Ensimmäinen kerta Loviisan Wanhojen talojen päivässä

Kävin ensimmäistä kertaa Loviisan Wanhojen talojen –päivässä. Tapahtuma on ihan sympaattinen, vähän kotikutoinen.

Aika paljon tapahtuman tiimoilta on erilaista kirpparia ja myyntipöytää ja suurin osa ihan paikallisen väestön omia pöytiä. Iloinen asia on useista kadunkulmista ja pihoilta löytyvät pop-up-kahvilat. Itsekin yhdessä sellaisessa kävin kahvilla ja pullalla.

Onneksi tapahtuman pääosassa ovat kuitenkin wanhat talot.

Ja voi että ne ovatkin upeita. En ennättänyt kovin monessa käydä ennen kuin piti lähteä, mutta ne joissa kävin, olivat poikkeuksetta todella mielenkiintoisia ja kauniita, upeita uniikkikohteita.

Annoskateus iski ihan urakalla. Ja talokuume.

LWT, Loviisan Wanhat Talot, Puutarhakatu

Tulin Loviisaan autolla ja ostin pääsylippurannekkeen torin myyntikojusta ja ummikkona lähdin vaeltamaan kohti vanhaa kaupunkia. Kävelin pitkin Kunigattarenkatua ja Puutarhakatua. Tällä kertaa en käynyt muualla, näihinkin noin viiteen kohteeseen ja kahvitteluun meni kuitenkin pari tuntia.

Ensimmäinen kohde, johon poikkesin, oli nro 23 Smirnoffin piha. Sisään taloihin ei päässyt, mutta historiallisen talon sisäpihalle oli tietenkin mielenkiintoista kurkistaa. Smirnoffin talo on oikeastaan useamman rakennuksen muodostama L:n muotoinentalokokonaisuus 1800-luvulta. Nimi tulee talon varakkaalta omistajattarelta, valtioneuvoksetar Smirnoffilta, joka omisti talon 1800-luvun loppupuolella. Hän itse asui talon yläkertaa ja hän muutatti alakerran useaksi vuokra-asunnoksi.

Smirnoffin piha, LWT, Loviisa
Smirnoffin pihan yksityiskohta

Seuraava kohde oli nro 25 Vackerbacka. Tämä kohde on kaikella tavalla kaunis. Ensinnäkin perhe, joka talossa nyt asuu, on remontoinut talon lattiasta kattoon, sillä vuotava katto oli tuhonnut talon melko tehokkaasti.

Perhe on tehnyt suuren työn ja perusteellisesta remontista johtuen vanhus on talvellakin lämmin ja asuminen talossa on mukavaa. Sisustus oli ehkä käytikohteistani hienoin.

LWT, Loviisan Wanhat talot, Loviisa
Vackerbacka oli yksi suosikkikohteista
Vackerbacka, LWT, Loviisa
Portin yläpuolella on käytävä toiseen taloon. Näppärää, ei tarvitse kulkea ulkokautta ja saa jumppaa!

Vackerbacka, LWT, Loviisa

Porttitalo, Loviisa, Vackerbacka, LWT
Vackerbacka on ainoa Loviisan porttitalo.
Treehouse, Vackerbacka, Loviisa, LWT
Treehouse
Vackerbacka, LWT, Loviisa
Vackerbackan kaunis keittiö
Villa Vackerbacka, LWT, Loviisa
Loistelias yksityiskohta tuo valoa pimeyteen

Olohuoneen yläpuolella on makuuparvi. Talo on täynnä kauniita sisustuselementtejä. Talon rouvan työtilasta löytyi tällainen kaunis lämmitin. Käytännöllisyys ja tyyli!

Vackerbacka, LWT, Loviisa

Seuraava käyntikohde oli ihanan keltainen nro 27 Villa Lilla Gula Puutarhakadulla. Talo-kaunokainen on rakennettu 1890. Taloa on remontoitu 2002 ja 2014 ja myös tässä talossa yhdistyi kauniisti vanha ja uusi.

Villa Lilla Gula, LWT, Loviisa
Onko täällä joskus palanut?
Villa Lilla Gula, LWT, Loviisa
Vanhan apteekin kaakeliuuni on saanut uuden kodin Villa Lilla Gulan talosta.

Puutarhakadulla oli avoinna myös Ajurintalo (talo nro 26), mutta siinä en käynyt sisällä. Sen sijaan seuraava käyntikohde oli pieteetillä kunnostettu nro 29 Villa Jose. O-la laa!

Tietysti myös Villa Jose on kaunis sisältä, ulkokuori (paitsi uusi upea katto) onkin vielä melko ”elämää nähnyt”, mutta sisätilat on korjattu vanhaa kunnioittaen.

Talo on alunperin rakennettu noin 1850, mutta se on yli 160-vuoden historiansa aikana mm. kasvanut paljon.

Uusinta ulkonäkörintamalla on 1940-luvulla rakennettu mansardikatto. Erityisen mukavaa talossa oli nähdä tietotauluja, joista sai lukea mitä kaikkea missäkin tilassa on tehty.

Villa Jose
Tietotaulut antoivat mukavasti tietoa siitä mitä talossa on tehty.
Villa Jose, LWT, Loviisa
Upea kaakeliuuni lämmittää Villa Josen huoneita

Viimeinen käyntikohteeni oli nro 30 Merimiehen mökki. Tämäkin talovanhus on kokenut historiansa aikana valtavan muodonmuutoksen. Talon vanhin osa on 1700-luvulta. Silloin talo on ollut pieni mökki, nyt sen melko pieni ulkonäkö kätkee sisäänsä yllättävän suuren talon. Talon sisäpihan puolelle on rakennettu talon uusi keittiö ja märkätilat. Pihan perällä on vielä erittäin toimivan näköinen piharakennus.

Merimiehen mökki, LWT, Loviisa
Merimiehen mökin uudispuolella on kaunis ja valoisa keittiö

Merimiehen mökki, LWT, Loviisa
Jälkiä jatkuvasta remontista…

Keskustassa oli 34 kohdetta, joten yksi päivä ei olisi riittänyt edes keskustan kohteisen läpikäyntiin. Lisäksi lähes kaksikymmentä kohdetta on Pernajassa ja Isnäsissä sekä Strömforsin ruukissa.

Kurkistuksia kadulta

Kenelle tämä tapahtuma on?

Tämä tapahtuma on kaikille, jotka suunnittelevat remonttia, tai tykkäävät vanhoista taloista.  Ei ehkä pienille lapsille, tai lapsille ylipäänsä. Itse olen iloinen etteivät lapseni lähteneet mukaan, sillä heillä ei olisi ollut kärsivällisyyttä katsella taloja edes niitä paria tuntia, jotka vietin tapahtumassa. Tulenko toisten? Kyllä tulen. Seuraava mahdollisuus on joulun alla, Loviisan Joulu -tapahtumassa, tässä linkki tapahtuman sivuille. Jouluun liittyen kahtena viikonloppuna ovat avoinna Wanhan ajan Joulukodit, la-su 1.-2.12.2018 & 8.-9.12.2018.

6 thoughts on “Ensimmäinen kerta Loviisan Wanhojen talojen päivässä

Add yours

 1. Loviisa on ihana kupunki ja tykkään kovasti tuota Wanhat talot -tapahtumasta, muutaman kerran olen käynyt katsomassa taloja kesällä ja viime vuonna joulun aikaan, viikonloppuna ajattelin taas mennä 🙂 Samoja taloja olen käynyt katsomassa….

  Ohessa omat postaukset:
  Wanhat talot kesällä
  https://martanmatkassa.blogspot.com/2018/05/puutarhavieraisilla-loviisassa.html

  Wanha talot jouluna
  https://martanmatkassa.blogspot.com/2017/12/loviisan-ihanat-puutalot-jouluasussa.html

  1. Kiitos Martta postauksista 🌺🌸🌺 joulutunnelmissa itsekin ajattelin Loviisaan, olisin mennyt jo tänä viikonloppuna mutta tuli muuta, joten ensi viikonloppuna sitten.

 2. Hienoja kuvia! vanhoja taloja on aina mielenkiintoista kierrellä, taloista huokuu historia. Loviisassa en ole koskaan käynyt, Suomessakin on monta käymätöntä paikkaa ja Loviisa on yksi niistä. Ehkäpä ensi kesänä…

 3. Hauskaa, että Loviisassa on myös joulutalot kahtena viikonloppuna. Itse suunnistan viikonloppuna Sastamalan joulumarkkinoille ja toivon valkoista lumihuntua kaupungin ylle. Loviisa on hieman hankalan matkan päässä.
  Ihania muuten nuo erilaiset kaakeliuunit!

  1. Ai, Sastamalassakin on joulumarkkinat. Niitä on nyt kyllä ihan joka puolella. Kävin tänään Helsingissä ja siinä Amos Rexin takana oli pieni kansainvälinen joulutori. Ihan kivan näköisiä kojuja.

   Loviisa on kaunis ja kiva kohde, kannattaa joskus käydä. Ehkä mennä vaikka yöksi ettei saman päivän aikana tarvitse hankalasti matkata 😊

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: