Retkeilyä harmaassa Teijossa

Viimeinen viikonloppu ennen koulun alkua oli hyvä hetki tehdä pieni retki.

Ajelimme koko perheen voimin päiväretkelle Turkuun, siitä voit lukea täältä ja yövyimme ihastuttavassa Näsinlinnassa Särkisalossa, siitä voit lukea täältä.

Näsinlinna, Särkisalo, Visit Salo, Teijon kansallispuisto, kotimaan loma, Suomen luonto, visit Finland, saaristo, meri
Näköala Näsinlinnasta Särkisalon vesille ja Kemiön saareen

Valitsin yöpymispaikan niin että sieltä olisi lyhyt matka Teijon kansallispuistoon, jonne olin halunnut retkeilemään jo jonkin aikaa.

1.1. 2015 Teijo sai kansallispuiston statuksen ja siitä saakka se on ollut retkeilijöiden suosiossa.

Teijossa on noin 50 kilometriä merkittyjä retkeilymaastoja ja lähes kaikki niistä on merkitty helppokulkuisiksi, joten Teijon kansallispuisto sopii perheille ja retkeilyn vasta-alkajille. Tästä löytyy hyvä esite karttoineen puistosta.

Itse olen suuri ympyräreittien fani ja Teijossa on neljä ympyräreittiä; Jeturkastin lisäksi Nenustan ja Onnelannummen helpot alle neljän kilometrin reitit ja lisäksi Sahajärven lähes yhdeksän kilometrin vaativampi reitti. Teijon alueella on myös merkittyjä pyöräilyreittejä. Ja Teijon kansallispuiston vetovoimaa kasvattavat Mathildedalin, Teijon ja Kirjakkalan  ruukkikylät.

Myös liikuntaesteisille soveltuvia reittejä on noin kolmen kilometrin verran. Mm. Jeturkastin muinaisrannalle pääsee hyvin myös liikuntarajoitteiset, sillä polku on leveä ja helppokulkuinen. Jopa näin talvella, vaikkei reiteillä ole talvikunnossapitoa.

Alla oleva video on Jeturkastin vievältä leveältä polulta.

Teijon kansallispuisto, visit salo, metsä, retkeily, Jeturkasti
Jeturkastin muinaisranta, lumen alla sekin
Teijon kansallispuisto, visit salo, metsä, retkeily
Selkeät viitat ja reittimerkit auttavat meitä aloittelijoita
Meidän retki alkoi Jeturkastin parkkipaikalta, tai no, oikeastaan vähän kauempaa Skoilantien varrelta, sillä talvikelissä en päässyt autolla merkitylle parkkipaikalle. Ehkä joku muu olisi päässyt ajamaan pomppuista ja kuoppaista polkua pitkin parkkikselle (esim vieressä istuva puolisoni..), mutta yhden pomppuisen yrityksen jälkeen annoin periksi.
Olin ajatellut että kuljemme Jeturkastin ympyräreitin, pituus 4,6km, mutta sitten päädyin siihen, että kävelemme katsomaan Jeturkastin muinaisrantaa, noin 700m suuntaansa, ja palaamme takaisin samaa reittiä ja kävelemme Skoilantieltä lähtevää polkua Matildanjärvelle noin kilometri suuntaansa.
Halusin nähdä Jeturkastin pirunpellon, sillä se on 9000 vuotta vanhaa muinaisrantaa. Tämäkin muinainen paikka hivelee mielikuvitustani ja on erittäin jännittävää ajatella,
että näissä kivikoissa on ollut ranta, jolle on rantautunut muinaisia vaeltajia, jotka ovat saapuneet tänne pohjoiseen saaliseläinten perässä.
Polku Jeturkastiin oli helposti kuljettavissa ja siinä oli selvästi paljon kuljettu, mutta me emme tavanneet matkalla ketään. Ympyräreitti on merkitty valkoisin täplin, mutta parkkipaikalta Jeturkastiin oli merkkeinä myös siniset neliöt.
Luontoon.fi-sivuston mukaan Jeturkastin ympyräreitti kannattaa kulkea myötäpäivään ja sille voi lähteä muualtakin kuin Jeturkastin parkkipaikalta. Ainakin se osuus, jonka kuljimme kulkee hyvin selkeässä mäntymetsässä ja tasaisella. Tällä kertaa me emme päässeet kallio- tai pitkospuuosuudelle saakka. Harmi.
Teijon kansallispuisto, visit salo, metsä, kuusipuu, Suomen luonto, luontoon.fi
Kuusen okisen suojassa voisi vaikka yöpyä, vai mitä?
Retkeily, iloa luonnosta, siskot, luontoon.fi, Suomen luonto, Teijon kansallispuisto, visit Salo
Voimahali

Metsä, Teijon kansallispuisto

Teijon kansallispuisto, visit salo, luontoon.fi, iloa metsästä, retkeily, kotimaan loma, Suomen luonto
Jee, lumisotaa!
Suomen luonto, metsään, Kansallispuisto, Teijon kansallispuisto, visit Salo
Pieni puidenhalaaja

Teijon millään reiteillä ei taida olla talvikunnossapitoa, ja Teijossa sillä ei kai juuri nyt ole merkitystä, sillä lunta ei ollut paljoa. Mutta valitettavasti retkeilyseurueeni ei innostunut jatkamaan retkeämme Matildanjärvelle kun olisi pitänyt kävellä umpilumessa.. No, retkeilyn pitää olla ennen kaikkea hauskaa, joten en -tietenkään- pakottanut jengiä, mutta ihan vähän pyöräytin henkisesti silmiäni. Eväät jäivät syömättä, tai no, eivät kokonaan, sillä söimme niitä sitten autossa matkaeväinä. Olihan meillä kahden tunnin ajomatka ja tietysti lapsilla oli Kova Nälkä, koska makkaranpaisto jäi väliin.

Kaiken kaikkiaan meillä oli hauska ja rentouttava miniloma Turussa (Turun visiitistä voit lukea täältä), Särkisalossa (Särkisalon mökkilomasta voit lukea täältä) ja Teijossa, joten tulemme varmasti uudelleen.

Teijon lisäksi vuosi 2019 on toivottavasti muutenkin retkeilyllinen, sillä olen laatinut listan lähikansallispuistoista (joihin ajaa max. kaksi tuntia autolla), joihin muuten Teijo ei ihan mahtunut.. Mutta luvassa ei ole ryppyotsainen, vaan rento ja mukava retkeilyvuosi. Lapset jo kysyivät, ”äiti voidaanko retkeillä joka viikonloppu?”

Mikä on sinun lempi retkipaikka? Mikä paikka on yllättänyt positiivisesti ja onko joku paikka ollut pettymys? Kerro ja jaa omat kokemuksesi!

Kuusi, kuusikko, metsä, Suomen luonto, retkeily, kansallispuisto, luontoon.fi, Teijon kansallispuisto

 

 

 

 

4 thoughts on “Retkeilyä harmaassa Teijossa

Add yours

  1. Teijo on mukava ja tuttu retkeilykohde, ei ole tullut vähään aikaan kumminkaan käytyä kun Satakunnassakin riittää reittejä ja saaria missä retkeillä. Vahinko ettette päässeet Turun-kierroksellanne Tuomiokirkkoon, oli kyllä ensimmäinen kerta kun joku sanoi kirkkoa rumaksi!

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: