TOP 3+1 kahvilaa lasten kanssa

Rakastan kahviloita, ja kahvia. TOP-kahvilassa kahvin laatu on tärkeää, mutta se ei ole tärkeintä.

Mahtavaa toki on silloin kun hyvä kahvi, hyvä leivonnaisvalikoima, ystävällinen palvelu, kiva miljöö ja Se jokin yhdistyvät. Lopputulos ei voilla muuta kuin TOP-kahvila. Lasten kanssa kulkiessa, TOP-kahviloiden vaatimukset painottuvat hieman eri tavalla kuin jos olen yksin. Ja joskus huippukahvila ei oikeastaan ole kahvila ollenkaan.

Tänä kesänä olen kokenut muutamia erityisen ihania kahvilahetkiä ihan täällä kotimaassa.

Helkatti

TOP-listalleni pääsee ilman muuta Helsingissä toimiva Helkatti. Paikka on aivan mahtava.

Kahvila on kahdeksan kissan koti, jonne ihmiset ovat tervetulleita vieraita. Oma vierailu kannattaa varmistaa varaamalla pöytä etukäteen. Paikka on todella suosittu eikä kuitenkaan ole koolla pilattu, joten extempore visiitti saattaa tyssätä tuulikaappiin. Pidemmälle ei pääse ellei henkilökunta laske sisälle, sillä tässä kahvilassa ulko-ovi on visusti lukossa ettei vahinkoja satu ihmisten tullessa sisään. Kahvila on Fredalla, joten liikenteen sekaan karkaava kissa ei ole ollenkaan hyvä juttu. Toisaalta nyt parilla visiitillä olleena, en ole kertaakaan nähnyt että kukaan kissoista olisi kovin innoissaan kyttäämässä mahdollisuutta livahtaa ulos suureen maailmaan. Kissat vaikuttavat tyytyväisiltä omaan kotiinsa, jossa kyllä riittää yhtä sun toista mukavaa tekemistä sisäkissalle. Paikka on rakennettu kissojen ehdoilla ja me kaksijalkaiset olemme vai vieraita.

Kissojen tarkkailun, rapsuttelun ja leikittämisen lisäksi Helkatti tarjoaa loistavaa kahvia (viime käynnillä Tampereen paahtimon) ja maukkaita herkkupaloja.

Kisulatte oli niin kaunis etten melkein voinut sitä juoda, mutta kun hörppäsin kerran, en olisi voinut keskenkään jättää.

Aiemmin olen maistellut lämmintäkaakaota, jota koristaa kermavaahto ja vaahtokarkit ja sen juoman lapsi valitsi tällä kertaa. Nam. Ja vau. Tarjolla on myös kylmiä juomia. Ja pöytään tuodaan vettä, tietysti kissapullossa.

Lisäksi kahvila tarjoaa suolaiseksi paloiksi täytettyjä croisantteja, sekä saaristolaisleipää mehevillä päälysillä. Myös iso kerrosleipä on saatavilla ja salaatteja. En ole maistanut päivänkeittoa, sillä olen ollut nimenomaan kahvittelemassa. Makeana herkkuna löytyy kakkusia (ja tassun jälkiä). Lista ei ole kovin laaja, mutta varmasti jokaiselle löytyy jotakin.

Kissojen päivää rytmittää ruokailut, leikki ja lepo. Iltapäivällä, virallisesti kolmelta, joskus asukkaiden ”pyynnöstä” jo aiemmin, on iltapäiväruokailun aika ja silloin jokainen katti on valppaana. Kissat tuntevat kellon -tai sitten eivät- ja odottavat jo hyvissä ajoin, joskos sitä murkinaa jo tulisi. Mistään kerjäämisestä silti tuskin on kyse…

IMG_5288, Helkatti, Kissakahvila, Helsinki, kissat, lasten kanssa, kahvila
Tuli-neiti odottaa ”jotain” keittiöstä. Kerjäämisestä tuskin on kyse..

Yksi varaus kestää 1,5 tuntia ja aika kyllä menee hujauksessa. Suosittelen kaikille kissojen ja hyvän kahvin ystäville!

Helkatti on avoinna ti-pe 11-20 ja la 11-18, varaa aika tästä. Vierailumaksu on 5€/henkilö ja lisäksi voi ostaa kahvilatuotteita.

Kahvila Piper

Suomenlinna on tuttu retkipaikka, jossa voi vierailla kesäisin ja talvisin. Olemme lasten kanssa viettäneet siellä mm. uudenvuoden päivän pokettaen.. Meidän lisäksi paikalla oli satamäärin aasialaisia turisteja.

Tänä kesänä olemme vierailleet saaressa jo kahdesti ja yksi hienoimmista paikoista kahvilalle on Piperin puisto. Puisto on vanha, nykyisessäkin asussa ollut jo lähes 150-vuotta. Puiston mäen päällä on vanha, keltainen puurakennus, jossa on kahvila Piper.

Kahvilan tarjoamat herkut ja juomat ovat tavanmukaisia, mutta se mikä tekee tästä kahvilasta TOP-kahvilan lasten kanssa, on kahvilan terassi ja näköala merelelle sekä Piperin puiston tarjoama mahdollisuus harrastaa lasteni lempipuuhaa eli Pokémon go:n pelaamista.

Terassi on melko suuri ja se sijaitsee siis näköalapaikalla, mutta silti se on suojaisa paikka istuskella.

Kahvila on avoinna kesäisin päivittäin, aukioloajat kannattaa tarkistaa mutta noin koulujen alkuun saakka joka päivä 10.30-19.00. Kahvilasta saa myös päivän keiton. Muu tarjoama tavanomaista.

Pikku puhuri

Pikku puhuri on Eläinsuojelukeskus Tuulispään oma kahvila-kioski, joka on auki vain kun tilalla on avoimet ovet. Tänä kesänä avoimet ovet ja Pikku puhuri on avoinna:
7.7. pe 17–21
14.7. pe 17–21
21.7. pe 17–21
28.7. pe 17–21
4.8. pe 17–21
11.8. pe 17–21

Pikku puhuri pääsee TOP-listalle Tuulispään toiminnan vuoksi. Sehän ei oikeastaan ole kahvila, vaan virvokekioski.

IMG_5704, Pikku Puhuri, kahvila, eläinsuojelu, TuulispääKulkiessani lasteni kanssa, yleensä kaikki muu on tärkeämpää kuin kahvi tai minkälaisessa paikassa kahvi nautitaan.

Ja tässä tapauksessa itse paikka on tärkeintä. Tuulispää on kaikelle kansalle avoinna vain harvoin.

Kesässä on ihanaa se, että voi tehdä pieniä retkiä oman mielen ja mielenkiinnon mukaan. Kuopustini rakastaa eniten tässä maailmassa eläimiä, joten esikoisen ollessa leireilemässä päätimme kuopustin kanssa matkata Somerolle Tuulispään kesän toiseen avointen ovien iltaan.

Koska tilalla on ihana pikku kioski-kahvila, ei tarvinnut ottaa mukaan eväitä. Pikku puhuri tarjoaa ”eläinystävällisiä herkkuja” eli lihapasteijoita tai kinkkuleipiä on turha listalta etsiä.

Kaikki mitään tarjotaan on kasvisruokaa. Tarjolla on mm. herkullisia smoothieita, tortilloja piiraita.

Nautin mm. mahtavaa vegaani korvapuustia.. Ja kuopusti ja minä nautimme vegaanijätskiä.

Tuulispäässä toimitaan eläinten ehdoilla ja myös avoimissa ovissa eläimiin tutustuttiin myös niiden ehdoilla.

Iltaan sisältyi kaksi eläinkierrosta. Ensimmäisellä kierroksella tapasimme ketut, tosin Unelma-kettua ei näkynyt, mutta Otto-ketun muhkea häntä vilahti aitauksessa. Otto ja Unelma ovat sinikettuja, tarhakarkureita, jotka ovat karattuaan turkistarhalta eläneen ihmisten läheisyydessä ja molempien onneksi, joku hälyytti Tuulispään apuun. Hyvä niin sillä usein liian kesyn ketun kohtalo on tulla lopetetuksi häirikkökettuna.

Seuraavaksi tapasimme talon siat. Sikalaumaan kuuluu tavallisia tuotantosikoja, villisika sekä minipossu. Lauma viettää leppoisaa elämää omassa isossa aitauksessa, jossa siat saavat tonkia ja halutessaan rypeä mudassa. Mutakylpyhän suojaa sian herkkää nahkaa auringolta ja ötököiltä. Halutessaan siat pääsevät sisälle olkiin makaamaan.

Sikojen jälkeen tapasimme Vipan ja Konstin. Emon ja vasikan, jotka niiden omistaja pelasti teuraaksi joutumiselta. Nautalauma oli joutunut vähemmälle ruokinnalle ja eläinlääkäri halusi lopettaa eläimet. Muut eläimet menivät teuraaksi mutta eläinten omistaja piilotti kantavan Vipan metsään. Ja lopulta Vippa ja vastasyntynyt Konsti saivat turvapaikan Tuulispäästä.

Vippa on hyvä emo, se suojelee raivoisasti vasikkaansa ja ne elävätkin tällä hetkellä kahdestaan, erillään muusta nautalaumasta.

Ensimmäisen kierroksen lopuksi tapasimme vuohet. Yksi vuohista karkasi aitauksesta juuri kun tulimme paikalle, kuin todistaakseen oman älykkyytensä. Lauman vuohet Aprilli ja Anselmi ovat ovelia ja puuhakkaita vuohia, jotka motivoituvat tekemään mitä vaan saadakseen ruokaa..

Ensimmäinen kierroksen päätyttyä menimme seuraavalle kierrokselle, jossa tutustuimme lampaisiin ja nautalaumaan. Nämä kaksi lajia elävät sulassa sovussa isossa aitauksessa. Molemmat lajit kuitenkin omissa ryhmissään.

Ensin tapasimme lampaat ja lammaslauman Unna, Runo ja Oliver olivat kovasti kiinnostuneita ihmisitä.

Runo ja Unna tulivat silitettäviksi ja tutkivat uteliaina mitä täällä tapahtuu, ketä nämä tyypit ovat ja saisiko jostain ruokaa?

Saman aitauksen toisessa nurkassa makoili nautalauma. Nautalaumassa on muutama erittäin ihmisystävällinen yksilö, jotka tulivat tekemään tuttavuutta ja ottamaan vastaan rapsutuksia. Samalla piti pitää silmällä ettei lauman suurin sonni, oikeasti härkä, Late lähtenyt tulemaan lähelle. Ei siksi että Late olisi vihainen, vaan koska se ei ymmärrä kokoaan ja sitä ettei ihmistä päin voi kävellä, olemme heiveröisiä nautoihin verrattuna.

Tuulispää on toiminut jo vuodesta 2012 tuotantoeläinten turvakotina. Tilalla asuu 60 eläintä, kuten hevosia, nautoja, lampaita, vuohia, sikoja, kanoja, kukkoja ja muita lintuja sekä kaksi sinikettua. Yhteistä niille on se, ettei niille ole ollut paikkaa minne mennä tai että niiden henki on ollut uhattuna. Tuulispään tilaa ylläpitää yhdistys, joten raha eläinten ylläpitoon tulee sen jäsenten taskuista. Ja vaikkei olisi jäsen, voi eläinten hyväksi lahjoittaa rahaa tai aikaansa.

Tänä kesänä Ivana Helsinki tekee kampanjayhteistyötä Tuulispään kanssa

Avoinna erillisinä avointen ovien -päivinä tai ryhmille tilauksesta.

+1

Bonuksena listalle pääsee Bengtskärin majakkakahvila. TOP-listalle majakkakahvila pääsee, sillä eihän tällaista miljöötä voi ohittaa.

Kahvila ei hurmaa erityiskahveilla tai laajoilla ja erikoisilla herkuilla. Kahvi tulee pumpputermarista ja on ihan kelvollista ja tarjolla olleet munkit olivat ihan ok, mutta

kahvilan sijainti saaristomeren laidalla, pienellä majakkasaarella yhdestä hienoimmissa majakoissamme on ohittamaton Se jokin.

Suosittelen vierailua saarelle ja toki silloin on kahvitkin hörpättävä!

Kahvila on avoinna majakan aukioloaikoina. Lisätietoja palveluista ja aikatauluista.

Kerro omat lempikahvilat lasten kanssa? Missä kannattaa poiketa ja minne kannattaa varta vasten matkustaa?

Mainos ja alennus:Käytän hotellivarauksissa Booking.com -sivustoa, tästä linkistä varaamalla hotellin saa 10. ensimmäistä varaajaa 15 euron alennuksen. 

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: