Varmasti aurinkoa!

Täällä koto-Suomessa on ollut tänä talvena koviakin pakkasia. Siperian henkäys on tuonut iloksemme auringon, mutta ulkona on hemmetin hyytävää. Joten -varsinkin kun koko perhe sairasti hiihtoloman- aurinkoa on ihailtu melko tavalla ikkunan läpi. Nyt kun flunssa on laantumassa, voi uloskin jo nokkansa laittaa, mutta varottava on ettei nenä palellu.

Tällä kelillä lienee melko inhimillistä pohtia tulevaa kesää ja sitä miten varmistaisi kesälomalle Lämpöä ja Aurinkoa.

Minä en jaksa enää yhtään lomaa ilman aurinkoa ja sen tuomaa lämpöä. Haluan, että pääsemme koko perhe nauttimaan lämmöstä ja ihan vain rentoutumaan rannalla tai vaikka uima-altaalla. Mutta en kuitenkaan halua kokea tätä ihan muovisessa ympäristössä eli ideaalia olisi että uima-allaskin olisi kivassa, autenttisessa ympäristössä.

Vanhastaan diggailen Espanjaa, joten se on mun Aurinko&Lämpö-listan ykköskohde Euroopassa. Toki aurinkoa löytyisi Kroatiasta, Italiasta, Maltalta tai vaikka Kreikasta, mutta myös lapset ovat hyvin kiinnostuneita Espanjasta ja erityisesti kuopusti tykkää opiskella espanjan sanoja, joten mielelläni kyllä vien perheeni Espanjan lämpöön.

Edullisia lentoja saa Barcelonaan, mutta hieman mietityttää alueen tilanne ja siellä myös kytevä turistivihamielisyys, lisäksi Barcelonassa majoitukset ovat melko hintavia.

Toisaalta Andalucían alue on minulle tuttu ja pidän siitä, joten siksi valitsen Aurinko&Lämpö-loman lentokohteeksi Málagan.

Málaga on kaupunkina hyvin monipuolinen. Se sijaitsee meren rannalla ja siellä paistaa aina aurinko. Tai ainakin se tuntui siltä kun asuin alueella ja opiskelin kaupungissa espanjaa syksyllä 1998 ja keväällä 1999. Kaupungissa on luonnetta, historiaa ja silti luonto on lähellä. Se ei myöskään ole turismin pahimmin sotkemia alueita. Tai ei ainakaan silloin 90-luvun lopussa ollut.

En osaa sanoa miten laaja Málaga oikeasti on, mutta vanhankaupunki, se varsinainen keskusta, on melko kompakti ja aika nopeasti haltuunotettavissa, joten siellä on helppoa liikkua aivan vain jalan.

Málaga, Andalucía, Espanja, Picasso, historia, Aurinkorannikko

Málaga on hyvä kohde, jos haluaa tehdä lomalla muutakin kuin vain maata lämmössä. Muutaman päivän uima-allas tai rantalöhöilyn jälkeen ainakin minä haluan tehdä ja nähdä jotain.

Tähän tarkoitukseen Málagasta löytyy mm. Picasson syntymäkoti, Museo Carmen Thyssen (klassista maalaustaidetta), vielä noin kuukauden ajan löytyy Auto- ja muotimuseo (jännä yhdistelmä!) ja vanha linnoitus Alcazaba, jonka historia yltää roomalaiselle ajalle. Uudehko tulokas on Pompidou keskus Málaga (juu, Pariisin keskuksen serkku tai lapsi), jossa on näytteillä nykytaidetta. Pompidou Málaga on ns. pop-up museo. Ilmeisesti sitä ei olla tarkoitettu ikuiseksi järjestelyksi. Aika hauska idea kuitenkin. Uusin tulokas taidekentässä on venäläisen taiteen museo, joka on siis Pietarin museon Espanjan haaraosasto (oho). Joka tapauksessa Málagan taidekenttä on laaja ja tarjolla on laadukkaita taide-elämyksiä, joiden avulla kaupunki haluaakin profiloitua ja houkutella turisteja.

Málaga on hyvä kohde myös silloin, jos haluaa retkeillä muualla rannikon tuntumassa tai mennä vaikka vuorille.

Kun rannikkoa kulkee Málagasta itään päin joitakin kymmeniä kilometrejä vastaan tulee Nerja. Nerja on alunperin syntynyt kalastajayhteisön ympärille ja se tarjoaakin kävijälle merta ja rantaa.

Nerja, Espanja, aurinkorannikko, Costa del Sol, Andalucía

Nerja on paljon pienempi kaupunki kuin läheinen Málaga.

No, mitä Nerja tarjoaa?

Ensimmäisenä Nerjasta tulee mieleen tietysti ranta, ja kaupungissa onkin useampi ihana (hiekka)ranta. Tunnetuin kaupungin rannoista on Playa de Burriana. Rannalla on hiekan lisäksi palveluita, joten sillä voi hyvin viettää koko päivän. Aivan erilainen ranta on Playa de Maro, salaperäinen luolaranta muutaman kilometrin päässä Nerjan keskustasta. Rantaa pidetään yhtenä maan parhaista. Nerjan tunnetuimman turistikohteen, Euroopan parvekkeen vieressä on pieni keskustaranta Playa El Salón. Piskuinen ranta on usein täynnä espanjalaisia turisteja. Euroopan parvekkeen vieressä sijaitsee myös Nerjan ikoninen ranta Playa de Calahonda. Joten jo aivan pienellä alueella on useampi ranta, joista valita.

Koska haluan rantalomaa sanan varsinaisessa merkityksessä, haluan hotellin jostain aivan läheltä rantaa, eri hintaisia majoituksia on tarjolla runsaasti, mutta koska Nerja on suosittu kohde, hotellit varataan hyvissä ajoin, joten aioin itsekin tehdä loman yöpymisvaraukset pikaisesti. (Edit.huom, majoitukset varattu Booking.com:in kautta)

Lasten kanssa majoittuessa mietin aina mitä aiotaan tehdä ja majoitus sen mukaisesti. Turha käyttää aikaa päivittäisiin siirtymiin.

Lisäksi Nerjan kaupungista tiedetään tippukiviluolat. Jos aurinkolomalla on kovin kuuma tippukiviluolaan on kiva mennä viilentymään.

Mutta vaikka todella haluan aurinkoa ja rentoa meininkiä niin rannalla ei jaksa olla päivätolkulla, joten lähellä oleva vuoristo tuo hyvää vaihtelua.

Olen jo tutkinut mitä pieniä kyliä Sierra Nevadassa on ja mitä hauskoja nähtävyyksiä läheltä löytyy.

Valkokattoiset ja seinäiset talot ja hohtavat kylät (kuten Pitres, Pampaneira, Bubíon) ovat kyllä mahtavia vierailukohteita, jotain ihan muuta kuin meidän kotoiset talot ja kylät. Osa vuoriston kylistä on täysin turismin valtaamia, mutta joukossa on myös vielä autenttisia kyliä, joista löytyy arkista, espanjalaista elämää, pieniä ravintoloita, lihakauppoja (jamon, jamon) ja ainakin yksi upea puutarha (Jardin de la Alpujarra) ja suklaatehdas (naaamm).

Niin ja Sierra Nevadassa sijaitsee yksi Espanjan suurista kansallispuistoista, alueella voi mm. patikoida merkittyjä reittejä pitkin ja nauttia monenlaisesta luonnosta; aivan karusta vuoristosta ja rehevämmästä laaksomaisesta. Sierra Nevada ei ole mikään pikku kukkuloiden ryhmä, sillä sen korkein huippu on yli kolmen kilometrin korkeudessa ja se on Espanjan korkein huippu.

Kun rantailut ja luontoilut on tehty, on aika siirtyä kaupungin hulinaan. Sierra Nevadan vieressä on ihana ja historiallinen Granadan kaupunki, josta löytyy historiallisia kohteita, kuten maurien viimeinen linnake Espanjassa, ikuisesti kaunis Alhambra. Ihan on mun mielenmukaista. Olen käynyt Alhambrassa, mutta sillä kertaa muuhun kaupunkiin tutustuminen jäi ohueksi. Mutta nyt lomalla tämäkin voidaan korjata!

Alhambra, Granada, Andalucía, Espanja, maurilainen arkkitehtuuri, historia, vuoristo,

Suunnittelen aina lomia innolla, otan selvää ja tutkin mielenkiintoisia kohteita ja tekemistä, joten pienoiset listat kyllä muodostuvat.. Lasten lomalistalla uimisen lisäksi on churrot, nuo Espanjan ihanat munkkipötkylät. Ja kuopusti haluaa nähdä palmuja. Mun lomalistalla on auringon lisäksi historialliset kohteet, kuten Granadan Alhambra ja pienet vuoristokylät ja yhdestä pienestä kylästä löytyvä suklaatehdas.. Ja tietysti espanjalainen ruoka.

Mutta tärkeintä on aurinko. Sol. Sí!

Pieni markkinointitietoisku: itse käytän hyvin usein majoitusten etsimiseen Booking.com -palvelua, joskus toki varaan suoraankin majoituksia. Olen tykännyt palvelusta, se on hyvin kattava tarjonnaltaan ja helppo sekä erittäin turvallinen käyttää, joten siksi jaan tämän ”Suosittele kaverille” -linkin. Tästä linkistä saat 10% alennuksen varauksesta ja minä saan 20 euron palkkion.

23 thoughts on “Varmasti aurinkoa!

Add yours

 1. Espanjasta mulla on tuoreita hyviä kokemuksia Gironasta ja sen lähiseuduista sekä Calellasta Barcelonan kupeesta. Jotenkin jäänyt fiilis, että siellä maassa monipuolisen loman pystyy rakentamaan pienelle alueelle suht’ vaivattomasti, ja tosiaan sitä aurinkoa on ”helposti” tarjolla (ehkä :D). Marbellassa ollessamme oli tarkoitus yhdistää siihen Malaga, mutta se jäi tällä kertaa. Mukavaa suunnittelua ja itse reissuakin sitten, kun aika on 🙂

 2. Olen pitkään ajatellut, että kesällä ei hirveästi kannata matkustaa, vaan nauttia kesästä. Nykyään kesät on olleet kyllä sen verran kylmiä ja sateisia, että siinä vaiheessa kun haluaisi bookata matkan lämpimään, on jo auttamattomasti myöhässä. Lennot tuntuvat olevan kalliita, eikä halvoista pakettimatkoistakaan kannata haaveilla. Päädyin itsekin varmaan loppukesälle matkan.

  1. Jep, viime kesä oli kamala. Mun kuopusti valitteli että kävi ulkona uimassa vain neljä kertaa ja niilläkin kerroilla oli KYLMÄÄ vettä. Ja lapsia ei yleensä haittaa. Joten siksi minäkin päädyin siihen että heti loman aluksi aurinkoon. Ja toisaalta, kesäkuu ei ehkä vielä Espanjassa ole niin vilkas kuukausi.
   Toivon että heinäkuu olisi meillä täällä lämmin niin saisi nauttia Suomen ihanasta kesästä. Ja ihanista kesätapahtumista 😊

 3. Itse pidin kovasti Granadasta ja Alhambra on ihan huippu, sinne tosin kannattaa varata liput ajoissa. Nerjassa lapset pitivät tippukiviluolasta. Lomastanne tulee varmasti hieno kun olet noin sydämellä paneutunut suunnitteluun.

  1. Hyvä vinkki tuo etukäteen ostettavat liput, kiitos. En tullut ajatelleeksi. Viimeksi kun kävin, oli syksy, ei ollut paljoa kävijöitä. Kesäkuussa saattaa jo ollakin.
   Uskon kyllä että lomasta tulee mukava 😊

 4. Olipas kattava kuvaus monista eri kaupungeista, tällaisia on kiva lueskella kun itsekin pohtii mihin paikkoihin sitä seuraavaksi matkustaisi! 🙂

  PS. Pääsisipä Espanjan kansallispuistoihin!!

  1. Oi, siellä on paljon kansallispuistoja, Sierra Nevadassa tosiaan paljon merkittyjä vaellusreittejä, lainasin kirjastosta opuksen, jossa on Andalucían vaellusreittejä.

 5. Suunnitteleminen on melkein puolet matkasta! Silloin voi huvitella ilman mitään rajoja, eikä tarvitse välittää hinnoista, aukioloajoista tai etäisyyksistä. MIhin noista kohteista sitten päädyttekin, takuuvarmasti aurinkoa tulee olemaan! 🙂

  1. Juuri näin! Tässäkin mulla on systeemi että kaaoksesta kohti järjestystä: paljon materiaalia ja vaihtoehtoja, joista sitten siiloutuu jäljelle ne itselle ja -tässä myös perheelle- sopivimmat jutut.

 6. Ihana Espanja! Malagassa en ole käynyt, mutta muuten Espanja on varsin tuttu. Allekirjoitan täysin nuo Mikan ylläolevat vinkit Granadaan. Alhambran puutarhat on hieno esimerkki vanhoista arabipuutarhoista.

  1. Mä niin odotan visiittiä. Ostin jopa pienen matkaoppaan, ihan vaan jotta saisin enemmän fiilistellä 😁
   Koko Andalucía on täynnä näitä maurilaisia jäänteitä mutta minunkin mielestä Alhambra on hienoin. Se on niin upea kokonaisuus. Onneksi se on jossain vaiheessa tajuttu restauroida, oli päässyt jo todella huonoon kuntoon.

 7. Oikein, lämmintä sen olla pitää. Minäkin olen lämpimän ystävä. Tosin Andalusiassa olen ollut vain talviaikaan, jolloin aurinkoa kyllä riitti, mutta sitä lämpöä ei niin kauheasti. Granada oli tuon viikon matkan ehdoton helmi. Koko kaupunki oli kiva, mutta etenkin Alhambra kerrassaan upea. Niin paljon jäi paikkoja koluamatta, että palaamme taas loppuvuodesta takaisin samoihin maisemiin.

 8. Malaga, Granada ja Alhambra ovat ihan hyviä kohteita, aurinkoa tai ei. Meillä kriteerit ovat kyllä kevyempiä, sateettomuus tapaa riittää ja itse asiassa aurinko, ainakin yhdistettynä yli 25 asteen lämpötiloihin ei enää oikein nappaa. Mutta joskus se on pakko, jos haluaa nähdä trooppisia alueita – loppuviikolla vaihdamme maisemat eteläisen Karibian saarihyppely, mutta oikeasti toivomme, ettei olisi kovin kuuma!

 9. Olet kivasti ottanut etukäteen selvää paikoista. Se on aina kiva. Ja toivottavasti saat sitä aurinkoa. Kyllä se varmaan on takuutuote jo huhtikuussa. Olemme kuulemma eläneet ennätyskylmän helmikuun täällä. Ehdin jo sanoa, että en tule enää ikinä, mutta espanjalainen ystäväni kehotti minua antamaan Andalusialle vielä mahdollisuuden. No ehkä, joo, ovathan edellisten vuosien kokemukset jo olleet lämpöisempiä. Saavuin juuri Granadaan, varmaan ehdin jotain täältä blogiinkin kirjoitella.

  1. Mukavaa oleskelua ja toivottavasti sinäkin saat vielä ihanaa lämpöä! Ihan mahtavaa jos Granadasta jotain postailet, odotan innolla!
   Mukavaa lomailua Andalucíassa, nauti!

 10. Espanja, Alhambra ja churrot kuulostaa näillä kevään kylmillä keleillä ihan parhaalta. Meillä on kesäksi suunnitteilla Islannin reissu. Nyt kyllä hiukan pohdin, pitäisikö olla muutakin. Vaikka Barcelonan pidennetty viikonloppu. Espanja kun on jäänyt pahasti paitsioon.

  1. Espanjassa on niiin paljon mielenkiintoisia paikkoja. Pohjoisessa en ole ikinä käynyt, Andalucía ja Madrid on tuttua. Tai no, turistina Madridissa olen ollut, mutta vähän aikaa asunut Torremolinoksessa ja opiskellut Malagassa, joten se alue on tutumpaa ja tykkään kovasti. Mutta se Bilbaonkin alue olisi tosi kiva käydä katsomassa. Ja paljon muuta.

 11. Espanja on varmasti lasten mieleen 🙂 lomien suunnittelu on välillä melkeinpä yhtä hauskaa kun itse lomailu ja se tunne kun vaihtoehdot ovat avoinna lämmittää mieltä!

 12. Kuulostaa mainiolta suunnitelmalta! Tykkäsin Malagasta paljon, mutta Granada vei suorastaan sydämen. Alhambra on upea, mutta kannattaa ehdottomasti vaellella myös Albayzinin maurilaiskaupunginosan kujilla ja fiilistellä kaupunkia muutenkin.

  Olen niin samaa mieltä tuosta, että lasten kanssa majoituksen sijainti on entistäkin oleellisempaa. Turhat siirtymät eivät houkuttele, kun elämä lasten kanssa on aina yhtä arvaamatonta – hyvässä ja pahassa 😀

  1. Luin jostakin että tuo Albayzinin alue on kuin mini-Marokko. Odotan innolla! Alhambrassa olen käynyt noin 20-v sitten ja se jäi mieleen erittäin kiinnostavana ja kauniina paikkana. Andalucía on täynnä maurilaista ja jopa roomalaistahistoriaa, siitä mä tykkään kovin (tyytyväistä hyrinää).

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: