Petäjäveden vanha kirkko, upea ilmestys!

En ole maailmanperintökohde bongari, mutta olen kirkkobongari. Olen joskus 90-luvun alussa ollut Petäjäveden vanhassa kirkossa kauniissa häissä, mutta en ihan muistanut miltä kirkko näyttää, niinpä nyt kun olimme viikonloppuna alueella, päätin käydä tutkimassa kirkkoa.

Petäjäveden kirkko on yksi seitsemästä Suomen Unescon maailmanperintökohteesta. Kohteeksi ei pääse mikä vaan vanha(-kaan) tönö, mutta tämä Petäjäveden kirkko on uniikki puukirkko.

Kirkko pääsi vuonna 1994 maailmanperintökohteeksi, koska se on luterilainen maalaiskirkko, joka on poikkeuksellinen esimerkki Pohjois-Euroopan puukirkkorakentamisen perinteestä.

Solikkosalmen rannalla oleva kirkko istuu maisemaan kauniisti. Tietysti se henkii menneen maailman lumoa, maalaisromantiikkaa. Vanhoja puukirkko ei sattuneesta syystä ole paljoa jäljellä, liian monta on menetetty tulipaloissa tai vaan purettu pois uuden kirkon tieltä.

Petäjäveden vanha kirkko, old church, maailmanperintökohde

Petäjäveden vanha kirkko, old church, maailmanperintökohde

Paanukattoinen kaunokainen tuo mieleen venäläiset puukirkot. Ristinmuotoinen kirkkosali on rakennettu 1763-1765 vanhan kirkkotuvan paikalle. Noin 1821 rakennettu kellotorni yhdistettiin kirkkosaliin välikäytävällä. Kirkkoon käydään kellotornin ovesta, mikä on mielenkiintoinen ratkaisu, vastaavaa en ole missään Suomessa nähnyt.

Kirkkoa ympäröi vanha hautausmaa. Se on melko pieni ja käytössä olonsa aikana hautapaikkoja on otettu aina uudelleen käyttöön, joten vanhimmat haudat ovat vuosikymmenien ja satojen saatossa hävinneet. Nykyään hautausmaa on somasti luonnontilainen.

1700-luvun lopulla vanha kirkko jäi pieneksi ja salmen toiselle puolelle rakennettiin uusi kirkko. Olemme onnekkaita että vanha kirkko on vielä olemassa. Kun vanha kirkko jäi tyhjilleen, pitkään aikaan ei tiedetty mitä vanhalle kirkolle pitäisi tehdä ja se oli heitteillä. Vanha kirkko toimi jossain vaiheessa mm. heinälatona. Onneksi ei päässyt ränsistymään korjauskelvottomaksi eikä palanut porona maahan.

1994 maailmaperintökohteeksi tulonsa jälkeen kirkko on vetänyt puoleensa turisteja ja sitä tullaan katsomaan kaukaakin.

Nykyään siellä vietetään kesäisin häitä ja konsertteja. Itsekin olen 1990-luvun alkupuolella ollut kirkossa kauniissa häissä.

Petäjäveden vanha kirkko, old church, maailmanperintökohde

Petäjäveden vanha kirkko, old church, maailmanperintökohde

Petäjäveden vanha kirkko, old church, maailmanperintökohde

Petäjäveden vanha kirkko, old church, maailmanperintökohde

Kirkkosalissa on rauhoittava tunnelma. Puisessa kirkkosalissa voisi istua vaikka kuinka kauan ihaillen menneiden aikojen käsityöläisten osaamista. Mistään pikku tukeista kirkkoa ei todellakaan ole rakennettu vaan rakentamiseen käytetyt hirret ovat jykeviä ja käsin veistettyjä. En osaa sanoa kuinka alkuperäisessä kunnossa kirkkosali on, mutta se henkii mennyttä aikaa.

Jos sydämesi sykkii vanhalle puurakentamiselle, vanhoille kirjoille tai historialle niin Petäjäveden vanha kirkko on oivallinen käyntikohde.

Lisää kohteesta täältä. Suomen maailmanperintökohteet löytyvät täältä. Kaikki Unescon maailmanperintökohteet englanniksi täältä.

*

Perustamisasiakirja

Friedrich, Jumalan armosta Göötien ja Wendien Kuningas ym. ym. Kaikkivaltiaan Jumalan Luottomiehenä suosiomme ja armollinen mielihyvämme piispalle ja kaikille Konsistorion jäsenille.

Teidän alamaisessa kirjelmässänne 20.päivällä huhtikuuta 1726 alistatte Te Meidän armollisimman mielihyvämme ja ehdonvaltamme ratkaistavaksi, olisiko muutamalle seudulle Jemssiön pitäjää Teille armossa uskottua hiippakuntaanne Petäjävesi nimeltä, jossa on muutamia kyliä, sen pyynnosta myönnettävä lupa omilla varoillaan rakentaa sinne hautuumaa ja pieni kirkko, jossa pitäjän papit voisivat vanhan tavan mukaan joka neljäs sunnuntai suorittaa jumalanpalveluksia sekä saisivat myös haudata kuolleet erittäin, koska nuo asuvat emäkirkolta aina yhdeksänkin Uuden peninkulman päässä eivätkä sentähden etenkin kesäisin kykene sinne suuritta vaikeuksitta tuomaan ruumita.

Tähän tulee Teille armollinen vastaus, että nim. Me Teidän perustelujenne pohjalla ja mainitun seudun Jemssiön pitäjää olusuhteitten tähden alamaiseen anomukseenne armossa suostumme. Jota Teidän tulee heille tiettäväksi tehdä. Me jätämme Teidät armossa Jumalan kaikkivallan huostaan.

Tukholmassa, Neuvostohuoneessa 3.p.Jouluk.1728

Friedrich O.Cederström

*

Muita näkökulmia

Meriharakan Pirkko -maa- ja majakka- ja vähän maailmaperintökohdebongarikin- on käynyt Petäjäveden vanhassa kirkossa tänä kesänä ja Pirkon postauksessa on kivoja kuvia ja tarinaa kirkolta.

9 thoughts on “Petäjäveden vanha kirkko, upea ilmestys!

Add yours

  1. Me kävimme myös Petäjäveden kirkossa muutama vuosi sitten. Upea ja mielenkiintoinen paikka. Siellä jotenkin pääsi ihan historiaan kiinni kun koko rakennuksesta huokuu sellainen vanhuus. Ehdottomasti yksi ihan hienoimmista kirkoista joissa olen ollut.

  2. Kiitos linkkauksesta! Osa näistä, kuten tämäkin, ovat kuitenkin hiukan valtaväyliltä sivussa, joten tavallaan hyvä, että niitä sitten tuolla maailmanperintökohdestatuksella nostetaan.

  3. Tuo tulee olemaan minun käyntikohteeni ehkä jo ensi vuonna. Itse asiassa, jo tänään katselin sitä sillä silmällä. Valitettavasti se on nyt syksyllä kiinni, Mielelläni kävisin siellä silloin, kun sinne pääsee ineen. Pidän kanssa vanhoista kirkoista ja on sääli, että Kontupohjan kirkko tuhoutui palossa.

  4. Kirkko on todella hieno. Oletko muuten käynyt koskaan Pyhämaan uhrikirkossa. Se on todella hieno puukirkko 1600-luvulta, jossa on aivan uskomattomat maalaukset.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: