Nerja, rantojen kunigatar

Olin valinnut Espanjan loman aloitus- ja lomaan laskeutumispaikaksi pienen rantakaupungin Aurinkorannikon itäisessä osassa. Pienestä kalastajakylästä lomakaupungiksi kasvanut Nerja on todellinen rantojen kuningatar.

Oikeastaan koko kaupunki levittäytyy pitkin rantoja.

Kaupungin virallisia rantoja ovat mm. Playa de Salón ja Playa de la Calahonda, pisin ranta on Playa Burriana. Kaupungin nettisivuilta löytyy tietoa rannoista ja niiden palveluista ja kattava listaus löytyy myös täältä.

Oma huoneistohotellimme Tobosa Apar-Turis oli aivan Playa Salónin yläpuolella.

IMG_3610 Nerja, Espanja

Hotelliltamme laskeuduttiin kapeaa kujaa (Calle Salón) ja kiemurtavaa tietä pitkin rannalle ja parvekkeeltamme oli merinäköala. Kävimme heti ensimmäisenä aamuna rannalla ihailemassa merta ja keräilemässä kiviä ja simpukankuoria. Tietysti meren läheisyys oli mukavaa, mutta lasten ykkösjuttu oli hotellin uima-allas. Heitä ei yhtään haitannut altaan pienuus ja useimmiten he olivat ainoat uijat.

IMG_3589, Nerja, Espanja, rantaloma

Kuopusti osti ennen matkaa ison Flamingo-uimalelun, mutta päätti olla ottamatta sitä mukaan, koska se olisi vienyt ison osan matkalaukun kapasiteetista. Nerjan ostoskadulta ostettu uimalelu palveli hyvin matkan ajan.

Hotellin uima-allas oli avoinna klo 10-19. Mutta huomasimme kyllä että ajat olivat lähinnä viitteellisiä, ainakaan espanjalaiset turistit eivät välittäneet aukioloajoista.. Ehkä me olimme taas turhan kilttejä, mutta patistin lapset pois altaasta noin seiskalta. Se olikin ihan hyvä aika, koska pienen virkistymisen jälkeen olikin jo melkein aika lähteä ruokailemaan. En yhtään ihmettelen espanjalaisten tapaa syödä päivän suurin ateria vasta kasin, ysin maissa, koska oikeasti ennen auringonlaskua on liian kuuma syödä.

IMG_3608, rantaloma, Espanja, Nerja, Andalucía

Rannoilta löytyy kalastusveneitä ja aamutuimaan rannalla kulkiessa näimme myös kalastajia töissä.

Andalucían ruokakulttuurissa meren antimet ovat voimakkaasti läsnä. Kalaa ja äyriäisiä on tarjolla jokaisessa ruokaa tarjoavassa paikassa.

Mekin söimme tapaksia ja illallista ravintoloissa ja maistelimme niin pil-piliä, paistettuja pikkukaloja ja viinietikassa ja öljyssä marinoituja pikkukaloja ja tietysti eri tavalla valmistettuja ja eri kokoisia katkarapuja gambas.

Hotellimme toisessa päässä, Plaza Balcón se Europan reunalla oli kiva tapasbaari, La Biznaga, jossa nautimme pariinkin otteeseen erilaisia tapaksia.

Ensimmäisellä illallisella Nerjassa kuopusti tilasi reteesti alkuruuaksi katkarapu-avokadosalaatti ja pääruuaksi grillattuja jättikatkarapuja. No, jo alkusalaatti oli niin suuri että sillä olisi lapsukainen elänyt ja kun grillatut äyriäiset tulivat pöytään venähti lapsen naama, sillä jättikatkaravuilla oli tallella viikset ja pyrstöt. No, käsinhän nämä herkut on helppo ”kuoria”, mutta lapsen venähtäneen naaman nähnyt tarjoilijasetä sanoi no problemas, ja hän kuori haarukan ja lusikan avulla jättikatkaravut näppärästi ja nopeasti. Tämän katkarapugaten jälkeen lapsi oli vähän tarkempi siinä mitä tilasi..

Yksi Nerjan tunnetuimpia nähtävyyksiä on Balcón de Europa, näköalatasanne keskellä kylää. Tasanteelta näkyy tietysti meri ja useita uimarantoja sekä ihania valkoisia taloja pitkin vuoren rinteitä.

Nerjakin on ahtautunut vuorten ja meren väliin. Koko loman ihailin erilaisia vuoristomaisemia ja olihan se jännittävää, miten maisemat ja ilmasto vaihtelivat hyvinkin lyhyellä matkalla.

IMG_3602, rantaloma, hiekkaranta, Nerja, Espanja, lomamatka

IMG_3616, Nerja, Espanja, loma lasten kanssa

Vietimme Nerjassa kolme yötä ja näin jäkikäteen ajatellen olisimme voineet viettää pidemmänkin aikaa, sillä kaupunki on erittäin rento, siisti ja mukava lomakohde. Tällä kertaa jäivät nähtävyydetkin näkemättä.

Tai no, matkustimme ns. possujunalla kaupunkia ristiin rastiin, mutta museot ja tippukiviluolat jäivät toiseen kertaan. Harmi sinänsä. Mutta olin ajatellut että tämä osa lomaa mennään lasten ehdoilla. Myöhemmin sitten enemmän äidille ja isälle kiinnostavia kohteita.IMG_3600, Nerja, rantaloma, aurinkorannikko, Espanja, Costa Del Sol

Osittain rannat ovat kallioisia ja kallioiden välistä löytyy suloisia hiekkarantoja. Rannat, ainakin ne joilla kävimme, ovat siistejä ja niiltä löytyy vaihtelevasti palveluja. Isojen kivien välistä voi löytyä aivan yksityisiä minirantoja.

Rannat Salón ja Calahonda olivat todella puhtaita, veden laadusta en osaa sanoa mitään, mutta ainakin yhden kerran kun olimme rannalla, rantavahti pyydysti haavilla medusoja. Nämä yksilöt taisivat olla irrallisia seikkailijoita, joskushan meduusoja tulee rannoille aivan laumoittain. Medusan pisto on erittäin kivulias, joten huvikseen näihin kauniisiin ja outoihin merien hattivatteihin ei kyllä halua törmätä.

IMG_3601, Costa del Sol, Espanja, Nerja, rantaloma, hiekkaranta, lomamatka

IMG_3604, rantaloma, Costa del Sol, Andalucía, Espanja, Nerja
Talon voi rakentaa myös hyödyntämällä kalliota ja luolia.

Nerjasta jäi kivat muistot. Vaikka saapuminen kaupunkiin olikin mielenkiintoinen kokemus. Saavuimme auringonlaskun aikaan, jättisumussa ja väsyneinä.. Autolla ei päässyt hotellille ja olin valmistautunut huonosti, sillä en ollut katsonut mihin auton saa parkkiin. Onneksi soitto hotellille auttoi, saimme tiedon läheisestä parkkitalosta (hyvä parkkihalli keskustassa Carpark Balcón de Europa). Sen löydettyämme ja sieltä maan pinnalle kömmittyämme suunnistimme sumussa ja vähän summamutikassa, lopulta oikeaan kohteeseen.. Mutta mitäpä siitä, pieniä ongelmia ja siitä loma voi vain parantua.

Muutama mental note loman tältä osalta:

-tarkista etukäteen pääseekö autolla hotellille vai joudutko suunnistamaan iltamyöhällä, väsyneenä matkalaukkujen kanssa summamutikassa ei niin reippaan jengin kanssa.

-meri on kiva, mutta ainakin omien lasteni kanssa uima-allas on ehdoton ajanviettopaikka.

-päivällä ruuaksi riittävät tapakset.

-älä tilaa lapselle alku- ja pääruokaa, jollet halua palauttaa ruokaa keittiöön.

-pidä huolta että vara-akussa on aina virtaa, siltä varalta että puhelimen akku pettää juuri silloin kun olet suunnistamassa uudessa paikassa kohti majoituspaikkaa/tiettyä ravintolaa/nähtävyyttä/autoparkkia.

P.S. varasin majoituksen Booking.comin kautta, ja siksi voin jakaa tällaisen alennuskoodin. Jos varaat tästä majoituksen, saat 15 euron alennuksen ja myös minä saan 15 euroa.

Matkamme seuraava etappi oli Sierra Nevada ja La Taha, lue oleskelustamme pienessä majatalossa Cortijo Prado Torossa.

8 thoughts on “Nerja, rantojen kunigatar

Add yours

  1. Olen ollut Nerjassa 10 vuotta sitten ja tykkäsin kovasti! Olihan sekin toki selvästi turistipaikka, mutta ranta oli kerrassaan upea, samoin vuoret kaupungin takana.
    Itse valitsen aina meren mieluummin uimapaikaksi, uima-altaassa sitten polskin talvella Suomessa.

    1. Juu, kyllä Nerja on upea rantakohde.
      Tuo meri on elementtinä vieras ja hyvin huomasi nyt että meitä kaikkia se viehätti mutta sanotaanko ettei ihan tutuiksi päästy. Ehkä seuraavalla kerralla?

  2. Nerja on mukava rantalomakohde, siellä oli myös tippukiviluola mistä silloinen kahdeksanvuotiaamme piti kovasti.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: