Andalucían kiertomatkamme päättyi kolmen yön stoppiin Málagaan.
Olin ajatellut että vielä viimeiseksi uidaan ja nautitaan auringosta. Onhan majoituksemme aivan Málagan ykkösrannan eli Playa Malaguetan vieressä ja meillä on myös uima-allas.
Nyt jo oppineena tarkistin etukäteen lähimmän autoparkin ja kun en saanut autoa asuinkerrostalomme eteen niin jätin perheen ja tavarat asunnon eteen odottamaan avainten tuojaa ja vein auton läheiseen autoparkkiin.
Kävelin navigaattorin avulla takaisin asunnolle alle kymmenessä minuutissa ja olin hiestä märkä mutta melko onnellinen. Kohtahan me päästään uima-altaalle ja kaikki Málagan ihanuudet ovat meille nyt tarjolla.
Avainten saanti asuntoon sujui ihan ok, saimme ne vielä hetken odottelun jälkeen ja nuori avainten haltija esitteli asunnon (jossa muuten oli ihanan viileää) ja terassilla silmäni etsi sitä uima-allasta.
Where is the pool
Terassilla selvisi ettei tässä talossa ole uima-allasta! Voihan, voihan! Mitä ihmettä olin miettinyt. Ehkä sitten sitä että asuntomme on rannalla ja että meri on vaihtoehto.
Asunto oli muuten ihan kiva: yksi makuuhuone, olohuone, jossa myös keittiön tapainen. Toimivat kylppäritilat ja kaksi ilmalämpöpumppua!

No, eipä mitään. Ensimmäisenä päivänä otimme rauhallisesti, mutta kävimme rantabulevardilla kävelyllä.
Kyllä meri on kaunis. Tuolloin emme kuitenkaan menneet mereen. Tulopäivämme oli juhannuspäivä ja illalla selvisi että kyllä Espanjassakin juhannusta juhlitaan.. (pyhimysten juhlat ovat Espanjassa iso juttu, mutta siitä toisella kertaa)
Rannalla oli isot bileet. Musiikki pauhasi ja myöhemmin yöllä oli vielä ilotulitus.
Seuraavana aamuna ajattelimme lähteä rannalle heti aamupäivästä, hyvissä ajoin ennen siestaa, nääs. Rannalla meitä odotti yllätys. Eikä mikään kiva sellainen vaan törkyinen..
Pyörittelimme silmiä tälle ympäristön roskaamiselle. Samalla kun ihmettelimme possuttelua, Málagan kaupungin puhtaanapitotyöntekijät tekivät ripeästi työtään maalla ja meressä. Mietin vaan että ei ihme että maailma hukkuu muoviin.
Meressä pörräsi pieni vene, jonka keulassa oli haavi..
Mutta tokihan rannalla oli jo se siivottu osuus, jonne lampsimme, mutta täytyy sanoa ettei Playa Malagueta ollut siivottunakaan mikään siisti. Hiekan seassa oli kaikkea pientä, kuten tupakantumppeja, lasinsiruja jne. Vähän laski rantafiiliksiä.
Mutta meri oli kaunis ja lämmin. Se kutsui kahlailemaan meitä kaikkia. Vähän taas kanaemomammaa ahdisti kun olimme meressä paljain jaloin sillä näkyvyyshän on nolla ja kun ranta oli siinä siivossa niin mietin mitä kaikkea laineiden suojissa on. Ja onhan toki kaikenlaiset merisiilit ja meduusat, jotka saattavat väijyä rantavesissä. Haita en sentään pelännyt…


Málagakin on puristunut rannan ja vuorten väliin. Ja toki kaupungin lähellä mereen laskee kaksi jokea Guadalmedina ja Guadalhorce. Ei siis ihme että kaupunki on antiikkinen. Ystävämme Wikipedia kertoo, että kaupunki on perustettu 1000-luvulla eaa.
Ketä täällä sitten on asunut? Kolmisen tuhatta vuotta sitten aluetta asuttivat foinikialaiset, heidän jälkeensä tulivat roomalaiset. Rooman vallan ajalta on edelleen nähtävissä jälkiä.
Rooman aikaa kesti alueella noin 600 vuotta ja Rooman sortumisen jälkeen valtaa piti Bysantti (Itä-Rooma) kunnes alueelle tulivat itä-gootit ja pian sen jälkeen, joskus 700-800-luvulla maurit.
Joten Málagan alue, kuten suurin osa Andalucíaa ja Välimerta on ollut useiden kulttuurien vaikutuksen alla ja väestö, tavat ja uskomukset ovat rakentuneet tuhansien vuosien keskinäisen vuorovaikutuksen myötä.
Maurien aika Andalucíassa, kuten koko niemimaalla päättyi Granadan (kalifaatin) valtaamiseen vuonna 1492, josta alkoi enemmän tai vähemmän yhtenäisen Espanjan kausi.
Tänä päivänä Espanja natisee liitoksissaan, mutta saa nähdä onko meillä tulevaisuudessakin Madridin keskusvallan alainen Espanja vai pieniä itsenäisiä valtioita, kuten Katalonia, Andalucía, Baskimaa? Nyt alueilla on melko suuri itsehallinto ja leimallinen oma kulttuuri ja joissakin osissa myös oma kieli.
Aivan Málagan vanhan keskustan reunamilla, Alcazaban linnan alapuolella näkyy roomalaisten teatteri ja sen vieressä on roomalaisten kalatehdas.

Rakennustöiden vuoksi emme edes yrittäneet raunioille. Luulen (en tarkistanut) sen olevan kiinni. En nähnyt raunioilla (noilla pitkospuilla) turisteja.


Rakastan linnoja ja historiaa, mutta Granadan visiitistä oppineena, en jaksanut viedä (lue: pakottaa) lapsia Málagan Alcazabaan tai Málagan museoon, joka on myös aivan roomalaisten raunioiden läheisyydessä. Ja jonne on vapaa pääsy, vink vink.
Sen sijaan pakotin lapset Picasso-museoon.
Yritimme kyllä mennä sinne puolison kanssa kahden, mutta tuntia ennen sulkemisaikaa jono museoon oli todella pitkä, aurinko paistoi kuumasti ja kulman takana oli bodega.. Joten suuntasimme kaksistaan nauttimaan lasillisen hyvää malagalaista ja siinä sivussa vähän pientä tapasta. Aika harvoin tässä lapsiperheessä ollaan vain aikuisten kesken..
Lasillisen jälkeen kävelimme takaisin asunnolle, jossa kerroimme lapsille että huomenna uusi yritys ja tällä kertaa menemme kaikki yhdessä, voi sitä riemua!




Seuraavana päivänä kävelimme takaisin museolla, matkan kaunein osa kulki ihanan Parque de Málagan läpi. Valitettavasti puistosta ei ole yhtään kunnon kuvaa, mutta jotain sentäs..

Melkein barcelonalainen
Málaga ottaa kaiken irti siitä että taidemaalari Pablo Picasso on syntynyt Málagassa vaikka perhe muutti kaupungista Barcelonaan kun Pablo oli vielä pieni lapsi, eikä hän koskaan aikuisiällä asunut enää Málagassa.
Nuorena miehenä Picasso muutti Pariisiin, olihan se ajan (1900-luvun alku) taiteen keskus ja hän asuikin lähes koko elämänsä Pariisissa.
Picasso asui Pariisissa myös toisenmaailman sodan ajan, jolloin natsit määräsivät hänet näyttelykieltoon. Picassolla oli kiinteät suhteet synnyinmaahansa, mutta hänellä oli vahvat antipatiat Francoa kohtaan, siinä lienee syy miksi hän ei enää ikinä palannut asumaan Espanjaan.
Picasso-museossa on näytteillä töitä uran eri vaiheilta ja museo on saanut lahjoituksia ja on laajempi näyttelyltään kuin viime kerralla käydessäni yli 20-vuotta sitten. Muistaakseni.
Museo ei kuitenkaan ole mikään valtavan kokoinen, sen jaksaa lapsetkin kulkea ihan hyvin. No, valitusindeksi oli melko alhainen, mitä nyt vuotava juomapullo aiheutti draamaa ja esikoinen lähti jossain vaiheessa omina päin alakertaan kun luuli että Nyt se loppui ja ryntäsi sieltä itkien takaisin kun meitä ei kuulunut ja säikähti jo. Miten lapsi ei muistanut sääntöä; talosta, kerroksesta, kaupasta ei lähdetä ennen kuin kaikki menevät yhdessä..

Nyt vaihtuvana näyttelynä on Andy Warholin pop-taidetta. Siitä lapset tykkäsivät enemmän kuin välillä melko vaikeasti avautuvasta Picasson kubismista. Museon nettisivut löytyvät täältä. Warholin näyttely päättyy 16.9.2018.






Tällä kertaa jäi paljon katsomatta. Málaga on suunnilleen saman kokoinen kuin Helsinki, joten se on tavallaan helposti haltuun otettavissa. Kesäkuussa visiittimme aikana myös Málagassa oli todella kuuma, noin 30 astetta. Joten kyllä kuumuus vähän verotti sitä miten paljon jaksoimme tallata ja katsella.
Málagassa on toimiva joukkoliikenne, ja tällä matkalla löytämäni mobiili sovellus Moovit auttoi hyvin paikallisliikenteen aikatauluissa sekä pysäkkien löytämisessä.
Rakastan Sinua Andalucía
Málaga on autenttinen, antiikkinen, uudistuva ja upea. Se ei ole siistein tai kaunein, mutta se on kiinnostava ja aito. Tämä oli minun juhlavierailu, sillä aiemmasta kohtaamisesta Málagan kanssa on jo 20-vuotta. Opiskelin silloin espanjaa malagalaisessa kielikoulussa.
Koulussa vietetystä ajasta jäi rakkaus Espanjan kieleen, ja kulttuuriin, Andalucíaan ja Málagan kaupunkiin.
Tänne me palaamme, eikä nyt mene 20-vuotta <3
*
Jos Espanja kiinnostaa niin tästä löytyvät meidän tämän kesän muut seikkailut Andalucíassa:
Nerja rantojen kuningatar, Sierra Nevadan lumihuiput ja kiemura tie La Tahaan ja Granada, maurien viimeinen linnake Espanjassa.
Espanjassa asuva Eeva (www.eevamagunda) on kirjoittanut paljon Espanjasta, ja Málagastakin löytyy mm. tällainen postaus, Miksi ne morkkaa mun Málagaa?
Andalusiassa on kyllä paljon nähtävää. Viime joulukuussa vietimme tuolla viikon ja yllätyimme positiivisesti. Ajankohta oli mainio, sillä turisteja ei ollut juuri lainkaan missään. Tosin etenkin Granadassa oli pikkuisen viileää. Joka tapauksessa matka oli niin kiva, että uusimme sen tänä vuonna. Sen verran jäi vielä paikkoja näkemättä.
Hyvä, hyvä! Itsekin haluan seuraavalla kerralla mennä ns. kauden ulkopuolella.
Mitä sinä teit/näit esim. Granadassa?
Granadassa vierailimme vain hyvin pikaisesti. Tutustuimme Alhambran lisäksi lähinnä vain tapaksiin ja churroihin. 🙂
Molemmat on mahtavia, voisin elää aamu-churroilla ja erilaisilla tapaksilla ❤️
Málaga on kyllä ”mainettaan” (oikeastaan tuntuu, ettei sitä oikein ikinä noteerata…) parempi! Itse en mennyt pariin päivään edes vilkaisemaan rannalle juhannuksen jälkeen, koska aavistin että sotkun määrä on tuota luokkaa 🙁
Kauheen näköinen tuo ranta. Onneksi Suomessa roskaaminen on huomattavasti vähäisempää! Itse oon käynyt kerran Malagassa työreissulla, oli kyllä mukava kaupunki. 🙂 Picasso-museoon oli kamalan pitkät jonot silloinkin, mutta avustin pyörätuolia käyttävää henkilöä joten päästiin esteettömästä sisäänkäynnistä jonon ohi. 😀
Málaga on mukava paikka ja mun ❤️ sykkii Espanjalle. Mitkä on sun lempi Espanja-paikat?
No onpa hurjan näköistä tuolla rannalla!
Jep, oli hurjan kurja nähdä tuo ranta