Ähtäri, Pandojen tuleva koti

Kotimaan matkailua osa 1055. Mies ehdotti lomakohteeksi Ähtärin eläinpuistoa: ”mitä jos käydään katsomassa mihin ne Pandat tulevat?”

Meillä, kuten kai muissakin lapsiperheissä, eläimet kiinnostavat lapsia hyvinkin paljon eivätkä lapset vielä –kovin paljon- mieti eläintarhauksen eettistä puolta. Joten Ähtäriin siis.

Ähtäri on kaukana. Mutta siellä on eläinpuisto. Ja lapset tykkäävät eläimistä. Joten. Ei kai auta kuin ajella Ähtäriin

Kesälomamatkan toisena päivänä, PowerPark-visiitin jälkeen ajamme noin 1,5 tuntia Alahärmästä Ähtäriin ja leiriydymme Ähtäri Zoo Campingiin. Leirintäalue on aivan eläinpuiston vieressä, Hankajärven rannalla.

Leirintäalueelta on oma sisäänpääsy eläintarhaan, joten leirintäalueelta on kätevää vierailla eläinpuistossa.

Jo leirintäalueen vastaanotossa on selvää, että Ähtäri valmistautuu ottamaan vastaan Pandat. Ja paremmin se näkyy eläinpuistossa rakennustöinä sekä matkamuistomyymälässä. Myynnissä on valtava määrä pandapehmoja ja muuta panda-aiheista tavaraa. Ja nettisivuillakin on jo Panda-portaali.

Pandoille rakennetaan oma pandatalo ja niiden luonnonmukaisesta ulkoaitauksesta tulee yksi maailman suurimmista. Kokonaisuuden on tarkoitus valmistua marraskuussa 2017. En osaa sanoa onko pandojen tulon tarkkaa päivämäärää vielä päätetty.

Mutta takaisin tähän hetkeen.

Meidän hieman keskeltä alkanut kierros alkoi näätäeläimistä. Ulkohäkeissä ei näkyny vilaustakaan pikku pedoista, mutta onneksi talossa, jossa näemme näätäpetojen sisätarhat näkyy liikettä ja saamme katsella kun pikku kärppä nauttii lounasta. Eläin järsi lähes itsensä kokoista lihapalaa välittämättä meistä katselijoista.

Seuraavana kierroksella tuli vastaan susi. Kun tulimme niiden aitaukselle ne jolkuttelivat jonossa muutaman kerran rinkiä aivan editsemme. Hetken näytti, että sudet on opetettu poseeraamaan vierailijoille, mutta ehkä todennäköisempää selvään vireään hetkeen oli lähestyvä ruoka-aika. Seuraavana aamuna kun käymme vielä moikkaamassa susia, ne makaavat viereisessä tarhassa hyvin raukeina.

Tai neljä sutta voi olla vaikka punahilkan luona, mutta yksi silmiin osuva susi makaa raukeana kalliolla ja katselee laiskasti suuntaamme.

Melko pian susien jälkeen tulimme karhujen kallioiselle aitaukselle. Ähtärissä on useita karhuja, ja koska karhut eivät normaalisti kai elä laumoissa niin ensimmäisessä kallioaitauksessa lienee karhuperhe ja toisessa aitauksessa elää yksin uroskarhu. Voin toki olla väärässä.

Päivä oli auringon määrältä vaihteleva, mutta kun vierailimme karhujen luona aurinko paistoi lämpimästi ja karhut lekottelivat laiskoina lämpimällä kalliolla. Kukaan ei askarrellut karhujen leikkipuistossa saati uinut pikku uimalammessa.

Tulen aina hieman surulliseksi kun näen isoja petoja aidattuna. Vaikka susillakin oli mielestäni liian vähän tilaa jolkotella, niin näillä suurilla pedoilla on aivan liian vähän tilaa vaellella. Luonossa karhut kulkevat kymmeniä kilometrejä päivässä. Erityisesti urokset vaeltelevat pitkiä matkoja pitkin reviiriään, joka voi olla jopa 50 kilometriä pitkä.

Ymmärrän kyllä, että eläinpuistossa taiteillaan eläimen tilan ja näkemisen välillä. Ähtärissä olisi tilaa rakentaa isompia aitauksia esim. karhuille, mutta silloin me vierailijat näkisimme niitä harvemmin ja olisiko silloin enemmän pettyneitä kävijöitä vai osaisimmeko iloita karhujen isommista ja enemmän luonnonmukaisista ympäristöistä.

Puistossa asuu kuutisenkymmentä eläinlajia ja suurin osa on kotoperäisiä lajeja, mutta joukossa on muutamia eksoottisia lajeja kuten pikkupanda sekä lumileopardi.

Molemmat näistä lajeista olivat unessa kun niitä katselimme, aivan yhtä hyvin pikkupandan aitauksen puuhun olisi voinut riipustaa muhkean tekohännän ja olisimme olleet aivan yhtä onnellisia sen nähtyämme, siellä se pikkupanda nukkuu, oi..

Kuopusti iloitsi nähdessään ketun, joka on yksi hänen lempieläimistä. Aitauksessa oli kaksi kettua, joista toinen näytti nukkuvan sikeästi ja toinen vilisti menemään pitkin tarhaa.

IMG_5866, Ähtäri, ilves, Ähtäri zoo, Pohjanmaa

Ensimmäisellä vierailulla emme nähneet ilveksiä juuri ollenkaan, suhteellisen suuret kissat häviävät hyvin aitauksen kasvillisuuden ja pienien kivien ja kolojen pariin, mutta toisena vierailupäivänä ne olivat virkeinä.

Kaksi kissaa seurasi meitä omilta paikoiltaan ja kolmas kissaeläin kulki merkkaamassa reviiriä. Siinä se meidän edessä pissaili niin että herkkänenäinen kuopusti ”haistoi” pissan.

Ilvekset ovat todella komeita ja tunsin iloa, kun saimme tarkkailla niitä pitkän tovin.

Yksi iloisimmista seurattavista oli saukko. Saimme katsella sen uintia altaassaan ja uituaan se kiipesi näppärästi maihin ja hetken kuluttua se pulahti takaisin veteen. Saukon uinti on erittäin sulavaa ja se on täydellisesti viritetty elämään -myös- vedessä.

Eläinpuisto on rakennettu metsään ja ympäristöä on hyödynnetty hyvin. Reitti puiston ympäri on noin kolme kilometriä. Matkan varrella on taukopaikkoja, vessoja sekä pari ravintolaa. Yksi hiennoimmista taukopaikoista on pienen lammen rannalla, sinne johtaa pieni puinen polku tai pitkospuusilta ja lammen vieressä on penkit ja pöytä, jossa voisi syödä eväitä ja nauttia suo- ja lampimaisemista, mutta meidän pienet hoppuheikit eivät jaksaneet ihailla luonnon kauneutta kovinkaan kauaa vaan halusivat jatkaa matkaa kohti uusia eläimiä.

Hirviaitauksen luona on myös oikein hyvä, katettu grillaus- / nuotiopaikka, jossa voisi evästää myös huonommalla ilmalla. Huom. Eläinpuiston kahviosta voi ostaa mukaan grillimakkaraa, jos omat eväät jäivät hankkimatta.

Pääsisääntulon luona on varsinainen matkamuistomyymälä ja kahvila. Lipunmyyntipisteen jälkeen on kotieläinpiha. Piha on viehättävä ja perheen pienimmille todella sopiva paikka kirmailla ja puuhastella.

Pihalla voi mm. kokeilla puujaloilla kävelyä ja lypsämistä. Siellä on eläinten hoitonäytöksiä sekä pienet voivat ratsastaa poneilla. Pihalla on myös upea pohjalaistalo, jossa on kahvila.

Koko eläinpuisto on sympaattinen ja sopiva perhekohde. Erityisesti se sopii leikki-ikäisille ja pienille koululaisille perheineen. Perheen isommat ehkä nauttisivat viereisen Flowparkin riennoista.

Majoituimme siis Ähtäri Zoo Camping-alueelle. Neljän tähden leirintäalue tarjoaa eri tasoista majoitusta aina telttapaikasta ympärivuotisiin huvilamökkeihin.

Varasin meille kuuden hengen huvilamökin, Luoman Hirvimökin, joka oli mukava ja tasokas. Toimme omat liinavaatteet, mutta loppusiivous sisältyi vuokraan.

-Pienenä miinuksena oli terassin epäsiisteys, makuuhuoneen pieni koko, rumat sänkypeitot sekä se että vessa ja kylppäri ovat samassa tilassa.

-Plussaa oli mahtava järvimaisema ja tietysti mökin yleinen siisteys ja komeus, parven tilavuus sekä parveke, joka toimi lasten salahuoneena koko vierailun ajan. Mökissä oli myös sauna, jota emme käyttäneet. Parvella on portti rappuihin.

Minulla ei ole paljoa kokemusta leirintäalueista näin aikuis iällä, joitakin yöpymisiä olen tehnyt ja alueiden taso on vaihdellut suuresti. Joten kokonaisuudessaan olin yllättynyt leirintäalueen siisteydestä. Yleisistä pesutiloista ei nyt ole kokemusta kun mökissämme oli kylpuhuone ja sauna.

Leirintäalueella ei myöskään ollut mitään häiritsevää meteliä tai toimintaa. Meidän mökki, Hirvimökki numero 9, oli järven rannassa ja tie kulki mökin takapuolella, joten ohitsemme ei myöskään ollut läpikulku- tai muutakaan liikennettä.

IMG_5810 (1), nallepolku, Ähtäri, leirintäalue, luonto, Ähtäri zoo

Iloinen yllätys oli Nallepolku, pieni luontopolku, joka lähti mökkimme vierestä. Lapset kulkivat siellä ja inspiroituivat niin että aloittivat oman elokuvan kuvaamisen. Aihe on Suuri Salaisuus, mutta olen iloinen että luonto inspiroi heitä.

Ilmat olivat niin huonot ettemme käyneet uimassa. Harmi, sillä uimarannalla on myös vesiliukumäki. Leirintäalueella on myös muita pieniä aktiviteetteja, kuten minigolf, lasten leikkikenttä ja polkuautoja, respasta voi vuokrata palloja. Omat lapsemme olivat jo isoja leikkikentälle tai polkuautoihin, mutta minigolfia olisimme voineet kokeilla, jos ilmat olisivat olleet suosiollisemmat.

Varasin kaksi yötä hyvissä ajoin Booking.com –sivuston kautta ja nyt kun vertasin hintoja, niin sain mökin halvemmalla Booking.com:in kautta kuin suoraan Luoman Hirvimökiltä, ainakin jos nettisivuille laitetut listahinnat pitävät paikkansa.

Neljän tähden leirintäalue Ähtäri Zoo Camping Luoman Hirvimökit, Karhunkierros 229.

Ähtärin eläinpuiston sivuilla on esitelty lähistön majoitustarjontaa ja tarjontaa toki on majataloista aivan uusiin ja upeisiin vuokrahuoneistoihin.

Summa summarum: Ähtärin eläinpuisto on kaunis ja mukava kohde lapsiperheille. Ei tietenkään sovi Sinulle, joka et tykkää katsella eläimiä vankeudessa.

Ähtäri Zoo Camping on siisti ja toimiva leirintäalue, jossa on hyvät peruspalvelut ja leirintäalueen paremmat huvilamökit, Luoman Hirvimökit, ovat laadukkaita ja hintansa väärti. Pienemmistä mökeistä ei ole nyt kokemusta, mutta nekin näyttivät olevan käytössä, lähes jokaisen mökkösen pihassa oli auto ja lapsia kirmaili siellä täällä.

Voisin tulla leirintäalueelle toistenkin jos tulisimme Ähtärin alueelle. Ehkäpä sitten kun pandat tulevat. Ja voin lämpimästi suositella mökkimajoitusta esim. lapsiperheille.

*

Pieni markkinointitietoisku: itse käytän hyvin usein majoitusten etsimiseen Booking.com -palvelua, joskus toki varaan suoraankin majoituksia. Olen tykännyt palvelusta, se on hyvin kattava ja helppo sekä erittäin turvallinen käyttää, joten siksi jaan tämän ”Suosittele kaverille” -linkin. Tästä linkistä saat 10% alennuksen varauksesta ja minä saan 20 euron palkkion.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: