Cantabria, Espanjan vähemmän tunnettu helmi

Aina välillä nenän eteen tulee aiemmin tuntemattomia kohteita, jotka iskevät heti, syystä tai toisesta. Espanjan matkailutoimiston viikkokirjeessä esiteltiin maan pohjoisosan maakunta, Baskimaan vieressä jököttävä Cantabria (tätä alueesta kertoo Espanjan matkailusivut).

Cantabria on pieni, mutta monipuolinen maakunta Espanjan pohjois-kolkassa. Maakuntaan mahtuu vihreitä vuoristoja ja meren suistoja, joten myös Cantabrian lomaan voi yhdistää rantalomaa sekä vaikkapa vuoristovaellusta. Ja tiestysti Cantabriassa on ihania pieniä kyliä ja muutama isompi kaupunkikin.

Santander, Cantabria, Spain, Espanja

Yksi historiallisista kaupungeista on pieni Comillas Biskajanlahden rannalla. 1800-luvun lopulla kuninkaallinen perhe valitsi Comillaksen lomakotinsa paikaksi ja kaupunkia haluttiin rakentaa kuninkaallisille paremmin sopivaksi ja aikansa modernistit pääsivät suunnittelemaan näyttäviä rakennuksia. Mm. erään katalonialaisen arkkitehdin työ pistää silmään.

Antonio Gaudín yksi harvoista Katalonian ulkopuolelle suunnittelemista rakennuksista, uus-arabialainen palatsi Capricho de Gaudí.

Caprichon näkyvä itämainen piirre on sen minareettia muistuttava torni. Toinen rakennus missä Gaudín käsiala näkyy oli yhteisprojekti Joan Martorellon kanssa. Tuloksena oli Sobrellanon kesäpalatsi.

el capricho gaudi, Comillas, Cantabria, Espanja, Spain

Lisää palatsista täällä Wikipedia ja täällä Gaudi experiencia.

Alueen historiallinen namupala on Santillana Del Marin kaupunki. Kaupunki on keskiajalla kasvanut Pyhän Julianan kirkon ympärille.

Historiallisen keskustan  rakenneukset ovat 1300-luvulta 1700-luvulle. Paikka muistuttaa elävää ulkoilmamuseota ja siihen voi tutustua vain jalan, sillä autot eivät pääse historialliseen keskustaan.

Yhdessä historiallisessa rakennuksessa on Parador, eli hotelli. Joten jos raha ei rajoita valintoja, voi historiallisessa keskustassa yöpyä ja nauttia sen tunnelmasta myös myöhään illalla ja aikaisin aamulla.

Cantabria, Spain, Espanja, Santillana del mar
Santillana Del Mar on kolmen valheen kaupunki

Toinen historiallinen aarre on aivan kaupungin vieressä oleva Altamira Cave, eli Altamiran luola. Kun luola löydettiin 1800-luvun loppupuolella, paljastui sieltä paleoliittisen kauden taidetta. Seiniä peittävät aikansa Instagramin kuvat biisoineista ja muusta riistasta. Kohde on maailmanperintökohde.

Rannat ja majakat

Koska Cantabria rajoittuu Atlantiin, on siellä paljon rantaviivaa. Rannat ovat rauhallisempia kuin eteläisen Espanjan turistirannat.

Cantabriaa kutsutaan usein vihreäksi alueeksi, ja kun katselen kuvia Cantabriasta niin ymmärrän kyllä miksi. Verraten eteläisen espanjan karuuteen, on Cantabria kuin suloinen puutarha. Vihreistä metsäisitä vuorenrinteistä tulee hieman mieleen Englannin nummialueet, vaikka ne eivät ole metsäisiä, vihreitä kylläkin.

Meren rannalla on tietysti myös majakoita. Itse rakastan noita jylhiä turvatorneja ja yksi viehättävimmistä alueen majakoista on Faro de Cabo Mayor, Santanderin kaupungin alueella. Rannikolla on useita majakoita ja se onkin mahtava paikka vaeltaa ja kulkea majakalta toiselle.

Santanderin kaupungin alueella on myös upeita hiekkarantoja, kuten Playa El Sardinero, joilla voi loikoilla ja viettää espanjalaista rantapäivää vaikka ympärivuoden.

Cantabria, Espanja, Spain, Santander, Sardinero

Cantabria, Santander, lighthouse, majakka

santander, Cantabria
Näköala Biskajanlahdelle

 

Luonto

Luonnossa liikkuvalle Cantabria tarjoaa paljon. Mereen ja kahteen suistoon rajoittuvassa Oyambren luonnonpuistossa voi tutustua erittäin monipuoliseen maastoon; on tietysti suistomaastoa ja kosteikkoja, lisäksi kallioita, rantoja ja dyynejä. Luonnonpuisto on ihanteellinen paikka tarkkailla lintuja.

Luonnonpuiston sivuilta voi lukea enemmän, myös englanniksi.

Oyambrea rajautuu San Vicente de la Barqueraan ja Comillakseen.

 

santander, Cantabria, Biskajanlahti, Espanja
Cantabrian rannikoit ovat vaihtelevia, on kalliorantoja ja hiekkarantoja.
Cantabria, Espanja, Spain, suisto
Suisto kuin Amazonilla
Cantabria, Espanja, Spain
Alankoa ja vuoristoa, rikas Cantabria!

Lentäen tai junalla

Miten Cantabriaan pääsee? Helpointa lie on lentää Bilbaoon. Sinne ei taida päästä suorin lennoin Helsingistä, mutta Momondo kertoo, että toukokuussa edestakaiset lennot Lufthansan siivin maksavat noin 140 euroa. Lennoissa on välilasku Munchenissä ja kesto on noin kuusi tuntia. Ei paha. Bilbaosta ajaa  aluelle parissa tunnissa. Julkisilla esim. bussilla Bilbaosta Santanderiin pääsee alle kympillä, matkaan menee noin 1,5 tuntia.

Toki Cantabriaan pääsee myös lentämällä Madridiin ja sieltä joko julkisilla tai vuokra-autolla perille (esim. Santander). Edelleen Momondo kertoo, että samana toukokuisena ajankohtana halvimmat liput Madridiin maksavat noin 110 euroa, lentoaika on noin seitsemän tuntia. Finnair lentää sinne suoraan, hinta noin 215 euroa ja lentoaika 4,5 tuntia. Madridista Cantabrian rannikolle ajelee autolla reilut neljä tuntia. Edullisimmin julkisilla matka taittuisi bussilla (noin 20 euroa), mutta aikaa siihen menisi lähes kuusi tuntia (trainline.com).

Joten kyllä tuo Bilbao on kokonaisuudessaan edullisempi ja/tai nopeampi.

Jos maata pitkin haluaa matkustaa niin Eurooppahan on ihan hieno paikka junailla. Google Mapsin mukaan Travemundista Santanderiin pääsee julkisilla (juna) noin 30 tunnissa. (Ja Travemundiin pääsee Helsingistä laivalla). Junamatkaan mahtuu seitsemän vaihtoa. Osa vaihtoväleistä on tuossa mielikuvitusmatkassa niin lyhyitä etten ikinä uskaltaisi luottaa moisiin muutaman minuutin marginaaleihin. Mutta, mutta.. Voisihan tuo olla ihan mielenkiintoinen matka, mutta pilkottuna pariin jaksoon.. Mutta se onkin sitten jo ihan toinen tarina!

*Jutun kuvat kuvapalvelu Pixabaystä, kiitos!*

 

 

 

 

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: