Ny o hyvä hetki lähteä simmottos sit vaa pienel ei sunkka retkel

Onneksi minun tyttöseni ovat aina valmiita retkille. Miestä pitää aina vähän patistaa.

Olin jo pidempään pohtinut retkeä Turkuun, koska suosikki taiteilijallani Katja Tukiaisella oli Turussa näyttely, joka päättyisi 6.1. Joten loman lopetusretkessä Turkuun eli tammikuun ensimmäisen viikonlopun retkessä oli ajoitus kohdillaan.

Niinpä ajoimme lauantaiaamupäivällä Turkuun ja suunnistimme Turun sydämeen, jossa Makasiini Contemporaryssä, Tuomiokirkonkadulla (niin siinä kirkon vierellä) Tukiaisen uudet pinkit, ihanat taulut ja sirkushenkiset keramiikkatyöt olivat näytteillä.

Katja Tukiainen, sirkus, tyttötaide

Tykkään kovasti Tukiaisen veikeästä tyylistä. Ihanaa kun hän antaa leikkisyyden roiskua. Hän on nostanut kuvastollaan esiin leikkisän vahvojen tyttöjen maailman.  Leikkisät tytöt ja pinkkiväri tekevät tauluista helposti lähestyttäviä. Mutta eivät silti pinnallisia tai yksioikoisia.

Kuopustin lempitaulu oil Mother Earth -taulu, jossa pienet, alastomat naishahmot tanssivat iloisesti ison, kauniisti puetun tyttöhahmon ympärillä. Tämä puhutteli kuopustia. Ja hän pyysi taulua omaksi.. Ikävä kyllä, en pysty sijoittamaan useita tuhansia tauluun, vaikka se puhuttelikin meitä kaikkia tyttöjä. Mieheni ei juurikaan kommentoinut tauluja, mutta kyllä hänkin piti niiden leikkisyydestä.

Turku, Turun tuomiokirkko, visit Turku, kirkot, historia, visit Finland

Vaikka galleria on aivan tuomiokirkon vieressä, en tälläkään Turun matkalla eestynyt kirkkoon sisään, vaikka tykkään käydä (vanhoissa) kirkoissa. Vanhoissa kirkoissa kun kuulee historian havinan.

Turun tuomiokirkko ei hivele silmiä kauneudellaan, se on pitkän historiansa aikana saanut yllensä aina uutta kerrosta ja niinpä sen ulkoasu kuvastaa useita eri tyylejä. Mutta se on kuitenkin meidän vanhimpia ja jykevimmin historiassa seisovia pyhättöjä, jonne on mm. haudattu ”Suomen kuningatar” Kaarina Maununtytär sekä merkkihenkilöitä ainakin yli kolmensadan vuoden ajan. Ensi kerralla menen kirkkoon ihan varmasti!

Tykkään kovasti täsä ny Turust*

Parin tunnin ajomatkan ja pienen taidepläjäyksen jälkeen olikin aika jo ”jollekin pienelle”, joten siirryimme jo aiemmin valitsemaani vanhan ajan kahvilaan, Café Qwenseliin.

Turku, Aurajoki, visit Turku, kirkko, tuomiokirkko

Läntinen Rantakatu, Turku, visit Tirku, Aurajoki, talvi, kotimaan loma, kaupunkiloma
Läntinen Rantakatu Aurajoen pientareella

Ihana Café Qwensel on apteekkimuseon kanssa samassa korttelissa (Läntinen Rantakatu 13b), se on tavallaan museon kahvila. Kesällä kahvilan terassi levittäytyy koko sisäpihan alueelle, mutta talvella piha on tyhjä, luminen ja autio.

Museotalon historia ulottuu 1600-luvulle saakka. Vaikka Turku on vanha kaupunki, on se palanut niin monta kertaa ettei ihan vanhaa Turkua ole kovin paljoa jäljellä.

Museotalon ensimmäinen tunnettu asukas oli hovioikeuden virkamies Wilhelm Qwensel, joka todennäköisesti rakennutti nykyisen päärakennuksen 1700 -luvun alussa.

Ihanaisen kahvilan koko interiööri sopii saumattomasti vanhan talon henkeen ja kahvilan antimet tarjoillaan tarjottimella pöytiin ja kahvin saa annostella itselleen omasta kuparisesta kahvipannusta.

Tarjolla oli ihania kahvileipiä. Itse ilostuin valtavasti siitä, että tarjolla oli mantelista laskiaispullaa, toinen lapsi söi myös hilloista laskiaispullaa ja kuopusti söi suklaakakkua. Mieheni aloitti sipulipiiraalla ja päätti kahvihetken munkkiin. Kaikki oli herkullista. Ja tuoretta. Ja sanoinko jo että herkullista! Ja paikan päällä leivottua. Suosittelen kahvilaa kaikille, jotka arvostavat viihtyisää, historiallista miljöötä ja herkkuja. Ja kaiken kaikkiaan vanhan ajan henkeä ja palvelua.

 

Café Qwensel, Turku, apteekkimuseo, museot, museokortti, kahvitella, visit Turku, pullataivas, 1700-luku
Café Qwensel on Turun salaisin kahvila, kahvilakylttikin on talon sisäpihalla, pitää tietää mitä etsii
Apteekkimuseo, museokortti, museot, Turku, visit Turku, Café Qwensel, vanhan ajan kahvila
Talo säästyi Turun palolta 1827. Viimeinen yksityinen omistaja lasimestari Wilhelm Weini myi kiinteistön Turun kaupungille 1909.

 

Apteekkimuseo, Turku, Qwenselin talo, Café Qwensel, visit Turku, museot
Apteekkimuseo talossa on toiminut vuodesta 1958.
Laskiaispulla, Café Qwensel, Turku, kahvitella, vanhan ajan kahvila, 1700-luku, museot
Unohdin kysyä onko laskiaispullaa tarjolla koko vuoden. Minun ehdoton pullasuosikki!

Cafe Qwensel, Turku, vanhan ajan kahvila, visit Turku, kahvitella, laskiaispulla

Pullaa, kaakkuu.. Eikä tässä kuvassa vielä edes näy kaikki herkut.. Vitriini on täynnä herkkuja

Cafe Qwensel on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Tällä kertaa emme käyneet museossa, koska minulla oli jo kiire maalle, Särkisalon saaristoon.

Alkuperäisenä itä-savolaisena, myöhempänä helsinkiläisenä ja nykyisenä uusimaalaisena minulle iso osa länsi-Suomea, siis koko lounas-Suomi, on ”Turun seutua”, joten siksi yhdistin Turun kaupunkipäivään mökkiyöpymisen Särkisalon saaristossa, jonne Turusta ajelee ihan rapsakasti noin tunnin autolla. Särkisalon saari on Kemiön saaren naapurissa ja osa Saloa. Repaleinen rannikko ja sen runsaat saaret muodostavat kauniin saaristokononaisuuden.

Saavuimme tunnelmalliselle **Ylöstalon matkailutilan Näsinlinna nimiselle vuokramökille lauantai-iltapäivällä juuri kun auringonlasku maalasi väriä taivalle. Ja voi että taivas oli kaunis.

Meille varattu mökki oli iso, mutta kodikas ja upealla paikalla, aivan meren äärellä. Mökkeilystä enemmän postauksessa seuraavassa postauksessa.

**Yhteistyöjuttu Ylöstalon matkailutilan kanssa

Ylöstalon tila, auringon lasku, Särkisalo, Salo, visit Salo, saaristo

Särkisalo, Ylöstalo, Näsinlinna, meri, auringon lasku, Salo, visit Salo

 

*Otsikon ja väliotsikon suomi-turku käännökset Turkuraattori

2 thoughts on “Ny o hyvä hetki lähteä simmottos sit vaa pienel ei sunkka retkel

Add yours

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: