Kello iltapäivän tee

Salutorget, Helsinki, lounge, iltapäivätee, Afternoon teaJoskus ihminen -äiti sellainen- kaipaa pientä hemmottelua. Ja minusta yksi parhaista tavoista hemmotella itseäni on ottaa vähän ”omaa aikaa” (vaikka vihaankin termiä) ja jotain pientä naposteltavaa jossain viihtyisässä paikassa.

Tällä kertaa tämä viihtyisä hemmottelupaikka oli Salutorget, Helsingin Kauppatorin laidalla.

Olin jo pitkään suunnittellut tee-hetkeä Salutorgetissa, sillä sehän on yksi harvoista paikoista, jotka tarjoavat Iltapäiväteetä.

Aiemmin olen Suomessa nauttinut Iltapäiväteetä Juvan TeaHouse of Wehmaisissa (lue lisää täältä), joten vertailukohta Iltapäiväteen sisällölle on kova.

Paikkana Salutorget on erittäin viihtyisä, siis kun valitsee Espan viereisen lounge-baarin eikä mene varsinaiseen ravintolasaliin. Sali on liian suuri ollakseen viihtyisä, varsinkin kun olin yhden hengen seurue..

Espan ikkunanviereisessä baarissa on ihania sohvia ja pehmeitä tyynyjä.

Lisäksi palvelu oli ystävällistä ja sopivan huomioivaa.

En kestä jatkuvaa ja jopa melkein tungettelevaa ”onko kaikki hyvin” kalastelua, mutta Salutorgetissa palvelu oli juuri sopivan huomioivaa ja ystävällistä; minulle tuli olo että minut lämpimästi huomioidaan, mutta olen vähän kuin omassa olohuoneessa eli saan vain myös olla, istuskella aivan omassa rauhassani ja lueskella lehteäni. Ja siemaista vähän teetä. Ja ottaa taas jotain pientä. Yksi potillinen teetä riitti minulle hyvin, mutta teetä olisi toki saanut lisääkin.

Tee-lista ei ollut pitkä, siinä TeaHouse vetää pidemmän korren, mutta toisaalta, en ole tee-hifisti. Salutorgetin listalla oli tavallista Early Greytä (tai joku premiun malli), vihreääteetä, valkoistateetä ja mustaateetä ja jokaista laatua useampi vaihtoehto, joten kyllä vaihtoehtoja oli aivan riittävästi, mutta koska olen leimautunut Early Greyhin niin sitähän minä valitsin.

Iltapäivätee, Salutorget, Afternoon tea, Helsinki
Ikkunasyvennysten Champagne-pullot..
Iltapäivätee, Salutorget, Helsinki, Afternoon tea, Cava, Champagne, kuohuviini, kuplivaa
Menu oli oikein hyvä, ja kuplivaa olisi tehnyt mieli..
Iltapäivätee, Salutorget, Helsinki, Afternoon tea, tee, Early Grey Kauniissa teekupeissa on kuulkaas melkein tavallista Early Greytä. Pöydässä haudutettua, meni melkein yliajalle.
Iltapäivätee, Salutorget, Afternoon tea, Helsinki
Kokonainen tarjoiluastiallinen herkkuja – mulle!

Salutorget, Afternoon tea, iltapäivätee, sormileipä, Helsinki

Iltapäiväteen konsepti on ihan paras. Tarjolla on ”pientä jotain”. On suolaista naposteltavaa, perinteisesti kolmio- tai sormileipiä ja muita pieniä sormipaloja, suolaisia ja makeita.

Salutorgetin teehetkessä esitellyn menun lisäksi suolaisia paloja oli enemmän ja kaikki palat olivat onnistuneita, mutta ihan perinteinen Skagen oli Herkullinen ja mätimoussepalanen oli ehkä suosikkini!

Leivät (ja kakut) ovat kuuluneet tähän perinteiseen instituutioon alusta saakka. Täytteet saattavat muuttua, mutta kurkku- ja ylipäänsä kerrosleipä on hyvin perinteinen ja pitää edelleen pintansa perinteisenä iltapäivätee-suolapalana.

Jos et vielä tiedä kuka ja miten iltapäivätee on keksitty lue täällä lisää herttuatar Annasta ja kurnivasta vatsasta.

Tarjottimen toisessa kerroksessa on skonsseja, noita englantilaisia teeleipiä, jotka tarjoillaan vatkatun kerman sekä hillon kera.

Salutorgetin skonssiannokseen kuului kaksi skonssia sekä kahta eri hilloa ja vatkattua kermaa. Kokonaisuus oli Nammm vaikkakin skonssit olivat minun makuuni vähän ”jauhoisia”. Skonssit olivat tarjoiltaessa lämpimiä, joten kyllä nämäkin skonssit sulivat suussa. Itse pidin kuitenkin enemmän TeaHousen vähän grouvimmista skonsseista.

