Messuja ja unelmia

Vuosittainen, suurin matkailualan tapahtuma on käynnissä Messukeskuksessa. Perjantaina 18.1. ovet avautuivat kaikelle yleisölle ja ovat avoinna sunnuntaihin 20.1. saakka.

Olin ensimmäistä kertaa mukana matkailun ammattilaispäivässä ja täytyy sanoa että päiväni oli täyteläinen, täynnä mielenkiintoisia kohtaamisia vanhojen ja uusien tuttujen kanssa.

Messujen tämän vuoden teema on Hidden Treasures ja erilaisia matkailun aarteita on esillä lähes tuhannen näytteilyasettajan voimin, uusina kohteina mm. Iran ja Angola.

Minulle uusia ulkomaankohteita olivat kaukokohteet Uruguay ja Dominikaaninen tasavalta sekä läheiset ItäViro, Ruotsin Gotlanti sekä melko läheinen Venäjän Tatarstan. Näistä tulee myöhemmin oma postaus.

Kotimaan mielenkiintoisia, minulle uusia, tuttavuuksia olivat mm. Vaasan ja Merenkurkun saaristo, jonka kallioiselta saarelta löytyy Kalle’s Innin lasiiglut, Utön Havshotel, Lomakeskus Himmerki Posiolla, Rovaniemellä oleva Metsähirvas ja Sodankylän alue. Ja Ahvenanmaa.

Hotelli Metsähirvas, Rovaniemi, Visit Rovaniemi, Visit Finland, jokimaisema, majoitus
Kuva: Janita Sara. Näköala on upea kesät, talvet. Joki kutsuu nauttimaan

Eli ihana ja kaunis, kylmä ja karu Suomikin on itselleni vain osittain tuttu. Voisin matkustaa useamman vuoden ja aina löytyisi uutta ja ihmeellistä.

Ensi kesän matkalistalle pääsee Lapin kohteista ainakin Rovaniemen lähellä, joenrannassa oleva uniikki hotelli Metsähirvas. Metsähirvaksen talo on yksi harvoja ennen sotaa rakennettuja taloja Rovaniemellä. Rakennus on toiminut metsäalan oppilaitoksena ja perustettiin keisarillisella käskyllä. Tänä päivänä paikka tarjoaa luonnonrauhan lisäksi lähiruokaa sanan varsinaisessa merkityksessä ja luontoon liittyviä aktiviteetteja. Ja kauneutta!

Mieltäni kutkuttaa myös Sodankylä kultamuseoineen ja luontoineen. Sodankylän alueeseen kuuluva Luosto kiinnostaa erittäin paljon. Ja jos sitä kultaa pääsisi huljuamaan?

En oikein edes jaksaisi odottaa!

Sodankylä, Lappi, Kultamuseo, Posio, Utö, Vaasa, Visit Vaasa, Visit Finland, Visit Rovaniemi, Hotelli Metsähirvas, Himmerki

Ja Vaasa olis kyllä -melkein- siinä matkan varressa! Joten eikö nyt pieni Vaasan koukkaus olisi paikallaan.

En tiennyt, että Merenkurkussa maa kohoaa (lähes)silmissä, vuodessa uutta maata nousee merestä noin yhden neliökilometrin verran. Joskus tulevaisuudessa Suomen ja Ruotsin väliltä meri kuroutuu kiinni. Tjaa, toisaalta vedenpinta noussee ennen sitä… Joka tapauksessa Merenkurkku on poikkeuksellinen luontokohde ja on päässyt myös maailmanperintökohteeksi 2006.

Utö, Havshotel, Ahvenanmaa, visit Finland
Mairea ja Utön majakka minikoossa

Tjaa, matkalistalla on jo monta kohdetta, mutta eihän sinne Paraisiin, josta Utön lautta lähtee, niin pitkä matka ole.. Ja Utöstä voisi jatkaa Ahvenanmaalle.

Utö on sanana (Merisää?) tuttu, muuten tuntematon. Joten en siis aiemmin tiennyt, että Utö on Suomen eteläisin asuttu saari. Se on niin kaukana avomerellä, että lauttamatka sinne kestää neljästä viiteen tuntia, joten saari on oikein sopiva paikka nauttia rauhasta. Ja linnuista, saarella voi bongata useita lintulajeja. Eikä rauhallista luontoilua häiritse autot kun saarella ei saa autoilla!

Ja arvatkaapas mitä; Utön saarella on majakka.. ja majakassa on pieni kirkko.

Kaksi mun mielikohdetta yhdistyvät! Ja mitäs vielä opin? Yrittäjäpariskunnan mukaan heidän hotellinsa on vähän kuin laiva. Mikä on tietysti loogista, kun pariskunnan herrahenkilö on aiemmalta ammatiltaan merimies.

Utö
Kuva on Wikipedian Utö-artikkelista

Entäs Posio sitten? Tällä hetkellä Ailo-poro on paikkakunnan julkkis ja häntä pääseekin Posiolla tapaamaan..

Logistisesti kivaa on, että Posio on etelä-Lappia, joten sinnehän voi ajaa ”yhdellä istumalla”. Ja uusi messututtavuus Himmerkin emäntä Helvi oli niin mukava tapaus, että uskon hänen luovan erittäin lämpimän ilmapiirin Himmerkiin, vähän kuin menisi mummolaan. Helvi kertoi tarinoita Ailo-elokuvan tekemisestä, leffaporukkaa kun asui Himmerkissä. Senkin kuulin, että päähenkilön ”oikea” nimi on Prinssi, Ailo on vain leffanimi.

Muuten, perimätiedon mukaan Himmerkin nimi on tullut ruotsin kielen ilmaisusta ’himmelriket’, joten paikka lienee taivaallisen kaunis!

Joten eihän Posiota voi jättää pois mun matkalistalta!

Matkailun trendit

Messujen alla julkaistu matkailututkimus 2019 kertoo, että me suomalaiset odotamme matkoiltamme paikallista kulttuuria ja aitoja kokemuksia.

Me olemme myös vastuullisia matkailijoita, me yritämme käyttää paikallisia palveluja ja matkustamme myös sesongin ulkopuolella.

Tämän sesongin ulkopuolella matkustamisen toivoisin kasvavan erityisesti täällä kotimaassa. Suurimmalla osalla matkailuyrittäjillä on vain yksi sesonki kestoltaan kahdesta kolmeen kuukautta. Lapissa sesonki on pidempi ja monin paikoin Lapissa onkin jo useampi sesonki ja hyvä niin sillä koko vuoden elannon hankkiminen parin kuukauden aikana pitää joko hinnat tapissa tai toiminta pysyy harrastustasoisena ja leipä on haettava muualta.

Itse toivoisin että me löytäisimme Suomen upeudet myös vähän – tai paljon – offseason.

Eikun messuille hakemaan vaikutteita!

Matkamessut 2019, messut, liukumäki, Messukeskus, matkailun trendit, mä meen, kotimaan matkailu, lomalla Suomessa, Suomi, Visit Finland, luonto, matkailu, kesäloma, autolla
Pinkki liuku!

2 thoughts on “Messuja ja unelmia

Add yours

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: