun alusta elokuun loppuun. Samalla retkellä voi viettää aikaa myös kauniissa Loviisassa.

Kuva: Hannu Vallas

Suomenlinnaan verrattuna Svartholma on tosiaankin vain pieni luoto Itämeressä. Mutta menee ehdottomasti mun Linnat ja rauniot must see -listalle.

Kirja on ihanan innoittava, enkä halua spoilata sinulta sen ihmeiden löytämisen iloa, mutta jos pidät linnoista ja raunioista ja historiasta ja luonnosta, niin tämä pieni kirja on juuri sinulle!

3 thoughts on “Retkeilijän linnat ja rauniot

Add yours

  1. Tämä pitää laittaa harkintaan, kuulostaa kiinnostavalta kirjalta. Tässä mainitsemasi ovat kaikki minulle tuttuja, mutta olen varma, että kirjasta löytyy vaikka mitä mielenkiintoisia paikkoja tutkittavaksi.

    1. Suosittelen. Itse saan kirjoista inspiraatiota, ja tykkään plarata kirjoja vaikka tietoa mielenkiintoisista ”linnoista ja raunioistakin” varmasti löytyy blogeista ja muualta netistä

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d