Iltapäivätee, skonssi, Afternoon tea, Helsinki, SalutorgetSalutorget, Afternoon tea, iltapäivätee, Helsinki, skonssi

Iltapäivätee, Salutorget, Afternoon Tea, Helsinki
Tarjottimen ylimmässä kerroksessa oli makeutta mahan täydeltä

Söin kiltisti tieni alhaalta ylös, eli ensin suolaiset, sitten välimuoto eli skonssit ja viimeiseksi makeudet. Onneksi teetarjoilun makeat eivät olleet liian makeita, vaan juuri sopivia. Tarjoiltu mustikkainen kääretorttusen näköinen pala oli suosikkini, erittäin mustikkaisen maukas.

Salutorget, iltapäivätee, Afternoon Tea, arjen luksus, Helsinki
Teehetki, viihtyisä nurkkaus ja hyvää lukemista
Salutorget, iltapäivätee, Afternoon tea, Helsinki
Viimeistä murua myöten…
Iltapäivätee, Salutorget
Kynttilöitä ja viihtyisä nurkkaus

Tulin teelle ex tempore, en siis varannut pöytää. Baarissa oli muutama muukin asiakas, mutta sinne mahtui ihan mukavasti nauttimaan teetä. Jos olisin ollut menossa teelle ystävien kanssa, olisin varmuuden vuoksi varannut pöydän.

Lisää Salutorgetin iltapäiväteestä täältä. Jaahas, vertailun vuoksi pitänee käydä iltapäiväteellä myös Salutorgetin naapurissa, Kämp Brasseriessa. Ja pienen googlailun jälkeen tiedän, että myös Viking Line tarjoaa Amorellan (Turku-Tukholma) Coffee & Wine -baarissa iltapäiväteetä. Ja vielä hieman lisää googlailtuani löysin naapurikunnasta teehuoneen, Teehelmin, jossa on vuoden 2019 alusta kerran kuussa tarjolla iltapäiväteetä.

*

Englanti on tietysti autenttinen Afternoon Tea -paikka, ehkä kaikkien iltapäiväteiden äiti on Ritzin Palm Courtissa tarjoilema tee.

Mutta useat muutkin fiinimmät hotellit tarjoavat iltapäiväteetä ja toki Lontoo on täynnä teehuoneita, ja myös erikoisempia teemateesessioita voi teen merkeissä kokea (Mad Hatter, Jali ja suklaatehdas, Harry Potter..).

Missä sinä olet nauttinut hyvän iltapäiväteen?

Mainokset

16 thoughts on “Kello iltapäivän tee

Add yours

 1. Juvan teesettiä olen maistellut, mutta muuten iltapäivätee on minulle kummajainen. Kun Salutoeget avattiin niin silloin muistan haaveilleeni pistäytymisestä iltapäiväteelle, mutta sittemmin olen tämän unhotanut. Kiitos muistutuksesta. Täytyy laittaa listalle.

  Liked by 1 henkilö

 2. Taidan muistaa sen jutu Wehmaisista. Vietin kuitenkin Juvalla vain vähän aikaa, enkä jaksanut kävellä sinne. Olen kuitenkin hyvää teetä arvostava ihminen. Enpä kerro hyvästä teestä,se oli Riikassa olevassa teehuoneessa, vaan siitä, että Suomessa on teekaupunki Haapajärvi, josta en saanut kunnollista haudutettua. Sillä ei kuulemma ollut tarpeeksi menekkiä, niin siirtyivät sitten pussiteehen.

  Liked by 1 henkilö

 3. Olen entisenä jälkiruokakokkina valmistanut iltapäiväteitä Skotlannin ylämailla – ja siellä myös nauttinut elämäni parhaat iltapäiväteet! 🙂 On pitänyt Helsinginkin afternoon tea -tarjontaa käydä testailemassa, mutta se on aina jäänyt. Jotenkin kaipaan takkatulen lämpöä ja brittiläisten sisätilojen kotoisuutta teehetkien lavasteeksi – vaikka ihan kivalta tämä Salutorgetinkin teehetki vaikuttaa, pitää laittaa muistiin!

  Liked by 1 henkilö

 4. Olemme ”testanneet” joskus tämän, samoin Kämpin ja Espoossa parikin paikkaa.
  Espoon (Nokkalan Majakka, Peroba) olivat sikäli kivoja, että niissä tarjoilun määrä ei ollut ihan hillitön ja Nokkalan majakan versio oli selvästi halvempi kuin keskustan iltapäiväteet.
  Olen luultavasti kirjoittanutkin näistä kaikista, jos haluat tsekata jonkun näistä blogistamme.

  Sokerihiirenä pidän näistä kovasti, mutta onneksi ne on hinnoiteltu sen verran kalliiksi, ettei näihin liian usein tule mentyä. Siippa on vähän myös jarruttelemassa, kun Suomessa teetä usein ei saa vaihtaa kahviin ja hän pitäisi enemmän ”iltapäiväkahvista”.

  Liked by 1 henkilö

 5. Iltapäiväteet on ihania! Niitä saisi olla enemmänkin tarjolla. Olen itse testannut Salutorgetin ja Kämpin ja nyt menee tuo Juvan paikkakin listalle. Eikä olisi yhtään huono idea suunnata Englantiin iltapäivätee-matkalle.. Kiitos inspiraatiosta (ja nälästä)! 😀

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggers like this: