Tammisaari – kaupunki talviunessa

Tammisaaren kaupunki nukkuu vielä toukokuun lopussa paksua talviunta. Puut vihertävät ja omenapuut kukkivat, mutta pieni kaupunki uinuu.

Kesäkahvila Cafe Gamla Stan on avannut ovensa ja sen puutarha vain odottaa turisteja tulevaksi. En tiedä käyvätkö paikalliset vanhassa kaupungissa ja kahvilassa kahvilla vai saako kahvila vielä uinailla kaikessa rauhassa ennen kuin kesäasukkaat ja turistit täyttävät kaupungin heinäkuussa.

Vanhassa kaupungissa näyttää olevan vanhoja puutaloja tyhjillään. Osa niistä on myynnissä, osa näyttää jo kauan sitten hylätyiltä ja osaan varmasti tulee kesäasukkaita. Joissakin taloissa toki asutaan vuoden ympäri. Kapeilla kaduilla kävellessäni en näe ketään muita, joka puolella on melko hiljaista, mutta tuuli hyräilee hiljakseen ja omenapuut ja muut kukat tuoksuvat. Yllättäen jostain kantautuu maalin tuoksu eli jossain näiden aidattujen pihojen sisäpuolella tehdään kevättöinä pientä nikkarointia ja kunnostustöitä.

Vanhoissa taloissa on kauniita yksityiskohtia ja salaisia soppeja. Olisi ihanaa penkoja ihmisten pihoja, mutta en sentään kurvaile suljetuille pihoille. No, ehkä hieman tirkistelen aitojen yli ja porttien raoista…

IMG_1218

Tulin Tammisaareen kastejuhlaa varten, joten vaelleltuani kapeilla kaduilla ja meren rannassa ja mikä ihaninta, nautittuani kahvia ja ihanaa sitruunatorttua Gamla Stan Cafessa suuntaan kohti kirkkoa.

Kirkon torni on hyvä kiintopiste. Eihän siinä muutaman korttelin alueella voi eksyä, mutta kirkon torni vielä viitoittaa tietä kuin majakka pimeässä syysillassa.

Kirkko on kivikirkoksi siro ja sisälle kirkkoon astuessa vaikutuksen tekee kirkon puhtaat ja vaaleat linjat ja sen valoisuus. Alun perin kirkon rakennustyöt aloitettiin jo 1651. Kirkon rakennustöitä pitkälti rahoitti Raaseporin kreivikunnan haltija kreivi Gustaf Adolf Leijonhufvud porvariston tuella ja monien vaiheiden jälkeen kirkko valmistui vasta 1680 kreivin jo kuoltua.

Kirkko on tuhoutunut 1700-luvulla isonvihan aikana sekä 1800 –luvuilla ja aina rakennettu uudelleen. Alkuperäisestä barokkikirkosta ei ole paljoa jäljellä ja kirkon nykyinen ulkoasu on pitkälti 1800-luvulta. Onneksi molempien suurten tulipalojen tieltä kirkon irtaimistoa on saatu turvaan, kuten alttarikokonaisuus alttaritauluineen. Viimeisemmin kaunistuksen kirkko sai 1920-luvulla kun kuori-ikkunoihin toteutettiin lasimaalaukset, jotka kertovat kirkon sekä Tammisaaren tarinaa. Maalaukset toteutti Karin Mazeitti-Slotte.

Maalauksissa näkyy uskonnon, kaupungin ja kirkon kannalta merkittäviä henkilöitä. Tammisaaren kannalta merkittävin henkilö on kuningas Kustaa Vaasa, joka antoi Tammisaarelle kaupunkioikeudet 1546. Pitkään Tammisaari ei kuitenkaan saanut kasvaa sillä asukkaat määrättiin muuttamaan Helsinkiin.

Kastetilaisuudessa, jossa olin, laulettiin muutama virsi ja siinä tuli esille kirkon mahtava akustiikka. Siinä soivassa kuoressa ymmärsin oikein hyvin, miksi katolisissa katedraaleissa kirkkolaulu kuulostaa niin hienolta. Mahtava akustiikka todellakin tekee tavallisemmastakin veisaamisesta taivaallista musiikkia.

Kirkossa on juuri avautunut kastepukunäyttely ja kirkko on ns.tiekirkko. Kesäkuun alusta kirkossa on opas, joka kertoo kirkon mielenkiintoisesta historiasta ja kastepukunäyttelystä. Suosittelen tutustumista jos Tammisaareessa käyt.

FullSizeRender
Kuvassa vain osa näytillä olevista puvuista

Tammisaari on viehättävä pieni kaupunki meren rannalla. Kesällä kaupungissa on kesätapahtumia, kuten musiikkijuhlat Tammisaren Kesäkonsertit elokuun alussa. Suosittelen tutustumaan ja viipymään hetken. Itselleni ainakin jäi seuraavaan kertaan lähempi tuttavuus rantaelämään. Sitä odotellessa.


Tammisaaren keskustan useista majoituspaikoista ainakin Tammisaaren kaupunginhotelli, Motel Marine, huoneistohotelli Slottsbädden ja B&B Kvarteret Sillen ovat varattavissa Booking.com kautta

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: