2020 Matkamessuja ja unelmia, Kreeta


knossos-3527395_1920
Kuva: Pixabay

Yksi vetovoimainen ja monipuolinen kohde, suomalaisten vuosikymmenien suosikki, on Kreikka.

Manner-Kreikassa en ole ikinä käynyt, mutta Kreetalla olen viettänyt ihanan viikon ollessani teini. Olin ysiluokalla leirikoulussa jossain Aghios Nikolauksen lähistöllä ja reissasimme pitkin kaunista saarta. Muistaakseni kävimme myös lähes saaren toisessa päässä olevassa Haniassa. Ainakin vierailimme pääkaupunki Heraklionissa sekä siinä lähellä olevalla Knossoksen rauniokohteessa.

Knossokselta muistan tarinan härkäpäisestä hahmosta, minotauruksesta. Knossos oli minolaisen- ja mykeniläisen kulttuurin palatsikeskus, joka kukistui ja hävisi kreikkalaisen kuninkaan kukistaessa Minoksen kaupunkivaltion. Minolainen kulttuuri kukoisti noin 2600 – 1400 eaa.

knossos-165561_1920
Knossos. Kuva: Pixabay

Historiaa ja muinaisia kulttuureja

Knossos ei todellakaan ole saaren ainoa arkeologinen kohde, sillä usessa paikassa Kreetalla näkyy tuhansien vuosien ja useiden eri kulttuurien luomat kerrostumat. Tuhansien vuosien ikäiset rauniot ovat upea kokemus ja puhuttelevat ainakin minua.

Kreeta oli asutettu jo neoliittisella kaudella, joten saarella todella tuntee historian siipien havinan ja muinaiset roomalaiset ovat melko tuore kerros tuhansien vuosien jatkumossa.

Minolainen kulttuuri oli sekä Kreikan että koko Euroopan ensimmäinen merkittävä korkeakulttuuri. Minolaiskauden jälkeen saarta hallitsivat mykeneläiset ja doorilaiset eli yksi kreikkalaisita pääheimoista. Sittemmin Kreeta oli osa Rooman valtakuntaa, Bysanttia, Venetsiaa ja Osmanien valtakuntaa, ennen kuin se 1900-luvun alussa tuli osaksi Kreikkaa.

Kreeta, Kreikka, lomasaari, Välimeri

Memory lane

Vaikka Kreetan historia ja kaikki teininä näkemäni teki vaikutukse, muistan parhaiten edelleen (yli 30-vuoden jälkeen) yhdessä auringossa vietetyt allashetket. Aurinko poltti meidät huolettomat vaaleat teinit ja suurimman osan lomasta kuljimme punaisina ja iho kesien.

Muistan myös törmäyksen kreikkalaiseen hmm.. ruokakulttuuriin.. jossain torilla oli myynnissä lihaa. Kynityt kanat roikkuivat koivistaan myyntikojujen kattotelineissä. Se oli kovin eksoottista marketin muoviin käärittyyn lihaan tottuneelle teinille.

beach-2644234_1920

Karkeasti ottaen Kreetan pohjoispuolella ovat saaren isot kaupungit (Hania ja Heraklion sekä muutama vähän pienempi) ja eteläpuolelta löytyvät parhaat rannat. Majoituspaikkoja löytyy ympäri saarta.

Kreeta, lomasaari, Kreikka, Välimeri, aurinkoloma

Kissamoksen pikkukaupungista pääsee veneellä muuten vaikeasti tavoitettavaan Gramvousan saarelle, jossa on keskiaikaisen linnan rauniot ja upea ranta. Linnan ovat rakentaneet 1500-luvulla venetsialaiset valtiaat. Saarella voi viettää hauskan retki-/ rantapäivän. Kannattaa huomioida, että linnaan on jonkinmoinen kapuaminen, sillä se on yli 100 metrin korkeudessa.

Kissamoksessa näkyy venetsialaisen vaikutus ja paikallisesta museosta löytyy jäänteitä mm. roomalaiselta ajalta kauniiden mosaiikkien ja vaikuttavien patsaiden muodossa. Maanjäristys on tuhonnut aika ajoin myös Kissamoksen kaupungin ja uudet valtiaat ovat rakentaneet raunioiden päälle omia rakennuksiaan.

crete-4245859_1920
crete-1676057_1920
boat-2066264_1920
sea-4611024_1920

Vuorien lisäksi -ja melko loogisesti- saarelta löytyy yksi euroopan pisimmistä ja syvimmistä rotkoista, Samarián rotko. Rotko kuuluu Samarián kansallismetsään.

Jylhissä maisemissa kulkeva vaellusreitti rotkon läpi on kaikkiaan noin 16 kilometriä pitkä, rotkon seinämät kohoavat jopa 1000 metrin korkeuteen. Voin hyvin kuvitella että tuo upea luonnon muodostelma on toiminut menneinä aikoina kulttipaikkana.

Kreeta, Samarian rotko, kansallispuisto, vaellus, Eurooppa
Samarián rotkon seinämät nousevat jopa tuhannen metrin korkeuteen. Kuva: Pixabay

Kreetalla on kaikkea. Kyllä nyt on pakko tutkia mitenkäs sinne Kreetalle pääsisi!

Kreetasta sanottua muualla

Kreetasta on juttua mm. blogeissa Kerranelämässä sekä Vagabonda. Vagabondan Terhin postauksessa on koottu muualla Kreetasta sanottuja kommentteja, joita Terhi kommentoi, ja oli aika yllätys huomata mikä kirjo niitä onkaan.. Lisäksi Terhi on kirjoittanut hyvän jutun vaelluksesta Samarián rotkossa.


Lisää Matkamessujen inspiroimia unelmia täältä.


Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d