Prahassa jouluhulinoissa ja kirkkojen meressä

Praha ottaa joulusta kaiken irti. Koko kaupunki on koristeltu ja jokaisella pikku aukiolla, isoimmista toreista puhumattakaan löytyy joulukojuja, joulukuusia ja ihania valoja. Myynnissä on ruokaa, juomaa sekä matkamuistoja ja käsitöitä. Torien päällä leijuu savun ja ruuan tuoksu.

Tärkeintä kuitenkin tuntuu olevan yhdessä juttelu ja kuuman viinin naukkailu.

Jokaiselta torilta löytyy herkullisia savupiippuleivonnaisia (trdelník), perunalastuja, makkaraa ja vartaita. Useissa paikoissa löytyy myös vartaassa grillattua porsasta. Herkkupuolelta on edustettuna myös paahdetutmantelit ja kastanjat. Joten kaiken paistamisen ja grillaamisen yhteinen nimittäjä on savu ja tuoksut.

Trdelník-leivonnaiset ovat vähän kuin jättimäisä tikkumunkkeja, joiden sisus on siis ontto (kuten savupiippu) ja sen sisälle sivellään suklaata (kuten nokea) ja sen syöminen siististi on mahdotonta. Joulutoreilla tötterön täytevaihtoehdot ovat niukemmat, mutta muuten ympäri kaupunkia joka kadunkulmassa olevista myyntikojuista saa tötteröitä jos jonkinlaisella täytteellä. Maistelimme perinteistä suklaatötteröä sekä jäätelöllä täytettyä tötteröä. Itse tykkäsin ihan tästä perinteisestä suklaalla valellusta tötteröstä, nammm..

Maistelin Prahan linnan joulutorilla kuumaa viiniä ja se on todellakin kuumaa viiniä, ei niinkuin meidän makea glögi. Taitaa kuitenkin olla niin että jokaisella myyjällä on vähän omanlainen kuuma viini myynnissä.

Joulutorien ykkönen taitaa olla Vanhankaupungin (Staré Mesto) torin joulutori. Kojuja on melko paljon, tori ja sen ympäristö on koristeltu valoin ja torilla on valtava joulukuusi. Toria ympäröivät kauniit, vanhat talot sekä upeat kirkot ja tietysti torin laidalta löytyy Raatihuone ja se kuuluisa kello.

Staré Mesto, vanhakaupunki, Praha, joulutori, Eurooppa, kaupunkiloma, jouluvalot, joulukuusi

Týnin Marian kirkko, vanhakaupunki, Staré Mesto, Praha, joulutori, Eurooppa, jouluvalot
Tynin Mariankirkko on kauniisti valaistu ja loistaa satumaisesti tummaa taivasta vasten

Joulukojujen ja ihanien talojen takaa pilkottaa Týnin Mariankirkko. Kirkko on toiminut 1300-luvulta saakka. Sen sisäänkäynti on piilossa, kirkkoon kuljetaan edessä olevan talon läpi. Periaatteessa kirkko on avoinna päivittäin, mutta ainakaan nyt joulukuussa se näytti olevan suljettuna sunnuntaisin ja maanantaisin. Messun ajankohtia en löytänyt. Monissa paikoissa ei edelleenkään ole infotietoa muulla kuin tsekin kielellä.

Kirkon korkeat tornit ovat upeat goottilaiset kaunistukset vasten Prahan taivasta ja se onkin yksi Prahan kuvatuimmista kohteista. Kirkon tornit tuovat mieleen Disneyn prinsessojen linnojen tornit, mistä lie Disneyn piirtäjät hakeneet innoitusta?

Týnin Marian kirkko, joulutori, vanhakaupunki, Staré mesto, Praha, jouluvalot, kaupunkiloma, Eurooppa, Disney

Týnin Mariankirkko oli protestanttilaisten hussilaisten The Kirkko ennen kuin katoliset omivat sen. Kirkon tornien välissä kimaltava Marian patsas korvasi hussilaisten symbolin, kultaisen ehtoollismaljan.

Vanhakaupunki, Staré mesto, Praha, joulutori, kirkot, kaupunkiloma, Pyhän Nikolauksen kirkko

Vanhankaupungin torin toisella laidalla on Pyhän Nikolauksen kirkko sekä pieni puisto, joka on nyt joulun alla kauniisti valaistu. Tunnelma illalla puiden alla on sadunhohtoinen.

Lasten kanssa, jouluvalot, puistot, joulutorit, Praha

Pyhän Nikolauksen kirkko on hussilaisen liikkeen kirkko ja siellä pidetään messu joka sunnuntai sekä keskiviikkoisin. Kirkko on myös yksi Prahan upeista konserttipaikoista ja siellä pidetään usein klassisenmusiikinkonsertteja.

Kirkko ei ulkoa päin ole yhtä vaikuttava kuin suuret katedraalit tai vaikka viereinen Tynin Mariankirkko, mutta sisältä se on erittäin vaikuttava upeinen koristeineen. Alunperin kirkko rakennettiin muiden talojen väliin eikä sen ajateltu näkyvän kauas, joten sen ulkoasua ei suunniteltu ”vaikuttamaan”. Nyt sen viereltä on purettu taloja, joten sillä on enemmän tilaa.

Pyhän Nikolauksen kirkko, vanhakaupunki, Staré mesto, Praha, kaupunkiloma, joulutori, jouluvalot

Klementium, jouluvalot, joulu, Praha, Eurooppa
Klementiumin sisäpihallakin oli yksinäinen joulupuu

Joulutorit, Prahan linna, St.Vituksen katedraali, joulu, nähtävyys, Praha, Eurooppa, lasten kanssa

Prahan linna, joulutori, joulu, St.Vituksen katedraali, nähtävyys, turistirysä, turistit, Eurooppa, kaupunkiloma, lasten kanssa

Prahan linna, joulutori, joulu, jouluvalot, Praha, Eurooppa, lasten kanssa, kaupunkiloma, talvi

Prahan linnan alueella on tietysti myös joulutori. Torilla on myynnissä ruokaa, juomaa ja jonkin verran käsitöitä ja matkamuistoja. Tori asettuu Pyhän Vituksen katedraalin ja  Pyhän Yrjän basilikan väliin.

Pyhän Yrjän basilika on ulos päin melko vaatimaatoman näköinen rakennus (yllä olevassa kuvassa taustalla), mutta se on helmi Prahan kirkkojen joukossa. Barokkinen ulkoasu kätkee alleen -vai taakseen- romaanisen tyylin kirkon vuodelta 920, melkein sieltä Prahan kaupungin perustamisen paikkeilta saakka.

Torin toisella laidalla seisova Pyhän Vituksen katedraali on kaupungin tunnetuin kirkko.

Katedraalin uusgoottitornit ulottuvat melkein taivaaseen saakka.

Katedraali on siksikin poikkeuksellinen, että sitä on rakennettu yli 600 vuoden aikana, viimeiset työt tehtiin 1900-luvun alkupuolella. Viimeisiin lasimaalaukseen on päässyt pukumiehiä, mutta viime hetkien töistä taiteelliesesti ehkä huomionarvoisempaa on Tsekin oman suuren pojan Alfons Muchan ikkunamaalaus. Itse en valitettavasti päässyt kirkkoon ihailemaan Muchan maalausta, mutta Mucha-museon dokumentissa näin siitä vilauksen.

Olimme Prahassa joulukuun alussa ja Pyhän Vituksen Katedraali oli poikkeuksellisesti kiinni perjantaina 1.12., se olisi ollut myöhemmin iltapäivällä auki pari tuntia, mutta sinne oli melkoisen mahtava jono. Muutenkin melko moni turistinähtävyys oli joko remontissa tai poikkeuksellisesti kiinni. Katedraalin kotisivuilta löytyy upeaa virtuaalikierrosta, jonka avulla saa jonkinlaisen kuvan katedraalin sisätiloista ja poikkeuksellisesti, sivuilta löytyy tietoa myös englannin kielellä.

Joulun alla Prahan kirkoissa on tavallista enemmän konsertteja. Useat upeat kirkot toimivat myös edelleen jumalanpalvelupaikkoina.

Kaupungissa oli joulutorien innoittamana valtava määrä turisteja. En usko että kesälläkään voi kovin paljoa enemmän olla väkeä.

Jos et pidä tungoksesta, ei Prahan joulutorit ole sinua varten.

Itseäni tungos hieman ahdisti, mutta kaupunki on todella upea ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Jos palaan Prahaan niin tulen joko aiemmin syksyllä, syyskuun loppupuolella tai keväällä maalis-huhtikussa.

Seuraavassa postauksessa muutama sananen kahvittelusta, ruokailusta ja majoituksesta sekä toinen postaus vielä lasten kanssa matkailusta.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: