Lappi lasten kanssa

Kesällä 2019 vietimme loman aloituksen matkaamalla Lappia ristiin ja rastiin.

Olin suunnitellut road tripin joka vei meidät Rovaniemeltä Vuotsoon ja Tankavaaraan sekä Kiiloselälle ja Saariselän kautta Inariin ja Giellajohkaan. Ja pitihän meidän pyrähtää Norjassa, huvin vuoksi tietysti. Kotimatkalla poikkesimme vielä Kuusamon seudulla.

Melkoinen lähes 3000 kilometrin reitti. Ja elämyksiltään valtava.

Esittelen nyt kaikki lapsiystävälliset kohteet siinä järjestyksessä kun me ne koimme.

1. Rovaniemi ja Napapiiri

Kävimme tarkistamassa löytyykö Napapiiriltä joulupukki ja löytyihän sieltä. Pajakylässä on joulu joka päivä. Näin kesäkuussa se tuntui vähän oudolta. Pajakylästä lisää täältä. Kiven heiton päässä on toinenkin joulukylä, SantaPark, jossa myös on joulu joka päivä. SantaParkissa on enemmän joulupuuhaa, mutta koska minun lapseni ovat jo 11- ja 13-vuotiaita, emme käyneet SantaParkissa. Sen tohinasta voit lukea lisää täältä.

Napapiiri, Rovaniemi, Joulupukin Pajakylä
Pikku tyttöseni ja poroseni

2. Tankavaaran kultakylä

Lappiin liitetään kullan kimallus, joten halusin ehdottomasti käydä Tankavaaran kultakylässä. Ja lapset ovat aina rakastaneet kiviä. He ovat niitä keränneet ja niitä on löytynyt taskuista ja käsilaukuista. Joten kai melko luonnollista että lapset innostuivat kullanhuuhdonnasta.

Siinähän periaatteessa läträtään hiekalla ja vedellä ja tavoite on tietysti löytää kultaa. Pieniä glitterhippusten kokoisia kultahippuja me löysimmekin ja tuntuihan se melko ihmeelliseltä. Lapsia ei edes haitannut huuhtomon kylmä vesi. Kuopusti miettii voisiko hänestä tulla isona geologi, tai animaattori.. vähän vielä avoinna 😬

Kullanhuuhdonta on koko perheen aktiviteetti.

Kultakylässä sitä on helppo kokeilla huuhtomon oppaan johdolla.

Me olimme vain lyhyen ajan, mutta huuhdontapaikan voi vuokrata päiväksikin.

Ja jos kultakuume iskee oikein kunnolla, on olemassa valtauksia, joilta voi vuokrata huuhdontapaikan päiväksi, viikoksi tai pidemmäksikin aikaa.

Lue lisää meidän Tankavaaran vierailusta.

Tankavaaran kultakylä, kullanhuuhdonta, Lappi, Sompio

Tankavaaran kultakylä, Sompio, kullanhuuhdonta, Lappi

3. Kiiloselän poropirtti

Kiiloselän poropirtillä elimme muutaman päivän vanhalla porotilalla. Parasta lapsista oli emännän koira, jota he saivat hoitaa kuin omaansa. Lisäksi kiva yhteinen aktiviteetti oli Going to glown Sonjan vetämä piirtämisen workshop.

Sonja toi työvälineet ja johdatti meitä lyijyn ja tussin käyttöön. Menimme pihametsään tutkimaan luontoa ja piirtämään näkemäämme.

Poropirtti oli kuin lappilainen mummola, lämmin ja ruokaisa. Viihdyimme hyvin ja meistä pidettiin hyvää huolta ❤️

Lisää visiitistämme Kiiloselän poropirtissä.

4. Kiilopää

Kiilopään tunturi on helposti saavutettavissa, sillä koko reitti on helppokulkuinen, sorastettu tai muuten rakennettu polku.

Meiltä tunturin huipun saavuttaminen kesti noin 1,5 tuntia. Lapsilta toki ei olisi kestänyt läheskään niin kauan, eikä kyllä lainakoiraltamme Pikoltakaan.

Tunturin laelta avautuvat näköalat olivat upeat ja esikoinen oli onnellinen saavutuksesta. Kuopusti antoi periksi hetkeä ennen huippua..

Vinkki tulevalle matkaajalle; mukaan eväät ja vaatteita, joita voi vähentää ja lisätä.

Huiputusjuttu löytyy täältäKiilopään huiputus, matalan kynnyksen tunturin valloitus.

5. Saariselkä

Muutaman päivän reissussa olon jälkeen oli mahtavaa majoittua Saariselän Holiday Club kylpylään. Tosin huoneistoon, ei hotelliin, mutta pääasia oli että pääsimme polskimaan noin kolmekymmentäasteisessa vedessä.

Olen jo kauan sitten todennut etteivät lapseni lomaltaan oikeasti tarvitsisi muuta kuin aurinkoa, lämpöä ja vettä missä polskia. Lapissa ilmat ovat vaihtelevat, joten kylpylä antaa varmaa lämpöä.

Parasta lapsista oli vesiputous, jonka taakse pääsi ja putouksessa pystyi puljaamaan sekä aaltokone. Aina tasatunnein uimavalvoja pirautti hälytyksen alkavien aaltojen merkiksi ja sitten alkoi muutaman minuutin mittainen vyöry.

Mahtava välistoppi Lapinmatkalla, suosittelen.

6. Inari

Ihana Inari on upean luonnon ympäröimä. Kaunis Inarinjärvi on valtava, Suomen toiseksi suurin järvi. Paikoittain isoja selkiä ja syvyyttäkin löytyy. Ainakin osittain rannat ovat karun kivikkoisia ja toisaalta hiekkakankaita tai metsiä.

Ukonkivi, Inarinjärvi, Inari, Lappi
Ukonkivi oli saamelaisten pyhä paikka

Parasta Inarissa on siis Inari, toiseksi parasta oli Saamelaismuseo Siida. Se esittelee saamelaisten historiaa sekä kulttuuria mielenkiintoisella tavalla. Lisää Inari-päivästä postauksessa Ihana päivä Inarissa

7. Giellajohka

Loman isoin yllättäjä oli Giellajohkan kalastusretki. Olen täysin kokematon kalastuksen suhteen, enkä ole mikään veneilijäkään, joten retken onnistumisen kannalta oli ehdottoman tärkeää että meillä oli kalastusoppaat mukana. Giellajohkan Anita ja Vesa kuljettivat, opastivat ja mahdollistivat upean kalastuskokemuksen.

Lasten mielestä kalastus ja kullanhuuhdonta olivat Lapin matkan ihan parhaat jutut.

Ja ennakkoasenne kalastusretkeä kohtaan oli lasten puolelta nihkeä. Joten taas kerran nähtiin että uusiin asioihin kannattaa suhtautua avoimin mielin ja toisaalta, ammattilaisia kannattaa käyttää.

Giellajohka, Inari, Aksujärvi, Lappi, kalastus

Giellajohkan mökit olivat ensiluokkaiset. Tämä majapaikka sai viisi tähteä, meiltä kaikilta 🌟🌟🌟🌟🌟

Lisää Giellajohkan visiitistä postauksessa Kalastusloma Giellajohkassa

Giellajohka Kalansaalis, Giellajohka Giellajohka, majoitus, mökki, vuokramökki, Lappi, Inari

8. Porotilavierailu

Kotimatkalla kävimme porotilavierailulla. Teknisesti ottaen porotila ei ollut Lapissa vaan Kuusamossa, mutta yhtä kaikki, Palosaaren poro- ja kalastustilalla oli mahtavaa tutustua porojen elämään. Saimme syöttää porosia. Ne tulivat syömään kädestä koivunlehtiä. Poroille nämä ihanan vehreät ja herkulliset lehdet tuovat vaihtelua jäkäläruokavalioon.

Lisää porotilavisiitistä postauksessa Päivä porotilalla @Kuusamo


Etsitkö majoitusta, kokeile Trivagoa!


Hajosiko Applen laitteesi? Macpisteen huolto korjaa!

4 thoughts on “Lappi lasten kanssa

Add yours

  1. Upeita maisemia ollut teidän Lapinreissu täynnä! Perheemme on lähdössä seuraavaksi matkalle Tahkolle ja olemme kartoittaneet eri majoitusvaihtoehtoja hyvissä ajoin tätä varten. Giellajohkan kalastusretkenne pisti erityisesti postauksestasi silmään ja täytyykin pitää tämä tulevaisuutta varten mielessä, kerta teilläkin oli koko perhe viihtynyt niin hyvin!

    1. Maija, kyllä, maisemat olivat upeat. Vähän nytkin Lappi vetäisi puoleensa 🤩 ja tuolle Giellajohkalle kalasturetkikohteena ja upeana mökkikohteena kaikki meidän äänet 🌟 Mukavaa Tahkon matkaa! Kyllä Suomessa on kivoja ja upeita paikkoja ❤️

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: