Minne sitä matkustaisi, osa 2

Sitähän sitä aina miettii.. Katselen ystävän lomakuvia Maltalta ja tuo piskuinen saari Välimeressä alkaa kiinnostaa.

Jos takuu varmaa aurinkoa kaipaa jossain täällä Euroopassa on Malta aika hyvä vaihtoehto.

Plussaa ovat myös suht lyhyet lennot (Finnair 4 tuntia) ja ilmasto, joka on välimerellinen. Puhumattakaan ruuasta…

Afrikan vaikutuksesta ilmasto on vielä kuivempi kuin esimerkiksi Italiassa ja erityisesti keväät ja syksyt ovat lämpimiä ja kuivia ja kesät ovat todella kuumia, mutta merituuli saattaa viilentää mukavasti, tai sitten ei.

Jos tätä ilmatieteenlaitoksen tietoiskua on uskominen, on Malta loistava syyslomakohde meille kaikille, jotka emme halua istua lentokoneessa tuntitolkulla.

Finnairin suorat lennot vievät Maltalle noin neljässä tunnissa, monilla halvemmilla lennoilla on vaihto jossain päin Eurooppaa.

Traditional-Maltese-Boat-Luzzu-84-640x480

No, mitä Maltalla on? Hiekkarantojen ja meren lisäksi historian siipien havina on saarella voimakasta. Vanhimmat jäänteet elämästä saarella ovat ajalta 5000 vuotta eaa. Sen jälkeen Maltalle ovat jättäneet jälkensä megaliittisen ajan jälkeen Foinikialaiset, Kreikkalaiset, Karthago, Rooma, Bysanti, Sisilian normannit, Espanja ja muutama muu ja viimeisenä valloittajana Iso-Britannia. Saari on sekoitus Välimeren ja Englannin kulttuuria ja perinteitä.

Pienellä saarella on kolme Unescon maailmanperintökohdetta: Hal Saflienin hypogeum, Maltan megaliittiset temppelit (mm. Tarxien temppelit) ja Vallettan kaupunki (mm. Suurmestarin palatsi – kannattaa tarkistaa etukäteen onko palatsi avoinna yleisölle).

Hal Saflien hypogeum on maanalainen hautapaikka suurine halleineen ja huoneineen.

Löytöjä on tehty useassa kerroksessa ja ne ajoittuvat noin kolmetuhatta vuotta ennen ajanlaskumme alkua, siis ajalle ennen Egyptin suuria pyramideja. Maltan udeat megaliittiset temppelit ovat todella hienoja palvontapaikkoja noin usean tuhannen vuoden takaa ennen ajanlaskumme alkua.

Ymmärettävästi Hal Saflien hypogeum on erittäin herkkä kohde ja sinne pääsee vain tietty määrä kävijöitä päivittäin ja se suljetaan 6.6. korjauksia varten, joten jos tämä ikuinen kohde kiinnostaa, kannattaa tarkistaa Malta perintökohteiden sivuilta paikan aukiolo ja lippujen saatavuus. Toukokuun viimeiselle viikolle näyttää saavan lippuja samoin kuin kesäkuun ensimmäiselle viikolle.

14833848184_c007c1eede_o
Mdinan sisäänkäynti

Mdina, Maltan keskiaikainen pääkaupunki on jokaisen historiafanin visiittilistalla. Kaupungin juuret ovat yli 4000 vuoden takana.

Mdina on myös paikka jonne apostoli Paavali pelastautui haaksirikkouduttuaan matkalla Roomaan.

Mdinan lähellä olevassa Rabatissa on mm. kaivettu esiin Rooman valtakunnan aikainen huvila. Rabatissa on myös 1600-luvulla rakennettu St. Paulin kirkko ja St.Paulin katakombit. Voit ostaa yhdistelmälipun Mdinan ja Rabatin nähtävyyksille. Esimerkiksi 14 eurolla pääset tutustumaan Domus Romanaan, Luonnontieteelliseen museeon ja St.Paulin katakombeihin sekä pääset vielä sight seeing junan kyytiin (Mdina – Rabat – Mtarfa). Melko edullista, vai mitä?

Marsaxlokk on pieni kalastajakylä Maltan saaren kaakkoisosassa. Noin 30 minuutin bussimatkan päässä Valettasta (Bussinumero 81, 85 ja sunnuntaisin X86). Suurin osa Maltan kalastustoiminnasta sijoittuu Marsaxlokkiin.

Maltan saari on alle 30 kilometriä pitkä, lisäksi saarivaltioon kuuluu kaksi pienempää asuttua saarta. Maltan saarella on toimiva julkinen liikenne ja pääsaarelta pääsee laivayhteyksillä kätevästi myös pienemmille saarille. Maltalla pääsee kätevästi paikasta toiseen busseilla. Jos yhtään enemmän aikoo liikkua, kannattaa ostaa useamman matkan lippu. Toki aina voi vuokrata auton, mutta liikenne on ajoittain ruuhkaista ja maustetta lisää vasemmanpuoleinen liikenne.

Valetta on valittu vuoden 2018 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, joten jos haluaa matkustaa budjetilla kannattaa matkustaa ennen Juhlavuotta. Silloin hinnat nousevat, mutta toisaalta, silloin on varmasti myös erityistä ohjelmaa ja tapahtumia.

Momondon kautta halvimmat liput Maltalle Helsingistä esimerkiksi kesäkuussa ovat Turkish Airlinesin (noin 250 euroa), mutta näillä lennoilla on vaihto ja matka-aika on kaikenkaikkiaan pitkä.

Yhden vaihdon melko edulliset Helsinki-Praha-Malta liput saa noin viidellä sadalla eurolla. Suoraan Finnairin sivuilta lippuja saa myös alle kolmella sadalla jos lähtöpäivissä on joustonmahdollisuutta. Tänä vuonna Finnair lentää Maltalle suoria lentoja 27.3.-25.10. välillä.

Suomesta tehdään Maltalle valmismatkoja (Aurinkomatkat ja Tjäreborg ainakin), mutta omatoimisesti voi myös koota oman matkan: Hotellit löytyvät kätevästi Booking.com -sivuilta. Momondon sivuilta löytyy halvat lennot, hotellit ja vuokra-autot

Tiesitkö, että:

  • Malta tuottaa suolaa ja viiniä
  • Malta on tasavalta, joka itsenäistyi Isosta-Brittaniasta 1964
  • Maltalla elää nisäkäspeto lumikko
  • Maltalla on käytössä euro
  • Maltan lipussa on Yrjön risti, Britannia myönsi siviilirohkeudesta tämän kunniamerkin Maltalle 1942
  • Artikkelikuva on täältä

 

 

 

 

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: