Tulevia matkoja, tähtäimessä Pietari

Tiedätkö sen kivan naapurin, jota et tunne. Hän näyttää mukavalta ja moikkailee ystävällisesti, muttet tiedä hänestä mitään.

Olisi kiva tutustua paremmin, muttet ole saanut aikaseksi aloittaa juttua.

No, Pietari on tuo naapuri.

Itse en ole ikinä käynyt Pietarissa vaikka olen sitä jo vuosikausia pohtinut. Joskus 80-luvun hämärissä, ennen Perestroikkaa, kävin perheen kanssa Leningradissa, mutten muista matkasta juurikaan mitään. Siis tyypillinen Suomi-turisti Leningradissa. Itse tosin olin noin 10-vuotias.. joten muistamattomuuden syyt ovat ehkä vähän toiset kuin niillä sen ajan tyypillisillä Suomi-turisteilla.

Muistan harmauden, voi olla harhaa, ja kovat neuvosto-karkit ja lisäksi minusta on yksi valokuva jonkun täytetyn eläimen edessä jossain (luonnontieteellisessä) museossa.

Tunnen toki Pietarin kirjoista, lehistä ja televisiosta, mutta oma kokemuspohja on siis olematon. Mutta yllätys, yllätys, minulla on silti piiiiitkä lista asioista, joita haluan nähdä ja kokea naapurissa.

En valitettavasti osaa venäjää ja selvittelin jo venäjäntaitoiselta ystävältäni josko englannilla pärjää. Osittain jo pärjää, mutta edelleen Venäjällä yleisesti on ehkä sellainen asenne että mielellään puhuttaisiin vain venäjää. Vanhempi väki ei välttämättä osaa muita kieliä, mutta nuoriso on kansainvälistynyt samalla kuin maailma on muutenkin pienentynyt ja muurit ovat murtuneet.

Pietari, Venäjä

No, nyt on suunnitteilla parin päivän Pietarin matka ja vaikka siinä ajassa ei vielä ihmeitä tuosta jättimäisestä aarrearkusta kaiveta, haluaisin nähdä ainakin muutamia listani jutuista.

 1. Eremitaasi. No, valtava kokonaisuus täynnä upeaa historiaa ja taidetta. Kuka sitä ei haluaisi nähdä?
 2. Kesäpalatsi. Tsaarien upea kesäasunto, jonne pääsee keskustasta kantosiipialuksella. Joten samalla tulee nähtyä myös joki
 3. Faberge museo. Upeutta.
 4. Venäläisen taiteen museo. Klassista taidetta.
 5. Iisakin kirkko. ”Rakennettu kuin Iisakin kirkkoa”, on tuttu sanonta lapsuudestani. joten pitäähän se kirkko nähdä.
 6. Neva ja  sen sillat. Neva ja sen sillat ja kanavat ovat oleelline osa Pietaria.
 7. Jotain upeaa ja keisarillista. Niin, jos eivät tämän listan krumeluurit jo riitä.
 8. Venäläinen ravintolakokemus. Tietty, pitäähän ihmisen myös syödä. Ja juoda.
 9. Teehuone. No, venäläset juovat teetä? Kaipa kaupungissa näkyy venäläinen teekulttuuri?
 10. Verikirkko. Sehän on kuin piparkakkutalo kirkon muodossa.
 11. Nevski prospekt. Tuo Pietarin tunnetuin valtakatu on jo itsessään nähtävyys. Sen äärellä on tunnettuja nähtävyyksiä ja koko noin viiden kilometrin matka on arkkitehtuurista upeutta.
 12. Venäläistä elämänmenoa. Ihmisiä ja ihana tarkkailla. Mukaan siis tummimmat aurinkolasit 😎
 13. Pietarin upea metro. Jälleen kerran, jo nähtävyys itsessään. Ainakin osa 67 asemasta on näyttämömäisen upeita. Metroa on alettu rakentamaan 1950-luvulla ja vaikka se on tarkoitettu liikkumista varten (tuhannesti kätevämpi kuin auto) on se myös suunniteltu esittelemään Neuvostoliiton mammonaa ja vahvuutta.

Venäjä, Pietari

Matkalla aion panostaa muutamaan etukäteen suunniteltuun kokemukseen per päivä, keskeiseen sijaintiin majoituksessa ja johonkin luksuskokemukseen.

Aion matkata Pietariin junalla, koska sinne on useita junavuoroja ja VR vie Pietariin nopeasti ja aika edullisesti. Toinen vaihtoehto olisi mennä laivalla, hmm.. mutta koska aikarajoitteet, niin juna on tällä ketaa parempi vaihtoehto.

Antakaa vinkkejä Pietariin. Jos mun listalla on jotain hyväksi tai huonoksi havaittua niin kertokaahan?

Ja p.s. Visit Pietarin väki -liekö siellä ketään- ei ollut ihan hereillä, kysyin heiltä kuvitus kuvaa tähän juttuun noin kuukausi sitten mutta ei ole kuulunut pihaustakaan.

Pietari, Venäjä

2 thoughts on “Tulevia matkoja, tähtäimessä Pietari

Add yours

 1. Oletkohan Sinäkin tulossa VR:n blogimatkalle Pietariin lokakuun alussa? Jos, niin tapaamme vihdoin, sillä mekin täytimme sitä varten juuri ryhmäviisumianomuslomakkeet! Onneksi oli ryhmäviisumi, sillä viisumikierrokselle passimme eivät näinä viikkoina olisikaan ehtineet. Ja edelleen jos, niin aika pitkä lista Sinulla kaupungin varalle, jos aikaa on alle vuorokauden. Me olemme toistaiseksi vasta varanneet illallisen venäläisen ystäväni kanssa, mutta ehkä Neva, metro ja Verikirkko. Vaikka pari kertaa olemmekin Pietarissa olleet aikaisemminkin, niin niistä kerroista on jo aikaa. Moskovassa kävimme nyt kesällä ja sielläkin metro on todellakin näkemisen arvoinen.

  1. En valitettavasti, olisi tosiaan kiva nähdä livenä 😊 mä olen niin hobby bloggaaja etten ole mukana oikein missään bloggarimatkoilla tms.
   Menen syys-lokakuun vaihteen viikonlopuksi Pietariin äitini ja serkkuni kanssa. Serkku-rakas puhuu venäjää ja on ”vanha” Pietarinkävijä. Joten meillä on sillä viisiin luksusmatka. Junalla mekin mennään.
   Joo, mun lista on naurettavan pitkä viikonlopuksikin ja tuo listakin on vain raapaisu. Olen lukenut oppaita ja olis ihanaa viettää Pietarissa pari viikkoa tai sitten mennä pian uudelleen, koska kaupunki on samalla tavalla asuttu ulkoilmamuseo kuten moni muukin ”ikuinen” kaupunki ❤️

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: