Hirvihaaran ihmeitä, osa 1

Asun täällä Hirvihaarassa, keskellä ei mitään. Tämän paikan hyviä puolia on lähellä oleva luonto (olemme keskellä sitä) ja lyhyehkö matka Helsinkiin sekä Lahteen.

Ja meillä on täällä muutamia huippujuttuja, yksi sellainen on lähes satavuotias Hirvihaaran kartano.

Kartano on rakennettu 1918, joten muutaman vuoden kuluttua on juhlan paikka. Kartanon päärakennus on todella upea ja sitä ympäröivä puisto on kaunis. Jopa näin maaliskuussa, kun maa alkaa vasta vapautua lumesta, paikassa on kaunista viehätystä. Pihalla seistessä matkaajaa ympäröi rauha, mistään ei kuulu mitään ääniä, paitsi jossain lähellä kevään ensi laulajat varaavat reviirejä.

IMG_3117

Hirvihaaran kartanolla on värikäs historia. ”Kartano on rakennettu yksityiskodiksi ja sen rakennuttajana toimi Hirvihaaran Tulitikkutehtaan omistaja, insinööri Herman Holmberg (1874-1926). Tulitikkutehtaan omistajana Herman Holmberg kuului Suomen varakkaimpien ihmisten joukkoon. Hän  rakennutti  Hirvihaaraan talon kodikseen, jota alettiin kutsua kartanoksi sen loisteliaisuuden ja kartanomaisuuden vuoksi. Suunnittelijaksi palkattiin arkkitehti Jarl Eklund, jonka arkkitehtitoimistossa Helsingissä työskenteli mm. Eero Saarinen ja, jonka kanssa hän osallistui Suomen paviljongin suunnitteluun Pariisin maailmannäyttelyyn. ” -Hirvihaaran kartanon kotisivut

IMG_3133
Insinööri Herman Holmberg, 1874-1926

Holmbergin kuoleman jälkeen kartano oli mm. Mäntsälän kapinan johtohemmon omistuksessa, varakkaan Ramsayn perheen omistuksessa, jolloin sota-aikana rakennuksessa oli toipilaskoti. Viimeiseksi kartanossa asuneeksi perheeksi jäi vapaaherra Johan ja Dagmar Ramsayn perhe. Perheen muuttaessa Ruotsiin 1950-luvun alussa päättyi kartanon aika yksityiskotina.

Helsingin kaupunki hanki kartanon 1950-luvun alussa ja päärakennus toimi ukkokotina.

1990-luvulla rakennus oli jo pahoin rapistunut, mutta nykyisen omistajan hankkiessa tilukset itselleen alkoi suuri peruskorjaus ja vuonna 1992 heinäkuussa kartano avattiin hotellikäyttöön. Nyt tämä lähes satavuotias kaunokainen elää uutta kultakauttaan.

Upean ja jykevän päärakennuksen lisäksi Hirvihaarassa saa nauttia kauniista kartanon puistosta. Alun perin puiston on suunnitellut puutarha-arkkitehti Paul Olsson. Kaikissa kartanoissa oli tuohon aikaan myös keittiö- eli hyötypuutarha. Niin Hirvihaarassakin. Tosin se -kuten kakki muukin- joutui jossain vaiheessa rappiolle.

 

IMG_3118

Kartanon sisäänajotien laidassa on suuria puita, joiden muhkuraiset rungot kertovat omaa tarinaa. Ehkäpä rungon kolosta löytyy aarteita..

IMG_3122

IMG_3119

Kartanon tiluksilla kulkeva Mustijoki tarjoaa vieraille mahdollisuuden virkistymiseen, joessa voi uida, kalastaa, meloa tai vaikka suppailla. Ennen Mustijoen teollista rakentamista joki oli taimenen koti. Nyt joesta saa perinteistä järvikalaa. Näin keväällä vesi on korkealla ja juuri kartanon savusaunan vieressä kuohuva koski on voimissaan.

IMG_3131
Ramsayn perheen aikainen näkymä kartanon puutarhan läpi joelle.

 

Noin kuusi vuotta sitten puutarhaan on lisätty -jälleen- keittiöpuutarha, josta kartanon ravintola saa aitoa lähiruokaa.

Kartanon puutarhaa hoitaa luomupuutarhuri Suvi Lehtonen ja puutarhaan voi tutustua täällä. Puutarha on luomua. Lehtonen ja kumppanit ovat kirjoittaneet myös kirjan lavaviljelystä. Kartanossa järjestetään puutarhaaktiviteetteja vieraille. Puutarhan julkinen kausi alkaa tänä vuonna 23.4. kun Lehtonen vetää puutarhassa luonnonmukaiseen lavaviljelyyn kurssin. Näin kevään alussa puutarha on vielä ruskea ja kuollut, mutta muutaman kuukauden kuluttua paikka on jälleen kukoistava keidas.

Kartanossa voi yöpyä sekä päärakennuksessa että piharakennuksessa, Ruusutalossa. Jokainen makuuhuone on tyylikkäästi ja persoonallisesti sisustettu. Kartanon emäntä Monika Hakala vastaa sisustuksesta. Persoonallisten ja kartanon tyyliin sopivien huoneiden lisäksi julkiset tilat ovat tyylikkäät eikä mikään ole ”vähän sinne päin”.

Vuonna 2013 valmistunut lasipaviljonki on loistava paikka kokoustaa tai juhlia. Lasipaviljonkin paras puoli on tietenkin se että juhlatila on kuin osana kaunista luontoa.

En laskenut valaisimia, mutta kartanossa on satsattu mm. ihaniin kristallikruunuihin ja muihin tyylikkäisiin valaisimiin, jotka sopivat isoihin yleisiin tiloihin. Lisäksi kartanosta löytyy kaikenlaista mielenkiintoista soppea ja yksityiskohtaa, joille valokuvat eivät tee oikeutta.

Keskimmäisessä kuvassa on salaperäinen käytävä, joka johtaa kartanon päivä spahan. Tarjolla on hierojan sekä kosmetologin palveluita…

Kartanon tornissa on ateljee ja tornin vieressä valoisa kokoustila. Tornin katossa on Bruno Maximuksen kattomaalaus. Hänen taidettaan on kartanossa muutenkin hyvin paljon esillä. Kokoustiloja kartanossa on useita ja suurin niistä on lasipaviljonki.

Osa huoneista sopii perheille ja jopa koiran voi ottaa mukaan.

IMG_3123

IMG_3161

Suosittelen paikkaa. Jos et halua yöpyä, hinnat alkaen noin 150 euroa +/-, kannattaa tulla päiväkahville ja nauttia upeasta kahvibuffasta herkkuja. Kahvibuffetin hinta 16 euroa/henkilö. Kahvi on herkullista Porvoon paahtimon kahvia ja mielenkiintoinen yksityiskohta on että aamu- ja päiväkahvilla käytetään eri paahtoa kuin iltakahvilla. Kahvipöydässä on useita kakkuja, suolaisia herkkuja, keksejä ja pikkuleipiä, kahvia ja teetä. Odotan kesää että voin nauttia kahvit kartanon puutarhassa…

Matkailua ja tekemistä Suomessa
Mökki Tahkolla, Surffausta Pyhtäällä, Joogaa Helsingissä. TravelBirdistä löydät tekemistä kaikille!

Vastaa

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d