Tukholma se kiva naapurin poika

Nyt helmikuussa 2022 korona alkanee hieman irrottaa otettaan, joten ehkä varovaisesti voi jo alkaa pohtia pieniä ulkomaanmatkoja. Joku ihan pieni. Vaikka Tukholmaan? Tukholma on tuossa lähellä, ei mikään eksoottinen, vaan sellainen naapurin poika, tuttu ja turvallinen. Jos nää treffit peruuntuu niin en ehkä ole niin surullinen kuin jos tapaaminen A-listan julkkiksen kanssa peruuntuis 😉

Mitä siellä, nyt talvisessa, Tukholmassa voisi tehdä? Minun teinini varmasti haluaisivat vain ostella ja toki Tukholma tarjoaa siihen hyvät mahdollisuudet. Itse kuitenkin tykkään myös nähdä muunlaisia asioita ja siksi kun menen vieraaseen kaupunkiin menen museoihin. Tukholmassa olen käynyt joskus muinoin useissa hyvissä museoissa, mutta nyt kun tutkin museovalikoimaa niin tajuan että niin paljon mahdollisuuksia niin vähän aikaa.Tukholma.fi-sivustolla on kivasti listattu museoita alueittain. Tämä on varsinkin lyhyellä visiitillä (risteilymatkustajalle erityisesti) kiva palvelu. Palvelusta löytyy kolme aluetta: Djurgården, Skeppsholmen sekä Norra Djurgården, mutta kokeillessani alueita vain Djurgården postaus avautui.

Djurgården on kiva alue ja itselle ehkä tutuin. Tämä johtuu ihan siitä, että siellä on kaikenlaista kivaa ja se on Viikkarin laivoilta helposti saavutettavissa kaupunkilaivan ansiosta.

Emelie laivalla Vikinglinen vierestä Djurgårdenille

Djurgårdenin alueelta löytyy yli kymmenen museota, mm ABBA-museo, Vasa-laiva, Prinssi Eugenin museo sekä Viikinkimuseo. Joten, voisin jo näissä kohteissa viettää muutaman päivän.

ABBA-museo varmasti jaksaisi innostaa myös teinejä. Museossa pääsee tutustumaan musiikin lisäksi mm. asuihin ja niitä voi virtuaalisesti kokeilla. Mikäs sen hauskempaa kuin aikamatka tyylikkäälle 70-luvulle!

Viikinkimuseo voisi myös kiinnostaa teinejä, sillä nuorempi on koko ikänsä ollut Näin koulutat lohikäärmeesi -ohjelman fani. Tuossa sarjassa viikingit ja lohikäärmeet seikkailevat yhdessä. Ja vaikka pääosassa ovat upeat ja erikoiset lohikäärmeet, niin on sarja sytyttänyt kiinnostuksen myös viikinkejä kohtaan.

Myös Historiallinen museo esittelee juuri nyt viikinkien elämää. Museo sanoo sen näyttelyn olevan Maailman Suurin! Museo sijaitsee Östermalmilla (?) Karlaplanin ja Djurgårdenin sillan puolivälissä, joten on todella hyvin tavoitettavissa myös Djurgårdenilta päin tultaessa.

Fotograf: Foto: Erik Lernestål, Statens historiska museer

Visit Tukholma sivusto tarjoaa valtavan määrän kivoja Tukholma-vinkkejä. Selailemalla sivustoa löysin erilaisia opastettuja kierroksia. Itseäni erityisesti kiinnostaa kävelykierros pimeällä tvistillä ja tällaisia pimeitäkierroksia tarjoaa Stockholm Ghost Walk. Olisi kiinnostava kierrellä vanhankaupungin pieniä kujia ja kuulla vanhoja tarinoita, olivatpa ne sitten totta tai tarua.

Visit Tukholma sivusto tarjoaa kivasti tietoa kiinnostuksen kohteiden mukaan. Sivuilta löytyy kohteita niin musefaneille kuin ikiliikkujille tai museot, joissa on hyvät ravintolapalvelut. Näiden joukosta löytyy mm. Museo, joka esittelee Välimeren ja lähi-idän antiikkeja eli The Museum of Mediterranean and Near Eastern Antiquities. Museossa on esillä mm. muumioita ja antiikin esineistöä. Museon kahvila, Bagdad Cafe, tarjoaa pientä lämmintä, salaatteja ja tietysti kahvia ja pientä hyvää.

Semla Kuva: Christina’s cucina

Semla, hyvä syy kahvitella

Tukholma on myös maailman semla-pääkaupunki, joten näin semla-sesongin huippuaikana olisi varmasti saatava maistella kunnon semla.

Sähköpotkulautayhtiö Voin henkilöstö Tukholmassa on kartoittanut, mistä kaupungissa saa parhaat semlat eli laskiaispullat. Voin arvostelivat semloja ja kahviloita neljällä kriteerillä:
-maku,
-tunnelma,
-palvelu,
-hinta-laatusuhde ja saavutettavuus sähköpotkulaudalla.

Clemedt Dunér Bageri, Värtavägen 31

Leipomo sijaitsee keskikaupungin laidalla ison kerrostalon alakerrassa, mutta matka maksaa vaivan. Paikan perinteiset laskiaispullat ovat herkullisia. Tarjolla on kuitenkin myös klassikon parannettu versio, kanelipullaa muistuttava kemla, joka vie kielen mennessään. Pulla on kauttaaltaan sopivan kostea, ja tuore mantelimassa on tuoksuvaa eikä liian makeaa. Pulla 5/5, tunnelma 3/5, palvelu 5/5, hinta-laatusuhde 5/5, saavutettavuus 4/5. Hinta 39 kruunua.

Mr. Cake, Rådmansgatan 12

Mr. Cake tarjoaa sekä tavallisia laskiaispullia että wienerpullia, jotka on tehty lehtevästä taikinasta ja täytetty laskiaispullan tapaan. Nämä uutuudet olivat erityisesti testaajien mieleen. Pullan rapea ja kevyt koostumus muistuttaa croissanttia, ja kermavaahto on kauniisti pursotettu. Pulla 4,5/5, tunnelma 3,5/5, palvelu 4/5, hinta-laatusuhde 4/5 ja saavutettavuus 5/5. Hinta 52 kruunua.

Brunkebergs Bageri, Dalagatan 9 J

Nämä laskiaispullat ovat kuin suoraan Astrid Lindgrenin saduista: perinteisiä ja täydellisen kauniita. Kermavaahdon koostumus saa erityiskiitosta. Kahvilassa on runsaasti istumapaikkoja, joten herkusta voi nauttia rauhassa. Pulla 4/5, tunnelma 4/5, palvelu 5/5, hinta-laatusuhde 5/5 ja saavutettavuus 5/5. Hinta 49 kruunua.

Lillebrors bageri, Rörstrandsgatan 10

Lillebrors bakeri ei ole kahvila, joten laskiaispullat on otettava mukaan. Se ei haittaa, koska pullien ulkonäkö on vaikuttava, mantelimassaa on runsaasti ja siinä on mantelipaloja, ja kermavaahto on tuoretta. Pulla: 4/5, tunnelma 4/5, palvelu 4/5, hinta-laatusuhde 4/5 ja saavutettavuus 5/5. Hinta 49 kruunua.

*

Tukholman museot ja semlat odottavat sinua, joten eikun varaamaan matkaa punaisilla tai sinisillä laivoilla tai lentäen.

Jos olet viime aikoina käynyt Tukholmassa niin kerro omat vinkit?

4 thoughts on “Tukholma se kiva naapurin poika

Add yours

  1. Kaksi suosikkiani ovat: ABBA-museo ja vanhankaupungin kahvilat. Semlat, hyvä kahvi ja tunnelma todellakin sopivat yhteen.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: