Lintu vai kala, Ateneum esittää

Rakastan Ateneumia. Siellä on tasaisin väliajoin mielenkiintoisia näyttelyitä. Viime vuotta leimasi Suomi 100 ja tämä visitoimani von Wright -näyttely on vielä osa juhlavuotta esitellen Suomen kuvataiteen aarteita reilun sadan vuoden takaa.

Tällä kertaa menin Atskiin lasteni kanssa. Näistä äiti-lapsi retkistä, jotka kohdistuvat museoihin, minä taidan olla enemmän innoissani, mutta minulle se suotakoon.

Haluan tuoda lapsilleni muitakin virikkeitä kuin sen mitä YouTube heille suo.

En tiennyt ihan tarkkaan mitä odottaa, no, lintuja kyllä, mutta että kolmelta veljekseltä?

Me kaikki -ainakin me keski-ikäiset- tunnemme Taistelevat Metsot maalauksen. Mutta von Wright -näyttely esittää paljon muutakin.

IMG_7244, von Wright, metsot, Ateneum, suomalainen taide, klassikko
Ferdinand von Wright, Taistelevat metsot

Von Wright -näyttely esittelee kolmen lahjakkaan veljeksen tuotantoa, joka koostuu maalauksista, jotka esittävät palasia meidän historiastamme. Veljekset Magnus, Wilhelm ja Ferdinand maalasivat ja vaikuttivat lähes koko 1800-luvun ajan ja Ferdinand vielä 1900-luvun alussakin.

Monet taulut esittävät maaseutua veljesten kotiseudulta Maalahdelta tai muualta Suomesta sekä muita kartanoja hyvin kauniisti ja idyllisesti. Tauluista huokuu mennyt aika ja elämäntapa.

Vielä useammat teokset esittävät lintuja (ja muita eläimiä) hyvin tarkasti, jopa tieteellisen tarkasti.

Veljesten töitä on käytetty kuvituksena tieteellisissa julkaisuissa ja oppimateriaalina aikana jolloin valokuva ei vielä ollut vaihtoehto. Edelleen kuvat ovat siinäkin mielessä ihan kuranttia tavaraa.

Lasten kanssa näyttelyä kiertäessä on aina haaste saada lapset pysähtymään teosten äärelle. Monesti -ainakin minun- lapsilla on kova vauhti ja ajatuksena kulkea nopeasti paikka läpi, ehkä kohti mielenkiintoisempia seikkailuja..

Ateneum on tehnyt tähän näyttelyyn lapsille ja miksei aikuisillekin Bongauskartan, jonka avulla voi bongata tietyt taulut ja tutustua niihin tarkemmin pienten tietotaulujen avulla.

IMG_7199, von Wright, hanhet, Ateneum, Helsinki
Hanhiperhe, Ferdinand von Wright

IMG_7200

Esikoiseni bongasi tunnollisesti kaikki listan taulut. Lista oli hyvä myös, koska se oli konkreettinen merkki siitä miten pitkä näyttely on: kun listan kaikki teokset on löydetty, on myös näyttely päätöksessä. Näyttely oli rakennettu kolmannen kerroksen saleihin ja se käsittää yli 300 teosta.

Itseäni viehätti erityisesti ihanat tilhimaalaukset, toki muutkin linnut näyttäytyivät kiinnostavina ja elävinä.

Osassa tauluissa näkyi kamppailu elämästä ja kuolemasta, elämän tarina. Yhdeksi lempitauluikseni nousi tämä Ferdinand von Wrightin teos Kettu ja hanhi (1852), jossa esitetään ketun ja hanhen vaarallinen piirileikki.

IMG_7220, von Wright, Helsinki, Ateneum

Julmaa kauneutta on myös tässä Ferdinand von Wrightin työssä, jossa huuhkaja on juuri iskenyt kyntensä jänikseen (teos on vuodelta 1860). Huuhkajan sulat näyttävät sileiltä ja pehmeiltä ja jäniksen turkki näyttää pörröiseltä, voin tuntea ne kädelläni.

Von Wright, Ateneum, Helsinki

Ferdinandin ura oli veljeksistä pisin. Hän oli nuorin veljes ja eli 84-vuotiaaksi ollen vanhoilla päivillään nuorten taiteilijoiden kunnioittama vanha mestari.

Erilaista tuotantoa edusti mm. tämä Magnus von Wrightin teos 1860-luvun Helsingistä. Suurkirkko hohtaa uutuuttaan taustalla ja etualalla on Liljenstrandin talo.

Näytillä oli useita 1860-luvun Helsinkiä kuvaavaa teosta ja niistä voi aistia vahvasti menneen ajan. Magnus kuvasi mielellään muuttuvaa Helsinkiä, oliko hän aikansa dokumentaristi? Ainakin hän Suomen Taideyhdistyksen asiantuntijana vaikutti Ateneumin kokoelmien syntyyn.

IMG_7238, von Wright, Helsinki, Ateneum, öljymaalaus

Alaspäin palatessamme kysyin, josko lapset haluavat katsoa vielä uuden kerran Ankallisgallerian teokset, mutteivat tällä kertaa halunneet.

Olenkin oppinut, että lasten kanssa liikkuessa kannattaa ottaa yksi asia joka tehdään eikä pakata päivään liikaa juttuja.

Ankallisgallerian teokset ovat esillä rinnan siihen innoittaneen teoksen kanssa, paitsi nyt tämä missä Aku ja Hannu taistelevat väsähtäneen Iineksen huomiosta. Tämä alkuperäinen kun on esillä kolmannessa kerroksessa.

Von Wright -näyttely jatkaa Ateneumista maakuntakierrokselle ja se on hienoa, koska tämä-kin taide on meidän kaikkien omaisuutta ja osa suomalaista historiaa. Vuoden 2018 aikana näyttely nähdään Kuopiossa ja Vaasassa.

Voin suositella näyttelyä kaikille klassisen maalaustaiteen tai eläinten ystäville, ja tämä on kiva näyttely koko perheelle, joten ei kun vaan töppöstä toisen eteen ja Ateneumiin.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: