Päivä Kotkan Vellamossa

Merikeskus Vellamo on ollut omalla vierailtavien museoiden listalla jo pitkään. Nyt lomaillessamme Haminassa halusin vihdoin nähdä Merikeskuksen, ja vielä enemmän kesäkuussa avatun Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn vuoksi.

Meidän lomalaisjoukko (minä, teini ja mieheni) aloitti tutustumisen venehallista, jossa on näytteillä upeita esimerkkejä suomalaisesta veneilyhistoriasta. Isot hienot veneet ovat puunattuna katseltavissa, mutta ei koskettavissa. Veneiden edessä on tietotaulut sekä pienet pienoismallit. Pienoismallit ja pistekirjoituskyltit avaavat veneiden historiaa myös näkövammaisille.

Pikavene, 30-luvun salakuljettajan unelma?

Veneiden kiiltävät kyljet ja kannet houkuttavat koskemaan ja loikomaan kannella.

Meren rannalla ja näyttelyssä hiipii houkutus veneilyyn, vaikka todellisuus ei lienee pelkästään kiiltäviä kylkiä ja meren tyrskyjä. Veneen ylläpito on työlästä, erityisesti se oli sitä puuveneiden aikaan.

Venenäyttelyn jälkeen pujahdimme uuteen monimedialliseen Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyyn. Näyttely avautui kesäkuun alussa ja se kertoo upeasti tarinaa Ruotsinsalmen suuresta meritaistelusta (oikeastaan kaksi taistelua 1789 ja 1790) ja nykyisen Kotkan edustalla sijainneen saman nimisen linnoituskaupungin tarinaa.

Tykkäsin kovasti ensimmäisen huoneen merellisestä visuaalisesta- sekä äänimaailmasta sekä yksittäisten ihmisten kautta kerrotuista sodan ja rauhan tarinoista.

Näyttelyssä kerrottiin mm. ahvenanmaalaisen ruotusotilaan, ammattisotilaan, venäläisen sotilaanpiian ja kauppiaan kautta tarinaa sodasta ja rauhastakin. Nämä kasvojen avulla kerrotut tarinat tekivät yli kahdensadan vuoden takaisista tapahtumista todellisempia. Näyttelyssä oli lisäksi useita upeita laivojen pienoismalleja, merestä poimittuja astioita ja muita tarvekaluja. Materiaalia on hyvin paljon.

Meren aaltojen alla
Laivan keulahahmot olivat naishahmoja, miksiköhän?
Merikeskus Vellamo, Kohtalona Ruotsinsalmi
Nuori Johan selvisi sodasta takaisin kotiin
Kohtalona Ruotsinsalmi, Kotka, Merikeskus Vellamo, Nikolai
Selvisi Nikolai-oluen alkuperä..

Näyttelyn lisäksi Merikeskuksessa oli Suomen merimuseo (jossa kävimme), Kymenlaakson museo sekä Merivartiomuseo.

Merivartiomuseon laivoja me katsoimmekin jo aluksi, mutta Kymenlaakson museo jäi kokonaan väliin. Merimuseossa kävimme (tietysti merimiehen tyttärenä), mutta melko nopeasti. Merimuseo esittelee erittäin kattavasti Suomen merenkulun historiaa keskiajalta tähän päivään.

Näyttelyssä on nähtävillä mm. kaksi erilaista matkustajahyttiä vuosikymmenten takaa ja muutenkin näytteillä oli sekä rahtiliikenteen että henkilöliikenteen historiaa, mikä on mielestäni hyvä ratkaisu.

Merikeskus Vellamo, Kotka
Merikeskus Vellamo, Kotka, merimuseo
S/S Saaristo on palanut tänä kesänä 2020 Saimaalle 🤩

Oli hauska törmätä näyttelyssä S/S Saariston pienoismalliin, sillä 1911 Joroisissa rakennettu ja viime vuodet Helsingissä kotisatamaa pitänyt höyrylaiva palasi tänä kesänä Saimaalle. Sen uusi (vanha) kotisatama on Savonlinnan matkustajasatama.

Arja Rauramo, Suomen ensimmäinen naispuolinen merikapteeni puhkoi uransa aikana useamman lasikannen.

Oli hauska huomata, että Suomen ensimmäinen naispuolinen merikapteeni oli esillä näyttelyssä. Isäni palveli joskus 60- tai 70-luvulla yhtä aikaa Arjan Rauramon kanssa ja kertoi ylpeänä tarinoita tästä erityisestä merinaisesta.

Merikeskus on usean museon ja aluksen koti, upea kokonaisuus. Lisäksi keskuksessa on vaihtuvia näyttelyjä, työtiloja, kauppa ja kahvila. Ulkona laiturissa kelluu eläkkeelle jäänyt jäänmurtaja Tarmo.

Merikeskus Vellamo, Kotka, Tarmo, jäänmurtaja

Kaiken kaikkiaan Merikeskus Vellamossa viihtyy hyvin useamman tunnin. Meidän perhe viihtyi erittäin hyvin, jopa teini. Esiteini jäi matkasta pois, koska on enemmän taidemuseotyttöjä, mutta teini tykkäsi veneistä ja koki myös Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn ja erityisesti siellä esitetyn taisteluvideon erittäin kiinnostavaksi.

Merikeskus on niin runsas, että ainakin minulle sopii paremmin keskittyminen vain tiettyyn osaan, yhteen museoon tai näyttelyyn. Museokortilla pääsy on ilmaista, myös alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi, joten varsinkin museokorttilainen voi hyvin piipahtaa museossa katsomassa yhden tai pari juttua.

Osoite Tornatorintie 99, Kotka. Tietoa museosta museon sivuilta merikeskusvellamo.fi


Lue mitä muuta mielenkiintoista löytyy Kotka-Haminan seudulta; Kotkan hienot puistot.


9 thoughts on “Päivä Kotkan Vellamossa

Add yours

  1. Vellamo on tosiaan yksi Suomen hienoimmista museoista, ja nyt entistä ehompi tuon uuden päänäyttelyn ansiosta. Ruotsinsalmen mahtava meritaistelu on tosiaan ansainnut oman osuutensa. Kiitos hyvästä vinkistä!

  2. Näköjään saan sinulta nyt toisenkin hyvän ja kiinostavan vinkin Kotkan suuntaan. En ole laiva-asiantuntija ollenkaan, mutta niitä on mielenkiintoista katsella. Viime kesänä kävimme Saksassa Wilhemshafenin merimuseossa ja oli kiva juttu.

    1. Kotka on salattu helmi 😬 jep, tykkään museoista ja tämä Vellamo on komia ja monipuolinen mesta.
      Millainen oli saksalainen merimuseo, oletko kirjoittanut siitä?

      1. Olen kirjoittanut viime vuonna jutun Wilhelmshafenin vierailusta. Siinä on paljon muutakin, tekstin loppupuolella on kuvia ja kokemuksemme Marine Museumista. Se oli valtavan hieno museo, isoja hienoja laivoja ja sukellusveneitä ja museossa sen lisäksi näyttely. Jos joskus olet siellä, tykkäisit varmasti. Wilhelmshafen on ollut Saksassa tärkeä satamakaupunki. Kirjoituksistasi päätellen saattaisit kyllä tykätä Rosariumistakin siellä, meillä meni tuntikausia ruusuja ihaillessa.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d