Väriä ja laineita

Kaun odotetun Amos Rex -museon avajaisnäyttelyssä nähdään TeamLabin interaktiivinen valoshow.

TeamLab on noin 500 henkilön tokiolainen kollektiivi. Näyttely on erittäin tekninen ja se koostuu äänestä, valosta ja liikkuvista kuvista, se on täyteläinen.

Myös itse museo on nähtävyys. He itse sanovat olevansa ”arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen museo”. Ja tässä tapauksessa se pitää paikkansa. Lasipalatsin aukion hauskat keot peittävät alleen tämän hetken makeimman suomalaisen museon!

Amos Rex, museot, Lasipalatsi, Helsinki, museokorttiAmos Rex, kumpu, museot, HelsinkiAmos Rex, museot, Lasipalatsi, Helsinki, maamerkki, leikki, visit Helsinki

Mutta onneksi Amos Rex on muutakin kuin kumpua ja jänniä arkkitehtonisia ratkaisuja, se on maan yksi merkittävimmistä taidemuseoista.

Ja se aloitti uuden elämänsä värikkäästi & valoisasti!

Amos Rex on uusi, mutta taiteellisesti, taloudellisesti sekä historiallisesti se ei ponnista tyhjiöstä vaan sen taustalla on Amos Anderssonin säätiö, ja aiemmin Yrjönkadulla toiminut museo.

Ensimmäinen näyttely esittelee miten itse museo taipuu hyvin erilaisen taiteen tyyssijaksi. Taide ei ole vain jotain mitä ripustetaan seinille, vaan jotain mitä koetaan.

Minä nautin koko rahan edestä TeamLabin näyttelystä.

Matka alkoi huoneesta, jossa vyöryi meri. Pauhaava japanilainen puupiirroksen meri liikkeessä ja elävänä.

Amos Rex, TeamLab, Helsinki, museot, museokortti
Aallot ja mä
Helsinki, Amos Rex, museot, museokortti, visitHelsinki, TeamLab
Aaltojen elämää.. Erittäin rauhoittavaa
Amos Rex, Helsinki
Tilojen välit kuljetaan pimeässä

Toisessa huoneessa vallalla oli viidakko. Lattialla ja seinillä vilisti alligaattoreita ja liskoja. Seinillä ja lattioilla lenteli lintuja ja perhosia. Kukkia versoi sinne missä joku seisoi tai kosketti seinää. Ihanan väriloiston keskellä uiskenteli valtava valas!

Pienessä sivuhuoneessa jokainen vierailija pääsi tuottamaan materiaalia näyttelyyn. Itsekin väritin oranssin alligaattorin ja se skannattiin mukaan vilinään jahtaamaan lintuja!

Amos Rex, Helsinki, visitHelsinki, museot, museokortti, TeamLab
Värikäs huone, kukkia, eläimiä. Jos seisot, kukkia versoo
Amos Rex, Helsinki
Kukat versovat kosketuksesta, alligaattorit syövät lintuja, kukat houkuttavat perhosia
Amos Rex, museot, Helsinki, museokortti, TeamLab
Mun alligaattori, panokseni teokseen
Amos Rex
Värienloisto

Kolmannen valosalin katossa oli kaiken nielevä musta-aukko. Lattialla oli säkkituoleja joiden päällä kölliessä pystyi tuijottamaan koko ajan uudistuva katon valonäytelmää ja seuraamaan miten avaruuden musta-aukko nieli kaiken! Hyvin meditatiivistä vaikka minun makuuni musiikki oli vähän turhan jytkivää ja kovaa.

Amos Rex, Helsinki
Viimeinen huone, musta-aukko imi kaikki valoaallot

Amos Rex, visitHelsinki, museot, museokortti, TeamLab

Amos Rex, museo, Helsinki, taidemuseo, arkkitehtuuri, Lasipalatsi
Nosta katse kattoon!

Jopa museon katto on upea!

Lisää fyysisestä museosta voit lukea täältä.

Tämäkin museo haluaa olla kaupunkilaisille olohuone, joka tarjoaa elämyksiä. Tämä ensimmäinen vaihtuva näyttely on onnistunut houkuttamaan jo yli 100 000 kävijää, ja se on paljon! Mutta vasta aika näyttää miten uusi Amos Rex ottaa paikkansa Suomen ja Helsingin museokentässä!

21 thoughts on “Väriä ja laineita

Add yours

 1. Ooh Amos Rex! Menen sinne välittömästi kun pääsen Suomeen eli heti Tammikuussa. Vaikuttaa todella viihtyisältä paikalta ja itselleni varmasti mieluisesi.

  En malta odottaa ja toivon kyllä kovasti mustan aukon olevan paikallaan kun sinne pääsen.

 2. Meillä on muutamia päiviä ehtiä Amokseen kun palaamme Suomeen – ja jonotan vaikka koko päivän, sillä olen odottanut tuota näyttelyä jo vuoden verran, mutta elokuussa ehdimme vain tallustelemaan museon päälle ennen kuin tulimme taas Espanjaan. 🙂 Näyttää niin hienolta!

 3. Lähelle on pitkä matka – vai miten se menikään. Olemme odottaneet jonojen lyhenevän mutta tuntuu, että en kovin kauaa enää malta tehdä sitä. Kiva kirjoitus museosta

 4. Tuossa näyttelyssä oli hyvää nimenomaan interaktiivisuus, katsoja voi itse vaikuttaa näyttelyn kulkuun. Teknisestä toteutuksesta en tarkemmin tiedä, seisoin vain ihmeissäni, kaikki on nykyään mahdollista!!
  Ihmeellistä on myös, että suomalaiset jonottavat museoon viikko viikon jälkeen.

 5. Olemme odotelleet, että jonot vähän lyhenisivät, mutta ehkä nyt jo kohta olisi sopiva aika vierailulle. Ehkä ne jonot ovat jo siirtyneet Oodiin 🙂

  1. Ehkä, ihan jännittää minkälainen hulina Oodissa on. Sinä pääsitkin jo kurkkaamaan Oodia. Taisi olla upea?!
   Rakastan kirjastoja ja yksi upea kokonaisuus on Seinäjoella, siellä on se Aallon suunnittelema pieni ja kaunis kirjasto jonka jatkoksi on rakennettu upea uusi kirjasto, joka on kuin karkki. Siellä on siis helmi ja karkki. Ja nyt meillä on tämä oodi. Ihanaa kerrakseen.

 6. Tästä museosta on nyt kohistu, tai olen lukenut monesta paikasta tästä, mutta en silti oikein tiennyt mitä se pitää sisällään. Kiitos kun veit minut matkalle museoon. Mielenkiintoinen paikka!

 7. On kyllä houkuttelevan oloinen paikka, vielä en ole ehtinyt koska Tampereelta ei ole tullut Helsinkiin asti pelkästään tuota varten lähdettyä eikä kyllä se jonossa seisominenkaan hirveästi innosta. Mutta ennen pitkää käyn aivan varmasti!

 8. Kiva, että kirjoitit tästä. En ole vielä ehtinyt, mutta kunhan tulen kotiin, etsin kyllä ajan tälle.

 9. Mä olen käynyt tuolla jo kaksi kertaa. On kyllä upea näyttely kaikin puolin.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: