TOP 3 nähtävyyttä Pietarissa

1. Kaupunki

Ehkä vähän tylsää sanoa näin, mutta kaupunki itsessään on Pietarin hienoin nähtävyys.

Pietarin historiallinen keskusta on kaunis ja hyvin yhtenäinen kokonaisuus 1700- ja 1800-luvulla rakennettuja rakennuksia.

Se on tyylillisesti harmoninen ja sen mataluus ja melko selkeä kaavoitus helpottaa kaupungin haltuunottoa ja suunnistus on helppoa.

Koska Pietari oli keisarillinen pääkaupunki parin sadan vuoden ajan, oli tuo aika myös kaupungin upeaa ja jatkuvaa rakennuskautta. Sitä ovat suunnitelleet aikansa taitavimmat arkkitehdit ja sen loisto toi kunniaa tsaareille. Kaupunki onkin täynnä palatseja ja muistomerkkejä. Sen kymmenissä kirkoissa näkyy ortodoksiuskonnon vahva asema menneinä vuosisatoina.

Kaupunki vaurioitui pahoin toisen maailmansodan aikana, mutta meidän onneksi, Neuvosto-Venäjäkin näki Pietarin kulttuurisen arvon ja kaupunki hyvin pitkälti uudelleen rakennettiin vanhoihin uomiin.

Kaupungin vanha keskusta on UNESCOn maailmanperintökohde.

 

Pietari, Eremitaasi, St Petersburg, Venäjä, Russia
Eremitaasi, Pietari
Pietari, Neva, St Petersburg, Venäjä, Russia
Nevan tois puol
Pietari, Nevski, St Petersburg, Venäjä, Russia
Kaunis yksityiskohta Pietarilaisesta talosta
Pietari, Nevski, St Petersburg, Venäjä, Russia
Turkoosia väriä on käytetty yleisesti Pietarilaisissa rakennuksissa
Pietari, St Petersburg, Venäjä, Russia
Juhlaportaikko Mihailovskin palatsi. Ei ihan esteetöntä…
Singerin talo, Pietari, Venäjä, St Petersburg
Singerin talossa toimii iso kirjakauppa

2. Kirkko veren päällä

Kirkko veren päällä eli Kristuksen ylösnousemuksen katedraali on Pietarin kymmenistä kirkoista uniikein. Kirkko veren päällä, tai vielä lyhyemmin Verikirkko on saanut lempinimensä siitä että se on rakennettu samalle paikalle missä tsaari Aleksanteri II haavoittui kuolettavasti 1881.

Niin ulkoa kuin sisältä vanhaa ortodoksista perinnettä kunnioittava kokonaisuus. Sisätilat ovat koristeltu mosaiikeilla.

On käsittämätöntä kuinka niin pienistä mosaiikkipaloista on luotu sellaisia visuaalisia kokonaisuuksia. Kirkossa on yli 300 mosaiikkiteosta ja ne ovat toinen toistaan hienompia.

Kirkko veren päällä, Pietari
Kiiltävät ja hohtavat kupolit kutsuvat ihailemaan
Pietari, Verikirkko
Isoin torni on paketissa, kuvien kannalta harmi. Kirkon kannalta hienoa

Länsialttarin maalauksia ja alttaritaulu
Verikirkko, Pietari, St Petersburg, Venäjä, Russia
Vähän kuin piparkakkutalo, vai mitä?
Mosaiikki, Kirkko veren päällä, Pietari, Venäjä
Mosaiikkitaidetta kirkossa

About churh in English, also nice pictures of Savior on the Spilled Blood.

3. Fabergémuseo

Wau!! Museo on sekä rakennuksena että näyttelyesineinä upea ja se esittelee uskottavasti pietarilaista käsityöperinnettä ja keisarillista loistoa.

Palatsi sijaitsee Fontanka-kanavan rannalla ja se loistaa kauas. Palatsi, Shuvalov palatsi, ja on mitä suuremmassa määrin osa Pietarin kulttuurihistoriaa. Palatsin nimi tulee sen omistajilta 1800-luvun loistonajalta. Palatsi oli yksi Pietarin seurapiirien seurustelupaikka pitkin 1800-lukua ja mm. Aleksanteri II:n kuuluisat ”sweet sixteen” juhlat pidettiin palatsissa 1834. Palatsi on erittäin hienosti restautoitu museoksi ja sen asussa on vähän alukupeäistä, mutta mm. palatsin juhlaportaikko on 1800-luvun asussa.

Museo esittelee laajasti Fabergén taidekäsitöitä, mutta kokoelman kruununjalokivi ovat yhdeksän Fabergé munaa eli pääsiäismunia, jotka kaksi viimeistä tsaaria (Aleksanteri III ja Nikolai II) tilasivat usean vuoden aikana perheilleen lahjaksi. En muista kuinka monta munia on alunperin tehty, mutta huomattavasti enemmän niitä kuitenkin on kuin yhdeksän nyt museon hallussa olevaa.

Fabergémuseo on melko pieni, joten esineisiin jaksaa hyvin uppoutua. En laskenut, mutta näyttelyhuoneita on alle 10 ja vaikka jokaisessa huoneessa on useita lasivitriinejä, ei tavaroiden katseluun mene aikaa koko päivää. Joidenkin näyttelyhuoneiden seinillä on myös hienoa maalaustaidetta sekä venäläisiltä että eurooppalaisilta taidemaalareilta.

Museo on melko uusi, se avattiin vuonna 2013 ja on yksityisesti omistettu ja sen taustahahmot ovat varakkaita mesenaatteja.

Linkki Suomeenkin löytyy, Pietarin kultaseppäpiireissä työskenteli paljon suomalaisia kultaseppiä, yksi kirkkaimista tähdistä oli Henrik Wigström. Hän pääsi 22-vuotiaana kultaseppämestari Mihail Perhinin oppiin ja Perhinin kuoleman jälkeen 1903 hänestä tuli Fabergén vastaava kultaseppämestari.

Kenelle

Museo sopii kaikille, joita kiinnostavat kauniit esineet, design ja Venäjän keisarillinen historia. Myös lapset jaksavat kulkea museon läpi, mutta aivan pieniä lapsia en museoon veisi.

Museon englanninkieliset sivut löytyvät täältä. Tarkemmat tiedot museosta, sen näyttelyistä ja mm. aukioloajoista ja hinnoista löytyvät sivuilta.

Museossa kannattaa vuokrata audioguide ja englanninkielisiä opastuspalveluitakin on saatavilla. Museo on auki päivittäin, paitsi ei perjantaisin, klo 10-18. Pääsyliput maksavat 450 ruplaa.

Pietari, Faberge, taidekäsityö
Vitriinit täynnä upeita taidekäsitöitä, karhunpäinen kulho oli yksi suosikeistani

Nämä olivat minun TOP 3 nähtävyyttä, mitkä sinun Pietari-suosikit ovat?

Viikonlopun Pietarin matkasta laajempi postaus löytyy täältä.

Mainokset

10 thoughts on “TOP 3 nähtävyyttä Pietarissa

Add yours

 1. Pietari on ihana!!!
  Mulla ei oo valitettavasti ollu aikaa yöpyä siellä, ollaan oltu vain päivämatkoilla muutama kerta (ja lätkäpelissä).
  Ollaan kyllä ihastelut noita rakennuksia ja kirkkoja ulkoata päin.
  Pietarissa riittää kuvattavaa ja nähtävää!! Fabergemuseo ja nuo kirkot olisi kiva käydä tsekkaamassa myös itse.
  Metroasemat on kanssa upeita siellä! Ja ruoka ❤

  Liked by 1 henkilö

  1. Niinpä Mimmu, nimen omaan ja, ja, ja!
   Suosittelen yöpymään. Ja kirkot ovat Pietarissakin upeita kohteita, kuten ovat monissa muissakin historiallisissa kaupungeissa, kuten vaikka Prahassa. Fabergé oli ihanan kompakti ja upea!

   Tykkää

 2. Olipa mukava huomata, että vaan vuorokauden Pietarin visiitillämme muutama viikko sitten ehdimme sentään kokemaan kaksi ensimmäistä Sinunkin listaltasi 🙂 Faberge-museossa en oli kolmesta Leningradin/Pietarin vierailusta huolimatta kertaakaan käynyt – pitäisikö harkita seuraavalla vierailulla?

  Liked by 1 henkilö

 3. Viime aikoina on tullut vastaan niin monta mielenkiintoista Pietari-juttua, että ehkä minunkin olisi aika karistaa ennakkoluuloni ja käydä katsastamassa kaupunki! Tai itse asiassa olenhan minä siellä kerran käynyt, silloin sen nimi vaan oli Leningrad ja minä vielä sen verran nuori, että muistikuvat ovat melko hataria 🙂

  Liked by 1 henkilö

 4. Komppaan Matkalla lähelle ja kauas -bloggaria siinä, että Iisakin kirkko kuuluu mun Top kolmoseen Pietarissa -> menee Verikirkon edelle, joka sekin on tosi upea myös. Iisakin kirkossa bonuksessa kupolin maisemat, josta on mukava katsella Pietaria korkeuksista.

  Pitäisikö minun sitten lisätä Top3 kohteisiin oluenmakuisten unelmareissujen ystävänä Pietarin baarit ja ravintolat. Kolmanneksi sitten laittaisin metroverkoston, josta kirjoittelinkin jo oman postauksen: https://kohteenamaailma.fi/eurooppa/pietarin-kauneimmat-metroasemat/

  Joka tapauksessa kerrassaan upea kaupunki ja niin lähellä, mutta viisumi tekee matkasta henkisesti pidemmän.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggers like this: