Aikaa Helsingissä 48h, tai no, ei näitä kaikkia kyllä ennätä

Helsinki rakkaani! Sinulla on niin paljon annettavaa!

Helsinki on se ex-rakas, josta on luopunut, mutta jota välillä muistelee kaiholla ja joskus piipahtaa tapaamaassa.

Koska itse viihdyn kaupungissa ja löydän sieltä nähtävää, suosittelen sitä lämmöllä myös muille. Nähtävää on paljon, joskus olen miettinyt mitä tehdä, jos aikaa olisikin vain 48 tuntia tutustua kaupunkiin ja sen elämän menoon.

Leikitään, että heräät aamulla Helsingistä, hotellista. Olet asettunut johonkin keskustan kivaan hotelliin, vaikkapa hyväksi havaittuun MikonkadunRadisson Blue Plazaan, upeaan Pikku Roban art deco -tyyliseen Lilla Robertsiin (viisi minun tähteä ja täältä löytyy juttuani hotellista ja sen kertaisesta Helsingin matkasta) tai Espan historialliseen Hotel Kämpiin.

Kämp on Suomen ensimmäinen ns. Grand Hotel ja 1880-luvulla sen valmistuessa, se oli eri moderni hisseineen ja sähkövaloineen.

Kämpin ravintola toimi tukikohtana Suomen kultakauden kauhukakaroille Sibeliuksesta Galen-Kallelaan. Ja tätä nykyä se edelleen on omaa luokkaansa hotelliemme joukossa.

Mutta asiaan. Olet herännyt Helsingissä ja ensimmäiseksi kaipaat aamupalaa. Toki noissa kaikissa hotelleissa tarjoillaan erittäin laadukasta aamiaista, mutta jos haluaa nauttia nauttia aamiaista hotellin ulkopuolella niin riippuen mikä on aamupala preferenssi (kahvi, terveellinen haukkupala, kaunis maisema ja virkistävä aamuhetki) niin erilaisia vaihtoehtoja löytyy roppakaupalla ratikkamatkan tai kävelyetäisyydellä.

Kahvin ystävän paikkoja on jo paljon, mutta yksi pienpaahtimon näyteikkuna löytyy keskustasta Mikonkadulta. Cafe Roasberg tarjoilee sekä hyvää ja laadukasta kahvia että laadukkaita kahvilaruokia, myös vegaanisia ja raakaruokia. Kahvila on viihtyisä ja usein täynnä niin kahvittelijoita kuin läppäriväkeä. Kahvihetken lomassa (tai vaikka ensi sijaisesti) voi seiniltä ihailla paikallisten taiteilijoiden taidetta. Kahvila avautuu arkisen klo 8.00 ja viikonloppuisin klo 10.00.

Toinen pienipaahtimovetoinen hyvä kahvila on Cafetoria roastery Töölössä (Runeberginkatu 31). Kahvila avautuu arkisin 8.30 ja lauantaina klo 11. Joten aivan aamukukkujan kahvipaikka tämä ei ole.

Cafetoria tuo maahan ja paahtaa laadukkaita papuja, joten se myös tarjoaa herkullisen hyvää kahvia ja mahdottoman hyviä herkku-pullia. Ja mikä parasta, jos tykkäsit kahvista, voit ostaa sitä mukaasi.

Keskustasta Töölöön pääsee hyvinkin jalan, mutta myös ratikalla. Ratikkalinjat ovat muuttuneet sitten minun Helsingin aikojen, mutta ratikalla nro 2 pääsee aivan kahvilan lähelle. Erittäin hyvä reittiopas löytyy HSL:n sivuilta (roud guide in English).

Jos olet juuri kukonlaulun jälkeen liikenteessä niin vähän syvemmältä Töölöstä löytyy kiva aamiaispaikka Cafe Tin Tin Tango. Kahvilasta saa aamiaista koko päivän ja arkisin se avaa ovensa aamupalaa haluaville jo klo 7.00. Viikonloppuisin vähän myöhemmin. Kahvilan osoite on Töölöntorinkatu 7 ja se sijaitsee kaupunginosatorin laidalla. Itse olen nauttinut kahvilassa aamiaista joskus muinoin ja muistan että croisantit olivat juuri ihanan rapeita.

Töölön torillakin (tässä tylsä palvelukartta) on myyntiä ja kahvikojuja ma-la klo 6.30 alkaen. Ja itse asiassa, nuo torikahvittelut (myös Hakaniemen tori tai Kauppatori) ovat aika tunnelmallisia ja mukavia vaikkeivat ne kahvin laadulla voikaan kilpailla.

Jos haluat aamukahvisi hieman erilaisessa ympärisössä niin suuntaa kohti Cafe RegattaaLöydät pienimmän kahvilan ikinä, mutta terassi ja näkymä merelle ovat VAU!

Kahvila sijaitsee pienessä punaisessa tuvassa, vai pitäisikö sanoa vajassa vielä syvemmällä Töölössä, Sibeliuspuiston ja soutustadionin välissä Toivo Kuulan puistossa, meren rannalla.

Tupa on Pauligin huvilan vanha verkkovaja 1880-luvulta.

IMG_7715, Cafe Regatta, Helsinki, kahvila, meri, visit Helsinki, myHelsinki

Paikka avautuu joka päivä aamun sarastuksessa eli klo 8.00. Lähelle pääsee julkisilla, Mannerheimintieltä Lasipalatsin pysäkiltä bussilla nro 24 Sibeliuksen puiston pysäkille, josta kävelymatkaa noin puoli kilometriä.

Kahvilaan kannattaa tulla jo pelkästään merellisen näkymän vuoksi, mutta myös tarjolla olevan laadukkaan kahvin, namikaakaon ja herkullisten pullien vuoksi.

Kahvila ei tarjoa erillistä aamiaista, mutta makean kahvisyömisen lisäksi löytyy toki myös leipäsiä. Ja kahvilan terassilla, joka on iso ja upeasti meren äärellä, on tulisija, jossa voi paistaa makkaraa..

Harmi ettei tähän voi liittää ääniä ja tuoksua. Ne luovat luovat aitoa meritunnelmaa, jonka kruunaa pienen pressukatoksen harjalla keikkuva lokki, joka on pilkuttanut pressun valkoisilla läikillä.

Kahvila on varmasti ainua laatua. Ja ainoa missä on kassalta avattava ulko-ovi…

Muuten, kahvilalle on myös ihan kätevää pyöräillä. Keltaisia kaupunkipyöriä löytää pitkin Helsinkiä ja jos vaikka haluaa palata kaupunkiin julkisillä, on aivan lähellä Cafe Regattaa myös pyöräasema (Kesäkadulla).

Tai voit tulla juikisilla kahville ja jatkaa matkaa pitkin ihania rantoja pyörällä…

Kaikki Helsingin 150 asemaa löytyvät täältä.

Helsingin keskustassa on useita laadukkaita tai hauskoja kahviloita: Senaatintorin reunalla on klassinen Cafe Engel: vanhan ajan tyyliä, pöytiin tarjoilua ja herkullista kaakaota ja upea näköala Senaatintorille. Ja Espalta löytyy lisää kahvilaklassikoita Cafe Esplanade ja Cafe Strinberg. Kahvilat ovat kivenheiton päässä toisistaan ja ensimmäisestä saa jätti-jätti pullaa useita laatuja ja se on aina tupaten täynnä. Jos sisääntulokerros on Täynnä, niin yleensä alakerrasta löytyy tilaa, kahvilassa on myös pieni terassi, mutta varsinkin hyvällä ilmalla se on aina täysi. Eli jos vaikka kahvila on täynnä niin pääasia on että pullavitriini on täynnä..

Strinbergillä on erityisen kiva yläkerta, tjaa, se ei ehkä olekaan enää kahvilaa, lähinnä baari, joten sitäpä en suosittelekaan aamupalakohteeksi… Alakerran kahvila on kyllä ihan kiva kahvipaikka, (mutta jos on ollut päivän kaupungin hulinassa niin yläkerran rauhallinen ja kodikkaasti sisustettu bari on oiva paikka lepuuttaa jalkoja, ja nauttia kahvia tai muita virvokkeita ystävällisesti tarjoiltuna. Ja sohvat ja nojatuolit ovat pehmeitä…)

No, mitä tehdä kun aamupala on nautittu? Helsinki tarjoaa museoita; taidetta ja historiaa ja hauskoja kokemuksia, se tarjoaa luontoa ja merta, toki myös urbaania oleilua kaupungilla, arkkitehtuuria, saunomista ja uimista.

Mutta jos aikaa on rajatusti ja on kesä, mene hetkeksi merelle. Hyviä lähtöpaikkoja ovat Kauppatori, Hakaniemi (Maailman rauha-patsaan läheltä) ja Katajanokka. Kauppatorilta (sekä Katajanokalta) pääsee HSL:n yhteysaluksella Suomenlinnaan, joka on suosituin Helsingin edustan saarista. Muista saarista löytyy listaus Helsingin kaupungin sivuilta.

Suomenlinna on vanha linnoitus- ja varuskuntasaari, jonka historiaan kuuluu niin Ruotsin valta, Venäjän valta kuin ikävät sisällissodan tapahtumat 1918.

Nykyään saari on lähes tuhannen ihmisen ympärivuotinen koti ja valtavan suosittu turistikohde ympäri vuoden. Se on yksi Suomen harvoista Unescon maailmanperintökohteista.

Suomenlinna, Helsinki, saaristo, retkeilyä, meri, visit Helsinki

IMG_5555, Kustaanmiekka, Vallisaari, Suomenlinna, saaristo, Helsinki, visit Helsinki, visit Finland
Näkymä Vallisaaren valleilta Suomenlinnaan

Suomenlinna, Helsinki, lautalla, visit Helsinki, visit Finland

Saaressa on kaunista ja leppeää kesäisin, mutta myös talvella saaressa on oma viehätyksensä.

Olen viettänyt saaressa joskus lasteni kanssa uudenvuodenpäivää ja sinä vuonna lunta ei tuolloin ollut nimeksikään ja päivä oli mitä ihanin nauttia saaren karusta luonnosta ja merimaisemista ja Pokemon go:sta.

IMG_3833 (1), Suomenlinna, Helsinki, Pokemon go, lasten kanssa, visit Helsinki
Uuden vuoden päivä Suomenlinnassa muutama vuosi sitten.

IMG_3834 (1), Suomenlinna, Helsinki, visit Helsinki, world heritage

Suomenlinnasta löytyy luonnon lisäksi useita museoita, mm. (tietysti) Suomenlinna-museo, Suomen ainoa sukellusvene Vesikko, jonka sisälle pääsee tutustumaan sekä Sotamuseo Maneesi ja vielä Lelumuseo. Lisäksi löytyy muita nähtävyyksiä, taidetta, kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja vierailukeskus (Suomenlinnakeskus).

Jos haluat nähdä useamman saaren niin kannattaa ostaa JT Linesin laivoihin hop-on ja hop-off -lippu, jolla saa matkustaa koko päivän kolmen saaren väliä; Lonna (pieni ja suloinen, saunallinen ihanuus), Vallisaari (&Kuninkaansaari), armeijalta vapautunut vanha linnoitussaari, jossa on upea ja rehevä luonto ja hyvä tarjonta palveluita ja Suomenlinna. Tästä pääset lukeemaan kokemuksia viime kesän saarihyppelystä.

IMG_5561, Tykistönlahti, Suomenlinna, Helsinki, JT lines, hop on hop off, meri, visit Helsinki
Tykistönlahden laiturin vieressä on Suomenlinnan vierailukeskus.

Ja voit vaikkapa lähteä kyytiin aamusta Kauppatorilta ja vierailla yhdessä, kahdessa tai kolmessa saaressa ja veneillä illalla Hakaniemeen ja jatkaa siitä Kallion baareihin viettämään mukavaa iltaa.

Saunomista ja uimista

Toisaalta Saarihyppelyllä saatoi tulla hiki ja jos haluat pestä hiet pois suomalaiskansalliseen tapaan niin menet tietysti johonkin Helsingin upeista saunoista. Jos haluat kokea yleisen saunan aitoa tunnelmaa löytyy Kalliosta vanha, mutta aito korttelisauna Kotiharjun sauna, Harjutorikatu 1.

Jos palaat Kauppatorille, löytyy torin laidalta upea Allas Sea Pool (jossa siis myös meriuima-allas ja palmuja) tai voit matkustaa hieman keskustan ulkopuolelle saunomaan upeaan Löylyyn.

Allas Sea Pool tarjoaa saunaa ja uintimahdollisuuden merivedessä sekä normaalissa vesijohtovedessä. Altaalla on myös välillä erilaisia tapahtumia ja maisemathan ovat ihan parasta kaupunkimaisemaa.

IMG_5420, allas sea pool, Helsinki, meren ranta, meri, Itämeri, uima-allas, sauna, meriallas, visit Helsinki
Aurinkoinen allaspäivä Allas Sea Poolilla. Terassilta voi seurata Kauppatorin hulinaa maalla ja merellä.
Allas Sea Pool, Helsinki, meriuimala, uima-allas, sauna, Helsinki-pyörä, visit Helsinki
Altaan takana on Helsinki-pyörä ja Katajanokka.

Allas Sea Poolissa kuten Löylyssäkin voi viettää vaikka useammankin tunnin sillä saunakompleksiin kuuluu ravintola ja upeat suuret terassit.

Löylyssä saunojakin on yhteensä kolme, joista yleisiä saunoja on kaksi; iso puusauna ja Helsingin ainoa julkinen savusauna. Saunoista voi pulahtaa mereen tai vain vilvoitella terassilla. Niin, ja saunasta voi pulahtaa mereen myös talvella, jos kantti kestää.

Vakiojuttu Löylyssä ainakin tällä hetkellä on lauantaiaamuisin jooga & sauna.

Osoite on Hernesaarenranta 4. Paikanpäälle pääsee bussilla nro 14.

Jos Löylyn meno on liian rauhallista, voi päivää (kesällä) jatkaa bilekompleksi Hernesaaren rannassa.. Myös sieltä löytyy ”hiekkaranta” (vähän lastenhiekkalaatiokka suurempi rakennettu hiekkaranta) ja useita ravintoloita. Menoa vauhdittaa musiikki. Mikäs siinä, mukavalla ilmalla muutama huurteinen tai muu kylmä juoma maistuu kyllä merellisesti taivaan alla.

Mutta saunavaihtoehtoja on vielä ainakin yksi, joka pitää mainita, tosin se on vain niille, jotka kestävät nakuilla yhdessä oman sukupuolensa kanssa. Jos nakuilu ei haitaa niin mene Yrjönkadun upeaan vanhaan uimahalliin naisten tai miesten vuorolle ja ui ja sauno nakkena upeassa vanhassa uimahallissa.

Uimahalli on rakennettu 1920-luvulla ja se on 90-luvun lopulla remtoitu vanhaan, upeaan asuunsa. Siellä on aistittivassa vanhan ajan kylpylähenkeä. Ok, nykyään hallissa voi uida myös uimapuvussa, mutta siellä saa edelleenkin nakustella, joten se on hyvä tiedostaa jos halliin halajaa.

200022 . G16919
Yrjönkadun uimahalli. Kuva on Helsinkikuvia.fi-palvelusta

Torielämää

Helsingin isoista toreista lempparini on Hakaniemen tori. En tiedä miksi, ehkä siksi koska ensimmäinen kotini Helsingissä oli Kalliossa ja Hakaniemi oli se läheisin tori.

Torin laidalla on toki se paraspaikka eli kauppahalli. Halli on kokenut ison remontin, enpä ole nyt käynyt siellä, joten en tiedä ollaanko menty parempaan vai huonompaan.

Jos Hakaniemeen menee, kannattaa torilta kiivetä ihailemaan Kallion kirkkoa, jota ei voi olla näkemättä esim. jos tulee torille keskustasta päin. Kirkko on jykevä ja upea graniittiluomus ja katsomisen arvoinen.

No, vilkkain tori taitaa kuitenkin olla Esplanadin katujen päässä oleva Kauppatori. Siellä on eniten myyjiä, ehdottomasti eniten turisteja ja sieltä lähtevät myös useat Helsingin edustan risteilyt ja saaristoalukset. Joten jos palaat saariretkiltä Kauppatorille on oiva hetki nauttia Kauppatorin tunnelmista. Ja vaikkapa letuista. Nam..

Ikävää, että Kauppatorilla on yksi suuri ongelma ja se on lokki-ongelma. Nuo valkoiset pommikoneet ovat pelottavia, koska niiden osumatarkkuus on tappava. Ja ne ovat röyhkeitä varkaita.

Osa Kauppatorista on katettu lintuverkoilla ja vaikka se estää jälkimmäisen ongelman ei se estä sitä ällöintä lintuihin liittyvää pulmaa. Harva kuitenkaan haluaa lokin kakkaa päälleen kun ihastelee kalastajan antimia tai jos nauttii lettukahveja paljaan taivaan alla.

Katetuissa torilahviloissa on turvassa pommitukselta, mutta niissä on usein hyvinkin ahdasta ja kesäisin voi olla kuumaa. Ja olisihan se mukavaa aurinkoisella ilmalla istua auringon valossa.

IMG_5464, Helsinki, Helsingin kauppatori, lokit, lokkiongelma, torikahvit, meri, Itämeri, visit Helsinki

Ok, huomaan että omat suosikkini ovat tähän mennessä ruokaan, mereen tai saunomiseen liittyviä asioita. Ja tokihan Helsinki on toki paljon muutakin.

Senaatintori on historiallisen keskustan keskusaukio. Sen ympärillä monumentaalinen keskusta ja oikeastaan idea Suomesta. Torin ympärillä oli jo ennen valtavaa rakennushanketta asuintaloja (jotka nekin Engel ajanmukaisti), pohjoislaidalle varattiin paikka suurkirkolle, yhdelle laidalle rakennettiin Senaatintalo (nykyinen valitoneuvoston linna) ja sen vastapäätä rakennettiin Turusta Helsinkiin siirretyn yliopiston päärakakennus.

Koko monumentaalisen keskustan sai suunnitella saksalaistaustainen arkkitehti Carl Ludvig Engel 1800-luvun alkupuolella. Engelin kokonaisuus on tasapainoinen uusklassinen kokonaisuus. Jos innostut arkkitehtuurista ja miehestä historiallisen keskustan takana, kannattaa lukea Engelin fiktiivinen päiväkirja; Akverelleja Engelin kaupungista!

198848 . N213551
Senaatintorin laidalla on valtioneuvoston linna, entinen Senaatintalo. Kuvan etualan portaat ovat osa Aleksanteri II:n patsaan jalustaa. Kuva on Helsinkikuvia.fi-palvelusta

Sisäkivaa

Museot, museokortti, Ateneum, Helsinki, Itämeri, visit Helsinki

Jos on sellainen olo ettet halua olla ulkona vaan että olisi kiva löytää jotain sisällä tehtävää niin kaupungissa on paljon museoita.

Yksi omista suosikeistani lasten kanssa reissatessa on ollut Senaatintorin laidalla oleva Helsingin kaupungin museo, joka esittelee mukavalla tavalla Helsingin historiaa ja josta löytyy myös lastenkaupunki, lisäksi omia suosikkejani ovat Helsingin kaupungin taidemuseo HAM (lue täältä Helsinki-breikistä johon kuului vierailu HAMissa sekä Helsingin kaupungin museosta) ja Eduskuntatalon vieressä oleva Kansallismuseo.

Jo kansallismuseoon sisään saapuessasi pääset ihailemaan Akseli Galen-Kallelan maalaamia Kalevalaisia kattofreskoja. Museosta löytyy myös Venäjän vallan ajan tärkeitä symboleja. Ylipäänsä se kertoo Suomen tarinaa jääkauden lopulta tähän päivään.

Yksi rakas museo on Ateneum, joka esittää laajalti suomalaista taidetta, toki muutakin. Museossa on melko vahvasti esillä Suomen kultakauden maalareiden teoksia.

Ylläolevassa luonnoksessa Aino kavahtaa vanhaa Väinämöistä. Ateneumissa on aiheesta triptyykki (toinen triptyykki löytyy Suomen pankista). Kuvan luonnos löytyy Gallen-Kallelan museosta Espoosta, joten ei mennä sinne nyt.

Ateneum on melkein rautatieaseman vastapäätä. Itse rautatieasema on myös näkemisen väärti, sillä sen jykevä ulkoasu on vertaansa vailla ja isoja lyhtyjä kantavat kivimiehet ovat upeita.

2784 -261 . N63347, Helsinki, rautatieasema
1950-luku . Rautatieasema. Rakennettu 1905-19, otettu käyttöön 1919. Pääsuunnittelija arkkitehti Eliel Saarinen. Kuva Helsinkikuvia.fi-palvelusta

Lasten kanssa Helsingissä reissutessamme olemme tietysti käyneet myös Luonnontieteellisessä museossa, jossa me ihailimme mammutteja (olivat vaihtuvassa näyttelyssä) ja muita ihania kuvaelmia ja luurankoja (visiitistämme täältä). Museoon pääsee samaisella ratikalla 2, joka kokonaisuudessaan kulkee Kaivopuiston, keskustan ja Töölön kautta Pasilaan.

IMG_0530, museot, luonnontieteellinen museo, museokortti, lumo, visit Helsinki, lasten kanssa

Keskustan ulkopuolella sijaitsevassa Kaapelitehtaassa on pieni mutta kiva Valokuvataiteen museo sekä Hotelli- ja Ravintolamuseo ja Teatterimuseo. Kaapelitehtaalla on taiteilijoiden työtiloja ja joskus jokunen näyttely. Siellä on myös ihan kelvollinen kahvila&ravintola. Kaapelilla pitää majaansa myös tanssiteatteri Hurja Ruut, jonka talvi- ja kevätnäytökset tulivat tutuiksi lasten kanssa retkeillessä.

Ja sinnekin pääsee ratikalla, mutta ei enää suoraan vaan vähän kiertämällä, suorin julkinen kulkuneuvo esim. Töölöstä on bussi 8X.

Eikä tässä tietenkään vielä kaikki.

No, kaikille meille keski-ikäisille suomalaisille Kekkonen on edelleen jonkinlainen hahmo. Hänen kotimuseonsa, Tamminiemi on myös käynnin arvoinen.

img_7635, Kekkonen, Tamminiemi, Helsinki, museot, museokortti, visit Helsinki

Museossa voi toki käydä vaikkei Kekkosta fanittaisi, sillä museo on oiva kurkistus menneisyyteen sisustuksineen.

Kävellessäni Kekkosen työhuoneeseen humpsahdin jonnekin 70-luvulle ja saatoin hyvin kuvitella Kekkosen työpöydän ääreen keskustelemaan maan asioista vähäisempien politikkojen ja vuorineuvosten kanssa.

Käydessäni viimeksi museossa siellä oli esillä Anne Pohtamon missivaatteet, kruunut ja valtikat. Sopivat hienosti Tamminiemen interioon.

Ja esillä on oivallista taidetta, mm. Särestöniemen maalaus ja hieno Ilves-patsas ovat jääneet mieleen. Alakerran kahvilasta saa nostalgisia meetvursitvoileipiä, jotka myydään voipaperikääreessä, jonka kiinni pitää kekkosenpää-tarra.

Tamminiemen osoite on Seurasaarentie 15. Museoon pääsee bussilla nro 24. Eli samalla bussilla kuin Cafe Ragattaan.

Kekkosen Tamminiemen vieressä on vielä jäljellä joitakin vanhoja puuhuviloita. Yhdessä niistä on kahvila, Villa Angelica. Sekin on vierailemisen arvoinen jo pelkästään talon itsenä vuoksi.

Tamminiemen vieressä on myös ulkomuseo Seurasaari. En ole käynyt museossa noin 20-vuoteen, mutta muistaakseni museorakennukset olivat ihan hienoja ja joka tapauksessa saaren luonto virkistää mieltä. Museo on avoinna vain kesäisin ja siellä on jonkin verran tapahtumia, monet liittyvät kansantanhuihin tai musiikkiin. Kannattaa katsoa Seurasaarisäätiön sivuilta mitä menee juuri nyt.

Muita hauskoja tai erikoisempia museoita ovat mm. Töölöstä löytyvä Raitioliikenne museo (kiva lasten kanssa koska asioita voi koskea), laajasti suomalaista muotoilua esittelevä Designmuseo ja Arabiassa sijaitseva Arabian ja Iittalan yhteinen museo ja vierailukeskus.

Lähes kaupungin keskustassa sijaitseva kaunis Olympiastadium on myös visiitin arvoinen, mutta juuri nyt stadium on remontin kourissa.

Eikä elämä ole pelkkää hammastenkiristelyä

No ei ole pelkkää hammastenkiristelyä, joskus pelkkää iloa ja riemua!

thumb_IMG_0829_1024, Helsinki, talvipuutarha, Töölönlahti, keidas, visit Helsinki, ilmainen, lasten kanssa

No, koska rakastan Linnanmäen puuvuoristorataa ja sen tervan tuoksua, suosittelen pistäytymään siellä. Siinä Linnanmäen vieressähän Töölönlahden rannassa (melkein) nököttää Talvipuutarha, jonne sisään pääsee ilmaiseksi ja se onkin talvella varsinainen kesäkeidas ja paratiisi.

199253 . D322, Helsinki, Linnanmäki
Linnanmäen ylpeys, Vuoristorata 1950-luvulta. Kuva 1960-luvulta. Helsinkikuvia.fi

Jos haluat tutustua vähän karumpaan elämään niin käyt Katajanokalla vanhaan vankilaan rakennetussa hotellissa katsomassa millaiselta vankilan sellit näyttivät. Ihan pelkkää vettä ja leipää ei Katajanokalla tarvitse nauttia, vaan siellä voi toki syödä ja juoda ihan kelvollista ravintolamuonaa.

Puistot ja patsaat

Noniin, Helsinki on myös erittäin vehreä kaupunki. Keskustassa on kaupungin helmi, Esplanadin puisto. Siellä voit lepuuttaa kävelemisen rasittamia jalkojasi. Isompi puisto löytyy Kaivopuistosta, läheltä merta. Ja tietysti iso Keskuspuisto.

Mutta lisäksi löytyy kaupunginosapuistoja ja puistikkoja, kuten Kallion Karhupuisto ja juu, sieltä löytyy hunajaa tonkiva mesikämmen patsas.

Ympäri Helsinkiä kaupunkipuistoissa on todella paljon patsaita.

Patsaiden takaa löytyy aina joku tarina. Helsingin ikonisia patsaita ovat tietysti Kauppatorin laidalla kylpevä Havis Amanda, Aleksanterin kadun Kolmen sepän patsas, Kansallisteatterin edessä istua nököttävä Aleksis Kivi ja Senaatintorilla partioiva Aleksanteri II:n patsas. Espan puistosta löytyy Runebergin patsas ja Hakaniemen rannasta jo aiemmin mainittu Maailman rauhan patsas. Ja tietysti Kiasman edessä ikuisesti ratsastava Mannerheim. Luettelo Helsingin patsaista löytyy täältä.

Helsinki on myös arkkitehtoonisesti kaunis. Ja kamala. Mutta kannattaa luoda katse välillä myös ylöspäin ja ihailla kauniita kerrostaloja ja vaikka sulkea silmät niiden rumien talojen kohdalla…

200722 . G1078, Helsinki
Katajanokka. Kuva Helsinkikuvia.fi-palvelusta.

201716 . G29910, Helsinki

Kirkot ja kapakat

Enkä ole vielä päässyt kirkkoihin, paitsi Kallion kirkkoon ja Senaatintorin Tuomiokirkkoon… Meidän kirkomme ovat melko askeettisia. Mutta meillä on upea ortodoksinen Uspenskin katedraali ja erikoinen Temppeliaukion kirkko. Kaikki keskenään erilaisia ja vierailun arvoisia.

Vielä illan hämärtyessä voit ihailla kaupunkia jostain korkealta. Kokeile vaikkapa TorninAteljee baria tai Clarionin Skybaaria. Baareja Helsingissä piisaa, keski-ikäisenä olen vähän tippunut kelkasta siitä mikä on hip tai pop, mutta Kalliossa on todella paljon kivoja baareja. Ainakin aiemmin myös Erottaja/Punavuori oli oivaa baarialuetta. Kaupungista löytyy erityisiä cocktaileihin, mocktaileihin, olueen, giniin tai kuohuviiniin keskittyneitä paikkoja, joten kenekään ei tarvitse viettää iltaa kuivin suin.

Ihmisen pitää toki myös syödä, mutta nyt tähän postaukseen ei mahdu enää hippuakaan. Palataan varsinaisiin ravintolatärppeihin myöhemmin.

Onpa visiittisi Helsinkiin päivä, kaksi tai vähän pidempi niin ota kaikki irti. Nauti kaupungista omalla tavallasi. Ja kerro omista kokemuksistasi!

Hyvää Helsinki-visiittiä!

***

Erilaisia Helsinki-päiviä

1.Pyöräilypäivä museoiden ja saunojen

Lähde liikkeelle keskustasta bussilla nro 24 kohti Töölöä. Astu ulos bussista Sibeliuksen puiston pysäkillä ja kävele Paulugin huvilan ohi kohti merta. Huvilan jälkeen käänny oikealle ja kävele kohti Sibelius-muistomerkkiä.

IMG_7728, Sibelius monumentti, Helsinki, visit Helsinki

Muistomerkin ihailun jälkeen kulje Merikannontietä takaisin päin Cafe Regattaan. Nauti kunnon kahvit, tai kaakaot ja pullat. Hyvällä ilmalla terassi on ehdoton paikka istua ja nauttia merestä.

Herkkuhetken jälkeen kävele Kesäkadun kaupunkipyöräasemalle ja nouda pyörä (kaupunkipyörä pitää varata etukäteen ja varmistaa että niitä on halutulla asemalla). Lähde ajamaan Merikannontien viertä kulkevaa pyöräilytietä eteenpäin (meri jää vasemmalle) kohti Tamminiemeä. Ajomatkaa on noin 2,7 km. Pyöräilyreitit löydät Google maps:ista.

Tamminiemessä tutustut Kekkosen kotimuseeon ja jos haluat vielä tutustua menneeseen, voit Tamminiemen jälkeen käydä Seurasaaressa joko ihan vain kävelemässä ja nauttimassa maisemista tai mennä ulkoilmamuseeon ja nauttia paikan rennosta ilmapiiristä TAI jatkaa ajelua Kuusisaareen ja tutustua Didrichsenin uniikkiin taidemuseeon. Matkaa Tammisaaresta Didrichsenin taidemuseeon on 2,5km.  taidemuseo

Taidemuseoiden ja pyöräilyn jälkeen onkin kiva jo rentoutua ja saunoa, mutta Didrichsenistä on vielä noin 30 minuutin ja 8 km polkumatka Helsingin rantoja pitkin kohti Hernesaarta ja Löylyä. Jos et halua saunan jälkeen enää polkaista niin kannattaa jättää pyörä ennen Löylyä Eiranranta 7:n kohdalla olevalle asemalle ja kävellä noin viiden minuutin matka Löylyyn.

Löylyssä on kaksi julkista saunaa; puusauna ja savusauna. Yleinen sauna on avoinna ma-ke klo 16.00 alkaen ja to-su jo klo 13.00 alkaen. Tarkista tiedot Löylyn sivuilta.

Löylyssä voit rentoutua, pestä päivän pölyt ja hiet ja nauttia saunasta, merestä ja vielä sen jälkeen vaikka ruuasta ja juomasta. Voit herkutella saunalla tai ravintolan puolella.

Löylystä pääset bussilla nro 14 keskustaan kahdessakymmenessä minuutissa.

2.Saaristopäivä, luontoa, historiaa ja meren tyrskettä

Aloita aamu kävelemällä Kauppatorille. Juo torilla kahvit ja varo pommittavia lokkeja.

Tarksta netistä JT Linen aikataulu, mutta veneitä lähtee usein klo 9.30 lähtien, klo 10.00 lähtö pysähtyy myös Lonnassa.

Osta hop-on hop-off -lippu ja veneile Kauppatorilta Lonnaan. Lonna on saarista pienin, voit nauttia saaressa vaikkapa vohvelikahvit tai kävellä saaren ympäri ja istuskella saaren takakallioilla ja nauttia merinäköaloista. Lonnassa olo ajaksi riittänee noin tunti.

IMG_5512, Lonna, Suomenlinna, Helsinki, meri, visit Helsinki
Lonnan kivikkoiselta rannalta näkyy Suomenlinnan kirkko. Matka on lyhyt.

Jatka Lonnasta matkaa Vallisaareen. Vallisaaren kannattaa kiertää ympäri, polku on hyvin selkeä ja helppokulkuinen. Vähän matkan päässä laivalaiturista on ensimmäinen ruokakioski ja heti sen jälkeen on vesipiste. Vesipisteen jälkeen löytyy lampi ja sen rannalla on pieni levähdyspaikka. Lampi ei houkuta uimaan, mutta hyvällä onnella sinne kurkkiessa voi nähdä vaikkapa pienen saksiniekan. Mutta tiesitkö, että Vallisaari oli ennen muinoin purjelaivojen makeanveden varasto, sillä saaressa on useampi makean veden lampi.

Saarea kiertäessä on mukava katsoa kartasta paikkoja ja pieniä opasteita. Karttoja saa yhteysalukselta.

Vallisaaren vieressä on pienempi Kuninkaansaari, jossa myös kannttaa käydä. Vallisaareen kannattaa varata minimissään kaksi tuntia. Saaressa on hyvät peruspalvelut, joten siellä voi viettää pidemmänkin aikaa.

Vallisaaresta pääset Suomenlinnaan noin viidessä minuutissa. Hop-on-vene tulee Tykistönlahden laituriin: Aivan laiturin vieressä on Suomenlinnan vierailukeskus ja Suomenlinna-museo.

Suomenlinnassa on niin paljon nähtävää, että jos olet siellä vain muutamia tunteja tai vaikka koko päivänkin, on kohteet valittava. Tästä pääset Suomenlinnan sivuille ja tästä näet esitteen, jossa on mm. saaren kartta, tärkeimmät nähtävyydet, ravintolat, kahvilat ja kaupat.

Jos haluat osallistua opastettuun kierrokseen on paikanpäällä oltava klo 12 tai klo 14 (kesä 2018).

199253 . D88
Ilmakuva Suomenlinnasta. Kuva Helsinkikuvia.fi-palvelusta

Jos sinusta tuntuu ettet saanut Suomenlinnasta tarpeekseeksi  päivässä, voit jääd saareen yöksi, Hostel Suomenlinna tarjoaa nimensä mukaisesti hostellitasoista majoitusta vanhassa kansakoulussa.

Jos jäät saareen yöksi saat nauttia sen merellisestä rauhasta. Ja auringonlaskusta.

Hostelli on melko pieni, joten ehkä ihan extempora yöpyminen voi olla sesongin aikana vaikeaa.

Ja jos jäät saareen yöksi, tarvitset jossain välissä oikeaa ruokaakin. Suomenlinnan Panimo tarjoaa itse tehtyä olutta ja ruokaa Rantakasarmissa. Ja kesällä illan voi päättää myös kesäteatteriin. Kesällä 2018 Suomenlinnassa esitetään Yksi lenti yli käenpesän (teatterissa on ihan oma fiilis, kuten monissa kesäteattereissa on, suosittelen lämmöllä).

Seuraavana päivänä voit koluta loput saaresta ja jos olet paikalla keskiviikkona, torstaina tai lauantaina voi vielä lähteä historialliselle saaristoristeilylle 1700-luvun henkeen tykkisluuppi Dianalla (klo 12.30 tai 15.30). Tarkista tiedot täältä.

Tai voit palata kaupunkiin.  JT Linen saarihyppely-reitillä on Suomenlinnassa kaksi pysäkkiä, Tykistönlahti sekä Kuninkaanportti. Viimeinen vene lähtee 2018 kesällä arkisin 23:25 (tarkista aikataulu). Jos jäät yöksi, ei hyppelylippu ole seuraavana päivänä voimassa.

IMG_5510, Lonna, Itämeri, Helsinki, meri, visit Helsinki
Lonnasta näkymä ”pois päin Suomenlinnasta”. Kivikkoinen ranta on ihana, kivien keskelle on raivattu sileä kohta uimista varten.

10 thoughts on “Aikaa Helsingissä 48h, tai no, ei näitä kaikkia kyllä ennätä

Add yours

 1. Hyviä vinkkejä ja voi olla että tulee käyttöäkin myöhemmin tänä vuonna. Lukemattomia kertoja Helsingissä pyörinyt elämän aikana, mutta silti tässä oli paljon paikkoja, missä ei ole tullut käytyä. Itselle koko Suomi on vähän niin kuin se ex-rakas.. 🙂

 2. Vallisaari on multa edelleen käymättä – nyt alkaa kolmas kesä, kun ”pitäisi vihdoin päästä sinne”. Asun Helsingissä, mutta jostain syystä tuo aina jää. Tää oli hyvä muistutus!

  Hakaniemen torin kahvittelut on kyllä ihan parhaita kesäisin ja sieltä vielä tuoreet mansikat kotiin. Tulisipa kesä jo!

 3. Huh! On tässä listaa. Kahvilat ja aamukahvi on huono yhdistelmä hotelliaamiaisen yleensä nauttivalle, ei siinä hetimmiten sitten kahvilaan ”voi” mennä. Tuo Cafe Regatta on kyllä kiva, mutta kylmiä sadepäiviä lukuunottamatta ihan mahdoton kohde, ruuhkaisuuden vuoksi.
  Suomenlinna on samoin tainnut jo ruuhkautua kesäisin pahasti – vai jokohan se olisi helpottanut, jos Pokemonien etsintä on laantunut …
  Löylyynkään emme ole vieläkään päätyneet, kun olemme odotelleet ruuhkien vähenemistä 🙂

  Mutta ok, ei Helsinki tietysti pahimmasta päästä ole – ja ehkä ihan kaikki eivät ole yhtä kärsimättömiä jonoissa ja ruuhkissa kuin minä …

  1. Noo, olin juuri tässä eräänä kauniina ja aurinkoisena aamupäivänä Regatassa eikä se kyllä mitenkään ruuhkainen ollut.
   Kaikkihan eivät hotelliaamiaisista välitä, itse yleensä kyllä, mutta toisaalta, kyllä laadukas kahvi on myös ihan hyvä vaihtoehto.
   Suomenlinna ja kaikki helposti saavutettavat Helsingin saaret ovat ”löydettyjä”, mutta ei sekään aina haittaa. Ei se Suomenlinnan ruuhka silti vedä vertoja esim. Prahan turistiruuhkille.
   Helsinki on ihana, ja mä rakastan sitä! Mutta ilman ruuhkia me kaikki varmasti haluaisimme nauttia erilaisista kiinnostavista jutuista, mutta kun me emme elä yksin 😬☀️🌸

 4. No huhhuh, tässä oli kyllä ohjelmaa kokonaiseksi viikoksi. Itse asiassa tämä oli kyllä aika kattava paketti, ainakin tuolla Yrjönkadun uimahallissa ja Atelje Tornissa pitäisi käydä. Hyvä kun kerroit, ettei uimapukua tarvita, olisin ehkä mennyt koputtamaan jonkun selkään, että ”hei, sinulta unohtui jotakin”.

  1. Joo, huomaa ehkä että tykkään Helsingistä 😊
   Alasti uiminen on ehkä mukavinta ikinä. Aiemmin tuo Yrjönkadun halli oli varsinainen mummohalli, ihan hauskaa. Se ei ehkä niinkään viehätä perheitä kun on vaan ihan tavallinen allas. Kaunis tila kuitenkin.

 5. Tässäpä kattava postaus Helsingistä, ja pistän tämän talteen ensi kesän Suomenreissua varten! Tässä oli monta uutta paikkaa, sillä vaikka olen aika paljon Helsingissä käynyt ja siellä vuoden asunutkin, olen jotenkin jämähtänyt samoihin paikkoihin, joissa haluan jokaisella Suomenreissullani käydä. Ensi kesänä olisi kiva nähdä joku uusi kohde 🙂

  1. Niin, me usein olemme paikkauskollisia 😁
   Rakastan Helsinkiä ja toki tuostakin uupuu vaikka mitä kivaa. Helsingillä on niin paljon tarjottavaa. Tervetuloa kesä-Helsinkiin!

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: