Täällä koto-Suomessa on ollut tänä talvena koviakin pakkasia. Siperian henkäys on tuonut iloksemme auringon, mutta ulkona on hemmetin hyytävää. Joten -varsinkin kun koko perhe sairasti hiihtoloman- aurinkoa on ihailtu melko tavalla ikkunan läpi. Nyt kun flunssa on laantumassa, voi uloskin jo nokkansa laittaa, mutta varottava on ettei nenä palellu.

Tällä kelillä lienee melko inhimillistä pohtia tulevaa kesää ja sitä miten varmistaisi kesälomalle Lämpöä ja Aurinkoa.

Minä en jaksa enää yhtään lomaa ilman aurinkoa ja sen tuomaa lämpöä. Haluan, että pääsemme koko perhe nauttimaan lämmöstä ja ihan vain rentoutumaan rannalla tai vaikka uima-altaalla. Mutta en kuitenkaan halua kokea tätä ihan muovisessa ympäristössä eli ideaalia olisi että uima-allaskin olisi kivassa, autenttisessa ympäristössä.

Vanhastaan diggailen Espanjaa, joten se on mun Aurinko&Lämpö-listan ykköskohde Euroopassa. Toki aurinkoa löytyisi Kroatiasta, Italiasta, Maltalta tai vaikka Kreikasta, mutta myös lapset ovat hyvin kiinnostuneita Espanjasta ja erityisesti kuopusti tykkää opiskella espanjan sanoja, joten mielelläni kyllä vien perheeni Espanjan lämpöön.

Edullisia lentoja saa Barcelonaan, mutta hieman mietityttää alueen tilanne ja siellä myös kytevä turistivihamielisyys, lisäksi Barcelonassa majoitukset ovat melko hintavia.

Toisaalta Andalucían alue on minulle tuttu ja pidän siitä, joten siksi valitsen Aurinko&Lämpö-loman lentokohteeksi Málagan.

Málaga on kaupunkina hyvin monipuolinen. Se sijaitsee meren rannalla ja siellä paistaa aina aurinko. Tai ainakin se tuntui siltä kun asuin alueella ja opiskelin kaupungissa espanjaa syksyllä 1998 ja keväällä 1999. Kaupungissa on luonnetta, historiaa ja silti luonto on lähellä. Se ei myöskään ole turismin pahimmin sotkemia alueita. Tai ei ainakaan silloin 90-luvun lopussa ollut.

En osaa sanoa miten laaja Málaga oikeasti on, mutta vanhankaupunki, se varsinainen keskusta, on melko kompakti ja aika nopeasti haltuunotettavissa, joten siellä on helppoa liikkua aivan vain jalan.

Málaga, Andalucía, Espanja, Picasso, historia, Aurinkorannikko

Málaga on hyvä kohde, jos haluaa tehdä lomalla muutakin kuin vain maata lämmössä. Muutaman päivän uima-allas tai rantalöhöilyn jälkeen ainakin minä haluan tehdä ja nähdä jotain.

Tähän tarkoitukseen Málagasta löytyy mm. Picasson syntymäkoti, Museo Carmen Thyssen (klassista maalaustaidetta), vielä noin kuukauden ajan löytyy Auto- ja muotimuseo (jännä yhdistelmä!) ja vanha linnoitus Alcazaba, jonka historia yltää roomalaiselle ajalle. Uudehko tulokas on Pompidou keskus Málaga (juu, Pariisin keskuksen serkku tai lapsi), jossa on näytteillä nykytaidetta. Pompidou Málaga on ns. pop-up museo. Ilmeisesti sitä ei olla tarkoitettu ikuiseksi järjestelyksi. Aika hauska idea kuitenkin. Uusin tulokas taidekentässä on venäläisen taiteen museo, joka on siis Pietarin museon Espanjan haaraosasto (oho). Joka tapauksessa Málagan taidekenttä on laaja ja tarjolla on laadukkaita taide-elämyksiä, joiden avulla kaupunki haluaakin profiloitua ja houkutella turisteja.

Málaga on hyvä kohde myös silloin, jos haluaa retkeillä muualla rannikon tuntumassa tai mennä vaikka vuorille.

Kun rannikkoa kulkee Málagasta itään päin joitakin kymmeniä kilometrejä vastaan tulee Nerja. Nerja on alunperin syntynyt kalastajayhteisön ympärille ja se tarjoaakin kävijälle merta ja rantaa.

Nerja, Espanja, aurinkorannikko, Costa del Sol, Andalucía

Nerja on paljon pienempi kaupunki kuin läheinen Málaga.

No, mitä Nerja tarjoaa?

Ensimmäisenä Nerjasta tulee mieleen tietysti ranta, ja kaupungissa onkin useampi ihana (hiekka)ranta. Tunnetuin kaupungin rannoista on Playa de Burriana. Rannalla on hiekan lisäksi palveluita, joten sillä voi hyvin viettää koko päivän. Aivan erilainen ranta on Playa de Maro, salaperäinen luolaranta muutaman kilometrin päässä Nerjan keskustasta. Rantaa pidetään yhtenä maan parhaista. Nerjan tunnetuimman turistikohteen, Euroopan parvekkeen vieressä on pieni keskustaranta Playa El Salón. Piskuinen ranta on usein täynnä espanjalaisia turisteja. Euroopan parvekkeen vieressä sijaitsee myös Nerjan ikoninen ranta Playa de Calahonda. Joten jo aivan pienellä alueella on useampi ranta, joista valita.

Koska haluan rantalomaa sanan varsinaisessa merkityksessä, haluan hotellin jostain aivan läheltä rantaa, eri hintaisia majoituksia on tarjolla runsaasti, mutta koska Nerja on suosittu kohde, hotellit varataan hyvissä ajoin, joten aioin itsekin tehdä loman yöpymisvaraukset pikaisesti. (Edit.huom, majoitukset varattu Booking.com:in kautta)

Lasten kanssa majoittuessa mietin aina mitä aiotaan tehdä ja majoitus sen mukaisesti. Turha käyttää aikaa päivittäisiin siirtymiin.

Lisäksi Nerjan kaupungista tiedetään tippukiviluolat. Jos aurinkolomalla on kovin kuuma tippukiviluolaan on kiva mennä viilentymään.

Mutta vaikka todella haluan aurinkoa ja rentoa meininkiä niin rannalla ei jaksa olla päivätolkulla, joten lähellä oleva vuoristo tuo hyvää vaihtelua.

Olen jo tutkinut mitä pieniä kyliä Sierra Nevadassa on ja mitä hauskoja nähtävyyksiä läheltä löytyy.

Valkokattoiset ja seinäiset talot ja hohtavat kylät (kuten Pitres, Pampaneira, Bubíon) ovat kyllä mahtavia vierailukohteita, jotain ihan muuta kuin meidän kotoiset talot ja kylät. Osa vuoriston kylistä on täysin turismin valtaamia, mutta joukossa on myös vielä autenttisia kyliä, joista löytyy arkista, espanjalaista elämää, pieniä ravintoloita, lihakauppoja (jamon, jamon) ja ainakin yksi upea puutarha (Jardin de la Alpujarra) ja suklaatehdas (naaamm).

Niin ja Sierra Nevadassa sijaitsee yksi Espanjan suurista kansallispuistoista, alueella voi mm. patikoida merkittyjä reittejä pitkin ja nauttia monenlaisesta luonnosta; aivan karusta vuoristosta ja rehevämmästä laaksomaisesta. Sierra Nevada ei ole mikään pikku kukkuloiden ryhmä, sillä sen korkein huippu on yli kolmen kilometrin korkeudessa ja se on Espanjan korkein huippu.

Kun rantailut ja luontoilut on tehty, on aika siirtyä kaupungin hulinaan. Sierra Nevadan vieressä on ihana ja historiallinen Granadan kaupunki, josta löytyy historiallisia kohteita, kuten maurien viimeinen linnake Espanjassa, ikuisesti kaunis Alhambra. Ihan on mun mielenmukaista. Olen käynyt Alhambrassa, mutta sillä kertaa muuhun kaupunkiin tutustuminen jäi ohueksi. Mutta nyt lomalla tämäkin voidaan korjata!

Alhambra, Granada, Andalucía, Espanja, maurilainen arkkitehtuuri, historia, vuoristo,

Suunnittelen aina lomia innolla, otan selvää ja tutkin mielenkiintoisia kohteita ja tekemistä, joten pienoiset listat kyllä muodostuvat.. Lasten lomalistalla uimisen lisäksi on churrot, nuo Espanjan ihanat munkkipötkylät. Ja kuopusti haluaa nähdä palmuja. Mun lomalistalla on auringon lisäksi historialliset kohteet, kuten Granadan Alhambra ja pienet vuoristokylät ja yhdestä pienestä kylästä löytyvä suklaatehdas.. Ja tietysti espanjalainen ruoka.

Mutta tärkeintä on aurinko. Sol. Sí!

Pieni markkinointitietoisku: itse käytän hyvin usein majoitusten etsimiseen Booking.com -palvelua, joskus toki varaan suoraankin majoituksia. Olen tykännyt palvelusta, se on hyvin kattava tarjonnaltaan ja helppo sekä erittäin turvallinen käyttää, joten siksi jaan tämän ”Suosittele kaverille” -linkin. Tästä linkistä saat 10% alennuksen varauksesta ja minä saan 20 euron palkkion.

Mainokset