Muumien tassun jäljillä, TOP 3 Muumi-paikkaa Suomessa

Tämä on puhdas fanipostaus. Rakastan muumeja, olen aina rakastanut, vaikkakin lasten myötä rakkaus joutui koville.. Fanitan Tovea ja

toivoisin että voisin sukeltaa muumien maailmaan vähäksi aikaa seikkailemaan.

Onneksi Suomi on muumine fanittamiseen ihan ykkösmaa. Meillä on täällä useita kohteita jossa voi fiilistellä muumien tassujen jäljillä ja livahtaa hetkeksi muumien jännittävään maailmaan, kiitos Tove!

Naantalin Muumimaailma

Ehdoton muumien ystävien ykköspaikka.

Muumimaailmassa jokainen pääsee halaamaan muumeja -ja se on ihan parasta-.

Lisäksi pääsee näkemään Muumitalon ja vaikkapa kulkemaan Nuuskamuikkusen jalanjäljissä tämän tenttaleiriin. Puhumattamaan Haisulin, Nipsun ja Pikku Myyn tapaamisesta. Ja uimakoppikin on paikoillaan meren rannalla. Ja olen nähnyt Drontinkin.

Muumimaailma, muumit, Muumipappa, Muumimamma
Kuva on Muumien virallisilta nettisivuilta

Erään perhevisiittimme huippuhetki kuopustille oli Nipsun hännänveto..

Kaikki Muumimaailmassa käyneet tietävät etteivät muumit puhu, mutta se ei haittaa yhtään. Muumikirjoissa on monenlaista viisautta ja filosofista ruokaa meille kaikille, mutta Muumimaailman muumit ovat puhtaasti halattavia, lämpimiä, iloisia, jotenkin lohduttavia.

Muumit, Muumimaailma, Hemuli, kasvitutkija
Kaikki ihanat Muumimaailmakuvat ovat jossain muualla kuin nyt saatavilla.. joten pieni tunnelmakuva meidän omasta Muumitalosta

Parasta heti muumien halailun jälkeen on Muumimaailman ihana luonnollisuus. Maassa ei ole mitään muovista tai pakotettua. Muumien talot ja tarinoiden miljööt on rakennettu kivasti luonnon kauniille saarelle. Läsnä on monet muumikkaat elementit, kuten meri, ruusut ja kauniit kalliot.

Kuva on Muumien virallisilta nettisivuilta

Muumimaailma ja muumit menevät syksyn tullen talviunille, talvella muumit heräävät siinä hiihtoloman paikkeilla vähäksi aikaa talven riemuihin. Lopullisesti talviunilta muumit heräävät kesäkuun alussa.

Vuonna 2018 Muumimaailma on avoinna 9.6.- 26.8. Liput ovat 29 euroa

Tampereen Muumimuseo

Kesällä 2017 avautui maailman ensimmäinen Muumimuseo Tampere-talossa.

Museon näyttely on kertakaikkiaan upea. Se esittelee 38 kuvaelmaa kirjoista tutustuista tilanteista ja lisäksi kymmenittäin alkuperäisiä kuvituskuvia. Teokset ovat osa Tove Janssonin ja hänen puolisonsa Tuulikki Pietilän lahjoitus Tampereen taidemuseolle.

Muumimuseo, Tampere, muumit

Tunnelma museossa on hämyinen ja hieman salaperäinen. Kävimme museossa perheen kanssa ja lasten käsrimättömyys hieman häiritsi (minua), sillä olisin voinut ihastella ja toljotella kuvaelmiaa vaikka ja kuinka.

Kuvaelmat monipuolistavat kuvaamme muumien maailmasta. Ne ovat tavallaan kuin kurkistuksia tai valokuvia tuohon satumaailmaan, jonne kirjojen avulla meistä jokainen voi matkustaa.

Suosittelen kaikille muumien ystäville. Ei ehkä aivan pienille lapsille.

Muumi, muumit, Muumimuseo, Tampere

Muumimuseo, muumit, Tampere
Tämä ihana kuva löytyy Muumimuseon lipusta ja Museon omasta muumimukista
Muumit, Muumimuseo, Taikuri, mörkö, Tampere
Kuvassa on Taikurin mystinen pantteri. Ja jäätävä mörkö.

Muumimuseossa ei saa kuvata, joten visiitistämme ei valitettavasti ole juurikaan kuvia vaikka haluaisin näyttää erityisesti tunnelmallisia kuvaelmia.

Muumimuseo, muumit, Tampere
Kuva: Kirsi Taivainen, julkaistu Keskisuomalaisessa

Avoinna ti-pe, 9-19, la-su 11-18, liput 6-12 euroa, alle 3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

HAMin Tove-näyttely

Vähemän tunnettuun Toveen pääsee tutustumaan HAMin pysyvässä Tove-näyttelyssä, jossa on esillä mm. kaksi erittäin suurta öljymaalausta, joista pääsee kurkistamaan Toven elämään. Ja siellä jossain maalausten reunoilla näkyy tuttu hahmo.

Tove Jansson, muumit, HAM, Helsingin taidemuseo, taidemaalari

Teoksissa Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa (molemmat vuosilta 1947) vilkahtaa tuttu muumihahmo.

Ensimmäinen muumikirja oli julkaistu sodan aikana vuonna 1945. Muumit ja suuri tuhotulava –kirjassa seikkaili hyvin saman näköiset muumit kuin Juhlat maalla -teoksen nurkassa vilkahtava muumipeikkohamo. Teoksen värimaailmassakin on jotain samaa, vihertävää.

Tove-näyttelyn takahuoneessa voi piirtää, lukea muumi-kirjoja sekä voi tutustua aikoinaan Auroran sairaalan seinässä nähtyyn muumi-aiheiseen maalaukseen, jossa pääosassa ovat Vilijonka perheineen. Museossa voi muuten itsekin kokeilla freskon tekemistä.

Juhlat maalla, Tove Jansson, HAM, Tove-näyttely, muumit, taidemaalari
Osa teksesta Juhlat maalla
Juhlat kaupungissa, Tove Jansson, taidemaalari, muumit, HAM
Juhlat kaupungissa
Tove Jansson, muumit, HAM, omakuva, taidemaalari
Tove itse teoksessa Juhlat kaupungissa. Ja mikäs se siinä pöydällä?
Vilijonka, muumit, Muumilaakso, HAM, Auroran sairaala, Tove Jansson
Kopio iloisesta Auroran sairaalan freskosta

HAMin Tove Jansson -näyttely on siis osa museon pysyvää näyttelyä. Vaikka se on pieni niin se antaa mielenkiintoisen kurkistuksen Tove Janssonin hänelle itselleen erittäin tärkeään taidemaalaripuoleen.

Itse hän koki olevansa maalari ja jossain vaiheessa elämää hän oli hyvinkin kyllästynyt muumeihin.

Tove kuitenkin kirjoitti vuosina 1945-1977 12 muumikirjaa, kiitos niistä Tove.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: