Tukholman kuninkaalliset linnat

Tuossa aivan lähellä, Itämeren länsireunalla on ihastuttava ja kuninkaallinen Tukholma.

Se on niin lähellä ettei aina muista että Tukholma tarjoaa jos jonkinlaista kokemusta. Ja vielä vähemmän muistaa, että Tukholman ympärillä on kokonainen maa, vähän kuin meidän maamme mutta ei kuitenkaan samanlainen. Ihan vieras ja täynnä koettavaa.

Minä satun olemaan innostunut vanhoista kuninkaallisista linnoista, joten Tukholma & Ruotsi on lähellä oleva ja loputon aarrearkku linnojen saralla.

Linnojen koluaminen on mukavinta kesäaikana, sillä monet linnat ovat kauniissa puistoissa ja toki myös avoinna vain kesäkaudella. Ruotsin kuninkaallisia linnoja useita, ainakin kymmenen erillistä linnaa tai palatsia joihin taviskin pääsee ihmettelemään.

Suurin ja mahtavin on Tukholman keskustassa sijaitseva Kuninkaanlinna, joka toimii kuninkaallisen perheen residenssinä ja edustustiloina.

Viimeksi käydessäni Kuninkaanlinnassa saimme todistaa kuinka linna toimii edustustiloina. Pääsimme juuri vielä pujahtamaan linnasta pois kun pihalla jo odotettiin jonkun maan valtiovierasta.

Harmi että vieras taisi olla alemman tason vierailija, sillä kuningasta emme nähneet saati muita kuninkaallisen perheen jäseniä. En minä siitä kuninkaasta niinkään perusta, hieman tyhmän oloinen menneen ajan harmaanaama, mutta Victoriaa minä fanitan, enkä edes mitenkään ”läpällä” vaan ihan keski-ikäisen totisesti.

Kuninkaan linna on avoinna kesäkaudella päivittäin ja talvikaudella tiistaista sunnuntaihin. Tarkemmat tiedot löytyvät linnan sivuilta. Linnassa pääsee tutustumaan edustushuoneistoihin mukaan lukien valtakunnansali ja ritarikuntien salit ja tietysti varushuoneeseen ja aarrekammioon, jossa säilytetään Ruotsin valtakunnan regaaleja eli kuningasvallan tärkeimpiä symboleja. Valtakunnan regaaleja käytetään kuninkaallisten ristiäisten, häiden ja hautajaisten yhteydessä.

ps://auntandniecedotcom.files.wordpress.com/2016/08/img_2627.jpg”> Kuvassa on Kustaa Vaasan valtakunnanmiekka sekä Eerik XIV:n regaalit: kruunu, omena, valtikka ja avain.

[/caption]Aarrekammio on mukavan hämyinen ja viileä paikka kesäisenäkin päivänä. Näytillä on muutakin kuin omena ja valtikka. Mm. juhlapukuja. Pieni rojalisti minussa nuuskii vanhoja juhlatamineita innolla.

/auntandniecedotcom.files.wordpress.com/2016/08/img_2624.jpg”> Yksi kuninkaallisista kruunuista.

[/caption]

tandniecedotcom.files.wordpress.com/2016/08/img_2625.jpg”> Kuninkaanlinna on neliönmuotoon rakennettu kompleksi

[/caption]

niecedotcom.files.wordpress.com/2016/08/img_2626.jpg”> Bernadotte-galleriassa on suvun muotokuvakokoelma. Alunperin tila toimi kuningas Aadolf Fredrikin ja kuningatar Loviisa Ulriikan yhteisenä vastaanottohuoneena.

[/caption]Kuninkaanlinnassa menee helposti useampi tunti, joten jos on päivä-Tukholmassa-risteilyllä, niin on valittava meneekö Kuninkaanlinnaan vai tutustuuko johonkin toiseen kuninkaalliseen linnaan, kesäaikaan vaikkapa Drottingholmin linnaan tai vaikkapa vähemmän tunnettuun Ulriksdalin linnaan. Drottingholmin linnan alueella on myös upea Kiinalainen huvilinna, joten matka Drottingholmiin on kaksi linnaa yhdellä käynnillä -tyyppinen valinta. Drottingholmin tarkemmat aukioloajat

Ulriksdalin linna on rakennettu 1600-luvun alkupuolella eikä se alunperin ollut kuninkaallinen koti. Kuningatar Kristiina viihtyi linnassa vieraana ja oli niin mieltynyt paikkaan (ja paikan omistajaan), että aloitti sieltä oman kruunajaismatkansa.

Linnan talleilla on nähtävillä Kristiinan kruunajaisvaunut ja hienot koristetekstiilit, joita muualla ehkä loimiksi kutsutaan.

Drottingholm ja Ulriksdal ovat vielä varsinaisia citylinnoja, sillä niihin pääsee metrolla ja bussilla ja Drottingholmiin pääsee tietysti myös laivalla Kaupungintalon laiturista.

Paikan rakennuttaja kenraali Jacob De la Gardie oli Kristiinan suosikki jonkin aikaa ja pariskunnasta juoruiltiin aivan Seiskapäivää-tyyliin..

Jos linna vain osaisi puhua, mitä saisimmekaan tietää tuosta mystisestä tyttökuninkaasta, joka myöhemmin järisytti Eurooppaa luopumalla kruunusta, kääntymällä katoliseksi ja hamuamalla uusia valtaistuimia…

1600-luvun lopulla kuningatar Hedvig Eleonora hankki linnan itselleen ja silloin linnan nimikin muuttui Ulriksdaliksi. Myöhemmin linna on toiminut mm. Kuningas Kustaa VI Aadolfin ja kuningatar Louisen kotina (1923-1973). Nyt linnan parasta antia ovat sen historiallisesti sisustetut huoneet sekä kasvihuoneen veistoskokoelma. Tarkemmin aukioloista ja pääsymaksuista löytyy linnan sivuilta.

Ulriksdalin linna
les.wordpress.com/2016/08/img_2622.jpg”> Ulriksdalin linna Edsvikeniltä kuvattuna

[/caption]Jos Kuninkaanlinna ja muu perussetti on jo nähty etkä halua lähteä keskustasta pois, voit aina piipahtaa viehättävään Rosendalin linnaan Djurgårdenissa. Linna on 1800-luvun empire-tyylin kaunis näyte ja on erittäin hienosti aikakauden mukaisesti sisustettu.

Myös Rosendal on avoinna vain kesäkaudella. Djurgårdenin laivalaiturista, jonne esim. Viking linen terminaalin vierestä pääsee pikku yhteysalus Emeliellä, on noin parin kilometrin kävelymatka Rosendaliin.

Kävelymatkan ja linnaan tutustumisen jälkeen onkin ihanaa istuutua kahville johonkin läheisistä kahviloista. Tunnetuin on Rosendals Trädgårdscafé (suuri ja usein ruuhkainen) ja hieman kauempana linnasta on iloinen ruokapaikka Rosendals Wärdshus.

Jos arkkitehtuuri- / taideosasto ei vielä ole täynnä voit kävellä Djurgårdenin toiselle puolelle ja visitoida Prinssi Eugenin kodissa Waldemarsuddessa, jossa on esillä niin prinssin kuin hänen aikalaistensa taidetta. Tämä linna ei ole kuninkaallinen linna siinä mielessä että se olisi valtion virallinen edustustila, paikka on taidemuseo.

Linnassa on myös kahvila… (Olen huomannut että matkailussa tärkeää on tietää mistä saa tarvittaessa virvokkeita ja missä on vessa..). Museo itsessään ei ole valtavan suuri, mutta linnan puisto ja alueet ovat melko suuret, joten tässäkin kohteessa voi kuluttaa useamman tunnin.

Linna on avoinna ympärivuoden tiistaista sunnuntaihin, lisätietoa linnan sivuilta. Mukava yksityiskohta meille, jotka kuljetamme usein mukana lapsia, alle 19-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Muita kuninkaallisia linnoja ovat Kustaa III:n paviljonki Haaga-puistossa (avoinna kesäisin). Haagan-puisto on myös hyvä paikka stalkata Victoriaa, sillä Haagan linna on Victorian ja Danielin koti. Haaga-puistoon pääsee kätevästi bussilla.

Hieman etäänpänä Tukholmasta ovat myös Gripsholmin renessanssilinna, Tullgarnin linna, Stömsholmin linna ja Rosersbergin linna. Näissä en ole vielä käynyt, mutta aion kyllä käydä.

Ensimmäisenä listalla on Mälaren rannalla oleva Gripsholm, jossa on mm. Kustaa III ajoilta säilynyt yksi huone sekä ensimmäisten Bernadotte-kuninkaiden luomia huoneita. Ja mikä hienointa, Gripsholmiin pääsee kesäisin myös höyrylaivalla Tukholman keskustasta, Kaupungintalon laiturista.

Kaikkiin linnoihin pääsee kyllä ilman omaa autoa, mutta jos aikoo katsella Ruotsia Tukholman ulkopuolelta, on oma auto kätevä ottaa mukaan. Taitaa tulla melkein halvemmaksi ottaa auto laivaan kuin jättää se parkkiin terminaalille.

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: