TOP 9 Oulussa

Oulu, työmatkojeni viimeisin kohde, yllätti iloisesti. En odottanut paljoakaan, mutta yllätyin positiivisesti ja tietysti visiittini päätarkoitus oli työ, joten aikaa ei jäänyt kovin monenlaiseen tekemiseen, mutta pitäähän ihmisen vähän verrytellä työpäivien jälkeen, ja pitäähän ihmisen syödä.. Ja olin ajatellut että koska minulle jää aikaa ennen lentokoneen lähtöä niin käyn bonggaamassa uuden majakan, Marjaniemen majakan Hailuodossa.

 • Oulun vanhat puutalot ja komiat vanhat kerrostalot
  • Oulun rakennuskanta on kerroksista, siellä täällä keskustassa on säilynyt vanhoja kerrostaloja sekä mikä mukavinta, vanhoja puutaloja. 1800-luvun suuret tulipalot tuhosivat vanhan, joten rakennuskanta on pääosin 1880-luvun jälkeistä. No, tulipaloja on toki ollut senkin jälkeen, ehkä jopa tarkoituksella.. Mutta tänä päivänä vanhat talot tuskin palavat ”vahingossa”. Osaamme jo arvostaa vanhaa.
  • Oulu, olet kaunis. No, rumien talojen kohdalla on ajateltava, että se on se sisäinen kauneus, joka on tärkeintä.
IMG_6329, Oulu
Oulun Uusi Seurahuone sijaitsee torin laidalla, tyyliltään se on uusrenessanssia.

IMG_6326, Oulu

IMG_6400, Oulu

 • Kivojen hippi-hipsteri miesten pitämä Kofeiinikomppaniapuoti on torin reunan vanhoissa rantamakasiineissa. Hyllyt notkuvat teetä ja kahvia ja kahvin valinassa auttoi toinen puodin nuorista miehistä. Päädyin jostain syystä Paska kaapunni -kahviin ja toinen mukaan lähtenyt paketti oli perulaisia papuja. Kahvin lisäksi sain vinkin mukavasta kahvila-baarista, jossa voi istuskella ja nauttia juomia ja pientä purtavaa.
 • Joki
  • Oulua halkoo, yllätys yllätys, Oulujoki. Ja siellä täällä keskustassa virtaa pieniä purosia ja joen mitälie haarasia. Oulu on jokisuistoa ja siinä missä joki laskee mereen, on pieniä saaria ja rantaviiva on vaihteleva ja kaunis. Vesi on kaupungin elementti nyt ja jo muinoin, sillä Oulun nimikin viitannee saamen sanaan, joka tarkoittaa tulvivaa vettä.
  • Asuin Radisson Blue Hotellissa, joka on Oulujoen törmällä, joten työtilastani oli näköala joelle. Ja joen äärellä oli mukava haukata happea työpäivän jälkeen.

IMG_6379, Oulu

IMG_6371, Oulu

 • HupisaaretHupisaaret ovat pieneten saarien, siltojen ja purosten katkoma puisto, joka on virkistänyt Oululaisia jo yli 150 vuotta. Alueen liepeillä on kulttuuria, museoita, mm. taidemuseo, josta en saanut hyvää kuvaa ja Pohjois-Pohjanmaan museo, jossa en valitettavasti ennättänyt kierrellä kuin ihan vähän, mutta joka vaikuttaa kiinnostavalta. Museo on pelottavan näköisessä rakennuksessa (talo on 30-luvulta) Hupisaarien laidalla, mutta sisällä ei ole mitään pelottavaa. Alakerrassa oli vaihtuvanäyttely vanhoista kapioarkuista tai oikeastaan niiden maalaustaiteesta (vau) ja pysyvässä näyttelyssä Koiramäen elämää (Vau). Tänne pitää tulla uudelleen lasten kanssa. Ylemmät kerrokset jäivät vielä seuraavaan kertaan.
 • Hailuoto ja siellä kärjessä keikkuva majakka
  • Marjaniemen majakka, hiekkaranta ja punaiset pienen kalastajan mökit. Majakka on otettu käyttöön 1872, silti se näyttää hyvin freesiltä.
  • Näin lokakuussa Marjaniemen alue on vaipumassa talvihorrokseen, mutta hauska pieni Ravintola Luoto pitää vielä ovia avoinna ja tarjoaa suojaa tuulilta sekä hyvää kotiruokamaista lounasta. Ravintolan yläkerrassa on neljä hotellihuonetta, joten upeissa merimaisemissa voi yöpyä ja nautiskella rauhasta. Ravintolan ystävällinen tarjoilija kertoili että kesäsesonki alkaa suurin piirtein juhannukselta ja kestää koulujen alkuun, kuten niin monessa muussakin suomalaisessa kesäpaikassa. Harmi että turistikausi on usein niin kovin lyhyt.
  • Olin ainut turisti Marjaniemessä, majakkaan sisään olisi päässyt jos olisin tilannut esittelyn Hailuotoseurasta, mutta en tällä kertaa sitä tehnyt.
  • Marjaniemen turistikausi päättyy viimeistään lokakuisiin siikamarkkinoihin. Ensi kesäkuussa talviuni karistellaan nurkista ja Marjaniemen muutkin ravintolat ja kahvilat heräävät eloon.

IMG_6476, Hailuoto, Marjaniemi, ravintola Luoto, majakka

 • Kauppahalli
  • koska kauppahalli. Halli on yli 110 vuotta palvellut oululaisia. Ja still going strong. Rakastan kauppahalleja ja käyn niissä aina tilaisuuden tullen.

IMG_6332, kauppahalli, Oulu

 • Fine dining::Oula Kitchen & BarOulussa on useita ns. fine dining ravintola, ainakin Trip Advisoryn mukaan. Valitsin hieman ”perstuntumalla” Oula Kitchen&Barin. Yksi valintakriteeri oli menu, jonka tietenkin katsoin etukäteen netistä.
  • Paikan päällä arvoin poron ja kalan välillä ja päädyin kalaan, koska sitä tulee syötyä liian vähän. Ja ruoka ei ollut pettymys. Aluksi sain pienen shottikeiton, joka oli vispattu vaahdoksi, sen kanssa oli leipää ja voita. Pääruokana nautiskelin Mielijärven kuhaa tilli-simpukkakastikkeella. Lisäksi annoksessa oli vaahtomaista juuresjuttua, joka oli ihan maukas, mutta hankala syödä. Viinisuositus riesling toimi annoksen kanssa todella hyvin. Lisä plussaa salin kivasta sisustuksesta ja tarjoilijaneidin hyvästä asenteesta ja turistivinkeistä. Tykkäsin. Tästä kaikesta ilahtuneena voisin seuraavalla kerralla vaikkapa yöpyä Oulan hotellissa (Lapland Hotels Oulu
 •  Puistola
  • no, talo, joka on vaaleanpunainen ja pitää sisällään monenlaista laadukasta ruokaa ja juomaa on vaan ihan TOP-juttu. Talossa on Bistro, kahvila ja alakerrassa pizzeria. Testasin kahvilatuotteita, ja tykkäsin. Myöhäisillan työrupeaman jälkeen oli oikein virkistävää haukata rockyroad suklaatankoa. Ehkä ensi kerralla käyn kokeilemassa onko alakerran pizza kaupungin parasta ja ”juurevaa”?IMG_6416, pizza, pizzeria, Oulu, Bistro

IMG_6425, Ravintola Puistola, Oulu, pizzeria, pizza, herkut

 • Oululaiset
  • Kaikki matkallani kohtaamani oululaiset olivat todella mukavia. En tavannut ketään, jolla olisi ollut naama nutturalla. Asiakaspalvelussa ihmiset olivat mukavia ja kadulla pysäytämäni rouva neuvoi minut haluamaani paikkaan ystävällisesti ja täsmällisesti.
  • Kiitos Oulu! Nähdään taas!

Lisää Oulusta omassa blogissa ja Kohteena maailma -blogissa.

10 thoughts on “TOP 9 Oulussa

Add yours

 1. En ole koskaan käynyt Oulussa joten kaupungista en osaa sanoa mitään, mutta aivan mukaviltahan nuo paikat näyttää/kuulostaa mitä tässä esittelit. Tykkään kyllä tutustua myös kotimaan kohteisiin eli hyvinkin itseni joskus vielä Oulusta löydän. 🙂

  1. Kiitos Virpis. Joudun / saan jonkin verran matkustaa työn merkeissä ja haluan aina myös -edes ihan vähän- tutustua paikkaan jossa olen ja Oulussakin olisin voinut viettää pidemmänkin ajan. Ulkomaanmatkailu on mukavaa, mutta kyllä Suomikin on pullollaan vaikka mitä kiinnostavaa ja kaunista.

 2. Mukavia tunnelmia Oulusta 🙂 Itse olen kaupungissa muutaman kerran käynyt, mutten kuitenkaan koskaan ole ehtinyt tutustua siihen mitenkään kovin kattavasti. Oma lempparini on Pannukakkutalo. Hailuotoon en ole vielä kerennyt, ehkä seuraavalla kerralla!

 3. Olen asunut Oulussa parisen vuotta teininä, ja kauhulla muistelen Oulun hyisiä talvia. Kun merituuli meni kaikista vaatteista läpi ja jäädytti paikoilleen. Oulu on ehdottomasti kesäkaupunki!

  1. Niin, sulla varmasti syvempiä kokemuksia, mulla ihania työmatkailija turistin ensivaikutukset 😊 nautin kyllä kovasti. Pitää tutkia sun vinkit, kiitos!

 4. Kesäretkellä tuli käytyä näistä sentään Hailuodossa ja kauppahallissa. Ja parissa muussakin paikassa Oulussa. Oli jo aikakin nähdä kaupunki, sillä seniori-ikäiseksi olin ehtinyt (ja maailmalla nähdä 113 maata) ennen kuin kävin tämän ensimmäisen kerran kaupungissä 🙂
  http://meriharakka.net/tag/oulu/

  1. Kesällä kaikki on vielä mukavampaa, ainakin suuremmassa osassa paikkoja. Tuo Hailuoto kyllä kutsuu uudelleen kesäaikaan ja kyllä koko Oulu. Ehkä ensi kesänä lasten kanssa

 5. Minulle Paskakaapunni oli kuin pohjoinen versio Joensuusta, enkä päässyt siihen mitenkään sisälle. Tässäkin on otettu avuksi Hailuoto, koska kun Oulussa rupeaa olemaan kivaa huomaakin, että on kuntaraja ylitetty.
  Oulun rakennuskanta on rumaa ja tuo Mieleen juuri Joensuun tai vaikkapa Tampereen. Aivan kuin Joensuu Oulu on litteä. Se kyllä tekee Oulusta hyvän kaupungin fillarointiin. Oulussa on tietysti meren rantaa, mutta aivan kuin Joensuun järven ranta, sitä ei pääsääntöisesti koskaan huomaa.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d