Turistina Tampereella

Kotimaan matkailua osa 1034. Tänä kesänä tehtiin kesälomareissu koko perheen voimin Tampereelle ja Ähtäriin.

Tässä postauksessa muutama sananen Tampere-päivästä.

Tampere-päivään kuului Vapriikki ja Muumimuseo. Suunnitelmissa oli että seuraavana päivänä huvitellaan Särkänniemessä, mutta kun tutkimme (lue: minä -keski-ikäinen- tutkin) huvipuiston tarjontaa huomasimme että lähes jokainen laite on HIRVEÄ. Tällä tietenkin tarkoitan kieputuksia pää alaspäin, sori Särkänniemi.

Vain pääalaspäin kieppuvia laitteita ja hurjimuksia.

Ei lapset eikä äiti oikein innostunut ajatuksesta, että kieppuisimme päät alaspäin Särkänniemen yllä. Joten aloin tutkia vaihtoehtoja. Ja löysin Powerparkin.

Mutta ennen huvipuistokokemusta muutama sananen Tampere-päivästä. Aloitimme päivän Vapriikista. Saapuessamme oli jo lounasaika, ja tunnen yleisöni, joten aloitimme Vapriikki-visiitin syömällä lounasta Vapriikin ravintolassa.

Linjastolounas oli ihan ok (kalakeittoa, salaatteja, riistakäristystä ja pottumuussia, hyviä sämpylöitä ja leipää, juomia. Jälkkäriksi lapsille jätskipuikot). Kyllä tällä lounaalla jaksaa olla turistina. Ja hintakin oli ihan normi ruokalahinta.

Vapriikki on iso museokeskus, jossa on yhdeksän vaihtuvaa näyttelyä.

Ajattelin, että isossa museokeskuksessa olisi niin paljon nähtävää, että siellä olisi pakko olla jotain meille kaikille. Lapset houkuttelin asialle myötämieliseksi Pelimuseolla… Minua sinne veti Kielletty kaupunki -näyttely, jossa esillä on upeita esineitä Kiinan keisareiden Kielletystä kaupungista. Esineiden Suomeen saanti on ihme sinänsä.

Vastaavaa hienoutta on -pysyvästi- näytteillä esim. Victoria & Albert -museossa Lontoossa, jossa kävimme lasten kanssa viime syksynä ja juuri tuohon museon Kiina-näyttelyyn me tutustuimme V&A:n seikkailureppujen kanssa, mutta siitä lisää aiemmassa postauksessa.

Vapriikin Kielletty kaupunki -näyttely on upea. Esillä on mm. keisarin valtaistuin, seremonia haarniska ja kypärä, keisarinnan upea hevoskavioinen puku, paljon koruja, taidetta ja tärkeitä esineitä aseista sinetteihin.

Näyttelyssä esillä oleva puinen valtaistuin oli sininen, se ei valitettavasti näy kuvassa. V&A -museossa esillä oleva valtaistuin on kauniin punainen. Tiedän vanhastaan, että punainen oli keisarillinen väri, siksi ihmettelin miksi tämä valtaistuin oli sininen.

Keisarinna Xiaoxiachunin muotokuvassa keisarinnalla on yllään talvella käytetty onnea tuottavin kuvioin koristeltu muodollinen hoviasu, caofu. Se noudattelee perinteistä mantsutyyliä hevosenkavioita muistuttavine hihoineen. Viereisessä kuvassa on yksityiskohta keisarinnan hoviasun koristeluista.

Vaatteet, tavat ja koko kulttuurin tehtävä oli palvella keisarin valtaa. On hienoa, että esineistöä on säästynyt maailman historian mullistuksissa ja esim. läpi mielivaltaisen Kulttuurivallankumouksen, joka tuhosi kiinalaista kulttuuria niin monella tavalla.

Meidän vierailupäivä, kuten niin moni muukin päivä tänä kesänä, oli harmaa ja sateinen, joten museossa oli muitakin kesäloman viettäjiä. Väkeä ei kuitenkaan ollut vielä liikaa, kaikkea pystyi katsomaan ihan rauhassa. Tai no, omat lapseni pomppivat sen verran että en siitä rauhasta tiedä… En esim. ennättänyt lukea kaikkia niitä tietotauluja, joita näyttelyssä oli ja joista ehkä olisi selvinnyt miksi tämä näyttelyn valtaistuin oli sininen…

Näyttely on avoinna 1.10.2017 saakka, joten ennätät vielä hyvin mennä tutustumaan, jos keisarillinen Kiina kiinnostaa.

Niin, kävimme myös Pelimuseossa, Birckala 1017 -näyttelyssä, Kivimuseossa sekä Tammerkoski ja kosken kaupunki -näyttelyssä. Niin paljon jäi katsomatta..

Muumimuseo

Toisen museovisiitinkohde oli uusi Muumimuseo ja kyllä, se oli ohjelmassa minua varten.

Rakastan muumeja ja muumikirjoja.

Olen Tove-fani. Näyttelyssä esitellään muumikirjojen alkuperäisiä kuvituskuvia kirjojen aikajärjestyksessä sekä upeita kuvaelmia kirjojen kohtauksista.

Kuvaelmien kohdalla on myös mahdollisuus kuunnella katkelmia kirjoista.

Näyttelyssä on hämyisä ja kiva tunnelma. Ja katsottavaa on paljon. Aivan pienille näyttely voi olla hieman tylsä, koska juurikaan mihinkään ei saa koskea. Ja ikävä kyllä, näyttelyssä ei saa kuvata.

Muumit, Tampere, kotimaanmatkailu, lasten kanssa, museot

Ensimmäisen muumikirjansa Småtrollen och den stora översvämningen (suom. Muumit ja suuri tuhotulva) Jansson kirjoitti talvisodan aikana. Hän puhtaaksikirjoitti ja kuvitti kirjan kuitenkin vasta 1945, jolloin se ilmestyi. Kirjassa seikkailevat muumit, Muumimamma ja Muumipeikko, ovat hyvin eri näköisiä kuin miksi ne ajan myötä Tovenkin työpöydällä muuttuivat ja hyvin erilaisia myös monille lapsille ensin tutuksi tulevista animaatiomuumeista.

Tuulikki Pietilän upeiden kuvaelmien visuaalinen ulkomuoto muistuttaa vanhaa muuminukkeanimaatiota. Taitelijapariskunta lahjoitti Tampereen museolle 41 kuvaelmaa ja kaiken kaikkiaan yli 1000 työtä. Lahjoitusten joukossa on muutakin materiaalia kuin muumitöitä. Toivotaan, että nekin työt löytävät tiensä näytteille, mutta on mahtavaa, että Tuulikki Pietilän hienot muumikuvaelmat ja Tove Janssonin muumikirjojen kuvituskuvat ovat näytteillä hienona kokonaisuutena.

Kyllä muumit yhden museon ovat ansainneet ja toivon että mahdollisimman moni löytää tiensä muumien tykö.

Muumi, Muumimuseo, moomin museum, visit Tampere, Tampere, lasten kanssa

  • Avoinna ti-pe 9-19, la-su 11-18
  • aikuiset 12 €, lapset 6 € (3-17 v.), alle 3-vuotiaat ilmaiseksi, perhelippu 30 € (2 aikuista ja 2-4 lasta). Ilmainen sisäänpääsy Museokortilla ja Aktiivipassilla.
  • Vuonna 2017 ilmaiset perjantai-iltapäivät kerran kuussa, katso tarkemmat tiedot

Hotelli-yö

Olin valinnut yöpymispaikaksi Radisson Blue Grand Hotel Tammerin, koska hotelli on perinteinen ja Hotel.comin mukaan sen aamiainen on erityisen hyvä. Ja tunnen yleisöni, kupustini toivoi kesä summer bucket -listassaan (aivan) että pääsisi kesällä Buffettiin ja ehkä tämä aamiaisbuffet voisi olla sellainen.

Radisson Blue Grand Hotel Tammer on alunperin avattu 1929, silloin tosin nimellä Grand Hotel Tammer. Hotelli oli loistelias ja sen ravintola oli upea, tuulahdus suuren maailman glamouria. Hotelli ja ravintola toivat loisteliasta kimallusta työläiskaupunkiin. 1990-luvulla ravintolasali remontointiin vanhaa arvostaen ja jossain vaiheessa hotellista tuli osa Sokos-hotellien ketjua. Kuitenkin vuodesta 2016 hotelli on kuulunut Radisson-ketjun hotelleihin.

En tiedä mitä ison ketjun omistus on hotellille tuonut, koska tämä oli ensivisiitti tähän hotelliin. Hotelli on kaiken kaikkiaan tyylikäs ja sen valittu tyyli pysyy hyvin julkisissa tiloissa sekä huoneissa. Ja kyllä, hotelliaamiainen oli erittäin hyvä.

Perheen kanssa matkustettaessa perhehuone oli pieni, se oli normaali huone, jossa oli -erittäin hyvän- parivuoteen lisäksi lisävuode lapsille. Lisävuode oli vuodesohva ja kun se oli pedattu avoimeksi niin huone tuntui todella täydeltä ja pieneltä.

Emme tietenkään matkanneet Tampereelle ollaksemme hotellista, mutta kun olimme Viking Linella risteilyllä ja meillä oli lux-hytti niin se oli suurempi kuin tämä perhehuone. Olisin jopa voinut varata sviitin, mutta Booking.com sivustolta varattaessa svittejä ei tainut olla varattavissa, suoraan hotellin sivuilta niitä voi varata. Mutta huonetiedoissa näkyy, että sviittiin voi majoittua vain kolme henkilöä. Usein sviitteissä majoitusmäärä on vain kaksi henkilöä, harmi sinänsä, koska sviiteissä on tilaa ihan mukavasti, mutta ei kai sitten mahdollisuutta lisävuoteille. Jos haluat kokeilla Bookin.com -palvelua niin klikkaa tästä, jos varaat tämä linkin kautta niin saat 15 euron alennuksen, kuten myös minä.

Jos olet matkustamassa yksin tai kaksin niin suosittelen lämpumästi GHT:ia,

jos matkaat perheen kanssa, on joku perushotellin oikea perhehuone tilavampi vaihtoehto ja ehkä myös lapselle on mukavampaa nukkua sängyssä. Ainakin kuopusti antoi palautetta, että sänky oli liian kova.. Ja esikoisen mielestä GHT:n kylpyhuone oli pelottava. Minusta se oli varsin tyylikäs, koska se oli hyvin tyyliin sopiva, moderni mutta vanhaa kunnioittava. Aion palata hotelliin joko työmatkalla tai puolison kanssa deittimatkalla.

Kävimme iltakävelyllä lähellä sijaitsevassa kahvila Runossa (ihana pikku kahvila). Kahvila on sisutettu vanhoilla huonekaluilla ja esillä on taidetta. Tarjolla oli paljon herkkuja, mutta koska olen pullan ystävä, nautin lattea ja pullaa. Lapset söivät herkullista sorbettia.

Kahvittelu&herkuttelun jälkeen kävelimme pienen lenkin vanhojen talojen katuja ja ihailimme kaunista Tamperetta. Reitin varrella oli mm. Tampereen tuomiokirkko (vau), jonka lähempi tutkiminen jää seuraavalle matkalle. Bongasin myös Ritvan Kala-kahvilan (?), jossa olisi myös mielenkiintoista käydä.

Tammerkosken ympäristö on vaikuttava.

Onneksi vanhoja tehdasrakennuksia ei olla jyrätty jossain rahanhimovaiheissa ja ne kohoavat vaikuttavina ja historiaa havisten kosken ympärillä.

Tampere on kaunis ja kiinnostava kohde. Niin paljon jäi seuraavaan kertaan: Kissakahvila Purnauskis, torit, ulkoilukohteet kuten Viikinsaari ja Pyynikki, risteilyt, teatterit, Sara Hildenin taidemuseo ja jo aiemmin mainittu kirkko sekä muut kirkot.

Viime kesänä kävin Tampereella työmatkalla ja lapset olivat mukana, siitä visiitistä postaus täällä.

Kerro omat Tampere-vinkit? Mistä saa parhaat kahvit? Mistä mehevimmät munkit? Missä on kiinnostavin pöhinä ja missä kaunein näköala?

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: