Krakova suunnitteilla

Olen jo pitkään halunnut matkustaa Krakovaan. Puolan legendaariseen ikivanhaan ja traagiseen kaupunkiin, jonka alueella on asuttu jo yli tuht vuotta.

Nyt on hotellit ja lentoliput varattu kesäkuulle.

Lennämme Krakovaan tiistaina ennen juhannusta ja tulemme pois juhannuksen jälkeen sunnuntaina. Ajankohdan määräsi viulisti ja viihdyttäjä André Rieun konsertti johon äitini haluaa meidät viedä. Konsertti on keskiviikkona 17.6. Krakovan Tauron arenalla. Eli näiden puitteiden mukaan varasin meille viiden yön kaupunkiloman.

En olisi minä jos olisin varannut yöpymiset vain yhteen hotelliin..

no, siinä kävi niin että ajattelimme ensin tulla pois jo perjantaina, joten ensimmäinen hotellivaraus on ti-pe ja kun matkasuunnitelmat muuttuivat en saanut enää lisättyä varaukseen lisäöitä, oli minun tehtävä toinen varaus pe-su.

Ensimmäinen hotelli, Hotel Francuski, on varattu niin että sen sijainti on kätevästi vanhassakaupungissa hyvien liikenneyhteyksien läheltä ja jälkimmäinen varaus on keskustan ulkopuolella, Villa Zakamyczessä.

fa9e52ca_b
Villa Zakamyczen uima-allas, ei suuren suuri mutta pulahtaa voi rankan kaupunkipäivän jälkeen!

Villa Zakamycze on keskustasta lentokentälle päin, suuren puiston alueella. Ja bonuksena hotellissa on uima-allas ja sehän on aina kiva bonus kun olen lasteni kanssa liikkeellä. Hotelli on samassa puistossa kuin Krakovan eläintarha. Krakovan eläintarhassa olisi nähtävissä eläimiä, joita en ole elävänä ikinä nähnyt, kuten norsuja ja kirahveja. Ikävä kyllä, luin jostain blogista että Krakovan eläintarhassa eläimet näkee vähän liiankin läheltä eli eläimillä ei olisi kovin paljoa tilaa..

Vanhankaupungin hotelli -Hotelli Francuski- on vanhanaikainen hotelli, jonka charmikkuus puri minuun ja äitiin. Silmiinpistävää hotellista näkemissäni kuvissa oli upea tyylikäs portaikko ja vanhan aikainen sisustus. Hotellista on noin viiden minuutin kävelymatka isolle keskustorille ja upealle ikonisille Mariankirkolle.

krakova
Krakovan vanhakaupunki ja sen ikoninen Mariankirkko. Kuva Apu-lehden artikkeli

Mariankirkon tornit ovat eripariset. Legendan mukaan niitä rakensi kaksi veljestä, jotka kilpailivat, kumman tornista tulisi korkeampi.

Läheltä hotellia kulkee raitiovaunu ja noin kymmenen minuutin matkan päässä on rautatieasema sekä iso ostoskeskus. Joten sekä kävellen tavoitettavat nähtävyydet, että vähän kauempana olevat on helposti saavutettavissa hotellista käsin.

Lähinähtävyyksiä, Mariankirkon lisäksi, ovat mm. Wawelin linna ja vanha juutalaisalue, Kazimierz museoineen, Oskar Schindlerin emalitehdas sekä Puolan Kansallismuseo. Junalla pääsee muutaman kymmenen kilometrin päähän Wieliczkan suolakaivokseen, joka on epätodellinen kohde maan alla. Vähän kiinnostaisi myös Krakovan lähiö Nova Huta entinen sosialistinen malliasuinalue sekä Tyniecin luostari.

En ole vielä ostanut lippuja nähtävyyksiin, mutta aion ostaa ennakkoon ainakin liput suolakaivokseen sekä Waweliin.

kaivos_kristalli
Yksi Krakovan alueen upeimmista kirkoista löytyy satametriä maan alta. Kuva Apu-lehti.
Vanhakaupunki
Vanhakaupunki. Kuvan lähde täällä

Monet yhdistävät Krakovan matkaan matkan Auschwitzin keskitysleirille, mutta itse en halua siellä käydä ja lapsetkin ovat vielä melko nuoria kohtaamaan tätä konkreettista pahuuden muistomerkkiä. Krakovan juutalaishistoriaan kyllä aion tutustua ja siinä samalla tulee esille juutalaisten julma kohtalo ja toisen maailmansodan synkkä varjo.

Krakova on kuin elämä, sieltä löytyy valoa ja varjoja, iloa ja synkkyyttä. Satojen vuosien ajan kaupungissa on eletty ja sen kulttuuri on elinvoimainen ja uskon että Krakova jatkaa kukoistustaan vielä satojen vuosien ajan. Odotan kovasti tulevaa matkaa ja varmasti siitä myös tulee lisää tarinaa tänne blogiinkin, kunhan aika on.

*

Krakovasta ovat mielenkiintoisesti kirjoittaneet Maa Quzuun Outi, Tämä matkan Anna kertoo viisi tarinaa Krakovasta ja lisäksi Panun matkat kertoo blogissaan vaikuttavasta Schindlerin museosta.

 

 

 

 

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: