10 syytä matkustaa Mathildedaliin

1.Alpakat ja Ruukin kehräämö

Mathildedalin ruukkikylässä, Matildan kartanon takaisella niityllä vaeltelee alpakoita. Alpakat ovat pehmeitä ja pörröisiä ja vaikka ne lähes aina pitävät välimatkaa vieraisiin, eivätkä ne antaudu paijattaviksi tuosta vaan, ovat ne äärettömän sympaattisia eläimiä. Ja mainitsinko jo että ovat pehmeän pörröisiä. Juuri sellaisia, joita olisi ihana rapsutella ja halailla.

Alpakat, Mathildedal

Mathildedalissa alpakat eivät olekaan pelkästään ilona, vaan niiden ihanaa pehmeyttä hyödynnetään kestävällä tavalla, sillä ruukissa sijaitsee Suomen ensimmäinen ja ainoa alpakanvillaan erikoistunut kehräämö.

Kehräämö tekee langoiksi muitakin rasvattomia kuituja ja erikoisuus on villisilkin käsittely. Toiminta on erittäin ekologista, sillä prosessissa ei käytetä kemikaaleja. Hyvin suuri osa kehräämön puodin valmiista tuotteista kudotaan viereisessä huoneessa designkutoja Leena Muurin käsissä.

Villisilkki tulee Afrikasta ja siitä tekee ekologista se etteivät silkkitoukat kuole tässä prosessissa vaan ne poistetaan ennen silkinkäsittelyä.

Ruukin Kehräämön yrittäjät ovat Leena Rajala ja Sini Honkala ja kutomossa yrittäjänä on Leena Muuri. Lisää Kehräämöstä täältä ja kutomosta täältä.

Alpakanvilla myssy, pipo

Alpakanvilla, villisilkki, kotimainenAlpakkaSusi

2.Suklaataivas, jossa voi myös yöpyä!

Minun ruokaympyrässä on lokero suklaalle, pullalle ja kakuille. Joten ei lienee yllätys että paikka, joka tarjoaa taivaallista suklaata ja erittäin herkullisia kakkuja on jo riittävä syy matkustaa. Mutta kun samassa paikassa voi vielä yöpyäkin, voisin viettää siellä (mini)loman. Ihan vaikka itsekseni, mutta toki myös puolison kassa.

Petri ja Niina Sirén ovat jo yli kymmenen vuotta tehneet suklaata. Kaikki lähti liikkeelle Petrin intohimosta suklaaseen. Ensin suklaa oli harrastus, mutta kun harrastuskirjat ja materiaalit alkoivat kasaantua kodin nurkkiin, päättivät Petri ja Niina kokeilla olisiko suklaasta elannoksi. Kaikki alkoi vuonna 2008 Suklaafestareilla ja siitä on pikku hiljaa edetty useamman paikan kautta Mathildedaliin.

Nyt pariskunta asuu vanhassa kyläkoulussa, jonka he remontoivat kahvilaksi ja B&B paikaksi. Oma koti on talon yläkerrassa, joten työmatka on lyhyt ja vieraat ovat tavallaan Petrin ja Niinan kotona. Siksi paikassa onkin aivan ihana kotifiilis.

Petris Chocolate Room

Petris Chocolate Room

Petris Chocolate Room

Petris Chocolate Room, majoitus

-2455997922153636219_IMG_0386

Lisää suklaasta ja PetriS Chocolate Roomista täältä.

3.Matildankartano, leipä ja olut

Matildankartanossa toimii kyläleipuri. Vanha ruukin kartano on kunnostettu leipomoksi ja puodiksi, jossa toimii myös kahvila.

Isossa salissa on mummolamainen tunnelma ja ikkunoista avautuu näköala vähän villiintyneeseen puutarhaan. Aikoinaan puutarhaa on hoitanut kaksi puutarhuria, nyt koko komeutta, taloa ja puutarhaa ylläpitää yksi talonmies, joka tosin on myös kyläpanimon olutmestari ja kyläleipurin mies.

Mathildedal, Matildan kartano
Kuva Mikko Pääkkönen

Mathildedalin kylässä ihmiset tekevät asioita itse. Elina Rantamäki ja Tuomo Holm tulivat muutama vuosi sitten viettämään rentoa viikonloppua Mathildedalissa. Sunnuntaina he huomasivat vanhan kartanon olevan myynnissä. Juuri ennen poislähtöä he soittivat kiinteistönvälittäjälle, joka vastahakoisesti tuli esittelemään rakennusta. Ja bäng. 10 minuuttia myöhemmin he olivat päättäneet ostaa talon. Molemmilla oli työpaikat Helsingissä ja tietysti asunto ja koko elämä. Mutta niin he päätyivät Mathildedaliin. Tuomo oli jo aiemmin menettänyt palan sydämestään oluille ollessaan Hollannissa opiskelemassa ja nyt kun elämä muuttui, hän päätti aloittaa oluen tekemisen. Ja koska Elinankin piti keksiä itselleen jotain tekemistä, hän päätti perustaa kyläleipomon. Kai nyt kylässä yksi leipomo menee, Elina ajatteli ja sain pienen huoneen leipomoa varten samasta rakennuksesta mihin Tuomo perusti panimon.

Nyt panimo tuottaa useita erilaisia oluita, suosituimpia ovat vehnäolut Mathilda ja APA-tyyppinen La Mer. Itse maistelin Böömi-kausiolutta, joka oli lämpimänä päivänä oivallinen seuralainen kevyellä lounaalla, jossa oli ruokana sekä ihanaa sosekeittoa että herkullista savulammassalaattia. Lisää oluista löytyy täältä.

Kyläpanimon olut

Kyläleipuri Elinan erikoisuus on hapantaikinajuureen leivottu vaalea leipä. Leipä on todella maukasta, ei mitään höttöä. Mutta Elina jatkaa edelleen kokeiluja ja etsii ideaalileivän reseptiä.

Matildan kartanon puutarhassa voi viettää vaikka koko päivän. Kartanosta voi ostaa piknikkorin ja nauttia herkullista leipää, olutta ja mitä nyt haluaakaan. Puutarha kutsuu nauttimaan eikä vain pistäytymään.

Kyläleipuri Elina

Lisää kyläleipomosta täälä.

4.Kyläravintola Terho

Jokainen kylä tai yhteisö tarvitsisi yhteisen olohuoneen. Mathildedalissa olohuoneen paikkaa hoitaa rouhea kyläravintola Terho. Terho on päiväsaikaan viihtyisiä kahvilan, barin ja ravintolan sekoitus, jossa voi nauttia kupposen mitä nyt haluaakaan ja usein iltaisin Terhossa on livemusiikkia.

Tarjolla on mm. kyläpanimon oluita ja artensaanisiidereitä omalta kylältä sekä lähikylästä Lepolan tilalta. Sekä kyläpaahtimon kahvia.

Kesällä takapihalla on iso terassi, joka rajautuu kyläpanimoon. Hiilijalanjälki ei ole kummoinen, kun olut kannetaan pihan poikki panimosta Terhoon.

Terhossa voi myös syödä, erikoisuutena ovat lankkupizzat, jotka on nimetty jo lemmikkitaivaaseen menneiden karvaisten ystävien mukaan.

Lepola, Kyläravintola Terho, siideri

Kyläravintola Terho, Mathildedalin ruukki
Herkkullisen smoothien vadelmat ovat omalta kylältä

Lisää Terhosta täältä.

5.Uniikit majoituspaikat

Sypressi B&B, kauniissa, kylän vanhimmassa puutalossa on pieni B&B ja hoitola. Ihanan Tarja Ahon luona voi rentoutua vanhan talon rauhallisessa ilmapiirissä, vehreällä pihalla tai Tarjan hoidoissa. Tarja on perehtynyt monenlaisiin hyvinvointihoitoihin.

Ennen B&B:n pitämistä Tarja piti muutaman kesän Mathildedalissa kesäkahvilaa ja muutama vuosi sitten hän avasi oman kotinsa vieraille. Kuten moni muukin Mathildedalin yrittäjä, myös Tarja on yhdistänyt kodin ja työn hyvin luontevasti. Joten kun menet Sypressiin, olet ihan oikeasti kylässä Tarjan kotona. Ja sellainen tunnelma talossa onkin.

Lisää Sypressistä voit lukea täältä.

Mathildedal
Kuva Mikko Pääkkönen

Petris Chocolate Room B&B. Niinan ja Petrin suklaataivaan majoitus kutsuu viettämään puolison kanssa romanttista lomaa. Kaikki huoneet ovat valoisia kahden hengen huoneita.

Sisustus on kevyt ja vaalea, kesäinen ja viehättävä. Ja mitä parasta, ikkunista avautuu näkymä puutarhaan tai toiseltakin puolelta taloa näkymät ovat luontoiset, sillä koko Mathildedal on viehtättävän luontoinen, onhan sen ympärillä metsää ja merta ja mm. Teijon kansallispuisto.

Lisää Petris Chocolate Roomin B&B:stä täältä.

Mathildan Marinan majoitus tarjoaa yhden, kahden ja kolmen hengen huoneita satamassa. Marina on ihanteellinen yöpymispaikka, jos haluaa vaikkapa vaihtaa välillä veneen hotellihuoneeseen. Tai tietysti ihan kenelle vain, joka nauttii meren läheisyydestä. Aivan kulman takana on Mathildedalin pieni uimaranta.

Lisää Marinan majoituksesta täältä.

Hotel Mathildedal on pieni, uniikkihotelli aivan meren tuntumassa. Huoneet ovat viehättäviä kahden hengen huoneita lisävuodemahdollisuudella.

Hotellin kanssa samassa rakennuksessa toimii viehättävä kahvila ja pieni matkamuistomyymälä. Pörröisen ihanat alpakkapojat asuvat kivenheiton päässä hotellista.

Samalla kun varaa huoneen, voi varata paketin, johon kuuluu alpakoiden hoitamista. Tai jos alpakat eivät kiinnosta, voi varata paketin johon kuuluu retkeilyä Teijon kansallispuistossa tai metallitöitä. Ja muitakin valmiita kokonaisuuksia hotelliyrittäjä Krista Gustafsson on valmiiksi miettinyt.

Lisää Hotel Mathildedalin majoituksesta täältä.

IMG_1653

6.Pienet puodit

Second Chance

Tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaaleista valmistettuja hauskoja printtikuosivaatteita.

15.5.2019Mathildedal_124
Kuva Mikko Pääkkönen

Näinä ilmastoahdistuksen aikoina omaa kulutusta tarkkaillaan ja mietitään parempia vaihtoehtoja, yksi hyvä tapa on ostaa laadukkaita ja kestäviä tuotteita, joilla on merkitystä. Tällaisia tuotteita myy Second Chancen Maija Nuppula.

Maija käyttää tuotteissaan tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaaleja ja valmistaa niistä hauskoja printtikuosivaatteita.

Antiikkiliike Huldan puoti

Antiikkiliike Huldan puodin Riitta Ruohonen kunnostaa ja myy vanhoja tavaroita. Viileässä puodissa voi tehdä löytöjä. Puodissa on sellaisia tavaroita, joita Riitta sinne on valinnut.

”pääasia että vanha huonekalu saa hyvän kodin, kun olen ne kunnostanut niissä on mukana pala sieluani”

Riitta vastaa myös kylän lukuisista kukkaruukkuistutuksista. Riitta kertoo että erityisen mukavia ovat ruukut, joissa on sitä ja tätä; kasvaessaan ne ovat yllätys. Sieltä voi tulla kukkia ja vaikkapa yrttejä.

5774723081096931709_IMG_0433
Huldan puodin sielu, Riitta Ruohonen
Mathildadalin ruukin puodit
Talollinen puoteja

Lisää puodeista täältä.

7.Satama ja meri

Mathildedalin ruukki on meren rannalla. Tietysti. Ennen rautateitä vesireitit olivat tehokkain tapa kuljettaa materiaaleja. No, kiitos sen, nyt saamme nauttia merellisestä sijainnista.

Mathildan Marina tarjoaa monipuoliset satamapalvelut. Marinassa on vierasvenesatama, veneiden talvisäilytys, ravintola-, majoitus-, sauna- ja peseytymispalvelut veneilijöille.

Ravintolan kulmassa on pieni puoti, josta veneilijät voivat ostaa tuotteita. Ravintolassa on arkisin lounas ja he käyttävät mahdollisimman paljon lähimateriaaleja, mm. lammasta naapurikylästä.

Ja tietenkin ruuan tai kesäisen juoman voi nauttia isolla aurinkoterassilla sataman ja meren äärellä. Kesällä satamassa on vilinää. Nyt toukokuussa se vasta heräilee talviunilta.

-4108270043933658665_IMG_0397

Lisää Marinan toiminnasta täältä.

8.Kala

Matildan kylän ravintolat käyttävät paljon kalaa. Onhan kylässä kalastaja, KalaTovin Ville Toivonen.

Ville kalastaa lähivesiltä ja pääkala on kuha, mutta toki verkoilla tulee aina mitä tulee, ja jos ei tule niin sekin on hyväksyttävä. Matildan kylän lähivedet ovat kalaisia, joten kala on todellista lähiruokaa. Kun kala on nostettu, on se alle 24 tunnissa käsitelty ja syväpakastettu. Näin se pysyy tuoreena useita kuukausia ja näin ravintoloissakin voidaan tarjota kalaa niinäkin päivinä kun kalaonni ei suosi kalastajaa.

KalaTovi järjestää myös elämyksellisiä kalastusmatkoja, joissa tietysti kalastetaan, mutta voidaan myös valmistaa ruoka tulilla. Ruuasta vastaa KalaTovin toinen yrittäjä Henna Kyyrä.

-96982052655720098_IMG_0406

1861782199861059121_IMG_0399

9.Ruoka

Ravintola Ruukin Krouvi

Café & Hotel Mathildedal, herkulliset kahvilatuotteet

Matildan kartano leipurinpuoti ja kahvila

Kyläravintola Terho

Mathildedalin Marinan kahvila ja ravintola

Petris Chocolate Room

Niin pieneksi kyläksi Mathildedalissa on suuri määrä palveluja ja nälkää tai janoa ei todellakaan tarvitse kärsiä. Ja mikä parasta, ravitsemuspalvelut ovat laadukkaita. Itse tehdään kaikki mahdollinen, tai sitten hankitaan kaverilta siitä ihan läheltä omalta kylältä tai seutukunnalta. Joten Mathildedalin ravintoloissa ja kahviloissa saa ihan oikeasti lähiruokaa. Kannattaa kokeilla.

Kolme ylläolevaa ruokakuvaa Mikko Pääkkönen

10.Itse ruukki

Kaikki palvelut ovat tietysti tavallaan edellytys sille, että vanha ruukki edelleen kiinnostaa, mutta se että paikka on syntynyt johtuu vanhasta ruukista ja sitkeistä ja vähän hulluista yrittäjistä. Jokainen uusi yrittäjä on tuonut oman panoksensa tähän upeaan soppaan, mutta yksi henkilö laittoi tämän kaiken käyntiin noin 15 vuotte sitten. Kuten niin usein, yhden ihmisen hullu päähänpisto synnyttää jotain uutta ja uniikkia ja niin kävi kun Rouva Mathildedal eli Tuula Gustafsson löysi autioituneen ruukin ja ihastui meren rannalla oleviin rapistuneisiin rakennuksiin. Hän päätti että tästä tulee jotakin kiinnostavaa ja elävää. Ja tässä nyt ollaan. Mathildedalin ruukki on kiinnostava ja elävä pala kauneinta meri-Suomea. Upea kohde, jota voi suositella jokaiselle, joka arvostaa mukavuutta, tyyliä ja laatua.

Rouva Mathildadal Tuula Gustafsson
Rouva Mathildedal, Tuula Gustafsson

One thought on “10 syytä matkustaa Mathildedaliin

Add yours

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: