Oi EMMA, EMMA

Espoon EMMA on ihan relevantti taidemuseo. Ja koko Weegee-näyttelykeskus on mahtava paikka. Saman katon alla on neljä museota, tyyliin jokaiselle jotain: on Espoon kaupungin museota (juu, Espoo on kaupunki), kellomuseota, modernia taidetta ja lelumuseota.

Olin jo pitkään halunnut käydä EMMAssa ja tänään olin työasioissa Tapiolassa. Työtilaisuuden jälkeen ajattelin virkistää itseäni pienellä taidehetkellä, minulla kun on Museokortti, joten voin vain piipahtaa museoihin. Ajatuksena ihana juttu. Voi vaikka käydä katsomassa yhtä teosta eikä tarvitse ajatella että pitää kulkea ”koko rahan edestä”..

weegee, museokortti, museum, Espoo, EMMA

No, mutta Weegeessä menikin hieman ajateltua pidempään sillä jo EMMAssa oli paljon katseltavaa, museossa on sekä pysyvä näyttely että vaihtuvana näyttelynä Rut Brykin / Taikalaatikko sekä Kosketus / Saastamoisen säätiön kokoelma näyttely.

EMMA, museum, museokortti, Espoo, Rut Bryk, weegee
Leijona ja Tilkkutäkki, upeita töitä tekisi mieli koskettaa..

Rut Bryk on yksi Arabian tehtaan mahtavista ”tuotteista”. Bryk oli graafikko kun Arabia kutsui hänet 1940-luvulla taloon. Bryk ei ollut aiemmin edes koskenut saveen ja kuitenkin hänestä tuli yksi Suomen modernin keramiikkataiteen uudistajista.

Hänen värikkäät ja erittäin ilmeikkäät ja kauniit työt ovat ajattomia.

Näyttelyssä on esillä noin 200 teosta. Näyttely on osa Rut Brykin 100-vuotis juhlavuotta ja osa EMMAn 10-vuotisjuhlavuoden näyttelyitä. EMMA on jo aiemmin ansiokkaasti esitellyt  suomalaisen modernistisen kuvataiteen ja designin klassikoita, joten tätä samaa sarjaa Bryk-näyttely jatkaa.

EMMA, Bryk, Espoo, museot, museokortti, weegee

Bryken töissä on erilaisia teemoja, osa töistä on arkeen liittyviä huomioita. Osa kauniita kaupunkikuvia ja joukosta löytyy myös selkeän uskonnollisia töitä. Teokset hehkuvat kauniita värejä ja niitä tekisi mieli kurkottautua silittämään.. Mutta en tietenkään kurkottele kallisarvoisiin teoksiin vaan tyydyn katselemaan ja kuvaamaan kännykällä.

bryk

Brykin lisäksi nautin museon muustakin annista. Ja siitä rauhasta, joka melko tyhjissä näyttelysaleissa leijaili. Museossa on tilaa katsella ja taivastella. Ihmetellä. Nautiskella. Kokemus voisi olla erilainen jos paikka olisi ollut tupaten täynnä, mutta minua onnisti.

 

EMMAn kanssa samassa kerroksessa on Suomen lelumuseo, jossa on nyt Sirkuksen Magiaa näyttely. Museossa on mm. sirkusvaunu, jonka sisällä voi ihmetellä sirkulaisten tavaroita ja eri taiteilijoiden tarpeistoa. Sirkuksen magiaa on tuotu museon siälle oikein kivalla tavalla ja mielestäni näyttely on erityisen oiva noin 5-7-vuotiaille lapsille. Museon koko näyttely on hauska aikamatka ja ehkä nykyajan lapsista on hauskaa nähdä omien vanhempien lapsuuteen liittyviä tavaroita ja leluja.

EMMA, weegee, Lelumuseo, museokortti, lasten kanssa

Museossa on myös kepparitalli (kovin 2000-lukua) ja ihan mahtavat vuosikymmen vitriinit lasten huoneista ja sokerina pohjalla värikäs PEZ-näyttely.

Kenelle EMMA ja koko Weegee sitten sopii? Mielestäni se on koko perheen paikka. Tai sinkun. Tai eläkeläisen.

-Tiesitkö että museoihin pääsevät lapset ja yli 70-vuotiaat ilmaiseksi? Perjantaisin viiden ja seiskan välillä kaikki pääsevät sisään ihan ilmaiseksi. Aika mahtavaa!

 

 

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d