Rakkaudesta teehen, Teeleidi

*Yhteistyössä Visit Jyväskylän kanssa*

Olen kahvin ystävä, suurkuluttaja. Minulla on kotonani ”kahvimasiina”, joka jauhaa pavut ja tekee aina tuoretta kahvia. Rakastan kahvin tuoksua ja makua ja olen semi-hifistelijä. Mutta, mutta.

Jyväskylässä pääsin teetaivaaseen. Aiemmin tee on ollut minulle salarakas tai juoma, jota joskus, vähän flunssassa tekee mieli, mutta se ei ole ollut päivittäinen nautintoaine. Ja oikeastaan minulle on ollut olemassa kaksi eri teetä; pussitee ja fiinistelytee englantilaisen Afternoon Tean -tyyliin.

Jyväskylässä on teetaivas nimeltään Teeleidi ja paikkaa vetää varsinainen teeleidi, Lady of Tea, Anne Savela.

Annekin oli ennen kuin minä, joi kahvia ja tee tarkoitti Liptonin pussiteetä. Mutta Anne joutui, tai pääsi, teen alkulähteille. Hän muutti perheineen Kiinaan, koska miehen työ vei sinne. Ja kun mies oli päivät töissä, Anne retkeili lapsensa kanssa pitkin Kiinaa ja tutustui teehen ja kiinalaiseen palvelukulttuuriin. Ja rakastui.

Ja rakkaudesta teehen on syntynyt Teeleidi.

Suomeen ja Jyväskylään palattuaan Anne kaipasi teetä, oikeaa rakkaudella valmistettua hyvää teetä. Tähän tarpeeseen syntyi Teeleidi. Ja hyvä että syntyi, sillä teekokemus on tällaiselle kahvinjuojallekin aivan täydellinen.

Ensinnäkin paikkana Teeleidi on täyden kympin paikka. Teehuone sijaitsee Älylässä vanhassa kaupunginjohtajan virkatalossa, Kramsun talossa.

Talo on viehättävä jugend-huvila, jonka arkkitehti Lars Sonk piirsi vuonna 1903 ystävälleen, maanmittausinsinöörille Johan Spetsille häälahjaksi. Rakennus valmistui vuonna 1904 ja oli sittemmin Älyläksi kutsutun alueen ensimmäinen talo.

Sisällä talossa on teetaivas, jossa on tarjolla kymmeniä teelaatuja ja mukaankin voi ostaa kauniisti pakattua teetä.

Uutena tuotteena on nyt teecity-tuotteet, jotka ovat laadukkaita teelaatuja pakattu kauniisiin talopaketteihin. Saimme hypistellä uusia tuotteita ja maistella miltä maistuu Suklaapuoti ja Mummola. Ja luonnollisesti teen kanssa nautittiin jotain pientä hyvää…

Kaikki maistui. Ja kaikki oli rakkaudella tehtyä.

Mummolassa maistui mansikka.

Mummolassa on Puerh teetä ja mansikkaa. Siinä ei ole mitään epäaitoa tai keinotekoista. Toinen maistelemamme tee oli vihreää teetä, jossa makuna oli päärynä ja ripaus ruusunlehteä. Jälleen, kaikki aitoa, ei mitään keinotekoista.

Itselläni on ollut vihreästä teestä ajatus että sehän on pahaa… Mutta tämä päärynällä maustettu tee on erittäin maukasta ja raikasta, ei kitkerää tai pahaa vaan kevyttä ja virkistävää. Ja ylipäänsä, päivä jona vierailimme, oli aurinkoinen toukokuun helteinen päivä ja teehetki virkisti todella hyvin. Ja Anne antoi vinkin, molemmat uudet teet, mansikkainen puerh ja vihreä päärynä sopivat loistavasti aidon jääteen raaka-aineeksi. Menee kokeiluun.

Teehuone on sisustettu kauniisti ja se on viihtyisä niin sisältä kuin ulkoa. Kesäisenä päivänä teetä voi nauttia myös puutarhassa. Ja teen juonnin jälkeen voi oman lempihenkilön kanssa mennä istumaan lempipenkkiin <3

IMG_8375, Teeleidi, Jyväskylä

Ja koska olemme Suomen Aalto-pääkaupungissa, tämäkin puutarha rajautuu Aallon suunnitteleman talon pihaan ja Anne kertookin, että usein erityisesti aasialaiset turistit tulevat paikalle niin että he käyvät bongaamassa Aallon varhaistuotantoa ja sen jälkeen katsovat että mikäs tämä on? Ja tulevat teelle.

IMG_8441, Alvar Aalto, Jyväskylä, Teeleidi

Teenmaistelu ja Annen teejuttujen kuuntelu oli erittäin viihdyttävää ja herkullista. Voisin jäädä paikalle hengailemaan ja maistelemaan vielä muutaman erilaisen teen. Mutta kai se on niin, että on lähdettävä pois voidakseen palata uudelleen. Ja tänne mä palaan.

Kiitos ja näkemiin!

P.s. Parasta jääteetä saat tekemällä sen ajan kanssa, uuttamalla teen kylmään veteen. Maistelemalla teen ja veden suhde löytyy, mutta voi kokeilla esim. kaksi litraa teetä ja 75 grammaa teetä (lähde: MTV3).

Teetä voi laimentaa tai maustaa, mutta ainakaan Teeleidin mansikkainen tai päärynäinen tee eivät kaipaa mausteeksi sitruunaa. Mutta kaikkeahan voi kokeilla.

* Jyväskylän Ihannaiset matkastamme kirjoittivat matkan muutkin ihanaiset bloggarinaiset.

Täältä löytyy Endorfiininmetsästäjä Terhin juttu Jyväskylän mahtavista kohteista. Kannattaa lukea Terhin mietteet ja katsoa satumaisen ihanat kuvat.

Matkassa oli myös Metsäemo Noora, jonka ihania metsäkokemuksia voit lukea täältä.

Ja aivan ihania kuvia ottavan Ullan herkät ja kauniit luontoa syleilevät kuvat löytyvät täältä.

One thought on “Rakkaudesta teehen, Teeleidi

Add yours

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: